Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 08 Iulie 2009 / 00:00 396 accesări

CC a respins sesizarea PD-L privind Regulamentul Senatului

Curtea Constituţională a respins, ieri, ca inadmisibilă, sesizarea PD-L privind neconstituţionalitatea unor prevederi din Regulamentul Senatului referitoare la termenele de legiferare a unor acte normative. Curtea a examinat sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea dispoziţiilor art. 89 alin. (1), (3) şi (8), precum şi ale art.114 şi art.115 din Regulamentul Senatului, sesizare formulată de un număr de 52 de deputaţi. Sesizarea a fost respinsă cu unanimitate de voturi. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Parlamentarii PD-L au depus în 19 mai sesizarea referitoare la Regulamentul Senatului. „Legea fundamentală stipulează un termen de 45 de zile pentru pronunţarea Senatului cu privire la actele normative primite şi respectiv 60 de zile în cazul codurilor sau altor legi de o complexitate deosebită”, considerau autorii sesizării, precizînd că „Regulamentul Senatului interpretează termenele într-o manieră proprie şi transformă zilele constituţionale, care sînt calendaristice, în zile lucrătoare”.

Propunerile PSD anticriză, evaluate de Guvern

Propunerile PSD incluse în planul de acţiune al partidului pentru ieşirea din criză vor fi evaluate din punct de vedere al impactului financiar şi al angajamentelor convenite cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, a afirmat, ieri, premierul Emil Boc. El a arătat că Executivul este receptiv la orice măsură care poate contribui la redresarea economiei, indiferent de cine a fost propusă. PSD propune un Plan de acţiune cuprinzînd un număr de 24 de măsuri pentru ieşirea din criză, printre care se numără reducerea TVA pentru pîine, carne de pui neprelucrată şi lapte precum şi plata TVA la încasarea facturii, documentul fiind prezentat, luni, de către preşedintele PSD Mircea Geoană. O altă măsură propusă prin Planul de acţiune al PSD este reducerea cu o treime a facturii de energie pentru consumatorii casnici, în funcţie de nivelul veniturilor, dar şi pentru agenţii economici afectaţi de criza economică.

Ordonanţa prin care Geoană a devenit vicepreşedinte al CSAT, neconstituţională

Curtea Constituţională a decis, ieri, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 224 prin care preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a devenit vicepreşedintele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) este neconstituţională. Sesizarea a fost formulată de un număr de 65 de deputaţi în cadrul controlului anterior promulgării legii, potrivit prevederilor art. 146 lit.a) din Constituţie. În urma deliberării, Curtea Constituţională a constatat, cu majoritate de voturi, că legea este neconstituţională, ca urmare a încălcării normelor constituţionale privitoare la adoptarea ordonanţei de urgenţă. Motivarea soluţiei va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, ieri, că nu abandonează ideea cooptării preşedintelui Senatului în CSAT, în funcţia de vicepreşedinte, şi că decizia sa de a se retrage din „CSAT-ul condus de Traian Băsescu” nu a avut nicio legătură cu hotărîrea de ieri a Curţii Constituţionale.

Patriciu: Antonescu şi Geoană, în turul doi

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat că îi vede în turul doi al alegerilor prezidenţiale din toamnă pe Crin Antonescu şi Mircea Geoană, nu şi pe actualul şef al statului, Traian Băsescu, precizînd că, pînă acum, niciunul dintre candidaţi nu i-a cerut finanţare pentru campania electorală. El a adăugat că în campania electorală îl va susţine doar pe Crin Antonescu şi că, dacă primarul Capitalei, Sorin Oprescu, va decide să candideze, va ajunge să fie încă una dintre „figurile şterse” ale politicii româneşti. Patriciu a mai spus că, pînă în prezent, niciunul dintre candidaţii la Preşedinţie nu i-a cerut finanţare pentru campania electorală.

Familia regală belgiană, în vizită la Bucureşti

Cinci memorandumuri de înţelegere româno - belgiene vor fi semnate, astăzi, în contextul vizitei de stat pe care suveranii Belgiei o efectuează în România, cu ocazia unui „Business Forum” care se va desfăşura în prezenţa regelui Albert al II-lea. Unul dintre memorandumurile de înţelegere va fi semnat între o companie din Grupul Păunescu - SPET Shipping Group şi compania belgiană Ecoterres Holding, din cadrul consorţiului DEME, potrivit datelor Ambasadei Belgiei la Bucureşti. Cele două companii îşi propun să contribuie la implementarea Planului de protejare a mediului pentru România, ele stabilind în acest sens să-şi unească expertiza într-o companie comună „DEC Romania”, care să execute activităţi contractuale legate de mediul înconjurător în România.



12