Irlanda - Român, salvator
Un român a sărit în ajutorul unei familii irlandeze atacate, marţi, de persoane care au încercat să pătrundă în locuinţă şi care erau înarmate cu cuţite. Mick Wisdom, de 45 de ani, a fost înjunghiat în timp ce încerca să împiedice doi bărbaţi să intre în locuinţa sa din Lucan, în regiunea Dublinului, iar soţia sa, Elaine, a fost de asemenea agresată. Vecinul Gheorghe Manci, de 33 de ani, de origine română, dar care locuieşte în Irlanda de şapte ani, a auzit ţipete la casa acestuia şi s-a grăbit să-i sară în ajutor, ajutînd la imobilizarea atacatorului înarmat cu un cuţit. Celălalt bărbat implicat în tîlhărie a scăpat sărind peste gardul din spate al grădinii. Poliţia irlandeză a sosit şi l-a arestat pe intrusul reţinut, în vârstă 20 de ani. Acesta, cît şi Mick Wisdom au fost duşi la spital, deşi rănile lor nu reprezintă o ameninţare la adresa vieţii lor.
Cipru - Autostopişti, tîlhăriţi de români
Doi autostopişti norvegieni, soţ şi soţie, aflaţi în vacanţă în Cipru, au fost victimele unei tîlhării comise de trei români care i-au luat pe străini în maşina lor, pentru a-i duce de la Larnaca la Protaras, luni noapte. Românii nu i-au dus pe norvegieni la Protaras, ci au făcut un ocol prin satele din apropiere. Turiştii s-au plîns şoferului, cînd şi-au dat seama de ce se întîmplă, moment în care bărbaţii i-au dat afară din maşină, într-un sat din Larnaca şi au luat 750 de euro din poşeta femeii. Norvegienii au găsit o secţie de poliţie în sat, unde au raportat incidentul, iar infractorii au fost reţinuţi ulterior. Bărbaţii au spus ofiţerilor că femeia uitase, din greşeală, geanta în maşina lor şi că nu a fost vorba despre un furt.
Somalia - Navă incendiată
Piraţii somalezi au incendiat o navă în Seychelles după ce au eliberat echipajul, capturat la sfîrşitul lunii martie, pentru că erau nemulţumiţi de răscumpărarea primită. Indian Ocean Explorer, o navă de cercetări oceanografice, a fost capturat de piraţi în Oceanul Indian în perioada 28-31 martie. Cei şapte membri ai echipajului au fost eliberaţi şi au ajuns în Seychelles marţi, dar, în mod surprinzător, piraţii au refuzat să predea şi nava.”I-am dat foc acum trei nopţi”, a declarat Abdullahi Qaaray, translatorul grupului de piraţi din negocierile cu proprietarul navei. „Am cerut un milion de dolari, dar ne-au dat numai 450.000 de dolari”, a explicat acesta, telefonic. 13 nave şi peste 200 de marinari sînt încă în mîinile piraţilor somalezi. Cinci români se află la bordul remorcherului Bucaneer, capturat pe 11 aprilie în Golful Aden.
Italia - 60 de milioane de locuitori
Populaţia Italiei a depăşit în 2008 pragul de 60 de milioane de locuitori, graţie numărului mare de imigranţi, a anunţat marţi biroul naţional de statistică, Istat. Numărul populaţiei rezidente a înregistrat o creştere de 0,7% în 2008, ajungînd la 60.045.068 de persoane. Imigranţii reprezintă 9 procente din populaţie în nord-est, 8,6% în nord-vest şi 8,3 procente în centru, dar abia 2,4% în sudul Italiei. Imigranţii sînt cei care au determinat şi cea mai ridicată rată a natalităţii din ultimii 16 ani. În 2008, s-au înregistrat cu 12.762 de naşteri mai multe decît anul precedent. Procentul naşterilor în 2008 în rîndul mamelor imigrante a înregistrat o creştere cu 12,7% sau peste 70.000 de naşteri, dintr-un număr total de 576.659 de naşteri. În 1995 au fost născuţi peste 9.000 de copii străini în Italia sau 1,9 procente din totalul acestora. Rata naşterilor în 2008 în rîndul mamelor imigrante a fost mai ridicată în nordul Italiei, unde acestea au reprezentat 19% din total, sau aproximativ una din cinci. În pofida creşterii numărului de naşteri anul trecut, numărul morţilor a fost mai mare, cu 9.467 de decese.
Rusia - Ripostă
Decizia Kîrgîzstanului de a menţine baza americană de la Manas este o surpriză dezagreabilă pentru Moscova, care va riposta, scriu miercuri cotidienele ruse, citînd surse diplomatice. Aceste declaraţii sînt contrare celor de marţi ale purtătorului de cuvînt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Andrei Nesterenko, potrivit căruia încheierea unui acord de tranzit americano-kîrgîz este „un drept suveran al Kîrgîzstanului”.
Pakistan - Ambasade vizate de atentate
Un bărbat a fost arestat în capitala pakistaneză, Islamabad, după ce a intenţionat să arunce în aer sediile mai multor amabasade occidentale, precum cea a Suediei, Italiei, Ungariei, Cehiei, Africii de Sud sau Norvegiei. Poliţiştii pakistanezi au confiscat două tone de explozibili, în legătură cu arestarea bărbatului respectiv, iar motivul atentatului ar fi prezenţa militară suedeză în Afganistan. Acţiunea este fi mai degrabă o reacţie la acţiunile militare interne. Islamiştii ripostează luînd în vizor ţinte, precum ambasade şi hoteluri. Bărbatul a fost arestat la 30 mai şi a recunoscut în timpul interogatoriului planurile sale. Pînă în prezent, nu a fost identificată existenţa unei legături între bărbatul arestat şi vreo grupare politică sau teroristă.
Kosovo - Contaminare cu plumb
Organizaţia de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch a cerut miercuri autorităţilor din Kosovo şi donatorilor internaţionali închiderea imediată a taberelor contaminate cu plumb, unde trăiesc 670 refugiaţi rromi. Aceştia au fost plasaţi de ONU în 1999, cu titlu temporar, în tabere din nordul provinciei Kosovo, în apropierea unei foste mine de plumb şi unde mediul este contaminat. Un test efectuat de ONU şi OMS a arătat niveluri excesive de plumb mai ales în organismele copiilor, dintre care unii suferă de deficienţe fizice sau mintale. Niveluri excesive de plumb în corpul uman pot provoca leziuni ale sistemului nervos şi sistemului reproducător, precum şi insuficienţă renală, în timp ce niveluri foarte ridicate pot induce coma sau chiar decesul persoane. Situaţia taberelor este dificil de rezolvat şi pentru că acestea se află pe un teritoriu controlat de sîrbii care refuză jurisdicţia autorităţilor din Kosovo, după declararea unilaterală a independenţei provinciei de Serbia în februarie 2008.
Irak - Abuzuri
Foşti deţinuţi de la baza militară americană Bagram, din Afganistan, susţin că au fost bătuţi, umiliţi, ameninţaţi şi nu li s-a permis să doarmă. Jurnalişti BBC au stat de vorbă cu 27 de foşti deţinuţi de la Bagram timp de două luni, dar Pentagonul a negat acuzaţiile şi a insistat că toţi deţinuţii de la baza respectivă au fost trataţi în mod uman. Numai doi dintre ei susţin că au beneficiat de un tratament corespunzător. Tuturor bărbaţilor le-au fost adresate aceleşi întrebări şi au fost interogaţi separat. Aceştia au fost arestaţi în perioada 2002 - 2008 şi au fost acuzaţi că fac parte sau susţin reţeaua teroristă Al-Qaeda sau pe luptătorii Taliban. Niciunul nu a fost inculpat sau trimis în faţa instanţei, iar unora li s-au adresat chiar scuze în momentul eliberării. În declaraţiile foştilor deţinuţi de la Bagram se regăsesc multe afirmaţii referitoare la rele tratamente: abuzuri fizice, folosirea unor poziţii stresante, condiţii de căldură sau frig excesiv, zgomote asurzitoare de nesuportat, obligaţia de a se dezbrăca în faţa unor femei militari. În patru cazuri, au fost ameninţaţi cu moartea punîndu-li-se pistolul la tîmplă.
UE - Anularea conferinţei pentru aderarea Croaţiei
Preşedinţia cehă a UE a decis, miercuri, să anuleze conferinţa interguvernamentală privind aderarea Croaţiei, prevăzută pe 26 iunie. În pofida eforturilor de a soluţiona diferentul frontalier cu Slovenia, negocierile de aderare a Croaţiei la UE sînt în continuare blocate, iar alte capitole nu pot fi deschise sau închise oficial. Diferendul frontalier este încă o problemă bilaterală ce poate fi rezolvată numai între Slovenia şi Croaţia. Potrivit comunicatului, oficialii regretă că în pofida numeroaselor tentative ale preşedinţiei şi ale Comisiei Europene, nu s-au înregistrat progrese în cadrul negocierilor. În cadrul preşedinţiei cehe a UE, s-a ajuns la un acord asupra închiderii provizorii a capitolului şase (drept comercial), a capitolului 18 (statistici) şi asupra deschiderii capitolului patru (libera circulaţie a capitalului) şi a capitolului 16 (taxare). Între aceste capitole, diferendul frontalier rămîne singurul obstacol.
Federaţia Rusă - Controversă
Preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a afirmat, miercuri, că a fost însărcinat de şeful statului rus, Dmitri Medvedev, să conducă luptele împotriva rebelilor din republica vecină Inguşetia, afectată de o intensificare a violenţelor. Autorităţile inguşe au dezminţit aceste afirmaţii, asigurînd că omul forte de la Groznîi nu are influenţă decît asupra operaţiunilor comune care se derulează din luna mai la frontiera administrativă ce desparte cele două regiuni şi care a făcut obiectul unui acord prealabil cu Iunus-Bek Evkurov. Ramzan Kadîrov, cunoscut pentru metodele sale dure şi ambiţia de care dă dovadă, se consideră artizanul stabilizării relative a situaţiei din Cecenia, în contextul în care spirala violenţelor se agravează în restul Caucazului rusesc. Militanţii pentru apărarea drepturilor omului acuză regimul său de abuz şi rele tratamente şi de faptul că recurge la răpiri pentru a-i reduce la tăcere pe detractorii puterii cecene. Conform presei ruse şi analiştilor, acesta încearcă să îşi extindă influenţa în Caucazul rusesc şi ar avea ca obiectiv să conducă o republică ceceno-inguşă unificată, aşa cum a fost în perioada sovietică.
SUA - Ambasador american în Siria
Preşedintele Obama a decis să retrimită un ambasador al SUA în Siria, ca un important semn al reconcilierii dintre cele două ţări, au declarat oficiali de rang înalt din administraţia americană, anunţul urmînd să fie făcut în această săptămînă. Ambasadorul sirian în SUA, Imad Moustapha, a afirmat că ţara sa nu fost înştiinţată formal de decizie, dar a afirmat că, dacă aceasta este adevărată, reflectă dorinţa reală a administraţiei de la Washington de a corecta eforturile trecute ale administraţiei Bush şi de a colabora cu regimul de la Damasc. Înalţii oficiali din administraţia americană au menţionat că Barack Obama nu a ales încă o persoană pentru funcţia de ambasador. După ce va face acest lucru, numele trebuie să parcurgă un proces informal de examinare din partea sirienilor, înainte ca alegerea preşedintelui să fie confirmată. SUA şi-au retras ambasadorul din Siria în urmă cu patru ani, în semn de protest faţă de asasinarea fostului prim-ministru libanez Rafic Hariri.
Franţa - Remaniere guvernamentală
Preşedintele Sarkozy a realizat o remaniere a Guvernului său, marcată de schimbări la portofoliile de Interne şi de Justiţie şi de numirea-surpriză a nepotului fostului preşedinte socialist Francois Mitterrand. Un apropiat al lui Nicolas Sarkozy, Brice Hortefeux, preia Ministerul de Interne, în timp ce lui Michele Alliot-Marie i se încredinţează Ministerul de Justiţie, unde o va înlocui pe Rachida Dati, aleasă în Parlamentul European şi care a întruchipat pentru mult timp dorinţa lui Nicolas Sarkozy de promovare a minorităţilor. Această remaniere intervine după succesul în alegerile europene al partidului aflat la putere şi la o zi după un important discurs-program pronunţat de Nicolas Sarkozy în faţa Parlamentului reunit la Versailles, în apropiere de Paris. În total, opt miniştri au părăsit Guvernul şi opt au fost numiţi. Titularii celor două ministere-cheie în perioada crizei, ministrul Economiei Christine Lagarde şi al Afacerilor Externe Bernard Kouchner rămîn în funcţie. Un alt simbol al diversităţii, Rama Yade, de origine senegaleză, în vîrstă de 32 de ani, cea mai tînără prezenţă din Guvern, părăseşte secretariatul de Stat pentru Drepturile Omului, foarte mediatizat, pentru portofoliul Sporturilor. O altă femeie, de origine magrebiană, Nora Berra, îşi face intrarea în Guvern, numită secretar de Stat pentru persoanele în vîrstă.
Polonia - Trafic de ţigări
Poliţia poloneză a anunţat arestarea a 21 de persoane, în urma unei operaţiuni împotriva unui grup internaţional care trafica ţigări între Ucraina şi Italia, prin mai multe ţări din UE printre care şi România. Pagubele aduse bugetului comunitar sînt estimate la opt milioane de zloţi, echivalentul a 1,75 de milioane de euro. Anchetatorii din Polonia şi Italia, unde aproape 20 de membri ai aceleiaşi reţele au fost arestaţi, au stabilit că ţigările cumpărate la preţuri mici în Ucraina erau apoi introduse în Polonia şi stocate. Marfa era trimisă ulterior în Italia, mai ales prin România, Austria, Grecia, Slovacia şi Croaţia. Persoanele arestate în Polonia, cu vîrste cuprinse între 29 şi 57 de ani, riscă să fie condamnate la maximum zece ani de închisoare. Printre traficanţi se numără şi trei femei.
Belarus - Sprijin financiar din partea UE
Belarusul, care vrea să îşi îmbunătăţească relaţiile cu Occidentul, a cerut sprijin financiar din partea UE, a afirmat miercuri ministrul de Finanţe Andrei Harkoveţ. UE ar fi cerut Belarusului să accepte privatizarea unor întreprinderi-cheie din domeniul energetic, condiţie similară cu cea a Rusiei, în vederea acordării ajutorului financiar pentru Minsk. Comisarul european pentru Politică Externă Benita Ferrero-Waldner, s-a aflat luni în vizită la Minsk la invitaţia preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. Prin Belarus trec principalele conducte de petrol şi gaz dintre Rusia spre ţările UE. Acesta se află într-o stare bună decît cele din Ucraina.