Italia - Român reţinut
Un cetăţean român de 50 de ani a fost reţinut în Italia sub acuzaţia că ar fi molestat sexual două fetiţe de 13 ani. Victimele au fost abordate de român în faţa unui bloc de locuinţe din orăşelul italian Terni din regiunea Umbria, din centrul Italiei. Românul a fost observat discutînd cu cele două fete, iar un martor a chemat carabinierii. Echipajul carabinierilor l-a surprins pe român în timp ce le atingea într-un mod anormal pe cele două adolescente, suspectul fiind reţinut sub acuzaţia de molestare sexuală. Potrivit anchetatorilor, românul susţine că doar se juca cu cele două fete, pe care le consideră ca fiind nepoatele sale.
SUA - Exploatarea unor românce
Autorităţile federale americane au arestat în ultimele luni, în cursul unei vaste operaţiuni, peste 35.000 de persoane date în urmărire, inclusiv un cetăţean polonez suspectat de trafic de persoane şi exploatarea unor românce în activităţi de prostituţie. Operaţiunea Falcon 2009 a implicat colaborarea autorităţilor federale, statale şi locale de pe întreg teritoriul SUA. Operaţiunea a condus la arestarea a 35.190 de persoane date în urmărire, clarificînd situaţia a 47.418 de mandate de arestare. Operaţiunea a implicat contribuţia a 42 de agenţii federale, a 209 agenţii statale şi a 1.973 de departamente ale poliţiei, fiind considerată un succes. Printre persoanele arestate se numără şi polonezul Slawomir Wojtkowski, dat în urmărire în ţara de origine pentru s-a folosit de statutul de agent de poliţie pentru desfăşurarea unor activităţi de proxenetism. Arestat la New Jersey pe 4 iunie, bărbatul este suspectat de asociere cu grupuri de rromi de origine română care se ocupau cu aducerea unor femei din România, inclusiv minore, exploatate în activităţi de prostituţie. Femeile erau aduse în Polonia cu promisiunea că vor lucra ca bone, însă erau forţate să se prostitueze.
Franţa - Copii abandonaţi în parc
Femeia care a spus că este mama celor doi copii abandonaţi într-un parc din Paris, vinerea trecută, a fost reţinută în noaptea de joi spre vineri. Procurorii o anchetează pentru că i-a abandonat pe cei doi copii, la începutul lunii iulie, într-un parc parizian. Pe 3 iulie, un băiat şi o fetiţă, cu vîrste cuprinse între 18 şi 24 de luni, au fost daţi în grija a doi români într-un parc, de către o femeie care vorbea româneşte şi care s-a prezentat drept mama lor. Femeia a spus că se duce să caute ţigări însă nu s-a mai întors. Copiii au fost plasaţi într-un cămin. Potrivit primelor date ale anchetei, cei doi copii nu ar fi frate şi soră, însă în următoarele zile vor fi disponibile rezultatele unei analize ADN. Potrivit publicaţiei, care citează surse apropiate anchetei, pentru poliţiştii de la brigada pentru protecţia minorilor este greu să stabilească dacă cei doi copii sînt români sau cine le sînt părinţii. De cînd au fost găsiţi, copii nu au vorbit deloc.
Marea Britanie - Profesorul britanic reţinut
Un profesor britanic din Mansfield, Notts, reţinut joi pentru că şi-a agresat grav un elev, care acum este internat în spital cu răni grave la cap, a fost acuzat de tentativă la crimă. Peter Harvey, de 49 de ani, a fost arestat preventiv şi acuzat de tentativă la crimă, după ce a bătut un elev de 14 ani pentru că acesta a înjurat în timpul orei, agresîndu-i şi pe alţi doi elevi care au sărit în ajutorul colegului lor. Profesorul l-a atacat pe Jack Waterhouse, în vîrstă de 14 ani, în timpul orei de curs, cu un obiect solid din metal, lovindu-l în cap, de faţă cu alţi 20 de elevi. Bărbatul este supus mai multor interogatorii, după ce şi-a petrecut noaptea la sediul poliţiei. Ofiţerii au precizat că, la venirea ambulanţei, băiatul zăcea într-o baltă de sînge, la intrarea în corpul de ştiinţe naturale al clădirii. Starea băiatului s-a ameliorat uşor peste noapte, dar că este tot gravă. Ceilalţi doi copii agresaţi, o fată şi un băiat, au primit, de asemenea, îngrijiri medicale pentru rănile lor, dar au fost trimişi acasă fără să fie internaţi. Incidentul s-a petrecut, marţi, la Şcoala Romano-Catolică All Saints din Mansfield, iar tînărul, a cărui identitate nu a fost divulgată iniţial, a fost transferat de la spitalul local la unul specializat pe traume craniene. Poliţia colaborează, în prezent, cu conducerea şcolii, pentru soluţionarea cazului.
Rusia - Test reuşit
Ultimul submarin nuclear creat de ruşi, Iuri Dolgoruki, s-a întors vineri pe şantierul naval Sevmaş din Severodvinsk după prima etapă a testelor în mare încununate de succes, a anunţat directorul general al şantierului, Nikolai Kalistratov. Submarinul lansator de dispozitive de tip 955 va primi la bordul său noua rachetă strategică Bulava, aflată în prezent în teste. Anunţul intervine după vizita de la 2 iulie a preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, la şantierul naval Sevmaş. Acest tip de nave este prezentat drept cel mai modern de care va dispune flota rusă.
Franţa - Incidente violente
Şapte magazine şi aproximativ zece vehicule au fost incendiate în cursul nopţii de joi spre vineri în orăşelul Firminy, situat în centrul Franţei, devenit scena unor violenţe după moartea unui tînăr într-un comisariat. Pentru a treia noapte consecutivă, au avut loc violenţe între tineri şi forţele de ordine din orăşelul situat în apropiere de Saint-Etienne, unde locuia tânărul Mohamed Benmouna, în vîrstă de 21 de ani. Tînărul, de origine algeriană, a decedat spînzurîndu-se luni în celula unui comisariat din acest oraş, unde a fost închis preventiv într-un caz de tentativă de fraudă financiară. Această versiune este contestată de tinerii din cartier, potrivit cărora ar fi vorba despre un act al unui poliţist şi nu despre o sinucidere. Familia lui Mohamed Benmouna a depus o plîngere împotriva unui autor necunoscut, cerînd să se facă lumină în acest caz.
China - Despăgubiri
Familiile civililor nevinovaţi care şi-au pierdut viaţa în violenţele produse duminică, la Urumqi, regiunea autonomă uigură Xinjiang, vor primi de la autorităţi despăgubiri cifrate la 200.000 yuani, echivalentul a 29,282 dolari, pentru fiecare caz. Modalităţile de acordare a despăgubirilor sînt în curs de elaborare şi urmează să fie anunţate în curînd, a indicat vineri directorul Biroului pentru Probleme Civile din Urumqi, nord-vestul Chinei, Wang Fengyun. Autorităţile locale din Urumqi vor plăti cheltuieli de înmormîntare de 10.000 de yuani pentru fiecare victimă a confruntările interetnice declanşate duminică între uiguri, musulmani majoritari în regiune şi etnici Han, care reprezintă 90% din populaţia Chinei. În plus, Guvernul provincial va acorda pentru fiecare caz un ajutor de de 10.000 yuani. Cel puţin 156 persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 1.000 au fost rănite în violenţele de duminică, la Urumqi. Autorităţile din Kashgar, al doilea oraş ca mărime al provinciei Xinjiang, au cerut, joi, jurnaliştilor străini, să părăsească localitatea pentru siguranţa lor. Un mic grup de ziarişti ai presei străine sosiseră de curînd în oraşul Kashgar, capitala culturală şi religioasă a provinciei Xinjiang, fost oraş al Drumului Mătăsii, situat la aproximativ 1.000 de kilometri sud-vest de capitala regională, Urumqi.
Rusia - Avioane doborîte de propria artilerie
Jumătate dintre avioanele pierdute de Rusia în conflictul de anul trecut cu Georgia au fost doborîte de artileria rusă. Potrivit revistei „Moscow Defence Brief”, în conflictul cu Georgia, Rusia a pierdut şase avioane militare, cu două mai multe decît s-a anunţat oficial. Articolul din publicaţia rusă este foarte critic la adresa modului în care armata rusă a acţionat în cursul conflictului din Osetia de Sud. Un oficial militar rus a declarat că informaţiile conţinute în articol sînt incorecte. Anatoli Nogoviţin, adjunctul şefului Statului Major al armatei ruse, a precizat că Rusia a furnizat deja informaţii complete despre pierderile suferite în cursul conflictului cu Georgia din vara anului 2008.
Portugalia - Consolidarea prezenţei militare
Consiliul Superior de Apărare Naţională din Portugalia a anunţat, joi, că a aprobat consolidarea prezenţei militare portugheze în Afganistan începînd de anul viitor. Portugalia ar urma astfel să trimită în Afganistan, unde este prezentă din 2002, un contingent de aproximativ 150 de militari în 2010. Portugalia are în prezent 102 militari în cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate a NATO. Consiliul de Apărare a aprobat trimiterea unei forţe aeriene, formată dintr-un avion de transport Hercules C130 şi aproximativ 40 de militari, săptămînile următoare, pentru o perioadă de trei luni, înaintea alegerilor prezidenţiale de la 20 august. În aprilie, premierul portughez Jose Socrates anunţase intenţia de a consolida prezenţa portugheză în Afganistan.
Germania - Monitorizare antiteroristă
Guvernul federal german şi landurile îşi vor întări supravegherea în vederea combaterii terorismului în ţară de teama unor atentate islamiste înaintea alegerilor legislative din septembrie. Guvernul cancelarului Angela Merkel şi 16 landuri au stabilit că măsurile care vor fi luate treptat în funcţie de situaţie pentru a combate riscurile teroriste. Autorităţile au decis întărirea supravegherii aeroporturilor, frontierelor şi a circa 140 de persoane suspectate de legături cu mişcarea teroristă. Universităţile şi filierele tehnice ale învăţămîntului superior vor fi de asemenea monitorizate intens pentru a anihila eventuale fieff-uri ale radicalilor islamişti. Zeci de germani pregătiţi în taberele de antrenament ale teroriştilor din Afganistan şi Pakistan au revenit în Germania, ceea ce îi nelinişteşte cel mai mult pe oficialii de la Berlin.
Islanda - Dezbatere preliminară
Parlamentul islandez a demarat, vineri, o dezbatere pe tema aderării Islandei la UE, prezentată de noul Guvern, însă votul este prezăvut abia luni. Preşedintele Parlamentului le-a cerut deputaţilor să se pregătească pentru prelungirea dezbaterilor. Ministrul islandez al Afacerilor Externe, Ossur Skarphedinsson, a înaintat la 28 mai în Parlament un proiect de lege în vederea aderării Islandei la UE, cerînd acordul prealabil al deputaţilor. În cazul în care Parlamentul îşi dă acordul pentru demararea negocierilor cu oficialii de la Bruxelles, cetăţenii islandezi vor fi chemaţi să se pronunţe în cadrul unui referendum pe această temă. Guvernul islandez de stînga a anunţat pe 10 mai, în ziua formării sale, în urma unei victorii electorale, că va sesiza Parlamentul pentru un vot în privinţa aderării la UE. Islanda aplică deja o mare parte din reglementările europene din cauza apartenţa la spaţiul economic european. Însă principalul obstacol faţă de o eventuală aderare constă în problema pescuitului şi a aplicării cotelor europene. Suedia, Danemarca şi Finlanda au anunţat că vor ajuta Islanda să se integreze în UE. Va fi nevoie de o susţinere puternică, avînd în vedere că problema extinderii nu este foarte populară.