Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 30 Iunie 2009 / 00:00 470 accesări

Iordache o acuză pe Kovesi de incompetenţă

Deputatul PSD Florin Iordache o acuză, într-o scrisoare deschisă, depusă, ieri, la Biroul Permanent al Camerei, pe procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, de incompetenţă, susţinînd că aceasta a făcut, într-o emisiune televizată legată de cazul Năstase, o confuzie între două noţiuni distincte: imunitate şi răspundere ministerială, încercînd astfel să ducă în eroare opinia publică. Iordache i-a recomandat Codruţei Kovesi o lucrare de drept comparat pentru “ridicarea nivelului de pregătire profesională a subordonaţilor”, cu titlul “La Responsabilite Penale des Chefs D\'stat et De Gouvernement”: “Dacă aţi lipsit cumva şi de la cursul de drept roman v-aş reaminti că “Nemo censetur ignorare legem”, cu alte cuvinte, nimeni, nici măcar procurorul general nu se poate prevala de necunoaşterea legii”.

Scrisoarea conducerii Camerei către procurorul general, completată

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, ieri, la solicitarea PSD, să completeze scrisoarea propusă de preşedintele Camerei, Roberta Anastase, pentru a fi înaintată procurorului general în cazul lui Adrian Năstase. Conducerea Camerei hotărîse, săptămîna trecută, să-i trimită procurorului general Laura Codruţa Kovesi o scrisoare în care îi cere acesteia să precizeze pentru care dosar a solicitat cererea de urmărire penală în cazul deputatului PSD. Camera Deputaţilor a decis, în şedinţa din 23 iunie, că este inadmisibilă cererea procurorului general de reluare a votului pentru începerea urmăririi penale a lui Adrian Năstase în dosarul Zambaccian. Deputaţii PD-L şi cei ai PSD s-au certat, atunci, pe teme procedurale, PD-L considerînd că trebuie supus votului plenului şi proiectul de hotărîre care prevede cererea de începerea a urmăririi penale a lui Năstase deoarece este vorba despre alt dosar, iar PSD apreciind că nu trebuie reluat un vot dat. Şedinţa Camerei Deputaţilor a fost suspendată la acest subiect, iar proiectul de hotărîre a fost trecut pe ordinea de zi la capitolul amînate, pentru a fi discutat atunci cînd va veni răspunsul procurorului general la scrisoarea care va fi trimisă de Birou.

Radu Timofte şi alţi patru foşti şi actuali angajaţi ai SRI, deferiţi justiţiei

Fostul şef al SRI Radu Timofte şi alţi patru foşti şi actuali angajaţi ai Serviciului, au fost deferiţi justiţiei de procurorii DNA, care-i acuză de fals şi abuz în serviciu în legătură cu achiziţionarea locuinţei de serviciu atribuite lui Timofte. Alături de Timofte, acuzat de instigare la abuz în serviciu şi două fapte de fals, au mai fost trimişi în judecată Virgil Turcu, fostul şef al Direcţiei Logistice din SRI, Dumitru Ionete, fost consilier al adjunctului directorului SRI, ofiţerul SRI Gheorghe Robu şi fostul ofiţer SRI Ion Tudor, cu toţii acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice. Ultimii trei au fost membri ai comisiei de verificare a îndeplinirii condiţiilor legale de vînzare şi a oportunităţii vînzării locuinţelor de serviciu.

CSAT discută despre participarea la misiuni în afara teritoriului statului în 2010

Membrii CSAT se vor reuni, astăzi, la Palatul Cotroceni, pentru a discuta despre forţele şi mijloacele Armatei ce pot fi puse la dispoziţie, în 2010, pentru a participa la misiuni în afara statului. Potrivit adiministraţiei prezidenţiale, “pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului sînt incluse: Forţele şi mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziţie, în anul 2010, pentru a participa la misiuni în afara teritoriului statului român; Participarea României la Corpul European al NATO cu desfăşurare rapidă (NATO Rapid Deployable Corps Eurocorps); Avizarea proiectului Hotărîrii de Guvern pentru aprobarea circumstanţelor privind derularea achiziţiilor de produse, lucrări şi servicii prin Agenţia NATO pentru Aprovizionare şi Mentenanţă; Criminalitatea informatică, factor de risc pentru siguranţa naţională; Raportul privind necesitatea înfiinţării unui Centru de coordonare a luptei antidrog în zona Mării Negre”.

Kovesi a cerut declanşarea procedurilor pentru învinuirea lui Muşetescu

Procurorul general Codruţa Kovesi a cerut preşedintelui Traian Băsescu declanşarea procedurilor pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Ovidiu Muşetescu, fost ministru al Privatizării şi fost preşedinte al APAPS, în dosarul referitor la privatizarea Alro Slatina şi Alprom SA. Procurorii susţin că Muşetescu s-ar face vinovat de abuz în serviciu şi stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea comercială reală a bunurilor aparţinînd firmelor la care statul este acţionar. Cea de-a doua faptă ar fi fost comisă de Muşetescu în cazul acţiunii de privatizare a SC Alro SA Slatina şi SC Alprom SA. Cererea procurorului general privindu-l pe Muşetescu este îndreptată către preşedintele României avînd în vedere faptul că acesta era membru al Guvernului la data la care ar fi săvîrşit faptele de care este acuzat.

Ridicarea tuturor interdicţiilor lui Gigi Becali, în discuţia instanţei, joi

Judecătoria Sectorului 1 va lua în discuţie, joi, ridicarea tuturor interdicţiilor în cazul lui Gigi Becali, instanţa amînînd, ieri, dezbaterile la cererea avocaţilor de a studia motivarea sentinţei prin care finanţatorului Stelei i s-a permis să părăsească judeţul Ilfov şi capitala. Avocatul Mariana Ştefan a cerut un termen pentru a putea depune la dosar şi motivarea Tribunalului Bucureşti prin care s-a decis că Becali poate părăsi ţara. Astfel, judecătorii vor decide dacă ridică celelalte obligaţii şi anume, ca Becali să se prezinte ori de cîte ori este citat la instanţă sau la Parchet şi să nu se apropie de părţile vătămate din dosar, de martori sau de cei “alături de care a comis fapta”. O altă obligaţie îi impune lui Becali să se afle cu orice scop în locuinţele părţilor vătămate, precum şi să poarte arme de orice fel.

Procesul lui Mitrea, amînat din cauza absenţei unui judecător din complet

Procesul în care Miron Mitrea este judecat pentru corupţie a fost amînat, ieri, pentru 9 iulie, din cauza absenţei unuia dintre cei trei judecători din complet. Instanţa supremă trebuia să ia în discuţie aspecte privind constituţionalitatea unor articole din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, ca urmare a deciziei în acest sens din 11 iunie. Dezbaterile au fost amînate pentru 9 iulie. Miron Mitrea a fost trimis în judecată de DNA, în 5 martie, fiind acuzat de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Alături de Miron Mitrea au mai fost trimişi în judecată fostul inspector şef adjunct al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Paula Jianu, precum şi fostul arhitect şef în cadrul Primăriei Voluntari, Nicolae Popescu.

Coaliţia “recomandă” păstrarea viziunii Guvernului despre cumulul pensiei-salariu

Vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur, a declarat, ieri, după şedinţa BPCC, că liderii PSD şi PD-L au decis menţinerea OUG privind interdicţia cumulului cu pensia în sectorul bugetar şi au recomandat Senatului menţinerea acestui punct de vedere. Ordonanţa respectivă se află în dezbaterea Senatului, iar vicepreşedintele PD-L a afirmat că liderii coaliţiei “au făcut recomandarea” către Senat să menţină punctul de vedere al Guvernului, aşa cum este acesta prevăzut de Ordonanţă. Flutur a precizat că Ordonanţa interzice cumulul pensiei cu o funcţiei în sectorul bugetar doar în cazul celor care au pensia peste 1.500 lei.

A fost aprobată constituirea comisiei pentru elaborarea legilor securităţii

Parlamentarii au aprobat, ieri, cu unanimitate de voturi, constituirea unei Comisii comune speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind pachetul de legi privind Securitatea Naţională, termenul propus pentru elaborarea acestuia fiind de 18 luni. “În urma deciziei politice şi a întîlnirii comisiei, biroul comisiei mixte este format din preşedinte - Cezar Preda, vicepreşedinte - Stan Ion, secretari - domnii senatori David Gheorghe şi Verestoy Atilla. Ne-am fixat şi un termen - 18 luni de elaborare a pachetului de legi”, a anunţat, în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, deputatul Cezar Preda. Hotărîrea a fost aprobată cu unanimitate de voturi.



12