Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 02 Iulie 2009 / 00:00 453 accesări

O nouă rectificare bugetară?

Primul ministru Emil Boc a afirmat, ieri, că Guvernul va analiza posibilitatea unei noi rectificări bugetare, după analiza primului semestru, fără ca revizuirea bugetului să fie luată însă în calcul pentru perioada imediat următoare. Întrebat la postul public de televiziune dacă s-a gîndit la o rectificare bugetară, şeful Guvernului a afirmat că revizuirea este luată în calcul, dar nu pentru perioada imediată. „Este posibil să discutăm despre o rectificare bugetară, dar nu în orizontul imediat apropiat. După ce vom face analizele pe şase luni de guvernare, vom putea să analizăm oportunitatea şi unei asemenea măsuri”, a spus Boc. Prima rectificare a bugetului din 2009 a fost efectuată în luna aprilie, în urma acordului de împrumut convenit cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

Contre Anastase - Năstase pentru gardul din jurul Parlamentului

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a avut un schimb de replici cu deputatul PSD Adrian Năstase pe tema privind oportunitatea dărîmării zidului care înconjoară Palatul Parlamentului. Discuţia a pornit de la prezentarea unei informări din partea secretarului general al Camerei, Gheorghe Barbu, referitoare la un proiect care îi aparţine lui Bogdan Olteanu: ŢDeschiderea Parlamentului către cetăţeniŢ. Proiectul, susţinut şi de Roberta Anastase, presupune dărîmarea gardului dinspre Piaţa Constiuţiei al Palatului Parlamentului. Indignat de subiect, fostul preşedinte al Camerei, Adrian Năstase, şi-a prezentat rezervele pe care le are faţă de idee din perspectiva securităţii clădirii şi a cerut consultarea arhitecţilor şi a SPP. Deputatul PSD a subliniat că nu are o problemă cu gardul, atrăgînd atenţia că Palatul Parlamentului este „legat” de Cotroceni.

Legea caselor naţionalizate, în discuţie la Guvern

Premierul Emil Boc a afirmat că proiectul de hotărîre pentru completarea normelor de aplicare unitară a Legii privind imobilele naţionalizate a fost discutat, ieri, de Guvern, în primă lectură şi urmează să fie analizat de toate ministerele implicate, inclusiv din punctul de vedere al impactului financiar. Întrebat de presă care este motivul pentru care adoptarea acestui act normativ necesită o perioadă atît de lungă, şeful Guvernului a arătat că proiectul de hotărîre este un act „extrem de complex”, inclusiv de natură financiară.

Tronsonul de autostradă Medgidia - Constanţa, discutat în şedinţă de Guvern

Radu Berceanu a propus Guvernului spre aprobare, în şedinţa de ieri, un act normativ prin care 141.000 de metri pătraţi de teren sînt trecuţi din proprietatea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu - Siseşti” în cea a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, pentru legăturile rutiere dintre tronsonul de autostradă Medgidia - Constanţa şi centura ocolitoare a municipiului Constanţa. În momentul în care primul ministru i-a întrebat pe membrii Guvernului dacă au obiecţii faţă de aprobarea proiectului de lege, ministrul pentru IMM-uri, Constantin Niţă, a spus că are o nelămurire. „Mi se pare totuşi o suprafaţă foarte mare, 140 de hectare”, a spus Niţă, încurcîndu-se în cifre. Momentul a fost imediat speculat de premier, care i-a spus: „Este o vorbă care zice că dacă tăceam, filosof rămîneam”. Cei 141.000 metri pătraţi reprezintă, de fapt, 14 hectare.

ANI constată incompatibilitatea unui consilier la Ministerul pentru IMM-uri

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate în care se află Camelia Dragu, care este atît consilier la Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi administrator şi lichidator practician al unor firme. „ANI, în baza prevederilor Legii nr. 144/2007, cu modificările şi completările ulterioare, a constatat faptul că Dragu se află în stare de incompatibilitate, întrucît deţine atît funcţia de consilier la Ministerul Intreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri, cît şi funcţia de administrator la SC DK Top Business SRL şi lichidator practician la Reco Socom şi SC Emy Center Impex SRL”, se arată într-un comunicat remis de ANI. Procedura de verificare în cazul Cameliei Dragu a fost declanşată din oficiu, ca urmare a nedepunerii de către aceasta a declaraţiilor de avere şi de interese în termenele prevăzute de lege. De asemenea, conform Legii nr. 144/2007, cu modificările şi completările ulterioare, Dragu a fost sancţionată contravenţional cu amendă în cuantum de 500 de lei.

Ordonanţa privind deconcentratele, discutată în 8 iulie la Curtea Constituţională

Curtea Constituţională (CC) va dezbate, în 8 iulie, sesizarea depusă de deputaţii PNL şi UDMR cu privire la neconstituţionalitatea Legii pentru aprobarea Ordonanţei nr. 37/2009 privind conducerea instituţiilor deconcentrate. Deputaţii PNL şi UDMR au depus, vineri, la Curtea Constituţională, această sesizare. „În textul sesizării, printre criticile de neconstituţionalitate aduse acestui act normativ se face referire şi la faptul că, în urma modificării ordonanţei de urgenţă de către Camera Deputaţilor, acest act normativ are consecinţe asupra salarizării, lucru care reclama obligaţia de informare a Guvernului, care trebuia să se pronunţe asupra impactului acestor modificări asupra bugetului de stat. Or, această informare a lipsit cu desăvîrşire”, se arăta într-un comunicat semnat de deputatul Ciprian Dobre.

Guvernul a cheltuit o treime din bugetul pentru infrastructură

Guvernul a cheltuit pînă în prezent 12,5 miliarde lei pentru lucrări de infrastructură, reprezentînd o treime din bugetul total alocat acestor proiecte, a declarat, marţi seara, premierul Emil Boc. „Pînă în acest moment, din cele 37,9 miliarde lei alocaţi pentru infrastructură, adică 20% din banii bugetului, au fost cheltuiţi pentru infrastructură 12,5 miliarde lei, adică 33%”, a spus Boc. El a amintit că s-a decis la nivel politic „susţinerea masivă” a investiţiilor publice în trimestrul III al anului, prin alocarea sumelor bugetare prevăzute pentru ultimul trimestru.

Agenţiile guvernamentale, reduse cu 50%

Numărul agenţiilor guvernamentale va fi redus cu 50% raportat la numărul actual, pînă la 15 iulie, prin desfiinţare sau comasare, cu excepţia structurilor înfiinţate în urma negocierilor cu Uniunea Europeană, a anunţat premierul Emil Boc. „Decizia este de reducere cu 50% a numărului agenţiilor guvernamentale prin desfiinţarea şi comasarea acestora, cu excepţia acelora care sînt negociate cu UE şi fac parte din acquis-ul comunitar, cum ar fi Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie şi alte agenţii de acest fel care sînt obligatorii în raport cu UE”, a spus Boc. El a precizat că agenţiile care vor fi desfiinţate sau comasate vor fi stabilite în următoarele două săptămîni, prin discuţii între miniştri.

MApN va cheltui 35.000 de lei pentru organizarea unei reuniuni NATO la Bucureşti

Ministerul Apărării Naţionale ar putea suporta din bugetul aprobat pe 2009 cheltuieli de 35.000 de lei pentru organizarea, la Bucureşti, în perioada 27 septembrie - 2 octombrie, a Grupului de lucru NATO pe teme de audiovizual militar. Activităţile acestui grup de lucru NATO se desfăşoară anual, prin rotaţie, în ţări membre NATO sau partenere, care au reprezentanţi naţionali în cadrul grupului, cu acordul şi aprobarea fiecărei ţări. La lucrările activităţilor din România, care vor avea loc la Palatul Cercului Militar Naţional, se estimează participarea a 100 de specialişti ai mediului audiovizual militar şi oficiali NATO. România participă la aceste activităţi din anul 1995. Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, importanţa acestei activităţi rezidă în principal în dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu ţările membre NATO şi partenere în cadrul proiectelor comune din domeniul audiovizualului militar.



12