Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 10 Iulie 2009 / 00:00 451 accesări

Raportul pe tema justiţiei pentru România, publicat pe 22 iulie

Purtătorul de cuvînt al Consiliului Europei (CE), Mark Gray, a confirmat, ieri, informaţia potrivit căreia rapoartele pe tema justiţiei pentru România şi Bulgaria vor fi publicate la 22 iulie. Informaţia vine după ce presa bulgară a relatat că CE va publica rapoartele privind stadiul reformelor justiţiei în România şi Bulgaria la 22 iulie. Potrivit site-ului Novinite.com, care citează postul public de radio din Bulgaria, raportul în cazul Bulgariei nu va recomanda activarea clauzei de salvgardare la capitolul Justiţie şi Afaceri interne. Un alt raport în cazul Bulgariei, privind absorţia fondurilor europene, ar urma să fie publicat în toamnă.

Apel către magistraţi

Premierul Emil Boc a făcut, ieri, un apel către magistraţi, cerîndu-le să înţeleagă că acordarea unor sporuri ridicate creează mari presiuni asupra bugetului într-o perioadă de criză şi să continue activitatea în mod normal, susţinînd că Guvernul ar aloca imediat fondurile aferente dacă ar dispune de resurse. Reprezentanţii unor organizaţii ale magistraţilor, precum şi mai mulţi judecători s-au întîlnit, miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a analiza situaţia din justiţie. La discuţii au participat preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), Mona Pivniceru, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dragoş Călin, preşedintele Tribunalului Vrancea, Adrian Neacşu, precum şi judecători de la instanţele bucureştene. În urma acestei întîlniri s-a hotărît că sedinţele de judecată de la toate instanţele din ţară să fie suspendate, începînd de ieri, pe durată nedeterminată, acţiunile urmînd să aibă loc zilnic, timp de trei ore, cu începere cel mai probabil de la ora 9.00, a declarat, vicepreşedintele UNJR, Dragoş Călin. Totodată, asociaţiile profesionale ale magistraţilor, cît şi reprezentanţii din mai multe instanţe de judecată din ţară au cerut demisia ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, din cauza actului administrativ de retragere a sporului de 50%, ameninţînd cu neparticiparea în birourile electorale.

Cazul Tărcieanu-Sterling, discutat la toamnă

Vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD), crede că deputaţii din această comisie ar putea discuta abia la toamnă despre solicitarea PD-L privind începerea urmăririi penale a lui Călin Popescu Tăriceanu în cazul Sterling. „Noi sîntem în vacanţă parlamentară şi ne vom întruni să lucrăm în vacanţă pe 25 august. Conform Regulamentului, ca să discutăm despre începerea urmăririi penale în cazul domnului Călin Popescu Tăriceanu, trebuie să avem un raport al comisiei parlamentare de anchetă în cazul Sterling. Comisia de industrii nu are un raport asupra căruia să ne pronunţăm”, a decalarat vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei.

Grup de lucru pentru susţinerea de către UE a proiectelor Guvernului

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a anunţat, ieri, constituirea, la nivelul ministerului, a unui grup de lucru pentru o acţiune diplomatică intensă, în special în relaţia cu Comisia Europeană şi cu Preşedinţia suedeză a Uniunii Europene, pentru susţinerea proiectelor guvernamentale cu impact social. „Mă refer la programul Prima Casă, finanţările pentru reabilitarea termică a clădirilor, investiţiile în infrastructură, ca să enumăr numai dintre cele mai importante proiecte cu viziune şi cu impact pozitiv în legătură cu efectele crizei economice”, a declarat Cristian Diaconescu. El a mai spus că „a trecut vremea jumătăţilor de măsură în relaţia dintre România şi Uniunea Europeană”, că autorităţile române vor pune această relaţie în planul unui parteneriat de substanţă, în sensul că ţara noastră va furniza toate informaţiile şi datele necesare privind clarificarea aspectelor economice, macro-economice, tehnice în ceea ce priveşte deciziile guvernamentale şi aceste proiecte, aşteptînd ca din partea UE să existe un răspuns rapid.

Desfiinţarea Departamentului pentru Luptă Antifraudă, neconstituţională

Curtea Constituţională a decis, ieri, că Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 3/2009, prin care premierul Emil Boc a desfiinţat Departamentul pentru Luptă Antifraudă, înfiinţînd un nou Corp de control, bazat pe un angajament de loialitate este neconstituţională. Motivarea soluţiei va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru. Prin OUG 3/2009, Departamentul pentru Luptă Antifraudă a trecut din structura Cancelariei Primului Ministru în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, fiind direct subordonat primului ministru şi în coordonarea vicepremierului. Ordonanţa a fost emisă în 11 februarie, fiind publicată în Monitorul Oficial tot în aceeaşi zi. Secretarul general al PNL, Radu Stroe, a declarat, ieri, că decizia Curţii Constituţionale este „încă o palmă” pentru Boc. La rîndul său, premierul a spus că prevederile Ordonanţei de Urgenţă privind reorganizarea Departamentului de Luptă Antifraudă şi a Departamentului de Control al Guvernului vor fi puse în acord cu textul deciziei Curţii Constituţionale, precizînd, totodată, că aşteaptă şi motivarea deciziei CC.

Miron Cozma candidează la Preşedinţie

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, la Deva, că va candida ca independent la Preşedinţie în cazul în care nu va reuşi să-şi înscrie partidul, menţionînd că nu se grăbeşte să-l înscrie. Cozma a spus că va candida chiar dacă instanţa i-a interzis dreptul de a alege şi de a fi ales pînă în anul 2014. „Mai multe articole din Constituţie îmi susţin demersul. O să le folosesc pentru a putea candida”, a adăugat Cozma. Fostul lider sindical a spus că în cazul în care va ajunge preşedinte al României nu va avea nevoie decît de trei luni pentru a „stîrpi corupţia”.

Suveranii Belgiei îşi continuă vizita în România

Regele Albert al II-lea al Belgiei şi Regina Paola au vizitat, ieri, mai multe monumente istorice din centrul oraşului Sibiu, în cadrul unei vizite oficiale. Suveranii au avut, la sediul Primăriei Sibiu, o scurtă întrevedere privată cu primarul Johannis şi au semnat în cartea de oaspeţi a oraşului. Primarul Sibiului le-a fost apoi ghid într-un scurt tur al centrului Sibiului, iar în Piaţa Mare, Regele şi Regina au stat de vorbă cu sutele de sibieni care au dorit să îi salute. Cei doi au primit de la sibieni diverse cadouri - cărţi, diplome, desene şi flori. De asemenea, ei au asistat la un scurt program artistic, care a inclus dansuri tradiţionale belgiene şi ardeleneşti. După ce au vizitat Piaţa Mare a oraşului, suveranii belgieni au făcut un tur privat al Pieţei Mici şi au vizitat Casa Luxemburg şi Biserica Evanghelică. Turul oraşului s-a încheiat cu o vizită la Muzeul Brukenthal, unul dintre cele mai importante obiective turistice ale oraşului.

Socialiştii din PE, frînă pentru Monica Macovei

Europarlamentarul PSD Adrian Severin a anunţat, ieri, cîştigarea de către grupul socialiştilor din Parlamentul European (PE) a Comisiei pentru libertăţi şi afaceri interne, apreciind că această comisie a fost dată „cu bucurie” socialiştilor, deoarece popularii nu au vrut ca Monica Macovei să ajungă la conducerea acesteia. Adrian Severin a spus că insistă pe subiect deoarece astfel se pot combate „miturile din România care iau locul realităţii”. „Mitul că Monica Macovei este copilul iubit al Europei şi că în Uniunea Europeană toţi o aşteaptă cu pîine şi sare, despre asta vorbim, şi iată că, venind aici, se constată că nu este aşa”, susţine Severin. Întrebat dacă, dincolo de aceste fapte, are şi alte semnale prin care îşi susţine declaraţiile potrivit cărora opiniile Monicăi Macovei ar şoca inclusiv membri ai grupului popular european, Severin a răspuns afirmativ, adăugînd că „inclusiv în delegaţia PD-L una este ce se spune pe dinafară şi alta ce se întîmplă prin interior”.

Europarlamentarii, chemaţi la Parlamentul European

Cei 736 de eurodeputaţi aleşi în noua legislatură a Parlamentului European (PE) se reunesc, marţi, 14 iulie, la Strasbourg, în prima sesiune plenară a noului Legislativ, ei fiind invitaţi, cu o zi înainte, la o ceremonie de marcare a 30 de ani de la data primelor alegeri pentru PE. În această zi, Parlamentul European va organiza un concert de muzică clasică în faţa clădirii PE de la Strasbourg. Concertul va fi susţinut de orchestra simfonică a Filarmonicii din Strasbourg, acompaniată de corul „Petits Chanteurs”. Parlamentul European va avea 478 de europarlamentari bărbaţi şi 258 de femei. Procentul eurodeputatelor prezente în noua legislatură a PE cunoaşte astfel o creştere sensibilă de patru procente, de la 31% în martie 2009, la 35% la începutul actualului mandat. Eurodeputaţii aleşi la începutul lunii iunie în cele 27 de state membre provin din peste 165 de partide sau formaţiuni politice naţionale şi se vor reuni în mai multe grupuri politice.



12