Uite concediul, nu e concediul!
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat ieri, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PD-L, că nu a existat nicio decizie a partidului ca miniştrii să nu îşi ia concediu de odihnă în această perioadă şi că el a plecat “legal şi scurt”. El a ţinut să mai menţioneze că a plecat în concediu de odihnă “cu aprobarea” preşedintelui PD-L, Emil Boc. Premierul declara, pe 4 iulie, că nu îşi va lua în 2009 concediu de odihnă, deoarece este nevoie “să se mişte lopata” într-un an dificil şi a afirmat că speră să fie înţeles de către familie, în principal de cele două fetiţe ale sale. Ulterior, Boc a spus că aşteaptă acelaşi lucru şi de la colegii săi din Guvern, fie de la PD-L, fie de la PSD. Cu toate acestea, miniştrii Ilie Sîrbu, Marian Sîrbu, Ionuţ Bazac, Mihai Stănişoară şi Adriean Videanu sînt sau au fost plecaţi în concediu.
PNL critică respingerea constituirii unor comisii pentru Berceanu şi Andronescu
PNL a criticat, ieri, într-un comunicat, decizia coaliţiei de a renunţa la constituirea unor comisii parlamentare în cazurile miniştrilor Berceanu şi Andronescu. Liberalii mai susţin în comunicat că “PNL nu poate asista nepăsător la dezvăluirile privind modul iresponsabil în care unii miniştri ai Cabinetului Boc cheltuiesc banii publici şi cer PSD şi PD-L să nu mai obstrucţioneze aflarea adevărului în ceea ce priveşte gestionarea banului public”. Ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, a declarat, luni, după şedinţa coaliţiei, că liderii PSD şi PD-L au stabilit ca orice problemă cu care se confruntă un ministru să fie discutată mai întîi în coaliţie şi că, probabil, constituirea unor noi comisii se va opri. Întrebat dacă PSD se va conforma şi nu va susţine un eventual demers al PNL de înfiinţare a unei comisii de anchetă pentru ministru Radu Berceanu, Ponta a spus că nu ştie deocamdată dacă liberalii au propus aşa ceva social-democraţilor.
Acordul încheiat de CE cu Ucraina privind gazele poate fi în beneficiul României
“Ucraina este un element cheie pentru securitatea energetică europeană, iar acordul încheiat de Comisia Europeană (CE) cu Ucraina pentru modernizarea reţelei de depozitare, transport şi distribuţie a gazului poate fi şi în interesul consumatorilor din România”, a afirmat, ieri, ministrul Vasile Puşcaş. El a adăugat că documentul semnat de Comisia Europeană cu Ucraina trebuie să fie un exemplu de utilizare a negocierilor, care trebuie să primeze în faţa confruntărilor care generează criza. “Faptul că preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi autorităţile comunitare au convins Ucraina că modul prin care se poate avansa în problema energetică este modernizarea propriului sistem, mai ales pentru a realiza o distribuţie eficientă, este un lucru pozitiv. Sper că acest acord va fi în beneficiul consumatorilor locali, al celor europeni şi, nu în ultimul rînd, al românilor”, a apreciat ministrul.