Neconstituţională din cauza criteriului încrederii
Curtea Constituţională (CC) arată în motivarea deciziei prin care a statuat că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF) şi Corpul de Control al primului-ministru este neconstituţională că prin criteriul subiectiv al încrederii premierului sînt încălcate Codul Muncii, principiul egalităţii drepturilor şi dreptul la muncă. În 9 iulie, CC s-a pronunţat în cadrul controlului anterior promulgării legii, asupra sesizării de neconstituţionalitate a Legii de aprobare a OUG 3/2009 pentru modificarea şi completarea unor acte normative referitoare la organizarea şi funcţionarea unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului. Potrivit prevederilor OUG 3, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului s-a înfiinţat Corpul de control al primului-ministru, ca departament fără personalitate juridică, în subordinea primului-ministru şi în coordonarea, din punct de vedere administrativ-financiar, a secretarului general al Guvernului.
Guvernul elimină condiţia angajamentului de loialitate
Procesul de restructurare a Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF) şi a Departamentului de Control al Guvernului a fost reglementat printr-un proiect de lege care elimină însă prevederile privind obligaţia angajamentului de loialitate şi angajarea pe baza încrederii premierului, considerate ca fiind neconstituţionale de către Curtea Constituţională. “Proiectul de lege a fost aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului şi a fost transmis Parlamentului spre aprobare”, a anunţat, ieri, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta. El a arătat că speră ca proiectul să fie aprobat în şedinţa extraordinară a Camerei Deputaţilor din luna iulie, arătînd că noile prevederi trebuie adoptate într-un interval maxim de 45 zile, pentru a se evita un vid legislativ.
Sterling vine cu contraargumente la raportul comisiei de anchetă
Sterling Resources a transmis, ieri, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, o scrisoare prin care îi solicită acesteia să ia în considerare contraargumentele aduse de compania canadiană raportului comisiei de anchetă, raport pe care îl consideră lipsit de acurateţe. Totodata, Sterling şi-a exprimat dezamăgirea faţă de faptul că “special creata Comisie de Anchetă nu şi-a îndeplinit mandatul pe care l-a avut. Adică nu a desfăşurat o investigaţie amănunţită şi echitabilă, cu audieri care să includă persoanele cheie, direct implicate în evoluţia acestui Acord, încă din 1992 cînd acesta a fost încheiat”. În acest context, vicepreşedintele companiei Sterling, Stephen Birrell, a adresat rugămintea Robertei Anastase de a pune la dispoziţia tuturor membrilor Camerei Deputaţilor o copie a contraargumentelor depuse de Sterling, înainte de sesiunea extraordinară din 27 iulie, astfel încît parlamentarii români să poată fi suficient de informaţi atunci cînd vor dezbate Raportul Sterling. Acesta a mai spus că Sterling a fost subiectul unor acuzaţii false aduse de unii politicieni români.
“România trebuie să realizeze o reconfigurare a puterii sale aeriene”
Preşedintele Traian Băsescu susţine că Aviaţia română este pregătită să facă faţă cu succes provocărilor ce reies din statul României de membru NATO şi UE, afirmînd însă că România va trebui să realizeze o reconfigurare a puterii sale aeriene. Şeful statului a adresat un mesaj cu prilejul aniversării Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. El arată că Aviaţia română este pregătită astăzi să facă faţă cu succes provocărilor impuse de statutul României de ţară membră a NATO şi a Uniunii Europene. El a dorit să mulţumească personalului navigant şi tehnic care execută misiuni în teatrele de operaţii din afara ţării, “unde Armata României este prezentă şi îşi face datoria cu prisosinţă”.