Kelemen consideră că nu e corect pentru comunităţile locale să cerşească
Candidatul UDMR la Preşedinţie, Kelemen Hunor, susţine că “statul hipercentralizat”, dar “ineficient” în ce priveşte cheltuirea banului public, trebuie descentralizat, întrucît “nu e corect pentru comunităţile locale”, după ce produc banii, “să cerşească la Bucureşti pentru finanţare”. El a adăugat că, în viziunea sa, aprox. 70% din banii strînşi la nivel local ar trebui să rămînă acolo. De asemenea, candidatul UDMR la Preşedinţie a spus că este necesară o regîndire a regiunilor de dezvoltare din România: “De pildă, Constanţa şi Vrancea fac parte din aceeaşi regiune de dezvoltare, dar nu poţi să le compari nici din punctul de vedere al potenţialului economic, nici al populaţiei. Iar cînd depun proiecte pentru finanţare, Vrancea pierde în faţa Constanţei”.
Secţiile de votare ar putea fi conectate în reţea, pentru combaterea votului dublu
Fiecare secţie de votare ar putea fi dotată, la alegerile prezidenţiale din toamnă, cu un computer conectat la internet, prin intermediul căruia să se poată verifica dacă un alegător a mai votat în în altă secţie. Deputatul PD-L Mircea Toader a declarat, vineri, că propunerea aparţine Autorităţii Electorale Permanente (AEP), la proiectul de lege privind alegerea preşedintelui. Toader a precizat că propunerea AEP este agreată de parlamentarii PD-L, care o privesc ca pe o metodă sigură de a elimina tentativele de fraudare a procesului electoral. Costurile implementării acestui sistem informatic în secţiile de votare ar putea fi, însă, reduse, înlocuind achiziţiile de calculatoare cu împrumuturile. Toader a apreciat că noua lege pentru alegerea preşedintelui ar putea fi adopată în timp util, pentru a intra în vigoare de la alegerile prezidenţiale din toamnă.
Voiculescu îşi doreşte să fie atît de corect, încît să nu îl înjure nimeni
Preşedintele de onoare al PC, Dan Voiculescu, a dezvăluit, pe blogul său, că îşi doreşte să fie atît de conştiincios, atît de util şi atît de corect încît să nu îl înjure nimeni. El admite însă că în condiţiile în care Parlamentul este “atît de leneş în promovarea legilor şi atît de supus ordonanţelor”, dorinţa lui rămîne doar o fantezie. El încearcă să amintească românilor că nimeni nu trebuie ridicat în slăvi atunci cînd nu face decît să îşi îndeplinească atribuţiile pentru care este plătit. Pe de alta parte, atrage atenţia că “aleşii pot fi apreciaţi ca un tot, şi nu individual, iar interdependenţa dintre instituţiile statului şi modul incoerent în care se corelează fac victime acolo unde nu ar fi cazul. Evident, situaţiile de acest gen sînt puţine la număr”. Totodată, Voiculescu încă mai speră că realizările unui ales ar putea fi vreodată apreciate unanim de cei afectaţi.
Variante de reducere a numărului de agenţii guvernamentale
Premierul Emil Boc s-a întîlnit, vineri, cu miniştrii Dezvoltării, IMM şi Finanţelor, precum şi cu un reprezentant al Ministerului Mediului, pentru a analiza soluţiile de reducere a numărului de agenţii guvernamentale. De altfel, Boc anunţase încă de miercuri că se va întîlni vineri, sîmbătă şi duminică cu fiecare ministru care are în subordine structuri şi agenţii guvernamentale, pentru a definitiva proiectul de reducere a numărului de agenţii pînă la jumătatea lunii august. El a arătat totodată că veniturile agenţiilor guvernamentale vor fi vărsate la buget, iar fondul de salarii va fi stabilit de Guvern, astfel încît remuneraţia unor şoferi şi directori din aceste structuri, calculate în prezent la sume cuprinse între 4.100 şi 17.600 lei, să fie aduse la un nivel decent.
Corlăţean: Băsescu e părtaş la drama moldovenilor din ultimii 4 ani
Senatorul PSD Titus Corlăţean a declarat, vineri, că ajutorul dat de Traian Băsescu lui Vladimir Voronin în 2005 îl face pe şeful statului părtaş şi responsabil faţă de drama societăţii moldoveneşti din ultimii patru ani. Corlăţean a spus că a aflat “stupefiat” de faptul că Băsescu l-a ajutat, în 2005, pe Voronin, să îşi prelungească mandatul. El a afirmat că, prin acest ajutor, Băsescu a făcut o mişcare politică eronată şi neprofesionistă: “Să nu uităm că acţiunile de reprimare violentă din Republica Moldova au fost rezultatul şi acestui sprijin pe care Traian Băsescu l-a acordat calculînd greşit, total neprofesionist, o carte jucată pe un spaţiu ex-sovietic, unde nu ar fi trebuit să facă acest lucru. Este foarte bine că opinia publică românească, de o parte şi de alta a Prutului, află acest fapt de o extremă gravitate”.
Oltean e de acord cu remanierea miniştrilor care nu şi-au realizat angajamentele
Vicepreşedintele PD-L, deputatul Ioan Oltean, a declarat, vineri, că ar fi “natural” ca activitatea miniştrilor să fie analizată la şase luni, iar cei care nu şi-au respectat angajamentele luate să fie remaniaţi: “Nu s-a pus problema unei remanieri. Ceea ce ar trebui să se facă, în mod absolut natural, ar fi ca la şase-şapte luni de la guvernare să se facă o analiză a activităţii fiecărui ministru în raport cu programul de guvernare, cu angajamentele ministerului respectiv. Acolo unde se constată o discrepanţă între ceea ce ne-am angajat şi ce s-a realizat, ar trebui să se facă o remaniere”. El a spus că, din cîte ştie, premierul nu a vorbit de remaniere, ci “doar de o analiză foarte serioasă a activităţii fiecărui minister”.
Vadim a strîns 100.000 de semnături pentru candidatura sa la preşedinţie
Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a afirmat, vineri, că activiştii partidului au reuşit să strîngă aprox. 100.000 de semnături pentru susţinerea candidaturii sale la Preşedinţie, campania de strîngere de semnături urmînd să continue. Vadim Tudor şi-a anunţat, pe 9 mai, candidatura la Cotroceni, iar pe Gigi Becali l-a propus ca prim-ministru. Declaraţia lui Vadim a stîrnit doar un zîmbet din partea lui Becali, care a evitat să răspundă, în timpul alocuţiunii sale, propunerii făcute de liderul PRM. Vadim a mai spus că organizaţia politică pregăteşte un program anticriză în care se va pune accentul pe accesarea fondurilor comunitare.
Doina Melinte, secretar de stat la MTS
Premierul Emil Boc a semnat decizia de numire a Doinei Melinte în funcţia de secretar de stat la Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS), post rămas vacant după retragerea lui Octavian Bellu. După demisia Monicăi Ridzi din funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, ca urmare a scandalului izbucnit din cauza organizării Zilei Tineretului, postul de secretar de stat i-a fost propus Doinei Melinte de către noul ministru, Sorina Plăcintă. Ministrul a precizat că propunerea a venit şi din partea reprezentanţilor federaţiilor sportive şi din partea COSR. Plăcintă mai contactase o serie de personalităţi sportive în acest sens, printre care Mariana Bitang şi constănţeanca Elena Frîncu, dar acestea au refuzat.
Diaconescu: “Politica externă are nevoie de susţinere politică largă”
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a decarat, vineri, că politica externă are nevoie de o susţinere politică largă, care să nu fie doar “declarativă, politicianistă sau formală”, el refuzînd, în ciuda insistenţelor jurnaliştilor, să precizeze concret la ce se referă. El a spus, cînd i s-au cerut detalii, că a făcut o afirmaţie care e simplu de înţeles şi nu necesită explicaţii. Ministrul a arătat că “politica externă se adresează interesului naţional pe termen scurt, mediu şi lung şi va fi eficientă dacă va avea susţinere politică largă şi lipsită de prejudecăţi. Există o tradiţie în Ministerul Afacerilor Externe pe care doresc s-o continuu, ca indiferent de orientările sau etapele politice, diplomaţia să slujească şi să susţină interesul naţional şi nu interesele politice”.
DIICOT a cerut documente şi stenograme legate de dosarul Sterling
Deputatul PD-L Mircea Toader a declarat, vineri, că DIICOT a cerut Comisiei de Industrii toate actele pe care structura le avea la dispoziţie în dosarul Sterling, precum şi procesele verbale, sinteza acestora şi stenogramele discuţiilor. Întrebat cînd a formulat DIICOT solicitarea de punere la dispoziţie a documentelor din dosarul Sterling, deputatul PD-L a răspuns că acest lucru s-a întîmplat în ultima decadă a lunii iunie: “Pe 23 iunie ne-a solicitat DIICOT, motivînd dosarul penal 21DP/2009, şi Comisia de Industrii a primit adresa pe 30 (iunie - n.r.). Deci, noi eram încă în comisie, nu finalizasem încă raportul. Cred că preşedintele de comisie le-a pus la dispoziţie ce-aveam noi acolo, ce-am constatat cu ocazia asta”.