Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 13 Iunie 2009 / 00:00 418 accesări

Marea Britanie - Români, arestaţi

Trei români au fost arestaţi de detectivii din Devon, pentru fraudă bancară prin skimming şi clonare de carduri, fiind eliberaţi pe cauţiune o zi mai tîrziu. Poliţiştii au făcut legătura între incidentele din Newton Abbot şi Paignton, descoperind că românii erau implicaţi în ambele fraude. Tinerii, doi în vîrstă de 19 ani şi unul de 24, au fost aduşi la secţia de poliţie Torquay, însă au fost eliberaţi pe cauţiune şi li s-a permis să se întoarcă la domiciliile lor din Middlesex, pînă la o nouă audiere din 3 august. Două persoane au reclamat poliţiei, pe 6 iunie, descoperirea unui dispozitiv de skimming pe un bancomat din Newton Abbot, aparatul aparţinînd celor trei tineri. Detectivii locali au precizat că, în ultima vreme, au primit cel puţin 20 de telefoane de la clienţi ai băncilor care susţineau că au fost victime ale fraudelor bancare.

Belgia - Reţea de hoţi români, desfiinţată

Poliţia din regiunea Ninove a desfiinţat o bandă de hoţi români din Bruxelles, care sînt suspectaţi în cel puţin 90 de cazuri de furturi. Judecătorul de instrucţie din Termonde a emis mandate de arest pentru trei români. Poliţia i-a depistat pe români după o serie de furturi înregistrate în luna februarie în Outer. Banda era specializată mai ales în furturi din maşini, dar se ocupa şi cu spargerea caselor. Aceştia sînt suspectaţi de aproximativ 90 de infracţiuni, comise în Flandra orientală, în provincia Anvers şi în Brabant. În urma percheziţiilor organizate la Bruxelles în 19 mai, poliţiştii au confiscat obiecte furate, în special aparate foto, GPS, material informatic şi radiouri pentru maşini.

Noua Zeelandă - Români condamnaţi pentru furt

Un cuplu de români care a furat bijuterii în valoare totală de 50.000 de dolari, într-o insulă a Noii Zeelande, a fost condamnat la doi ani de închisoare. Ioan şi Paulina Kvec au furat bijuterii din aproape toate magazinele de profil din North Island, la numai cîteva zile după ce au ajuns din Marea Britanie. Poliţiştii locali au spus că românii ar putea fi acuzaţi şi de dispariţia a altor bijuterii, în valoare totală de 30.000 de dolari. Soţii au pledat vinovaţi în faţa acuzaţiilor.

Italia - Operaţiune anti-drog

Un număr de 18 persoane din Italia, Spania şi Germania au fost arestate în cadrul unei operaţiuni anti-drog coordonare de carabinierii din Arezzo. Membrii reţelei, italieni şi columbieni, sînt acuzaţi că au traficat cocaină din Columbia prin Venezuela, Spania, Portugalia şi Germania, înainte de a ajunge pe piaţa italiană. În urma mandatelor emise de magistraţii din Florenţa, 18 persoane au fost arestate la Roma, Palermo, Milano şi Aquila, precum şi în Spania şi Germania. În urma percheziţiilor, au fost confiscate 15 kilograme de cocaină şi 11.000 de euro. Printre persoanele arestate figurează un actor care a jucat într-un serial pentru televiziunea italiană, o dată în rolul unui poliţist şi altă dată în şeful unui cartel de traficanţi de droguri din Columbia.

Franţa - A deschis focul asupra trecătorilor

Un bărbat, în vîrstă de 59 de ani, a deschis focul asupra trecătorilor la Guemar, în estul Franţei, ucigînd o persoană şi rănind grav o alta. Apoi, bărbatul s-a baricadat la domiciliul său de la miezul nopţii, predîndu-se vineri dimineaţă, în timp ce membri ai Grupului de Intervenţie al Jandarmeriei şi mai mulţi negociatori se aflau la locul incidentului. Potrivit primelor elemente ale anchetei, bărbatul a îndreptat arma în direcţia unui grup de adolescenţi care vorbeau tare în acest sat. A tras de trei ori asupra unuia dintre tineri, care încerca să vorbească cu el, rănindu-l grav la umăr. Tînărul a murit din cauza rănilor. Mai tîrziu, atacatorul a tras în două rînduri asupra unei maşini care trecea prin zonă. Unul dintre ocupanţi a fost grav rănit la ochi, după spargerea unui geam.

SUA - Spion, demascat

Un fost oficial din cadrul Departamentului american al Apărării a fost inculpat oficial de un juriu federal pentru spionaj în favoarea Chinei, a anunţat Departamentul Justiţiei. Fostul locotenent-colonel al Forţelor aeriene James Wilbur Fondren, în vîrstă de 62 de ani, fost director adjunct al filialei de la Washington a Comandamentului american pentru Pacific, a fost reţinut la mijlocul lunii mai şi acuzat de complot în vederea divulgării de informaţii secrete Chinei. Acesta a fost inculpat oficial joi pentru complot pentru livrarea de informaţii secrete unui agent al unui Guvern străin şi pentru că a acţionat în calitate de agent al unei ţări străine, dar şi pentru afirmaţii înşelătoare faţă de angajaţii FBI. Potrivit actului de acuzare, James Wilbur Fondren a furnizat între noiembrie 2004 şi februarie 2008 documente clasificate ale Pentagonului unui cetăţean american originar din Taiwan, Tai Shen Kuo şi riscă pînă la 60 de ani de închisoare.. Este acuzat că ar fi divulgat prin intermediarul său informaţii unui oficial din cadrul Guvernului chinez. I-a minţit ulterior pe agenţii FBI care l-au interogat, menţionînd că informaţiile provin numai din presă.

Ciad - Deţinuţi, transferaţi

Doi deţinuţi de la baza de la Guantanamo, un bărbat cu dublă naţionalitate, ciadiană şi saudită, şi un irakian, au fost transferaţi în Ciad, respectiv în Irak, a anunţat joi Departamentul american de Justiţie. Jawad Jabber Sadhkan a ajuns în noaptea de miercuri spre joi în Irak, în vreme ce Mohammed al-Gharani a sosit joi în Ciad. Este vorba despre cea de-a şaptea şi a opta eliberare de la cel mai controversat centru de detenţie din lume, deschis în 2002 de George W. Bush, de la sosirea lui Barack Obama la Casa Albă. Reţinut la vîrsta de 14 ani de americani, Mohammed al-Gharani a fost achitat la 14 ianuarie de un judecător federal, după ce a petrecut şapte ani la Guantanamo Bay. Tot joi, patru chinezi ai minorităţii musulmane uigure, exoneraţi de mai mulţi ani, au fost eliberaţi în Insulele Bermude, SUA refuzînd să-i trimită în China de teamă că ar fi supuşi persecuţiilor.

Georgia - Retragerea din CSI

Parlamentul georgian a adoptat, vineri, în unanimitate, două rezoluţii care perfectează procedura de retragere a ţării din Comunitatea Statelor Independente (CSI). „Georgia a părăsit CSI. Există în acest sens o corespondenţă oficială, precum şi scrisorile pe care le-am expediat în urmă cu un an organismelor competente ale Adunării Interparlementare a CSI. De aceea, astăzi finalizăm acest proces din punct de vedere oficial şi juridic”, a declarat preşedintele Parlamentului georgian, David Barkadze. Deputaţii s-au reunit în şedinţă plenară în clădirea Parlamentului după o pauză de două luni, în pofida faptului că opoziţia continuă acţiunile de protest în centrul oraşului.

Irak - Atac la o moschee

Un tînăr irakian a împuşcat mortal, vineri, un deputat sunnit şi garda sa de corp, apoi a lansat o grenadă ce a provocat moartea altor trei şi rănirea a 12 persoane, într-o moschee din Bagdad. Agresorul a fost, la rîndul său, ucis. Surse din cadrul serviciilor de securitate au confirmat că deputatul sunnit Hareth al-Obaidi a fost ucis în timp ce ieşea dintr-o moschee din Yarmuk, în vestul Bagdadului. Hareth al-Obaidi era membru al Partidului Islamic şi participa la comitetul parlamentar pentru drepturile omului. Pe de altă parte, puşcaşii marini vor părăsi Irakul în primăvara lui 2010, a apreciat joi comandantul acestor trupe de elită din cadrul armatei americane, generalul James Conway .Această dată corespunde cu calendarul fixat la sfîrşitul lunii februarie de preşedintele Obama, care a ordonat ca efectivele de luptă să părăsească Irakul înainte de sfîrşitul lui august 2010, restul efectivelor militare urmînd să se retragă înainte de sfîrşitul anului 2011.



12