CNSAS a cerut constatarea colaborării cu Securitatea a 292 de persoane
Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor fostei Securităţi şi-a publicat, ieri, raportul de activitate al instituţiei, din care reiese că CNSAS a cerut instanţei, în 2008, să constate colaborarea cu Securitatea a 292 de persoane în urma verificărilor de interes public, printre care trei foşti deputaţi, 29 magistraţi în funcţie, 94 revoluţionari. Dintre persoanele pentru care CNSAS a cerut constatarea colaborării cu fosta Securitate în 2008, cele mai cunoscute sînt: trei foşti deputaţii: Dumitru Avram şi Ioan Aurel Rus, ambii de la PRM, social-democratul Vasile Butnaru, fostul ambasador al României la Lisabona, Gabriel Gafiţa, Ion Ionescu, judecător la ÎCCJ, Tiberiu Marc, actualul preşedinte CJ Sălaj, Constantin Argatu, episcop al Argeşului şi Muscelului, Costică Crăciun, episcop al Dunării de jos.
“În toamnă, Băsescu va decreta, pe un cal alb, că nu mai este recesiune”
Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a declarat, ieri, că Traian Băsescu preferă să nu se confrunte cu contracandidaţi fizici în campania electorală pentru prezidenţiale, acesta fiind motivul pentru care a căutat un alt “adversar”, respectiv recesiunea: “Acum nu mai există adversarul numit generic “cei 322”. Pentru simplul fapt că vreo 250 dintre ei îi sînt aliaţi. Adversarul numit “criză“ este pe cale să se demonetizeze. Criza este deja ceva comun tuturor statelor, deci nu îi mai este de folos preşedintelui. Şi atunci, Traian Băsescu a găsit noul adversar: recesiunea. Cu care se va bate pe ecranele tuturor televiziunilor, iar în toamnă va decreta că România nu se mai află în recesiune şi va apărea ca un învingător, pe un cal alb, în faţa electoratului”. Fenechiu consideră că declaraţiile cu conotaţii electorale ale lui Băsescu sînt periculoase pentru economia românească şi pentru societate în general. Fenechiu susţine că investitorii ar putea fi descurajaţi şi s-ar putea crea panică şi la nivelul agenţilor economici.
PRM îi cere şefului statului să prezinte un raport asupra stării naţiunii
PRM consideră că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să prezinte în Parlament, pînă la sfîrşitul mandatului, un raport asupra stării naţiunii, care să cuprindă un bilanţ al îndeplinirii ofertei sale electorale. Secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, a declarat, ieri, că ar trebui ca şi România să urmeze exemplul american din acest punct de vedere: “Spre deosebire de preşedintele SUA, care are curajul şi obligaţia de a prezenta anual privind starea naţiunii, la noi preşedintele Traian Băsescu nu a venit în faţa poporului cu un raport privind starea naţiunii. PRM a propus o iniţiativă legislativă în acest sens, dar a fost respinsă”. În opinia acestuia, Băsescu a ajuns un “preşedinte constatator” care nu are cu ce veni în faţa Parlamentului şi poporului.
Nichita consideră că vocea PSD trebuie să fie mai clară şi mai răspicată
Vicepreşedintele PSD Gheorghe Nichita a declarat, ieri, că vocea partidului trebuie să fie “mai clară şi mai răspicată” în cadrul Guvernului, adăugînd că măsurile anticriză pentru ministerele gestionate de social-democraţi vor fi stabilite la sfîrşitul acestei săptămîni în Comitetul Executiv al partidului. Nichita consideră că democrat-liberalii încearcă să pună în practică o rectificare prin care să taie din fondurile alocate pentru unele ministere ale PSD, banii urmînd a fi direcţionaţi la Ministerul Transporturilor, condus de un reprezentant PD-L. Liderul PSD a adăugat că “bătălia pentru prezidenţiale” nu ar trebui să afecteze măsurile împotriva crizei financiare adoptate la nivelul Guvernului condus de Emil Boc.
PC solicită abrogarea Ordonanţei 61, pentru că e “anapoda croită”
PC solicită Guvernului să revoce Ordonanţa 61 care dă dreptul Executivului să abroge legi, pe motiv că această ordonanţă este “anapoda croită” şi “periculoasă” deoarece, constituţional, Guvernul nu poate să cenzureze Parlamentul. Vicepreşedintele PC Bogdan Ciucă, a declarat, ieri, că, prin Ordonanţa 61, nu se doreşte decît să se blocheze şi să se modifice orice lege votată de Parlament. El a arătat că poate fi acceptată această Ordonanţă 61 doar pentru adoptarea Codului penal şi a Codului civil, dar, după aceea, ea trebuie revocată: “Cerem Guvernului ca în prima şedinţă, sau, cel tîrziu, după adoptarea codurilor, să revoce această ordonanţă nefericită”.
Sesizarea PNL privind Ordonanţa CSAT, amînată pentru 7 iulie
Curtea Constituţională a amînat, ieri, pentru 7 iulie, discuţiile asupra sesizării PNL privind neconstituţionalitatea OUG 224 prin care preşedintele Senatului Mircea Geoană a devenit vicepreşedintele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). PNL a sesizat, în 12 mai, Curtea Constituţională în cazul Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 224/2008, pentru modificarea articolului 5 alineatul 2 din Legea 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea CSAT, adoptată de Senat, în calitate de cameră decizională, în 4 mai 2009 şi de Camera Deputaţilor, în calitate de cameră de reflecţie, în 24 februarie 2009. În 7 iunie, liderul PSD Mircea Geoană a anunţat că se retrage din CSAT, el invocînd faptul că nu admite folosirea imaginii pozitive a Armatei în scop electoral şi partizan de către preşedintele Băsescu, făcînd referire la “acţiunile electorale” ale şefului statului din ultimele zile.
Deputaţii şi angajaţii Camerei vor colecta selectiv deşeurile
Deputaţii şi angajaţii Camerei Deputaţilor vor colecta deşeuri din hîrtie, plastic şi sticlă în coşuri special amenajate, acest proiect fiind inaugurat, ieri, la o conferinţă de presă, de preşedintele Comisiei pentru administraţie publică Sulfina Barbu, împreună cu secretarul general al Camerei. Barbu a declarat că proiectul de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje în Camera Deputaţilor face parte din programul “Parlamentul Verde”, care-şi propune să transforme clădirea Palatului Parlamentului, a doua ca mărime din lume, într-o clădire “cu amprentă ecologică redusă”. Potrivit acesteia, cei aproape 2000 de angajaţi şi parlamentari din Camera Deputaţilor vor colecta hîrtie, plastic şi sticlă în coşuri special amenajate, circa 700 de coşuri fiind puse la dispoziţie de Eco-Ambalaje S.A.
CC amînă discutarea termenelor de legiferare a actelor normative
Curtea Constituţională a amînat pentru 7 iulie soluţionarea sesizării grupului de parlamentari PD-L privind neconstituţionalitatea unor prevederi din Regulamentul Senatului referitoare la termenele de legiferare a unor acte normative. Parlamentarii PD-L au depus în 19 mai sesizarea referitoare la Regulamentul Senatului. “Legea fundamentală stipulează un termen de 45 de zile pentru pronunţarea Senatului cu privire la actele normative primite şi respectiv 60 de zile în cazul codurilor sau altor legi de o complexitate deosebită”, consideră autorii sesizării, precizînd că “Regulamentul Senatului interpretează termenele într-o manieră proprie şi transformă zilele constituţionale, care sînt calendaristice, în zile lucrătoare”. Astfel, cele 45 de zile calendaristice date termen de către Constituţie pentru a se adopta o lege în Senat se prelungesc nepermis, blocînd procesul legislativ care este şi aşa departe de a merge ca uns, cum ar trebui, afirma iniţiatorul sesizării, viceliderul grupului parlamentar PD-L din Cameră, Mihail Boldea.