Franco Frattini, în România
Ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, va efectua, astăzi, o vizită de o zi în România, ocazie cu care se va întîlni cu o serie de oficiali printre care şi premierul Emil Boc şi va lua cuvîntul la un Forum economic organizat de Unimpresa România. Franco Frattini mai are programate întrevederi cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, dar şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. De asemenea, ministrul italian de Externe are inclusă în program o întrevedere cu omologul său, Cristian Diaconescu, ei urmînd să susţină o conferinţă de presă, organizată de Ministerul Afacerilor Externe.
Instanţa a respins acţiunea Coaliţiei „Opriţi Codurile”
Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea Coaliţiei „Opriţi Codurile”, acuzînd încălcarea legii transparenţei şi faptul că adoptarea codurilor prin hotărîri de Guvern s-a făcut fără existenţa unor avize. Decizia Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată cu recurs la instanţa supremă. Coaliţia de organizaţii neguvernamentale „Opriţi codurile!” a dat în judecată, în 13 aprilie, Executivul şi Ministerul Justiţiei. În cererea de chemare în judecată, ONG-urile acuză Guvernul de încălcare a Legii transparenţei, dar şi a Legii nr. 24/2000 care reglementează tehnica legislativă, reprezentanţii organizaţiilor spunînd că adoptarea codurilor prin hotărîri de Guvern s-a făcut fără existenţa unor avize. Pe lîngă cele două legi, ONG-urile au mai reclamat şi încălcarea mai multor hotărîri de Guvern conţinînd prevederi tehnice. Mai multe ONG-uri au depus, în 24 martie, la sediul Executivului, o plîngere prealabilă acţiunii în instanţă, cerînd premierului Emil Boc să retragă codurile civil, penal, de procedură civilă şi de procedură penală din dezbaterea Parlamentului, acuzînd deficienţe grave ale acestora.
Geoană nu mai vrea ministere mici cu bugete mari
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, s-a pronunţat, ieri, pentru reducerea numărului de ministere, el făcînd referire la existenţa unor „ministere mici cu bugete mari”. Potrivit afirmaţiilor sale, România are obligaţii de încadrare pe cheltuieli guvernamentale în acordul cu Fondul Monetar Internaţional, precum şi de a scădea ponderea din PIB a cheltuielilor cu administraţia publică, de la peste 8%, la 6,7%. El a menţionat că evită să vorbească despre o reducere de personal în această perioadă de criză, pentru că „un loc de muncă pierdut este un lucru complicat”.
Bazac aduce lămuriri privind declaraţia de avere
Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a precizat, ieri, că declaraţia lui de avere este precisă şi corect completată, conform legii, iar dividendele, în calitate de acţionar al SC Omniasig SA, i-au fost repartizate prin Hotărîrea AGA din 23 aprilie 2009, ca urmare a încheierii exerciţiului financiar 2008. Declaraţia ministrului vine ca urmare a informaţiilor apărute recent în presă privind posibila verificare a declaraţiei de avere de către Agenţia Naţională pentru Integritate, din cauza unor neconcordanţe privind declararea unor dividende. Potrivit declaraţiei de avere, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a cîştigat, de cînd este la conducerea ministerului de resort, 40.126 lei, ca director general la SC Inox Distribution SRL, în 2008, suma de 85.410 lei, iar ca administrator delegat la SC Inox SA, 35.100 lei. În 2009, ministrul Sănătăţii a încasat din dividendele pentru 2008 de la SC Omniasig SA 6.462,62 lei, iar de la BRD-GSG a retras dobînda de 35.000 lei. Familia Bazac a încasat, în 2009, prin intermediul soţiei, care este director general la SC Forza Rossa SRL, 42.500 lei, dar şi administrator la SC Inox SA, 12.500 lei.
Regele Albert al Belgiei, în vizita în România
Majestatea sa, Regele Albert al II-lea al Belgienilor, şi regina Paola vor efectua, în perioada 7 - 9 iulie, o vizită de stat în România, la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu. Programul vizitei de stat a Regelui Albert al II-lea mai cuprinde întrevederi cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, precum şi cu primul-ministru. Preşedinţia anunţă că în cea de-a doua zi a prezenţei sale în România, suveranul Belgiei va vizita obiective culturale şi va participa la Forumul Economic româno - belgian. Pentru cea de-a treia zi, programul prevede o deplasare a majestăţilor lor în judeţul Sibiu, unde vor avea loc convorbiri cu oficialităţile locale şi vizitarea unor obiective culturale şi turistice din împrejurimi. Pe 8 iulie, suveranii vor depune o coroană la Mormîntul Soldatului Necunoscut.
Statul Kosovo, nerecunoscut de România
Ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, a declarat, ieri, că, în cadrul unei întrevederi cu omologul sîrb, a reiterat poziţia României de a nu recunoaşte declaraţia unilaterală de independenţă a Kosovo, adăugînd că EULEX (misiunea Uniunii Europene „legea conduce”) trebuie să-şi păstreze neutralitatea faţă de statutul acestei zone. „Ne menţinem angajamentele de a fi prezenţi cu militari în cadrul forţei KFOR, misiune care acţionează în baza rezoluţiei 1.244 a Consiliului de Securitate al ONU”, a explicat ministrul Mihai Stănişoară în declaraţiile de presă susţinute alături de omologul său din Serbia, Dragan Sutanovac, aflat într-o vizită oficială în România. La rîndul său, omologul de la Belgrad, Dragan Sutanovac, a mulţumit României pentru poziţia adoptată în ceea ce priveşte „provinciile Kosovo şi Metohia”, dar şi pentru sprijinul acordat Serbiei în cadrul Uniunii Europene. Întrebat ulterior care este opinia sa faţă de posibilitatea ca, începînd din 2010, locul militarilor români din cadrul KFOR să fie luat de jandarmi, ministrul a apreciat că nu trebuie înlocuiţi militarii KFOR.