Rusia - Elicopter prăbuşit
Şase dintre cele opt persoane aflate la bordul unui elicopter rusesc Mi-8 au murit miercuri, cînd aeronava în care se aflau s-a prăbuşit în regiunea Volgograd, la 1.000 de kilometri sud-est de Moscova. Potrivit datelor prelimiare, şase din opt persoane aflate la bord au murit. Elicopterul survola un gazoduct, a declarat o sursă din cadrul Rossaeronavigaţii, care supraveghează spaţiul aerian. Elicopterul a părăsit oraşul Volgograd în jurul orei 04.00 GMT (07.00 ora României) şi contactul cu acesta a fost pierdut două ore mai tîrziu.
Cehia - Ratificarea Statutului de la Roma
Cehia a depus, marţi, documentele pentru ratificarea Statutului de la Roma, tratat prin care a fost fondată Curtea Penală Internaţională (CPI), devenind astfel cea de-a 110-a ţară care recunoaşte jurisdicţia instanţei. Statutul va intra în vigoare pentru Cehia la 1 octombrie 2009, a precizat CPI într-un comunicat. Curtea Penală Internaţională, care activează din 2002, la Haga, este primul tribunal internţional permanent însărcinat cu judecarea autorilor de crime împotriva umanităţii, a crimelor de război şi a genocidurilor. Primul proces al CPI, cel al fostului lider al unei miliţii congoleze, Thomas Lubanga, acuzat de înrolarea copiilor, a început la 26 ianuarie.
Afganistan - Trei sute de militari germani detaşaţi
Aproximativ 300 de militari germani, dotaţi cu blindate uşoare, participă la o operaţiune de securitate în nordul Afganistanului, cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale şi provinciale. Operaţiunea, care va dura aproape o săptămînă, se desfăşoară sub comandament afgan şi implică aproximativ 300 de militari germani, inclusiv efectivele în rezervă de la Kunduz şi peste 800 de militari şi 100 de poliţişti afgani, a precizat generalul Wolfgang Schneiderhan. Este vorba despre stabilizarea zonei, avînd legătură cu alegerile de la 20 august, care trebuie să aibă loc într-un cadru stabil. Germania dispune în Afganistan de circa 3.800 de militari în cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF).
Israel - Incursiune militară în Gaza
Armata israeliană a efectuat, marţi, o incursiune în zona Khan Younes din sudul Fîşiei Gaza, unde a distrus o casă cu trei etaje şi cîteva ferme, fără a face victime în rîndul palestinienilor. O purtătoare de cuvînt a armatei israeliene a confirmat că o forţă israeliană a desfăşurat o incursiune în Fîşia Gaza, în urma tirurilor cu rachetă palestiniene împotriva civililor israelieni, care efectuau lucrări în apropierea barierei de securitate. În timpul incursiunii, palestinienii au tras în militarii israelieni, care au ripostat, dar niciun militar nu a fost rănit. De altfel, Israelul a predat, marţi, trupul unui palestinian în vîrstă de 22 de ani, rănit duminică seara, de militari, în apropierea aceleeaşi zone de securitate şi care a murit într-un spital israelian. Marţi seară, o explozie produsă la Khan Younes a rănit 52 de persoane, cinci fiind în stare gravă, victimele fiind invitaţi la nunta nepotului lui Mohammed Dahlan, un fost lider al mişcării Fatah. Potrivit martorilor, explozia s-a produs sub scena instalată pe o stradă pentru respectiva nuntă. Nepotul lui Dahlan este unul dintre răniţii aflaţi în stare critică. Forţele de ordine din Gaza au arestat trei persoane implicate în această explozie. Mişcarea islamistă Hamas controlează Fîşia Gaza din iunie 2007, fiind cunoscute rivalităţile cu Autoritatea Palestiniană, condusă de Mahmoud Abbas.
Brazilia - Feribot răsturnat
Un copil de 8 ani şi o femeie de 50 de ani au murit înecaţi, marţi, în urma răsturnării unui feribot care transporta circa 180 de persoane pe un afluent al Amazonului. Ambarcaţiunea numită Carolina do Norte s-a răsturnat pe un canal natural al rîului Negro, la scurt timp după ce a părăsit portul Porto da Catrina din sudul oraşului Manaus, cu destinaţia Santarem şi a fost remorcat după ce cîrma acestuia s-a rupt. În timp ce un remorcher a început să îl tracteze, vasul s-a răsturnat şi a început să se scufunde. Cei mai mulţi dintre supravieţuitori au fost salvaţi de persoane care se aflau în port.
Rusia - Militant pentru drepturile omului, găsit mort
Un militant rus pentru drepturile omului a fost găst mort, la două luni după dispariţia sa, în regiunea Karelia din nord-vestul Rusiei, a anunţat, miercuri, organizaţia neguvernamentală cu care colabora acesta, Spravedlivost (Dreptate). Andrei Kulaghin, care investiga condiţiile de viaţă din închisori, a dispărut în 14 mai. Cadavrul său a fost găsit în 10 iulie, într-o carieră de nisip din apropiere de Petrozavodsk, capitala regiunii Karelia. Andrei Kulaghin vizita închisorile şi ancheta încălcările drepturilor deţinuţilor. O sursă din poliţia din Karelia a confirmat descoperirea unui cadavru, dar nu ştia dacă victima făcea parte dintr-un ONG pentru apărarea drepturilor omului. Potrivit aceleeaşi surse, Kulaghin avea cazier judiciar pentru huliganism. Organizaţia Spravedlivost anchetează corupţia şi oferă asistenţă judiciară. O militantă pentru drepturile omului din ONG-ul Memorial, Natalia Estemirova, a fost răpită şi asasinată în 15 iulie, în Caucazul rus.
Canada - Înapoi acasă, după incendii
Circa 6.000 de persoane evacuate la sfîrşitul săptămînii trecute, din cauza înaintării incendiilor de pădure către un oraş din vestul Canadei au primit permisiunea de a se întoarce acasă, în timp ce pompierii sînt în continuare în alertă. Ordinul de evacuare rămîne în vigoare pentru alţi 6.000 de locuitori din Kelowna (Columbia Britanică) care au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele sîmbătă. Oraşul Kelowna este situat la circa 400 de kilometri est de Vancouver, al treilea mare oraş din Canada, în centrul unei regiuni viticole şi turistice. Bilanţul pagubelor nu s-a modificat, incendiile distrugînd case, dar neprovocînd victime. Autorităţile le-au recomandat persoanelor cărora li s-a permis să se întoarcă acasă să fie atente la animalele sălbatice (urşi, pume, cerbi) şi la liniile electrice căzute la pămînt. Pompierii au continuat lupta cu flăcările, trei focare făcînd ravagii în jurul oraşului. O autostradă care a fost închisă sîmbătă a fost redeschisă. Cele mai mari trei incendii, din Terrace Mountain, continuă să avanseze către zonele locuite. Potrivit autorităţilor, cele trei incendii au fost declanşate de oameni, dar nu se ştie dacă au fost intenţionate. Noi focare au izbucnit, luni seara şi marţi, în alte regiuni din Columbia Britanică.
Ucraina - Pe urmele asasinului
Un fost general din cadrul poliţiei ucrainene a recunoscut că a participat la răpirea şi asasinarea în 2000 a jurnalistului de opoziţie Gheorghi Gongadze, a declarat, miercuri, adjunctul comandantului Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), Vasil Griţak. ”A confirmat implicarea sa în această crimă”, a declarat reprezentantul SBU (fostul KGB ucrainean). Întrebat dacă fostul general a mărturisit că a participat în mod direct la crimă, Griţak a răspuns afirmativ. Fostul general Olexi Pukaci, care, la vremea cînd s-au petrecut faptele comanda serviciul de informaţii externe din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a fost arestat marţi seara, în regiunea Jitomir. De asemenea, Griţak a dezvăluit că oficiali de rang înalt ai statului ucrainean figurează printre cei care au comandat asasinarea jurnalistului Gheorghi Gongadze. Întrebat dacă principalul suspect, arestat marţi, a dezvăluit numele celor care au comandat asasinatul şi dacă înalţi oficiali ai statului ucrainean figurează printre aceştia, Griţak a răspuns afirmativ în ambele cazuri. Generalul ucrainean Oleksi Pukaci le-a spus anchetatorilor că le va arăta unde se află capul victimei sale. Dispariţia directorului publicaţiei electronice Ukrainska Pravda, un critic la adresa regimului din acea perioadă, a provocat un adevărat scandal în fosta republică sovietică, creînd premisele Revoluţiei Portocalii din 2004.
Spania - Avertisment privind conservarea naturii
Comisia Europeană a trimis, miercuri, Spaniei, ultimul avertisment scris referitor la un proiect de irigaţii din Catalonia, despre care Curtea Europeană de Justiţie a stabilit că va afecta arii importante pentru protecţia păsărilor de stepă, iar Spania nu a luat măsurile solicitate. Dacă Spania nu va lua măsurile necesare pentru remedierea situaţiei, Comisia o poate duce din nou în faţa Curţii Europene de Justiţie şi poate cere aplicarea de amenzi. În decembrie 2007, Curtea Europeană de Justiţie a decis că Spania nu şi-a îndeplinit obligaţia de a proteja păsările de stepă din ariile Natura 2000, care erau afectate de construcţia proiectului de irigaţii şi a cerut luarea de măsuri. Însă construcţia a continuat, iar proiectul a fost inaugurat în 5 iulie. Acest ultim avertisment al CE urmează neîndeplinirii de către Spania a recomandărilor pentru conservarea integrităţii celei mai importante arii din Catalonia unde cuibăresc păsări de stepă. Natura europeană este protejată prin două directive comunitare, Habitat şi Păsări. România ar putea risca, la rîndu-i, declanşarea procedurii de infringement pe cele două directive, dacă pînă în luna septembrie nu desemnează suficiente zone de arii protejate în cadrul Reţelei europene Natura 2000.
Transnistria - Parlamentul şi-a ales un nou preşedinte
Parlamentul de la Tiraspol a ales, miercuri, un nou preşedinte, după ce la începutul lunii iulie, Evgheni Şevciuk a demisionat din această funcţie, din cauza unor divergenţe cu liderul transnistrean, pe fondul propunerii unei refome constituţionale. Noul preşedinte al Legislatului transnistrean este vicepreşedintele partidului Obnovlenie (Reînnoirea), Anatoli Kaminski, care a deţinut anterior funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului, iar după demisia lui Evgheni Şevciuk a devenit preşedinte interimar al legislativului. Aceasta a fost singura candidatură propusă de membrii partidului Onovlenie, care deţine majoritatea în Legislativ, după alegerile din 2005. La mijlocul lunii aprilie, Sovietul Suprem de la Tiraspol a adoptat în primă lectură un set de modificări la Constituţia regiunii transnistrene, prin care se dorea extinderea atribuţiilor Legislativului în detrimentul celor ale administraţiei prezidenţiale, modificări care l-au nemulţumit pe liderul Smirnov. În replică, el a înfiinţat o comisie responsabilă cu analiza propunerilor de modificare constituţională, care a înaintat propriul proiect de modificări. ”Acest document va conduce la distrugerea statului. Se încearcă acreditarea unei singure persoane de care să depindă, practic, toate funcţiile elective”, a spus Şevciuk, referindu-se la proiectul comisiei prezidenţiale. De asemenea, la începutul lunii iunie, susţinătorii unui sistem prezidenţial de guvernămînt au organizat o acţiune de protest la Tiraspol, în care au cerut dizolvarea Parlamentului.