Raportul CE va sublinia lipsa progresului din justiţie, consideră societatea civilă
Reprezentanţii mai multor ONG-uri consideră că raportul pe justiţie, care va fi publicat pe 22 iulie, va sublinia lipsa progreselor pentru toate cele patru benchmarkuri, menţionînd că este necesară continuarea monitorizării justiţiei din România, însă nu şi activarea clauzei de salvgardare. Reprezentantul Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ), Radu Nicolae, consideră că România a făcut paşi înapoi în ultima perioadă, ajungînd chiar la nivelul anilor 2005-2006. De asemenea, reprezentanţii Transparency International România consideră că raportul pe justiţie, de pe 22 iulie ,”va sublinia neajunsurile identificate ca urmare a lipsei unor progrese reale”. În privinţa celui de-al doilea benchmark, ce face referire la înfiinţarea ANI, cu atribuţii în verificarea averilor, incompatibilităţilor şi a potenţialelor conflicte de interese, reprezentanţii ONG-urilor spun că sînt îngrijoraţi. Ei consideră că ANI îşi face publicitate şi declară presei, pe surse oficiale sau neoficiale, că va ancheta noi miniştri.
Predoiu discută în Coaliţie despre raportul de ţară
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, sîmbătă, într-o emisiune televizată, că va discuta, astăzi, în coaliţia PSD-PD-L nu doar despre raportul CE pe Justiţie, care urmează să fie publicat săptămîna viitoare, ci şi despre finanţarea sistemului juridic. Predoiu a apreciat că revendicările magistraţilor referitoare la finanţarea sistemul sînt justficate, însă nu şi cele legate de drepturile salariale. Întrebat despre raportul CE pe Justiţie, Predoiu a răspuns că este ca toate celelalte, “şi cu veşti bune, şi cu veşti proaste”, confirmînd că în lista punctelor pozitive este promulgarea Codului Penal şi a Codului Civil.
Becali, ales preşedinte al PNG-CD la Congresul formaţiunii
Europarlamentarul Gigi Becali a fost ales preşedinte al PNG-CD la un congres al acestei formaţiuni care a avut loc sîmbătă, el declarînd că a primit mandat de a negocia alianţe cu orice partid. Becali a ţinut să atragă atenţia că mandatul său se referă la alianţe, nu la fuziuni, dar că prioritară este reconstruirea PNG-CD. De asemenea, Becali a spus că a refuzat “politicos” solicitarea conducerii de a candida pentru Preşedinţia României pentru că, dacă ar fi acceptat-o, nu ar fi fost “corect faţă de Vadim Tudor”. El a explicat că printr-o candidatură a sa la preşedinţie ar apărea o ruptură în electoratul naţionalist-creştin. Becali a precizat că îl va respecta “toată viaţa” pe Vadim Tudor.
Severin şi Boştinaru vor conduce delegaţia PSD în PE
Adrian Severin şi Victor Boştinaru vor conduce delegaţia PSD în Parlamentul European (PE). Severin se va ocupa de relaţiile interne ale Delegaţiei, precum şi de legătura cu PSD, în timp ce Boştinaru va gestiona relaţia dintre Delegaţia română şi Grupul Socialiştilor şi Democraţilor din PE, al cărui vicepreşedinte în materie de politică externă şi apărare este Adrian Severin. De asemenea, Victor Boştinaru va fi membru deplin în Comisia pentru dezvoltare regională (REGIO) şi cea pentru petiţii (PETI), respectiv supleant în Comisia pentru afaceri juridice (JURI), Corina Creţu - membru deplin în Comisia pentru dezvoltare (DEVE) şi supleant în Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi chestiuni sociale (EMPL), Sabin Cutaş - membru deplin în Comisia pentru afaceri economice şi monetare (ECON) şi supleant în Comisia pentru comerţ internaţional (INTA).