Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 28 Iulie 2009 / 00:00 401 accesări

Norvegia - A crescut numărul est-europenilor cercetaţi penal

Numărul dosarelor de urmărire penală întocmite pe numele cetăţenilor din ţările est-europene, inclusiv din România, a crescut semnificativ în Norvegia. Potrivit statisticilor, în perioada 2000-2008, numărul persoanelor din România, Polonia, Lituania şi Bulgaria acuzate de infracţiuni în Norvegia a crescut. Numai în Oslo, poliţia a arestat, începînd cu 4 mai, 180 de străini, pentru furturi, dintre care 121 sînt cetăţeni români. Şefii de poliţie din Norvegia fac apel la o ofensivă naţională împotriva grupărilor criminale.

Irlanda de Nord - Fotografii cu participanţi la mitingurile antirasiste, pe un site neonazist

Poliţia nord-irlandeză a fost solicitată să verfice un site unde au fost publicate fotografii cu politicieni, jurnalişti şi sindicalişti care au participat la mitingurile de susţinere a romilor români vizaţi de atacuri rasiste în capitala Irlandei de Nord. Poliţiei i s-a cerut să verifice site-ul organizaţiei rasiste Redwatch, după ce un consilier din Belfast, Niall Kelly, a descoperit mai multe fotografii cu el şi zeci de alte imagini cu cetăţenii care au participat la mitingurile organizate în centrul Belfastului. În textul înscris deasupra fotografiei care înfăţişează un membru al partidului naţionalist SDLP din Irlanda de Nord (Social Democrat and Labour Party), realizată luna trecută, în timpul unei astfel de reuniuni, se putea citi: “Fenienii roşii cauzează probleme în sudul Belfastului, încercînd să sprijine ţiganii pariziţi care transformă oraşul protestant într-o mahala”. În Anglia, numeroşi parlamentari şi liderul sindicatului Mersyside, Alec McFadden, au primit ameninţări cu moartea din partea unor organizaţii de extremă dreaptă, după ce informaţii despre aceştia au fost publicate pe site-ul Redwatch. Iniţial, Redwatch era o publicaţie tipărită de gruparea Combat 18, în martie 1992. “Trimiteţi-ne informaţii despre ticăloşii voştri - le vrem numele, adresele, numerele de telefon, fotografii cu ei, detalii despre activitatea lor - orice am putea publica aici, la fel cum fac ei cu oamenii noştri. Le vom aplica acelaşi tratament. Ripostaţi”, se arată într-un mesaj publicat pe site.

Japonia - Incident violent în faţa ambasadei Rusiei din Tokyo

Un membru al unei organizaţii japoneze de extremă-dreapta a încercat să lovească porţile ambasadei ruse de la Tokyo cu autoturismul propriu. Ca urmare a incidentului, ambasada a cerut autorităţilor japoneze să consolideze măsurile de securitate în reprezentanţele diplomatice şi la firmele ruse. Agresorul în vîrstă de 39 de ani a fost arestat. Potrivit poliţiştilor, era în stare de ebrietate şi striga sloganuri antiruseşti, a precizat purtătorul de cuvânt al ambasadei. Relaţiile dintre Moscova şi Tokyo sînt tensionate din cauza Insulelor Kurile, care au aparţinut URSS la sfîrşitul celui de-al II-lea Război Mondial, în conformitate cu acordurile internaţionale, dar pe care Japonia doreşte să le reanexeze. Gestul bărbatului japonez a fost în semn de protest faţă de refuzul Moscovei de a returna cele patru insule. În 2006, Rusia s-a oferit să returneze insulele Shikotan şi Khabomai, avînd împreună o suprafaţă de numai 276 de kilometri pătraţi (6% din teritoriul disputat), cu condiţia ca Tokyo să renunţe la pretenţiile asupra celorlalte insule mai mari, Iturup şi Kunashir, care au împreună o suprafaţă totală de 4.629 de kilometri pătraţi. Japonia a respins propunerea, insistînd asupra drepturilor ei asupra tuturor celor patru insule. Luna trecută, Parlamentul Japoniei a provocat iritarea Rusiei, adoptînd o lege prin care insulele sînt declarate teritoriu japonez.

SUA - Adolescent condamnat pentru o falsă alarmă cu bombă la Casa Albă

Un adolescent britanic care telefonase la Casa Albă pentru a declanşa o falsă alertă cu bombă a fost condamnat, luni, la şase luni de închisoare cu suspendare. Thomas Hutchinson, în vîrstă de 17 ani la momentul faptelor, în 2008, care consumase alcool, a sunat la numărul din centrală al Casei Albe şi i-a spus operatorului că este o bombă în Madison Square Gardens din New York. Centralistul a reuşit să afle de unde fusese iniţiat apelul, iar serviciile secrete americane, poliţia din New York şi forţele antiterorism britanice s-au implicat în ancheta care a urmat. Hutchinson a fost condamnat şi la 250 de ore de muncă în folosul comunităţii. El pledase vinovat într-o audienţă anterioară, după ce iniţial a negat orice implicare.

Ungaria - Primul avion cargo C-17 a sosit la baza NATO de la Papa

Primul avion militar cargo C-17, de fabricaţie americană, a sosit luni, la baza aeriană Papa din nord-vestul Ungariei, în prezenţa adjunctului secretarului general NATO, a ministrului ungar al Apărării şi a premierului Ungariei. Aparatul Globemaster III Boeing este primul din cele trei care vor staţiona la această bază în cadrul programului de Transport Strategic Aerian (SAC), la care participă Bulgaria, Estonia, Ungaria, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Slovenia, Suedia şi Finlanda. În alocuţiunea rostită în cadrul ceremoniei de inaugurare, premierul ungar, Gordon Bajnai, a apreciat că înfiinţarea unei flote militare aeriene de transport prin cooperarea a 12 ţări este un eveniment istoric. În opinia sa, faptul că baza programului a fost stabilită în localitatea Papa înseamnă că Ungaria este un partener de nădejde la nivelul NATO. Adjunctul secretarului general al NATO, Claudio Bissongiero, a afirmat că Ungaria are un rol foarte important în acest exemplar efort de cooperare, care nu ar fi fost posibil dacă fiecare ţară ar fi acţionat pe cont propriu. El a salutat eforturile depuse de Ungaria şi de autorităţile de la Papa pentru promovarea acestui program. Avionul C-17 are o lungime de 53 de metri, cîntăreşte 265 de tone şi este echipat cu patru motoare. Poate transporta o încărcătură de 74 de tone.

Georgia - UE a prelungit cu un an misiunea de supraveghere

Miniştrii de Externe ai statelor membre UE au prelungit cu un an, luni, misiunea de supraveghere din Georgia, iniţiată după conflictul din august 2008 între armata rusă şi cea georgiană. Actualul mandat al misiunii, din care fac parte 300 de persoane, va expira la jumătatea lunii septembrie.

Cecenia - Atentat sinucigaş

Şapte persoane şi-au pierdut viaţa şi alte patru au fost rănite duminică, într-un atentat sinucigaş comis în centrul oraşului Groznîi, capitala Ceceniei, un eveniment interpretat de preşedintele cecen, Ramzan Kadîrov, drept ”un semn al agoniei revoltei locale”. Atacul a avut loc în faţa unei săli de concerte şi a provocat moartea a patru poliţişti, dar şi a doi civili şi a autorului atentatului. Civilii sînt un turc şi un georgian. Cetăţeanul turc ucis lucra în Cecenia în domeniul construcţiilor. Poliţia este pe cale de a stabili identitatea atentatorului sinucigaş. Patru răniţi au fost spitalizaţi. Cecenia a fost teatrul mai multor atentate violente, după ce Moscova a decis, în aprilie, să pună capăt operaţiunii antiteroriste care se desfăşura pe teritoriul republicii de peste zece ani. Kremlinul consideră că Ramzan Kadîrov, care se prezintă ca fiind o personalitate puternică în întreaga regiune, are situaţia sub control. În afară de Cecenia, Daghestanul şi Inguşetia sînt, de asemenea, victime ale unor revolte violente ce vizează crearea unui ”mare emirat islamic al Caucazului”.

Grecia - Turişti evacuaţi din calea unui incendiu

Aproximativ 50 de turişti greci şi străini, blocaţi de un incendiu de vegetaţie pe o plajă din insula ionică Zante (Zakynthos), au fost evacuaţi duminică seara, de paza de coastă. Incendiul a izbucnit la începutul serii, în regiunea Daphni din vestul insulei, un biotop unde trăieşte o specie de broască ţestoasă protejată. Rafalele violente de vînt au determinat răspîndirea rapidă a flăcărilor spre mare, acestea încercuind plaja unde se aflau circa 50 de turişti greci şi străini. Pompierii au mobilizat la locul incendiului nouă autospeciale şi 25 de persoane, cărora le-au venit în sprijin trei avioane şi un elicopter. Serviciile de protecţie civilă au ridicat, duminică, la nivelul patru pe o scară de cinci trepte riscul de incendiu în mai multe regiuni ale ţării, incluzînd în special insulele din Marea Ionică, din cauza rafalelor puternice de vînt dinspre nord, care au fost precedate de un val de caniculă.

Bulgaria - Cutremur

Un seism de mică intensitate, urmat de mai multe replici, s-a produs luni, în centrul Bulgariei, fiind resimţit în zona oraşului Plovdiv. Primul cutremur a fost resimţit la ora 11.39 (11.39 ora României), avînd o magnitudine de 3,6 grade pe Scara Richter. Activitatea seismică este specifică acestei regiuni. Un cutremur produs în 2002 a fost urmat de aproximativ 50 de replici.

Indonezia - Seism de intensitate medie

Un seism cu magnitudinea de 5,7 a avut loc, luni, în arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud, fără a provoca victime sau pagube, în timp ce un alt cutremur, de 6,2 grade, s-a produs zece minute mai tîrziu, în insula indoneziană Sumatra, a anunţat Institutul american de geofizică USGS. Seismul a fost localizat la 67 de kilometri vest de capitala Port Vila şi la 51 de kilometri adîncime. Cutremurul nu a provocat victime, nici pagube şi nici nu a fost emisă alertă de tsunami. Un alt cutremur, cu magnitudinea de 6,2 grade, s-a produs zece minute mai tîrziu, pe insula indoneziană Sumatra. Arhipelagul Vanuatu şi Indonezia, situate pe Centura de Foc a Pacificului, la joncţiunea mai multor plăci tectonice, sînt afectate frecvent de mişcări telurice. În iunie, arhipelagul Vanuatu, unde locuiesc 215.000 de persoane, a fost afectat de două cutremure puternice, dintre care unul cu magnitudinea de 6,5, produs la 2 iunie.

Pakistan - Cutremur de 5,2 grade

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe Scara Richter a afectat, luni, o parte din nord-estul Pakistanului, au anunţat autorităţile, fără a semnala existenţa unor victime sau pagube materiale. Cutremurul a fost resimţit în regiunile Mansehra şi Malakand din nord-est. Epicentrul cutremurului a fost localizat la Balakot, la 138 de kilometri nord de capitala Islamabad. Seismul a fost resimţit la Islamabad şi în Pendjab, în centrul ţării. Institutul american de geofizică USGS a anunţat că seismul a avut magnitudinea de 5,1, localizînd epicentrul acestuia la 138 de kilometri nord de Islamabad şi la 77 de kilometri est de Mingora, reşedinţa districtului Swat, unde armata pakistaneză se confruntă cu talibanii, din aprilie. Nordul Afganistanului şi Pakistanul sînt în mod frecvent afectate de cutremure, în special regiunea Hindu Kush, situată pe linia de întîlnire a plăcilor tectonice indiană şi eurasiatică.

SUA - Detenţie pe viaţă

Americanul Ahmad Omar Abu Ali a fost condamnat, luni, la închisoare pe viaţă, pentru că a participat la un complot al-Qaida care viza asasinarea fostului preşedinte american George W. Bush. Pedeapsa este mai severă decît cea de 30 de ani primită în primă instanţă, în 2006 şi care a fost anulată de o Curte de Apel federală, care o considera prea indulgentă. Tînărul, în vîrstă de 28 de ani, născut şi educat în SUA, a fost găsit vinovat, la sfîrşitul lui 2005, de şase capete de acuzare, între care susţinere materială a terorismului şi susţinere materială a reţelei al-Qaida. SUA îl acuză că ar fi urmărit, împreună cu un complice, să îl asasineze pe preşedintele George W. Bush, fie apropiindu-se suficient de acesta pentru a putea să tragă asupra lui, fie cu ajutorul unei maşini-capcană. Acesta a fost arestat de autorităţile saudite în 2003, la Medina, în Arabia Saudită, unde urma studii superioare, ulterior fiind interogat şi deţinut timp de doi ani, după care a fost extrădat către SUA. Avocaţii şi familia sa afirmă că mărturisirile lui Abu Ali ar fi fost obţinute sub tortură în Arabia Saudită.



12