Grecia - Reţea de prostituţie cu ramificaţii în România, anihilată
Poliţia din Grecia a anihilat o reţea de prostituţie, arestînd 25 de persoane, dintre care patru poliţişti care exploatau femei din Balcani şi din Europa de Est, a anunţat, miercuri, direcţia generală a poliţiei. Poliţiştii corupţi care au fost reţinuţi aveau rolul de a avertiza bandele înaintea descinderilor poliţiei în barurile de noapte şi în bordelurile clandestine şi de a facilita eliberarea de permise de şedere şi de muncă. Un număr de 42 de persoane în Grecia şi în străinătate sînt implicate în această reţea. Organizaţia coopera cu reţele din Rusia, Cehia, Polonia şi România, potrivit poliţiei elene. Infractorii controlau opt cluburi de striptease în Grecia şi în Germania, dar şi 12 bordeluri. Operaţiunea, în care au fost mobilizaţi 150 de poliţişti, a dus la confiscarea a două iahturi şi a unor sume de bani în euro şi dolari.
Marea Britanie - Român, căutat pentru trafic de persoane
Un român este căutat de poliţia engleză fiind suspectat de trafic de persoane. Poliţia din West Midlands a apelat la ajutorul populaţiei, pentru a putea să-l găsească pe Antonio Tănase, în vîrstă de 35 de ani. Detectivii vor să îl interogheze, după ce o femeie a spus că a fost forţată să muncească într-un bordel din Birmingham. Poliţia crede că acesta ar putea oferi informaţii despre altă femeie care urma să fie traficată şi în cazul unui român care era responsabil cu falsificarea documentelor de călătorie româneşti. Ambii au spus că au fost ameninţaţi ca să ia parte la aceste infracţiuni. Poliţia spune că Tănase, cunoscut şi sub numele de Pardy sau Parda, s-ar putea ascunde în comunitatea românilor din Midlands şi că ar circula în zona Smethwick, Selly Oak şi Balsall Heath. El ar conduce o maşină înregistrată în Italia, marca BMW seria 3, cu numărul de înmatriculare BR 502 SX. Ultima dată, maşina a fost văzută în zona Smethwick, pe 30 aprilie. Toate cele trei victime s-au întors în România după ce au dat declaraţii poliţiei şi spun că sînt îngrijorate că ar putea fi şi alte victime forţate să muncească după ce au fost traficate în Anglia.
Noua Zeelandă - Teroare în aer
Elicea unui avion al companiei Great Barrier Airlines din Noua Zeelandă s-a desprins în timpul zborului, a spart un hublou şi a rupt o uşă, determinînd aterizarea de urgenţă a aeronavei. ”A fost ca o explozie care s-a petrecut în interiorul avionului. Elicea s-a desprins şi a lovit avionul în lateral. Ambele palete ale elicii s-au desprins - întreaga elice s-a distrus complet. O uşă s-a rupt, iar partea laterală a avionului a fost lovită puternic - ne-am umplut de cioburi şi de o mare cantitate de resturi. Eram loviţi de bucăţi care aveau mărimea unor mingi de golf”, a explicat un pasager. El a afirmat că zborul intern de pe aeroportul Claris la Auckland, în Noua Zeelandă, a fost un coşmar care a durat şase minute. Avionul a aterizat de urgenţă la Claris. Bărbatul, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a fost unul dintre cei 11 pasageri care, alături de pilot, se aflau la bordul aparatului echipat cu trei motoare. Doi pasageri au necesitat îngrijiri medicale. Incidentul face obiectul unei anchete din partea Comisiei de Investigare a Accidentelor de Transport.
Suedia - Investigaţie la cea mai mare centrală nucleară
Autoritatea suedeză pentru Siguranţa Nucleară a anunţat miercuri că va declanşa o amplă investigaţie la cea mai mare centrală nucleară din Suedia, după o serie de incidente privind securitatea. Centrala nucleară de la Ringhals, deţinută în proporţie de 70% de grupul de stat suedez Vattenfall, furnizează 20% din energia consumată în Suedia. ”Autoritatea pentru siguranţa radiaţiilor (SSM) a identificat din 2005 numeroase probleme privind securitatea centralei. Chiar dacă au fost luate unele măsuri, problemele rămîn. Incidentele se referă la nereguli în operaţiunile şi conducerea centralei, lipsa de transparenţă în decizii şi nerespectarea instrucţiunilor”, subliniază SSM. SSM a cerut explicaţii în legătură cu motivele pentru care incidentele continuă, recomandînd măsuri de securitate suplimentare. Vattenfall s-a confruntat, săptămîna trecută, cu incidente şi la centrala nucleară de la Krümmel, pe care încerca să o repornească după o perioadă de întrerupere.
Pakistan - 25 de combatanţi islamişti, ucişi
Cel puţin 25 de combatanţi islamişti au fost ucişi miercuri, în zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, de un al doilea atac cu rachete americane, au anunţat oficiali din cadrul forţelor de securitate. Rachetele, lansate probabil de un avion fără pilot, au vizat un convoi de vehicule care transportau talibani pakistanezi în regiunea tribală Waziristanul de Sud, de la frontiera cu Afganistanul. Miercuri dimineaţa, şase rachete americane eliminaseră opt combatanţi islamişti, lovind adăposturile talibanilor pakistanezi din Waziristanul de Sud. Acest atac militar, al treilea în două zile, îl viza pe Baitullah Mehsud, liderul Mişcării Talibanilor din Pakistan (Tehrik-e-taliban Pakistan, TTP), aliată a reţelei al-Qaida şi care este suspectat că se adăposteşte în această regiune. Din august 2008, circa 50 de tiruri cu rachetă ale avioanelor americane fără pilot s-au soldat cu moartea a peste 475 de persoane, potrivit oficialilor pakistanezi în domeniul securităţii. Americanii nu confirmă aceste tiruri cu rachetă, deşi numai CIA şi armata americană, mobilizate de partea afgană a frontierei, dispun de asemenea aparate în regiune.
Olanda - Noutăţi de la Haga
Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie a apreciat miercuri că un eventual acord între Radovan Karadzici şi negociatorul american Richard Holbrooke, care l-ar absolvi de responsabilitate, nu implică TPI, instanţa judecîndu-l pe fostul lider al sîrbilor din Bosnia, respingînd cererea de anulare a actului acuzării depusă de Karadzici. De la arestarea sa la Belgrad, la 21 iulie 2008, după ce a fost dat în urmărire timp de 13 de ani, Radovan Karadzici a afirmat în mod constant că negociatorul american în Bosnia, Richard Hollbrooke, i-a promis în 1996 că va scăpa de urmărirea TPI, dacă se va retrage din viaţa publică. Într-o moţiune depusă la 25 mai, Radovan Karadzici a cerut anularea actului acuzării împotriva lui, ”întrucît mîinile tribunalului sînt pătate de înşelătoria lui Holbrooke”, insistînd că are 15 mărturii privind acordul. Holbrooke, autorul acordurilor de la Dayton care au pus capăt războiului din Bosnia (1992-1995), a negat existenţa acestui acord. Radovan Karadzici, în vîrstă de 64 de ani şi care se apără singur în faţa TPI, pledează nevinovat la acuzaţiile de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii în timpul războiului din Bosnia.
Irlanda - Referendum la 2 octombrie
Cel de-al doilea referendum irlandez asupra Tratatului de la Lisabona va fi organizat la 2 octombrie, a anunţat, miercuri, premierul Brian Cowen, în faţa Parlamentului. Premierul a făcut aceste afirmaţii cu puţin timp înainte de începerea în Parlament a unei dezbateri privind modificarea legii care să permită organizarea acestei consultări populare. Luna trecută, Cowen a obţinut adoptarea de către liderii UE a unor garanţii care să le dea asigurări alegătorilor irlandezi, care au respins textul, în iunie 2008, cu 53% din voturi, aruncînd UE într-o gravă criză.
Grecia - Confruntări într-un cartier de imigranţi din Atena
Noi confruntări s-au produs, marţi seara, într-un cartier de imigranţi din Atena, între manifestanţi împotriva rasismului şi un grup de extremă-dreapta şi au continuat cu forţele de ordine, potrivit poliţiei. Incidentele s-au declanşat la finalul unei manifestaţii la care au luat parte o mie de simpatizanţi ai unor grupări de extremă-stînga şi o grupare de anarhişti susţinători ai autonomiei, lîngă Piaţa Agion Panteleimon, păzită de un ”comitet de cartier” susţinut de elemente de extremă-dreapta. Între cele două părţi s-au produs violenţe rapid, acestea fiind despărţite de forţe ale poliţiei, cu gaze lacrimogene. Manifestanţii au atacat în acel moment poliţiştii, aruncînd cu pietre şi alte proiectile. Confruntările s-au extins în tot cartierul şi au continuat pînă la Facultatea de Economie, pe bulevardul Patission din apropiere, unde s-au regrupat cîteva zeci de tineri, care au ridicat o baricadă. În cartier au fost mobilizate importante efective de poliţie, iar pe bulevardul Patission circulaţia a fost închisă. De cîteva săptămîni, în cartierul Agion Panteleimon se produc incidente cu regularitate, aici locuind aproximativ 2.000 de imigranţi afgani.
Brazilia - Deşeuri menajere importate ilegal
Brazilia a primit peste 1.000 de tone de deşeuri menajere importate ilegal din Marea Britanie, a anunţat Institutul brazilian pentru Mediu (Ibama). Aproximativ 16 containere au sosit în principalul port al ţării, Santos, din statul Sao Paulo şi alte cincisprezece în statul Rio Grande de Sud, cu declaraţii false care afirmau că este vorba despre plastic reciclabil, a declarat Ingrid Oberg, responsabilul institutului la Santos. Cele 293 de tone care au ajuns la Santos sînt în esenţă deşeuri menajere (recipiente, ziare, saci) însă printre cele 750 de tone de deşeuri sosite în portul Rio Grande se aflau în principal seringi, a subliniat responsabilul Ibama. Deoarece importul acestor deşeuri este interzis în Brazilia, întreprinderea importatoare şi transportatorul sînt pasibili de plata unei amenzi de 78.000 de dolari fiecare şi trebuie să repatrieze încărcătura în Marea Britanie, într-un interval de zece zile.
SUA - Securitate permisivă
O echipă de anchetatori îmbrăcaţi în haine civile a reuşit să introducă componente pentru confecţionarea de bombe în zece clădiri guvernamentale situate în patru oraşe americane, în care au verificat eficienţa măsurilor de securitate, relevă un raport guvernamental. Documentul, realizat de departamentul de anchetă al Congresului (GAO - Government Accountability Office) concluzionează că măsurile de securitate din clădirile federale sînt prea premisive, după ce anchetatorii au reuşit să introducă aceste componente trecînd prin posturile de control ale instituţiilor. Ulterior, ei au asamblat bombele în toalete şi au pătruns nestingheriţi în numeroase birouri guvernamentale, avînd dispozitivele explozive în serviete, se arată în acelaşi raport. Clădirile inspectate adăposteau birourile mai multor membri ai Congresului SUA, precum şi agenţii aparţinînd Departamentului de Stat, Departamentului de Justiţie şi Departamentului pentru Securitate Internă, care răspunde de siguranţa clădirilor federale. Raportul a fost prezentat miercuri, în cadrul unei audieri a comisiei senatoriale pentru Securitate Internă şi Afaceri Guvernamentale. GAO a realizat testele respective pentru a verifica eficacitatea Serviciului Federal de Protecţie. Acesta asigură paza clădirilor federale cu ajutorul unui efectiv de 1.200 de ofiţeri şi o armată de 13.000 de agenţi de securitate privaţi.