Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 16 Iulie 2009 / 00:00 481 accesări

„AMR 139”

60 de tineri reprezentanţi ai PC au depus, ieri, la Palatul Cotroceni, cîte o pereche de papuci şi recomandări amicale către preşedintele Traian Băsescu pentru petrecerea timpului liber începînd din toamnă, considerînd că acesta nu va mai cîştiga alegerile prezidenţiale. Liderul organizaţiei de tineret a PC, Andrei Stoian, a afirmat că tinerii conservatori sînt siguri că Băsescu nu va mai veni din toamnă la Cotroceni şi că de aceea i-au recomandat să viziteze Republica Moldova, să meargă la schi în Aspen şi să caute flota României. Stoian a spus că una dintre cele mai importante recomandări adresate preşedintelui este aceea de a-şi cere scuze ziariştilor pe care i-a jignit. Tinerii au mai afişat o pancartă pe care scria „AMR 139” - au mai rămas 139 de zile din mandatul preşedintelui Traian Băsescu.

Boc cere noului ministru MTS să continue măsurile pentru tineret şi sport

Premierul Emil Boc i-a urat succes, în şedinţa de guvern, noului ministru al Tineretului şi Sportului, Sorina Luminiţa Plăcintă, prezentă pentru prima dată la o reuniune a Cabinetului, şi i-a cerut să continue măsurile prevăzute în programul de guvernare pe componenta de tineret şi sport. Ex-ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, a demisionat, marţi, după aproape şapte luni de la instalarea în funcţie, spunînd că nu vrea să afecteze imaginea Guvernului şi a PD-L.

România a raportat 246 de cazuri de fraudă cu bani europeni

Potrivit unui raport al Comisiei Europene (CE), România a raportat, anul trecut, 246 cazuri de fraudă în gestionarea fondurilor comunitare, cu 103% mai multe decît în 2007, această evoluţie reprezentînd cea mai importantă creştere la nivelul statelor membre ale UE. Raportările vizează cazuri de fraudă în care prejudiciul depăşeşte 10.000 de euro, conform raportului CE privind protejarea intereselor financiare comunitare. De asemenea, în cazul României este indicată o creştere de 90% în ceea ce priveşte sumele implicate în aceste cazuri. În 2008, România a raportat 246 cazuri de fraudă în gestionarea fondurilor UE, în timp ce Bulgaria şi Polonia au comunicat CE 140 de cazuri de fraudă şi, respectiv, 46 cazuri. România este atenţionată în documentul CE pentru neglijenţa şi greşelile de conţinut în completarea formularelor tip de notificare, lucru justificat în acelaşi timp prin numărul foarte crescut de raportări.

„Elena Băsescu - Paris Hilton de România”

Presa italiană scrie despre debutul în Parlamentul European al Elenei Băsescu, fiica cea mică a preşedintelui român, descrisă drept Paris Hilton de România. Cunoscută în ţară mai degrabă pentru flirturile sale, fostul fotomodel în vîrstă de 28 de ani a participat marţi la şedinţa inaugurală a Parlamentului European, afirmă ziarul online Quotidiano.net, amintind că, în România, candidatura ei a generat multe polemici. Şi La Repubblica, ziar care publică în ediţia sa electronică numeroase fotografii cu Elena Băsescu la Strasbourg, subliniază că vîrsta acesteia, precum şi faptul ca este cunoscută mai mult pentru petreceri decît ca politician, i-au marcat candidatura. „Paris Hilton de România”, Elena Băsescu, este europarlamentarul „care face cele mai multe valuri”, afirmă şi Il Giornale, precizînd că fiica cea mică a preşedintelui „a desfiinţat dintr-o lovitură cîteva răutăţi apărute în legătură cu unele reprezentante ale PD-L, care au părut însă mult mai profesioniste decît multe dintre colegele lor”.

Băsescu, îndemnat să refuze promulgarea codurilor Civil şi Penal

Organizaţiile civice şi asociaţiile profesionale membre ale Coaliţiei „Opriţi Codurile” i-au cerut oficial, ieri, preşedintelui Traian Băsescu, să refuze promulgarea Codului Civil şi a celui Penal şi să le retrimită Parlamentului pentru reexaminare. Membrii Coaliţiei „Opriţi Codurile” îşi bazează solicitarea pe articolele din Constituţie care-i permit preşedintelui să refuze, o singură dată, promulgarea unor acte normative. În scrisoarea către preşedinte, reprezentanţii societăţii civile dau trei exemple de fapte care sînt insuficient reglementate comparativ cu dorinţele cetăţenilor, aşa cum acestea reies dintr-un sondaj realizat de Transparency International România în legătură cu ce ar trebui să conţină viitoarele coduri. Cele trei exemple sînt referitoare la reglementarea logodnei, a infracţiunilor împotriva minorilor şi cămătăriei. La scrisoarea către şeful statului este anexată o listă completă a criticilor şi recomandărilor societăţii civile în legătură cu cele două coduri, Civil şi Penal.

Daciana Sîrbu militează pentru interzicerea folosirii animalelor sălbatice în circuri

Europarlamentarul român Daciana Sîrbu a militat, alături de fundaţia Vier Pfoten România şi organizaţia Agent Green, pentru interzicerea folosirii animalelor sălbatice în circuri, cu ocazia ceremoniei de inaugurare a noului Parlament European de la Strasbourg. „Este timpul să observăm nevoile animalelor sălbatice şi să le oferim ceea ce îşi doresc: libertatea. Există ţări europene, cum ar fi Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Austria, Polonia, Suedia, Slovacia, Cehia şi Ungaria care au impus deja interdicţii asupra folosirii animalelor sălbatice în circuri. În România nu există o astfel de iniţiativă, dar o luăm noi astăzi. Am intenţia să transform această initiaţivă într-una la nivel european”, a spus Daciana Sîrbu, membră a Comisiei pentru Mediu din Parlamentul European.

“Alegerea unui polonez preşedinte al PE, un mare cîştig şi pentru România”

Eurodeputatul PD-L Petru Luhan a declarat, ieri, că alegerea polonezului Jerzy Buzek în funcţia de preşedinte al Parlamentului European este un mare cîştig şi pentru România, fiind semnalul că nu se mai poate vorbi decît de Europa unită, şi nu de Europa de Vest sau Europa de Est. El a subliniat că interesele europene sînt comune atît în ceea ce priveşte criza economico - financiară, problemele legate de schimbările climatice, de siguranţa energetică sau de securitate naţională şi internaţională. Fostul premier polonez Jerzy Buzek, candidat al Partidului Popular European (PPE), susţinut, de asemenea, de socialişti şi de liberali, a fost ales, marţi, preşedinte al Parlamentului European, fiind primul preşedinte al PE dintr-o ţară est-europeană.



12