Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 15 Iunie 2009 / 00:00 494 accesări

Ungaria - Accident rutier

Trei cetăţeni români au suferit răni grave, duminică, după ce maşina lor s-a răsturnat într-un şanţ de pe marginea drumului, în Ungaria. Accidentul a avut loc în apropiere de Alsonemedi, în centrul Ungariei. Bărbatul care conducea maşina consumase alcool, potrivit testelor efectuate de poliţia maghiară.

Franţa - Adolescenţi români, reţinuţi pentru furt

Trei adolescenţi români în vîrstă de 14, respectiv, 15 ani au fost reţinuţi în Longjumeau, în Franţa, fiind suspectaţi că au furat bani de la persoane, la bancomatele unor bănci, după ce le-au distras atenţia cu o petiţie falsă. Cazul acestora este aproape identic cu cel înregistrat, joi după-amiază, în Crosne, în departamentul francez Essonne. O femeie care a venit să retragă bani de la un bancomat a fost încercuită de trei adolescenţi. Doi dintre ei i-au atras atenţia cu ajutorul unei petiţii false, iar al treilea a luat banii care ieşeau din bancomat, după care au fugit. Poliţiştii au reţinut trei adolescenţi români, care corespund cu descrierea făcută de victimă. Cei trei se aflau în arestul poliţiei, vineri după-amiază. Aceştia au recunoscut că au furat şi au spus şi locul unde au ascuns cei 350 de euro furaţi. Alţi trei români, cu vîrste cuprinse între 15 şi 17 ani, au fost arestaţi, marţi, în Crosne. Aceştia au arătat o petiţie falsă pentru o asociaţie de surdo-muţi şi au încercat să jefuiască o femeie la bancomat.

Irlanda - Campanie împotriva muncitorilor ilegali

Ministrul irlandez al Întreprinderilor, Mary Coughlan, a ordonat desfăşurarea unei campanii care vizează 5.000 de români şi bulgari suspectaţi că muncesc ilegal în Irlanda, o listă cu 2.000 de companii fiind pregătită pentru verificări. Inspectorii Autorităţii naţionale pentru dreptul muncii vor avea puterea de a verifica dacă firmele respectă legislaţia privind permisele de muncă. Cei care au angajat persoane fără permise valide de muncă pot fi amendaţi cu pînă la 250.000 de euro sau riscă o pedeapsă de pînă la zece ani de închisoare. Campania a fost dezvăluită în note pregătite pentru Dara Calleary, noul secretar de stat din Departamentul Întreprinderilor, Comerţului şi Muncii. România şi Bulgaria au aderat la UE în 2007, dar Guvernul irlandez a decis că muncitorii din aceste ţări au nevoie de permise de muncă cel puţin pînă în 2011. Departamentul Întreprinderilor a introdus recent noi reguli care fac mai dificil pentru muncitori din afara UE să obţină un permis de muncă.

Bulgaria - Demisie

Adjunctul ministrului bulgar de Interne, Raif Mustafa, şi-a prezentat demisia în urma publicării unor informaţii care sugerează că ar fi implicat într-un scandal de corupţie. Parlamentar din partea Mişcării turce pentru Drepturi şi Libertăţi, Raif Mustafa a declarat într-un comunicat oficial al partidului că nu vrea să aducă prejudicii formaţiunii care i-a acordat încredere. Acesta a adăugat că, înainte de a-şi reabilita numele, nu vrea ca partidul să îl includă pe lista sa la alegerile generale din 5 iulie. Raif Mustafa nu a precizat la ce scandal de corupţie se referă. Se pare însă că acesta ar avea legătură cu scandalul referitor la arestarea, de către Agenţia Naţională pentru Securitatea Statului, a unui om de afaceri, în timp ce încerca să dea mită unui funcţionar de rang înalt al statului, joi. Rosen Marinov, patronul companiei Auto Engineering, a fost arestat în timpul unui raid la biroul său de pe bulevardul Hristo Botev din Sofia. A fost reţinut în timp ce oferea mită 100.000 de leva (peste 51.000 de euro). Funcţionarul statului a refuzat să ia banii. El este şeful unei direcţii dintr-un minister, însă Agenţia Naţională pentru Securitatea Statului a refuzat să ofere mai multe detalii.

Grecia - Măsuri riguroase

Comisarul european pentru Afaceri Economice Joaquin Almunia a chemat la ordine Grecia, cerîndu-i să ia măsuri severe şi riguroase pentru a-şi reduce deficitul bugetar şi datoria publică. UE a lansat în luna aprilie o procedură pentru deficit excesiv împotriva Greciei, a doua în ultimii cinci ani. UE cere Atenei să îşi reducă deficitul în 2010 sub 3% din PIB faţă de 5% în 2008. Datoria publică a fost evaluată de Guvern la 93,1% din PIB în 2008 şi la 96,3% anul acesta, una dintre cele mai mari din Zona Euro.

China - Loviţi de fulger

Doi tineri chinezi au murit, sîmbătă, fulgeraţi în timp ce escaladau o porţiune din Marele Zid. Cele două victime, în vîrstă de 27 de ani, făceau parte dintr-un grup de cinci persoane care vizita locul, chiar dacă erau furtuni puternice. După ce au fost loviţi de un fulger, cei doi au căzut în gol 30 de metri.

Yemen - Turişti răpiţi

Nouă străini, şapte germani, un inginer britanic şi o profesoară sud-coreeană, au fost răpiţi de rebeli şiiţi în nordul Yemenului, a anunţat duminică Ministerul Apărării. Printre cei şapte germani figurează un cuplu, trei copii şi două infirmiere. Cei nouă străini sînt membri ai unei organizaţii internaţionale care activează de mult timp în cadrul spitalului din oraşul Saada. Data exactă a acestor răpiri, care nu au fost revendicate pînă în prezent, nu a fost menţionată.

Arabia Saudită - Terorist, arestat

Forţele de securitate l-au arestat pe trezorierul reţelei al-Qaida din Yemen şi Arabia Saudită. Hassan Hussein Ben Alwan, cetăţean saudit, este trezorierul operaţiunilor efectuate de membrii reţelei al-Qaida în Yemen şi Arabia Saudită. Este considerat drept unul dintre membrii al-Qaida cei mai periculoşi, a afirmat o sursă, din cadrul forţelor de securitate saudite, adăugînd că arestarea a avut loc în ultimele zile, fără a oferi alte detalii.

Bermude - Fotbal şi cumpărături

Cei patru deţinuţi de la Guantanamo transferaţi săptămîna aceasta în Insulele Bermude au sărbătorit prima zi de libertate mergînd la cumpărături, apoi jucînd fotbal cu localnici adolescenţi. Cei patru chinezi uiguri şi-au cumpărat pantaloni, pastă de dinţi şi alte articole. „Am fost în închisoare peste şapte ani. Nevinovat”, a declarat unul dintre ei, Salahidin Abdulahat, de 32 de ani. „În primul rând, aş vrea să mă odihnesc cîteva săptămîni. Apoi aş vrea să lucrez. Mi-ar plăcea să am paşaportul Insulelor Bermude şi să trăiesc ca un membru normal al societăţii”, a adăugat acesta. Cei patru locuiesc într-o casă situată pe malul apei şi au primit un translator. Un oficial al Insulelor Bermude a declarat că aceştia vor primi permise de muncă. Ministerul britanic al Afacerilor Externe, care asigură securitatea coloniei, a fost surprins de acordul dintre SUA şi premierul din Insulele Bermude, Ewart Brown, de a-i transfera acolo pe cei patru foşti deţinuţi. Însă, premierul britanic Gordon Brown a declarat că preşedintele Obama l-a sunat ca să-i mulţumească după sosirea uigurilor pe insulă.

Italia - Marfă retrasă de pe piaţă

Justiţia italiană a ordonat, sîmbătă, retragerea imediată a peste zece mii de tone de peleţi de lemn, cilindri mici de lemn folosiţi drept combustibil, proveniţi din Lituania, de teamă că ar putea fi radioactivi. Un locuitor din oraşul Val d\'Aosta a avut ideea de a analiza peleţii pe care îi cumpărase deoarece nu ardeau bine. Spre marea sa surprindere, analiza a scos la iveală că peleţii conţineau Cesiu 137, o substanţă radioactivă foarte toxică, ce ar putea fi produsă în urma unei explozii nucleare sau prin combustie într-un reactor nuclear. Peleţii contaminaţi cu cesiu 137 nu reprezintă un pericol pentru sănătate, a menţionat Salvatore Aprile, oficial din cadrul Parchetului din Val d\'Aosta, ci numai cenuşa şi fumul degajat la arderea acestora. Peleţii posibil contaminaţi au fost importaţi toamna trecută din Lituania şi au fost vînduţi în 11 regiuni din nordul şi sudul Italiei.

Marea Britanie - Anchetă

Premierul britanic va anunţa la începutul acestei săptămîni o nouă anchetă pe tema războiului din Irak, potrivit unor surse din cadrul Cabinetului de la Londra. Gordon Brown este supus presiunilor ca ancheta să fie deschisă publicului, în condiţiile în care familiile unor soldaţi care au murit şi parlamentari anti-război au reacţionat cu furie la sugestia că ar putea fi secretă. Familiile militarilor morţi au avertizat că vor manifesta la Downing Street dacă vreo dezbatere din cadrul anchetei va fi secretă, iar liderul liberal-democrat Nick Clegg a afirmat că va boicota investigaţia dacă nu va fi publică, amplă şi rapidă. Cei care fac presiuni pentru o anchetă susţin că războiul ar fi putut fi ilegal conform legislaţiei internaţionale şi că premierul britanic de la acea vreme, Tony Blair, a pledat pentru război exagerînd argumentele împotriva lui Saddam Hussein, pe baza unor informaţii secrete dubioase. Sfatul dat Guvernului de Lordul Goldsmith, Procurorul general, privind legalitatea invaziei din 2003, va fi de asemenea o parte importantă a anchetei. Anunţul privind o anchetă vine la numai cîteva săptămâni după ce trupele britanice şi-au încheiat oficial operaţiunile de luptă din Irak, după o campanie de şase ani în care 179 de soldaţi britanici au murit. Războiul, pe care Gordon Brown l-a susţinut şi l-a finanţat în calitate de ministru de Finanţe, a costat contribuabilii britanici aproximativ 7,6 miliarde de euro.



12