Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 16 Iunie 2009 / 00:00 578 accesări

Belgia - Români interogaţi

Trei persoane care ar fi de origine română sînt suspectate de uciderea unui bărbat, tot român, duminică dimineaţă, în Saint-Gilles. Cei trei suspecţi au fost reţinuţi şi puşi la dispoziţia judecătorului de instrucţie din Bruxlles Isabelle Panou. Circumstanţele faptelor nu sînt clare. Primele elemente ale anchetei indică faptul că o ceartă ar fi pornit duminică, în jurul orei 4.00, într-o locuinţă din Saint-Gilles. Locuitorii ar fi auzit ţipete care veneau de pe casa scării. Poliţia a găsit corpul neînsufleţit al victimei, duminică. Bărbatul a fost găsit strangulat şi ar fi decedat cu cîteva ore înainte să vină poliştii. Trei colocatari ai victimei, între care şi unul care a anunţat tîrziu poliţia, sînt audiaţi de poliţie şi au fost puşi la dispoziţia autorităţilor judiciare. Aceştia neagă faptul că l-ar fi omorît pe bărbat. Cei trei suspecţi prezintă răni pe corp. Aceştia au spus că au fost loviţi în stradă. Şi alte persoane ar fi fost prezente în locuinţă înainte să vină poliţia şi sînt în prezent căutate. Victima a fost lovită mortal cu o bîtă de lemn. Arma albă, pe care se găseau urme de sînge ale victimei, a fost găsită lîngă corpul neînsufleţit. Anchetatorii au găsit urme de sînge în mai multe locuri din apartament.

Yemen - Turişti omorîţi

Şapte dintre cei nouă străini răpiţi, săptămîna trecută, în nordul Yemenului au fost găsiţi morţi, iar ceilalţi doi ostatici, copii, sînt în viaţă şi în siguranţă, anunţă un oficial din cadrul serviciilor de securitate. Şapte germani, un cuplu, trei copii şi două asistente medicale, un inginer britanic şi o profesoară sud-coreeană au fost răpiţi într-o zonă muntoasă din provincia Saada din nordul ţării. Potrivit autorităţilor yemenite, aceşti membri ai unei organizaţii internaţionale care lucrau de 35 de ani într-un spital din Saada au fost răpiţi de rebeli şiiţi. Yemenul, ţară cu o structură tribală, a fost teatrul a numeroase răpiri în ultimii ani. Peste 200 de străini au fost răpiţi în ultimii 15 ani, dar majoritatea au fost eliberaţi în viaţă.

Liban - Celulă al-Qaida dezmembrată

Libanul a anihilat o importantă celulă a reţelei teroriste al-Qaida care plănuia să organizeze atentate în mai multe ţări arabe, relatează, luni, un cotidian kuwaitian care îl citează pe comandantul armatei libaneze, Jean Kahwaji. “Reţeaua complota pentru destabilizarea Libanului, a Siriei, a Irakului şi a ţărilor din Golful Persic, inclusiv Kuweitul”, a adăugat acesta, cu ocazia unei recepţii la ambasada Libanului din Kuweit. Nu a precizat numărul persoanelor arestate şi nici naţionalitatea lor sau data exactă la care au fost reţinute. Ofiţerul libanez a precizat că ţara sa cooperează cu SUA, Franţa, Marea Britanie, Kuweit şi alte ţări în lupta împotriva terorismului.

Finlanda - Explozie

O explozie a avut loc, luni, la un centru de primire al Crucii Roşii din Suomusjarvi, în sud-vestul Finlandei. Nicio persoană nu a fost rănită în explozia care a spart ferestrele şi a afectat structura clădirii. Centrul găzduieşte cîteva zeci de solicitanţi de azil. Un autovehicul alb decorat cu negru, cu două uşi, a fost văzut plecînd de la faţa locului cu cîteva momente înainte de explozie. Poliţia investighează incidentul şi îndeamnă martorii să se prezinte pentru a oferi informaţii.

Turcia - Droguri lichide

Un şofer bulgar de camion a fost arestat la graniţa dintre Iran şi Turcia în timp ce încerca să introducă ilegal droguri lichide în valoare de 23 de milioane de euro. Doi cîini poliţişti i-au ajutat pe ofiţerii vamali să-l prindă pe cetăţeanul bulgar al cărui nume nu a fost menţionat. Acesta a fost prins la punctul de trecere a frontierei de la Gurbulak, situat în extremitatea estică a Turciei, care este dotat cu detectoare cu raze X. Documentele care însoţeau vehiculul au atestat faptul că maşina transporta 1.200 de canistre cu petrol din Iran către Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. În 15 canistre ofiţerii vamali turci au găsit 300 de litri de droguri. Chiar şi experimentaţii ofiţeri vamali turci au fost uimiţi. Este pentru prima dată cînd se descoperă droguri lichide. În Turcia cazurile de acest gen sînt foarte rare. Testele vor arăta despre ce tip de droguri este vorba, heroină sau haşiş lichid.

UE - Soluţie pentru diferendul frontalier croato-sloven

Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a insistat, luni, asupra necesităţii de a găsi o soluţie în cazul diferendului frontalier croato-sloven pînă la summit-ul european de joi, înaintea unei noi întîlniri a miniştrilor Afacerilor Externe ai celor două ţări. Olli Rehn urma să se întîlnească mai întîi, luni, cu trio-ul preşedinţiei UE, actuala preşedinţie cehă, preşedinţia franceză precedentă şi preşedinţia suedeză viitoare, şi apoi cu miniştrii sloven, Samuel Zbogar şi croat, Gordan Jandrokovic, pentru o nouă tentativă de a ajunge la un compromis. Slovenia blochează încă din luna decembrie evoluţia negocierilor de aderare a Croaţiei la UE din cauza acestui diferend referitor la traseul frontierei maritime şi terestre dintre cele două foste republici iugoslave. Pentru soluţionarea problemei, comisarul european a propus în luna aprilie înfiinţarea unui tribunal de arbitraj ad-hoc căruia cele două părţi să-i adreseze întrebări, insistînd asupra anumitor principii convenite dinainte, precum garantarea accesului Sloveniei la apele internaţionale. Autorităţile de la Zagreb au acceptat această propunere şi chiar au supus-o unei proceduri de ratificare pe cale parlamentară, însă omologii de la Ljubljana au solicitat o serie de amendamente.

Germania - Grevă

Elevii şi studenţii din peste 60 de oraşe germane au început luni o grevă de cinci zile pentru a atrage atenţia asupra deficienţelor din sistemul german de educaţie. Luni, greviştii au început să blocheze amfiteatrele universităţilor din Berlin, Heidelberg, Bochum, Wuppertal şi Hamburg. În următoarele zile sînt programate numeroase acţiuni de protest în licee şi universităţi. Punctul culminant al grevei este prevăzut miercuri, cînd vor avea loc manifestaţii în 80 de oraşe din întreaga ţară. Greva este o reacţie la anunţul creşterii taxelor universitare şi reducerii cu un an a ciclului secundar de studii. Studenţii beneficiază de susţinerea principalelor sindicate germane.

Muntenegru - Presupus membru al grupării Panterele Roz, prins

Poliţia din Muntenegru a anunţat într-un comunicat arestarea lui Vladimir Lekic, suspectat că face parte din gruparea Panterele Roz şi că a participat la jefuirea unui bijutier, în decembrie 2003, la Frankfurt în Germania. Vladimir Lekic a fost arestat, duminică, în Cetinje, un oraş aflat la 40 de kilometri la vest de Podgorica, pe baza unui mandat de arest emis de Interpol. ărbatul este suspectat că a furat ceasuri în valoare de un milion de euro în Frankfurt şi că face parte din gruparea Panterele Roz, o reţea formată din aproximativ 60 de persoane, originare din statele din fosta Iugoslavie, jumătate dintre aceştia fiind din Muntenegru. Grupul este suspectat de organizarea mai multor jafuri în Monaco, Germania, Elveţia, precum şi în SUA, Japonia sau Emiratele Arabe Unite. Vladimir Lekic fi judecat fără îndoială în Muntenegru, pentru că legea din această ţară nu permite extrădarea cetăţenilor săi.

Georgia - Proteste înăbuşite

Poliţia georgiană a dispersat, luni, cu lovituri de baston, zeci de manifestanţi ai opoziţiei care se adunaseră în faţa unui centru de detenţie în Tbilisi. Acest incident pare să provocat rănirea mai multor persoane în rîndul opozanţilor, iar poliţia a confiscat material fotografic de la jurnaliştii prezenţi, pentru a-i împiedica pe aceştia să imortalizeze intervenţia. Un fotoreporter al AFP a observat agenţi în civil care îi atacau pe protestatari cu bastoane de cauciuc. În cursul confruntărilor au fost reţinuţi 20 de protestatari. La o oră după incident, sute de manifestanţi, inclusiv lideri ai opoziţiei, se adunaseră în faţa unui centru de detenţie. Nino Burdjanadze, un fost preşedinte al Parlamentului trecut în opoziţie, crede că violenţa poliţiei este rezultatul tăcerii Occidentului faţă de politica lui Mihail Saakaşvili. Opoziţia protestează din data de 9 aprilie pentru a obţine demisia preşedintelui Saakaşvili, acuzat de abateri autoritariste şi de o proastă gestionare a conflictului cu Rusia în august 2008, soldat cu înfrîngerea Georgiei.

Spania - Revendicare

Organizaţia separatistă bască ETA a revendicat cinci atentate organizate din ianuarie pînă în mai, printre care şi plasarea a două dispozitive explozibile vizîndu-i pe poliţişti, potrivit unui comunicat transmis luni cotidianului basc “Gara”. Aceste revendicări, care se referă de asemenea la alte trei atentate care nu au făcut victime, au loc în urma operaţiunii Gărzii Civile care a permis dejucarea unui plan de evadare a unor activişti din închisoarea din Huelva. Pe de altă part, ieri, poliţia franceză a anunţat descoperirea unui depozit de arme şi explozibili, susceptibil să aparţină organizaţiei separatiste basce ETA, în Lot-et-Garonne, în sud-vestul ţării.

SUA - 18 august

SUA sînt pregătite să îşi părăsească pînă la 18 august baza aeriană din Kîrgîzstan, a anunţat luni un oficial militar american, în timp ce oficialii de la Bişkek au o poziţie ambiguă în legătură cu aceste instalaţii extrem de importante pentru operaţiunile din Afganistan. Acest anunţ a fost făcut cu cîteva ore înaintea unei întîlniri dintre preşedintele kîrgîz, Kurmanbek Bakiev, şi omologul său afgan, Hamid Karzai, programată la Ekaterinburg, în Rusia. Hamid Karzai i-a cerut recent lui Kurmanbek Bakiev să menţină aceste instalaţii americane importante pentru susţinerea logistică a coaliţiei internaţionale ce operează în Afganistan. Preşedintele Bakiev şi-a anunţat, în februarie, intenţia de a închide baza de la Manas. Rusia, care dorea de mult timp o asemenea măsură, a negat că ar fi influenţat Guvernul kîrgîz. Oficialii de la Bişkek s-au declarat pregătit, de atunci, să discute despre menţinerea bazei americane.

Marea Britanie - Remaniere

Glenys Kinnock, numită de premierul britanic Gordon Brown în funcţia de secretar de stat pentru Afaceri Europene, pare să fie acumulat, împreună cu soţul ei, o avere de zece milioane de lire sterline (11,8 milioane de euro) din fonduri publice europene. Averea a fost dobîndită în perioada în care Neil şi Glenys Kinnock au lucrat la Bruxelles. Se pare că cei doi politicieni au pensii din fonduri publice cu valoare totală de 185.000 de lire pe an (218.000 euro). Numirea sa în cadrul Guvernului a fost o nouă acţiune controversată a Cabinetului Brown. Neil Kinnock, un fost membru influent al Partidului Laburist, a fost comisar european timp de zece ani.



12