Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 18 Iulie 2009 / 00:00 477 accesări

Ungaria - Camion românesc, implicat într-un accident

Autostrada M5 (Szeged-Budapesta) a fost închisă temporar, pe tronsonul dintre Szeged şi Balastya, vineri dimineaţa, în urma unei coliziuni între un camion înmatriculat în România şi unul încărcat cu pepeni, care, în urma impactului, s-au împrăştiat pe carosabil. Accidentul s-a produs în momentul în care camionul înmatriculat în România a intrat în vehicul ungar care transporta pepeni, a declarat un purtător de cuvînt al poliţiei. O persoană a fost uşor rănită.

Marea Britanie - Imigranţi vietnamezi, descoperiţi într-un camion românesc

14 imigranţi ilegali vietnamezi au fost prinşi în timp ce încercau să intre în Marea Britanie ascunşi într-un camion înmatriculat în România, care se îndrepta către Coventry. Ofiţerii din cadrul Agenţiei britanice de Frontieră i-au surprins pe cetăţenii vietnamezi în Calais, într-un camion cu marfă înregistrat în România. “Avem sute de ofiţeri ai Agenţiei de Frontieră în porturile din Franţa şi Belgia, care desfăşoară controale pentru a-i opri pe imigranţii ilegali înainte de a ajunge în Marea Britanie”, a declarat directorul agenţiei, Tom Dowdall, care conduce activitatea în nordul Franţei. “Folosim cîini, detectoare pentru dioxidul de carbon şi pentru bătăile inimii, pentru a-i depista pe cei care încearcă să intre în ţară ilegal. Controalele britanice din nordul Franţei continuă să împiedice imigranţii ilegali să intre în Marea Britanie, oprind peste 28.000 de încercări de a intra în 2008”, a mai precizat oficialul. După ce persoanele au fost oprite şi predate autorităţilor franceze, camionului i s-a permis să îşi continue drumul către Coventry, dar şoferul şi angajatul acestuia ar putea plăti o amendă de pînă la 2.000 de lire (2.300 de euro) pentru fiecare imigrant ilegal, pentru că nu au luat măsuri pentru a împiedica urcarea acestora în camion.

Bulgaria - Falsificatori de euro, arestaţi

Şase persoane, printre care un român şi un elveţian, au fost arestate joi seară, în oraşul bulgar Varna, într-o operaţiune specială în care au fost confiscate bancnote false de 50 de euro, însumînd 20.000 de euro. Banii au fost descoperiţi în pungi de plastic, într-un apartament şi într-o maşină Audi din Varna. Arestările intervin la scurt timp după o operaţiune comună a poliţiei spaniole şi bulgare, care a dus la capturarea, în oraşul Plovdiv din centrul Bulgariei, a celei mai mari reţele de falsificare a bancnotelor euro din UE. Poliţia a confiscat, la 2 iulie, 500.000 de euro în bancnote false, iar 17 persoane au fost arestate în Plovdiv şi în împrejurimi.

Belgia - Plan de atac împotriva criminalităţii chineze

Poliţia federală belgiană a anunţat lansarea unui plan de atac, numit Majhong, pentru destabilizarea criminalităţii chineze din ţară. Obiectivul proiectului este destabilizarea afacerilor ilegale ale imigranţilor chinezi, în special casele de pariuri sportive, agenţiile imobiliare şi bunurile contrafăcute, inclusiv diamantele. Echipa Majhong este compusă din poliţişti ce cunosc bine limba chineză. În cadrul acţiunii mai sînt vizaţi cetăţeni albanezi, români, turci şi kurzi.

Transnistria - Poliţişti moldoveni, arestaţi la Tiraspol

Trei poliţişti moldoveni au fost reţinuţi marţi, de autorităţile de la Tiraspol, iar negocierile pentru eliberarea lor nu ajunseseră, vineri, la niciun rezultat. Comisarul de Tighina, Vasile Ivas, a declarat că negocierile purtate în ultimele trei zile, la cel mai înalt nivel, pentru eliberarea celor trei poliţişti moldoveni arestaţi la Tiraspol, la 14 iulie, nu au adus deocamdată niciun rezultat. Potrivit lui Vasile Ivas, cei trei - Vladimir Drăgulea, Dumitru Vieru şi Ivan Rîbca - sînt supuşi unor puternice presiuni psihologice. ”Nu ştim dacă sînt bătuţi, dar am înţeles că sînt torturaţi psihic”, a adăugat comisarul. Deocamdată, rudele nu au avut posibilitatea să-i viziteze, deoarece autorităţile transnistrene nu le-au permis accesul. Ivas a declarat că avocaţii au însă posibilitatea de a sta de vorbă cu cei trei poliţişti deţinuţi. Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei Tighina, în ultimii 15 ani, mai mulţi poliţişti au fost reţinuţi, arestaţi sau condamnaţi de autorităţile de la Tiraspol. Cea mai lungă perioadă de detenţie a fost de cinci ani. Potrivit agenţiei de la Tiraspol Meridican Info, arestarea celor trei reprezintă un scenariu al şefului securităţii transnistrene, Vladimir Antiufeev. Agenţia Novîi Region transmite că procuratura transnistreană a deschis dosar penal împotriva celor trei poliţişti moldoveni, pe care îi acuză că au sechestrat un cetăţean transnistrean. Cele două instituţii mass-media citează biroul de presă al procuraturii transnistrene, potrivit căruia, cei trei l-au reţinut pe respectivul cetăţean tocmai în momentul cînd el fusese eliberat din penitenciarul de la Tiraspol.

Rusia - Suspiciuni de sabotaj

Serviciile speciale ruse vor ancheta cauzele eşecului testului rachetei balistice Bulava, pentru a stabili dacă nu cumva a fost vorba de un act de sabotaj. Lansarea rachetei intercontinentale Bulava s-a soldat cu un eşec, în urmă cu cîteva zile, dispozitivul autodistrugîndu-se din cauza unei defecţiuni tehnice. O piesă defectă a fost introdusă în rachetă fie în lipsa unui control eficient al calităţii la uzina de producţie, fie la asamblare. Ţinînd cont de importanţa dotării Forţelor Strategice ruse cu rachete de tip Bulava, cele două cazuri vor fi considerate acte de sabotaj, afirmă un oficial din cadrul serviciilor speciale. Un test similar efectuat în decembrie 2008 se soldase tot cu un eşec. Concepută de Institutul pentru Tehnologii Termice, racheta intercontinentală R30 3M30 Bulava-30 are o rază de acţiune de 8.000 de kilometri, putînd fi echipată cu zece ogive nucleare.

Georgia - Nou partid politic

Irakli Alasania, lider al opoziţiei georgiene şi fost ambasador la ONU, şi-a înfiinţat propriul partid politic, joi, declarînd că protestele îndelungate pentru demisia preşedintelui Mihail Saakaşvili nu sînt în zadar. Opoziţia din Georgia îl acuză pe Saakaşvili că a monopolizat puterea după Revoluţia Trandafirilor din 2003 şi că a implicat fosta republică sovietică într-un conflict dezastruos cu Rusia, în august 2008, după ce Tbilisi a încercat să preia prin forţă controlul asupra regiunii separatiste Osetia de Sud. Partidul lui Alasania, Georgia Noastră - Democraţii Liberi se alătură altor peste zece partide care au manifestat în luna aprilie pentru înlăturarea Saakaşvili. Autorităţile georgiene au evitat, pînă în prezent, incidente similiare celor din 2007, cînd poliţia a înăbuşit o manifestaţie împotriva preşedintelui, folosind gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. Parlamentul georgian a aprobat joi, în a doua lectură, o serie de amendamente la legi care vor face mai dificilă organizarea de întruniri publice. Partidele din opoziţie au părăsit sala, în semn de protest faţă de această decizie, care urmează să fie aprobată definitiv în a treia lectură.

Afganistan - Civili morţi într-o explozie

Cel puţin 11 civili, dintre care cinci copii, au fost ucişi vineri dimineaţa, în explozia unei bombe la trecerea vehiculului în care se aflau, în sudul Afganistanului. Bomba a fost declanşată la trecerea camionetei care îi transporta pe civili la un mausoleu din districtul Spin Boldak, situat în provincia Kandahar, în zona de frontieră a Afganistanului. Bombele artizanale amplasate de-a lungul drumurilor, care sînt principala cauză a morţii militarilor străini din această ţară, dar şi cauza morţii a numeroşi civili, sînt cea mai sîngeroasă armă folosită de talibani, care au fost îndepărtaţi de la putere la sfîrşitul lui 2001 printr-o intervenţie militară internaţională. Insurgenţii poartă de atunci o luptă sângeroasă, care a cîştigat teren în ultimii doi ani, în special în fiefurile lor din sud şi est.

Pe de altă parte, locuitorii din cel puţin două sate afgane au fost avertizaţi, prin intermediul unor fluturaşi, că vor fi luaţi la ţintă, dacă militarul american răpit de talibani în urmă cu două săptămîni nu va fi eliberat, relatează postul de televiziune CBS în pagina electronică. Purtătorul de cuvînt militar Elizabeth Mathias a confirmat că foile au fost tipărite la baza aeriană din Bagram, principala bază militară americană în Afghanistan şi distribuite în regiunile Ghazni şi Paktika, dar nu din avion. Pe o parte apare chipul militarului cu capul lăsat, astfel încît să nu i se poată distinge trăsăturile şi un mesaj în limba paştună care spune: ”Dacă nu îl eliberaţi pe militarul american, atunci....”. Pe verso este o imagine a trupelor occidentale care pătrund într-o casă, iar mesajul continuă: ”... veţi fi luaţi la ţintă”. Potrivit armatei, traducerea ultimului cuvînt al mesajului este ”hăituiţi” şi nu ”ţintiţi”. Mathias a declarat de asemenea că din avioane a fost împrăştiat un alt mesaj referitor la dispariţia militarului american, în care se solicită informaţii despre acesta, fără ameninţări, de această dată. În imagine, un militar american este aşezat pe pămînt şi discută cu copii afgani. Pe fluturaş scrie: ”Unul dintre oaspeţii noştri americani a dispărut”. Pe verso, mesajul continuă: ”Trimiteţi oaspetele acasă. Sunaţi la....”, precizează unul dintre colegii lui Mathias, Christine Sidenstricker.

R. Moldova - Furtună la Chişinău

Ploaia torenţială şi furtuna care s-au abătut, joi seara, asupra Chişinăului au perturbat traficul rutier şi au determinat întreruperea curentului electric în mai multe cartiere. Rafalele puternice de vînt au doborît zeci de copaci şi au rupt crengi. Furtuna a început pe neaşteptate, iar serviciile municipale au făcut cu greu faţă situaţiei. Au fost doborîţi circa 68 de copaci şi opt automobile au fost avariate. Au fost afectate reţelele electrice în sectorul Rîşcani şi cartierul Poşta Veche. Compania Union Fenosa a reluat livrarea energiei electrice după mai bine de două ore, cînd a revenit la normal şi traficul rutier. Autorităţile municipale recomandă locuitorilor Chişinăului ca, în cazul ploilor abundente, să ocolească, în măsura posibilităţilor, zonele periculoase, predispuse la inundaţii.

Taiwan - Seism submarin

Un cutremur submarin de o magnitudine de 5,2 s-a produs vineri dimineaţa, la est de Taiwan, a anunţat institutul geologic american (USGS), care nu a anunţat înregistrarea vreunei victime sau pagube materiale. Cutremurul a avut loc la ora locală 02.42 (21.42, ora României, joi), iar epicentrul acestuia a fost localizat în mare, la 59 de kilometri est de Hualien, un oraş din estul Taiwanului. Cutremurul s-a produs la o adîncime de 37 de kilometri, potrivit USGS cu sediul în Hawaii. Nicio alertă de tsunami nu a fost emisă imediat după producerea cutremurului. Insula Taiwan, situată în apropiere de joncţiunea a două plăci tectonice, este adesea afectată de cutremure. Un seism cu magnitudinea de 7,6 s-a soldat cu aproximativ 2.400 de morţi în septembrie 1999. USGS măsoară intensitatea cutremurelor folosind scara magnitudinii de moment, potrivit căreia, un seism de cel puţin 6 grade este considerat puternic.

Marea Britanie - Comerciant de bijuterii, avertizat de poliţie după ce a interzis accesul romilor

Proprietarul unui magazin de bijuterii din Marea Britanie care a fost în mod repetat victima unei bande de hoţi din Europa de Est, suspectaţi că ar fi români, a primit avertisment din partea poliţiei pentru atitudine rasistă, după ce a interzis accesul romilor. Michael Plant, în vîrstă de 62 de ani, a chemat în mod repetat poliţia după ce hoţi străini - suspectaţi că ar fi nomazi români - au furat mai multe bijuterii din magazinul său din Altrincham, Cheshire. În cele din urmă, acesta a pus un afiş pe care scria: ”Ne pare rău, nu servim cetăţeni din Europa de Est sau ţigani”. La scurt timp după ce a postat afişul, Plant a primit un avertisment din partea unui oficial al poliţiei, care i-a cerut să îl scoată, în caz contrar ar putea fi acuzat de ură rasială. ”Nu sînt rasist, dar adevărul este că am fost în mod repetat ţinta infractorilor est-europeni şi ar trebui să am dreptul să spun ce oameni au voie să intre în magazinul meu şi să nu fiu acuzat de discriminare rasială”, a declarat proprietarul magazinului. ”Tot ce vreau este o abordare de bun simţ a situaţiei. Poliţia mai de grabă reacţionează după decît să prevină crimele, aşteaptă să se întîmple înainte de a soluţiona şi nu invers”, a explicat acesta. Potrivit poliţiei, Plant a încălcat legea privind relaţiile interrasiale, care recunoaşte ţiganii şi nomazii ca grupuri etnice.



12