Paula Iacob a fost recrutată de Securitate ca informator, potrivit CNSAS
Avocata Paula Iacob a fost recrutată de Securitate, în calitate de informator, iniţial, sub numele de “Gabriela”, în 1952, semnînd apoi un nou angajament sub numele de “Ioana”, în 1970, potrivit documentelor depuse de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) la Curtea de Apel Bucureşti. CNSAS precizează că în 1954 Securitatea a renunţat la colaborarea cu “Gabriela” (Paula Iacob), pentru că scopul recrutării sale fusese “lămurirea unei lucrări”, iar menţinerea ei ca informator nu mai era de folos, avînd în vedere că, potrivit agenţilor de Securitate, citaţi de CNSAS, era “cunoscută ca un element ataşat regimului”. CNSAS notează că, la 20 februarie 1970, Paula Iacob a fost din nou recrutată de fosta Securitate, “pe baza sentimentelor patriotice”. Avocata ar fi dat informaţii la Securitate despre angajaţi de la Europa Liberă, pe care îi cunoscuse prin intermediul unei verişoare stabilite în Germania, la care a mers în vizită de mai multe ori, arată CNSAS în acţiunea depusă în instanţă.
Am trimis în PE mai mulţi preoţi decît Vaticanul
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a criticat, sîmbătă, faptul că maghiarii “au trimis în Parlamentul European mai mulţi preoţi decît Vaticanul”, nemulţumit că maghiarii nu sînt reprezentaţi în PE şi de jurişti, medici sau ingineri. Ulterior, cînd ziariştii au făcut observaţia că Vaticanul nu este membru UE, Frunda a nuanţat, spunînd că maghiarii din România au trimis în PE mai mulţi preoţi decît oricare altă ţară membră. Frunda a criticat alianţa făcută de UDMR cu Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania pentru alegerile europarlamentare, arătînd că nu este împotriva ideii, dar o astfel de uniune trebuie îmbunătăţită. “Lista solidarităţii maghiare” a obţinut trei mandate în Parlamentul European: episcopul Tokes Laszlo, din partea CNMT, şi preotul reformat Sogor Csaba, alături de economistul Winkler Gyula, din partea UDMR.
România susţine găsirea unor soluţii concrete la conflictele îngheţate
Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a declarat, ieri, că, la reuniunea NATO-Rusia, România a susţinut mai multe idei printre care găsirea unei soluţii concrete pentru conflictele îngheţate dar şi faptul că dialogul nu trebuie să ducă la o redefinire a sferelor de influenţă. Diaconescu a precizat, la reuniune, că partea română şi-a exprimat interesul pentru păstrarea rolului NATO şi OSCE, dar şi pregătirea pentru a angaja dialogul cu Rusia pe toate temele de securitate. Ministrul a precizat că a avut reuniuni bilaterale cu secretarul general al OSCE, dar şi cu înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Javier Solana, discutînd cu aceştia despre necesitatea unei implicări directe în supravegherea alegerilor din Republica Moldova. Răspunzînd unei întrebări, ministrul a spus că mesajul transmis din punctul de vedere al Rusiei a fost cel de egalitate de tratament în asigurarea securităţii. Diaconescu a precizat că, la rîndul său, a menţionat mai multe aspecte din perspectiva României în ceea ce priveşte procesul de redefinire a securităţii euro-atlantice.
Conducerile a o treime din organizaţiile PNL Alba au fost dizolvate
Delegaţia Permanentă a PNL Alba a dizolvat, sîmbătă, conducerile a o treime din organizaţiile din judeţ şi a retras sprijinul politic mai multor consilieri locali din cauza “slabei activităţi politice” şi a rezultatelor obţinute la alegerile europarlamentare. Vicepreşedintele PNL Alba Simion Creţu a declarat că cei aproape o sută de membri prezenţi la Delegaţia Permanentă au decis dizolvarea conducerilor a 26 de organizaţii din judeţ, iar preşedinţii altor trei organizaţii şi-au depus demisia. Creţu a precizat că decizia a fost luată în urma unei evaluări făcute de filiala PNL Alba în întreg judeţul, după alegerile europarlamentare, iar organizaţiile cu rezultate slabe au fost propuse pentru reorganizare. La alegerile europarlamentare din acest an, PNL Alba a obţinut 14,36% din voturi, un procent puţin sub media obţinută de partid pe ţară.
Întronizarea PS Vincenţiu, politizată
Preşedintele Traian Băsescu a plecat, ieri, de la Slobozia, unde a avut loc ceremonia de întronizare a PS Vincenţiu, episcop ales al Sloboziei şi Călăraşilor, după ce a făcut o baie de mulţime şi a stat de vorbă cu oamenii. În discursul rostit din faţa altarului la ceremonie, Băsescu a mulţumit Bisericii pentru eforturile făcute în menţinerea românismului în regiunile din “jurul frontierelor ţării”. La eveniment au mai fost prezenţi europarlamentarii Gigi Becali şi Corneliu Vadim Tudor, alături de Codrin Şefănescu, Marius Marinescu (PRM), dar şi liberalul Dan Motreanu şi democrat-liberalul Vasile Blaga. Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales, în 18 iunie, pe Vincenţiu Ploieşteanul Episcop al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor.
Liderii a 18 organizaţii PSD din Arad au fost demişi
Preşedinţii a 18 organizaţii PSD din judeţul Arad au fost demişi, în urma rezultatelor de la alegerile europarlamentare, în timp ce preşedintele organizaţiei municipale Arad s-a retras din funcţie. Preşedintele PSD Arad, Marius Lazăr, care este şi secretar de stat în Ministerul Muncii, a declarat, ieri, că organizaţiile din 30 de localităţi arădene sînt în proces de reorganizare, iar la 18 dintre ele preşedinţii au fost demişi deja. Lazăr a afirmat că inclusiv preşedintele organizaţiei municipale Arad, deputatul Ciprian Luca, şi-a anunţat, la o şedinţă a Comitetului Executiv care a avut loc sîmbătă, retragerea din funcţie, fiind nemulţumit de rezultatele obţinute de organizaţia sa. Lazăr a adăugat că, în aceste condiţii, va prelua şi conducerea organizaţiei municipale, pînă la alegerile prezidenţiale. În judeţul Arad, PSD+PC a obţinut un scor electoral de 21,09%, la jumătate faţă de PD-L, care a obţinut 40,96% din voturi.