Un consilier superior din Ministerul Turismului, în incompatibilitate
Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au anunţat, ieri, într-un comunicat de presă, că inspectorii de integritate au constatat că Octav Thadeus Truşcă, consilier superior în Ministerul Turismului, se află în stare de incompatibilitate întrucît este şi administrator al firmei Millenium Group SRL. Inspectorii de integritate s-au sesizat după ce Truşcă nu şi-a depus la timp declaraţiile de avere şi interese, fapt pentru care acesta a şi fost amendat. Odată cu amenda, inspectorii au început şi verificarea averii lui Truşcă. ANI a informat Comisia de Disciplină din Ministerul Turismului în legătură cu situaţia de incompatibilitate a lui Truşcă. Potrivit legii, acesta poate contesta actul de constatare al ANI care stabileşte că se află în incompatibilitate în termen de 15 zile de la data emiterii documentului.
Acordul de împrumut încheiat de România cu CE, ratificat de Guvern
Acordul de împrumut în valoare de cinci miliarde euro, încheiat între România şi Comisia Europeană (CE), a fost ratificat, ieri, de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă. Conform înţelegerii, România va primi în acest an de la CE o tranşă de 2,5 miliarde de euro, pentru ca anul viitor să primească o sumă similară, de 2,35 miliarde de euro. Ultima tranşă, de 150 de milioane de euro, va intra în trezoreria statului în trimestrul al doilea din 2011. Toate aceste operaţiuni sînt condiţionate de respectarea unor angajamente de politică fiscal-bugetară. Prima tranşă, în valoare de 1,5 miliarde de euro, este estimată să ajungă la trezoreria statului pînă la finele lunii iulie, urmînd ca cea de-a doua, de un miliard de euro, să fie disponibilă, în funcţie de îndeplinirea criteriilor, pînă la finele anului. Potrivit memorandumului, deblocarea primei tranşe este condiţionată de intrarea în vigoare a Acordului de Împrumut şi a Memorandumului de Înţelegere.
Senatorii retrimit la Comisie proiectul de lege privind cumulul pensie-salariu
Senatorii au amînat pentru toamnă luarea unei decizii în privinţa proiectul de lege care reglementează problema cumulului pensie-salariu în sectorul public, votînd retrimiterea acestuia la Comisia pentru muncă. Preşedintele Comisiei respective, senatorul PD-L Cristian Rădulescu, a precizat, la dezbateri, că un amendament la acest proiect propune impozitarea graduală a veniturilor care se adaugă pensiei şi că amendamentul, care aparţine unor senatori liberali din comisie, a fost adoptat, la limita cvorumului, cu 4 voturi “pentru” şi 2 voturi “împotrivă”. Senatorul PSD Toni Greblă, preşedinte al Comisiei juridice, a arătat că filozifia întregului proiect de lege a fost schimbată radical şi că este necesară o reevaluare a constituţionalităţii prevederilor propuse pentru a fi adoptate. El a propus ca proiectul de lege să fie retrimis la Comisia pentru muncă, pentru a fi întocmit un raport suplimentar, propunere care a vot acceptată de senatori.
România şi SUA asigură preşedinţia Grupului NATO în Domeniul Neproliferării
Ministerul Apărării a anunţat că România şi SUA vor asigura în perioada 1 iulie 2009 - 30 iunie 2010, preşedinţia Grupului NATO în Domeniul Neproliferării, acest organism avînd un rol în apărarea colectivă împotriva riscurilor, de natură chimică, biologică, radiologică şi nucleară. Nivelul de reprezentare al României este asigurat de Ministerul Apărării Naţionale prin Departamentul pentru Politica de Apărare şi Planificare. Rolul Grupului în cadrul NATO a devenit tot mai important, în special după Summitul de la Praga, din anul 2002, ca urmare a accentuării riscurilor şi ameninţărilor asimetrice de natură chimică, biologică, radiologică şi nucleară, dar mai ales datorită faptului că problematica protecţiei trupelor, populaţiei şi teritoriului faţă de aceste ameninţări reprezintă una dintre priorităţile strategice ale Alianţei.
Foşti parlamentari creează o asociaţie care să le apere drepturile
Nouă foşti parlamentari au constituit o asociaţie, care să fie o componentă activă a societăţii civile, să contribuie la revizuirea Constituţiei, să consilieze noii parlamentari, să vegheze separaţia puterilor în stat dar şi să apere drepturile foştilor parlamentari. Vasile Rădulescu, preşedintele Asociaţiei, a menţionat că scopul asociaţiei este acela de a fi o componentă a societăţii civile. Asociaţia îşi propune să contribuie cu puncte de vedere pertinente în adoptarea actelor normative, precum şi la o eventuală modificare a Constituţiei. Pe de altă parte, el a menţionat că un alt obiectiv al Asociaţiei este “să apere drepturile foştilor parlamentari, demnitatea şi onoarea acestora faţă de tendinţele de denigrare”.
Comisia de Integritate a PSD nu a avut cvorum pentru cazul lui Mădălin Voicu
Comisia de Arbitraj şi Integritate Morală a PSD s-a reunit, ieri, pentru a discuta cazurile Mădălin Voicu şi Florin Iordache, dar nu a luat nicio decizie, din cauza lipsei de cvorum. Surse participante la discuţii au declarat că în cazul excluderii din PSD a deputatului Mădălin Voicu s-a constat că nu a fost finalizată documentaţia din partea organizaţiei PSD Giurgiu, din care face parte acesta. Sursele respective au mai arătat că, în ceea ce priveşte cazul Florin Iordache - Ion Toma, din cadrul organizaţiei PSD Olt, Comisia de Arbitraj şi Integritate Morală trebuie să se informeze, întrucît evenimentul incriminat - o ceartă între Iordache şi Toma, transmisă către Comisie de Toma - s-a petrecut săptămîna trecută. Comisia de Arbitraj şi Integritate Morală se va reuni, din nou, săptămîna viitoare, pentru a analiza cele două cazuri.
CC a decis neconstituţionalitatea unor OUG privind salarizarea
Curtea Constituţională (CC) a decis, ieri, că este neconstituţională OUG 1/2009 privind unele măsuri în domeniul salarizării personalului din sectorul bugetar. Prin Decizia 989, judecătorii Curţii au admis excepţia de neconstituţionalitate a OUG 1/2009, dar şi a OUG 151/2008, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 15/2008 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2008 personalului din invăţămînt. De asemenea, instanţa constituţională a admis, în mai multe dosare, excepţia de neconstituţionalitate a articolelor 2 şi 3 din OUG privind unele măsuri în domeniul salarizării personalului din sectorul bugetar şi articolul I punctul 2 şi 3 din OUG 151/2008, precum şi cea vizînd articolul 5 alineatul 2 din OUG 15/2008 privind creşterile salariale din anul 2008 pentru personalul din învăţămînt.
Suveranii belgieni efectuează în iulie singura vizită de stat din 2009, în România
Suveranii Belgiei, Regele Albert al II-lea si Regina Paola, efectuează o vizită de stat în România, în perioada 7-9 iulie, la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu, urmînd să meargă la Bucureşti şi Sibiu, însoţiţi de o delegaţie economică şi universitară. Potrivit Ambasadei Belgiei la Bucureşti, vizita în România va fi singura vizită de stat efectuată de suveranii Belgiei în 2009, iar precedenta vizită a unor suverani belgieni în România a avut loc în urmă cu multe decenii. În după-amiaza zilei de 7 iulie, regele şi regina vor fi primiţi de preşedintele Băsescu şi soţia sa. Apoi, Regele Albert al II-lea se va întîlni cu preşedinţii Camerei şi Senatului, dar şi cu premierul. În acest timp, Regina Paola va vizita Muzeul Satului, unde va asista la activităţile recreative şi educaţionale pentru copiii români aflaţi în vacanţă.