Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 12 Iunie 2009 / 00:00 425 accesări

Italia - Români, judecaţi

Un număr de 48 de români vor fi judecaţi în Italia pentru apartenenţa la o reţea de falsificare a sute de carduri bancare. Unii dintre membrii reţelei erau infiltraţi în supermarketuri şi notau codurile PIN ale cardurilor utilizate de clienţi. Ulterior, alţi membri ai reţelei fabricau carduri false şi microcipuri similare, reuşind să sustragă astfel sume considerabile. Potrivit autorităţilor italiene, materialele pentru fabricarea cardurilor false erau aduse din România.

Franţa - Dispariţia unei prostituate românce

Poliţia franceză anchetează cazul dispariţiei unei prostituate românce, în vîrstă de 22 de ani, care nu a mai fost văzută din 23 mai. Alte două prostituate de origine română, verişoarele tinerei de 22 de ani, au sesizat poliţia în legătură cu dispariţia acesteia, pe 24 mai. Poliţia afirmă că nicio ipoteză nu este privilegiată. Cele două tinere cred că verişoara lor a fost răpită. Tînăra a urcat pe data de 23 mai într-o maşină albastră, marca Renault Clio, ce aparţinea unui client. De atunci nu mai au nicio veste de la aceasta. Telefonul tinerei este închis şi s-a înregistrat un furt în camera pe care toate trei o închiriau într-un hotel din centrul oraşului Avignon.

Cipru - Român, condamnat

Un cetăţean român a fost condamnat la doi ani de închisoare în Cipru, după ce a provocat un grav accident rutier în care un pasager din maşina sa a murit şi altul a fost grav rănit. Şoferul maşinii, în vîrstă de 32 de ani, se urcase la volan, în noaptea de Anul Nou, avînd în sînge de cinci ori mai mult alcool decît permite legea. Românului i-a fost suspendat permisul de conducere pe trei ani. Acuzatul conducea o camionetă, avînd un pasager lîngă el, trei pe bancheta din spate şi alţi trei, printre care şi victima, în spatele autovehiculului, în bena neacoperită. A pierdut controlul volanului şi a trecut prin două garduri, prin curţile unor localnici din apropiere de Nicosia. Victima, Nicolae Dobre, a fost transportată de urgenţă la spital, însă a murit înainte de a ajunge acolo. Un alt bărbat a fost grav rănit şi altul a avut răni minore. Avocatul apărării a argumentat că acuzatul trăieşte, de la producerea accidentului, cu un sentiment de vinovăţie pentru moartea prietenului său. Judecătorul a decis, însă, că fapta românului este prea gravă şi l-a condamnat, deşi nu avea cazier.

Brazilia - Conflict între soldaţi

Un conflict între doi militari din garda prezidenţială braziliană a degenerat, în timp ce bărbaţii păzeau reşedinţa preşedintelul Luiz Inacio Lula da Silva, astfel că un caporal a decedat la spital, din cauza rănilor foarte grave pe care i le-a provocat un soldat din subordinea sa. Soldatul şi un caporalul au fost implicaţi într-o altercaţie, la reşedinţa de la ţară a preşedintelui Braziliei, pe care şeful statului o vizitează la ocazii speciale. Conflictul ar fi fost provocat de o neînţelegere, care a degenerat, astfel că soldatul l-a rănit mortal pe caporal, care a murit la spital. Soldatul a fost arestat. Preşedintele şi familia sa nu se aflau la reşedinţă la momentul incidentului.

UE - Progres pentru eliminarea vizelor

Comisarul european pentru Extindere s-a declarat, joi, rezonabil de încrezător că Bruxelles-ul va recomanda pînă la sfîrşitul lunii iulie eliminarea vizelor de intrare în UE pentru cetăţenii sîrbi. Comisarul european afirmă că s-a consultat cu statele membre ale UE care vor trebui să adopte o decizie în privinţa acestui dosar delicat, pentru că mai multe guverne insistă să aibă garanţii foarte stricte de securitate înainte de a ridica obligativitatea vizelor, de teamă că acest lucru ar putea creşte rata criminalităţii sau imigraţia ilegală. Ministrul sîrb al Afacerilor Externe Vuk Jeremic a apreciat că la ora actuală ridicarea vizelor este cea mai presantă problemă între UE şi Serbia. Potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat la sfîrşitul lunii mai de un grup de reflecţie specializat în problematica Balcanilor, Institutul European pentru Stabilitate, numai Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei este considerată pregătită pentru eliminarea vizelor deoarece îndeplineşte deja condiţiile în materie de securitate în privinţa documentelor de identitate, gestionării frontierelor sau siguranţei publice. În schimb, Serbia îndeplineşte numai majoritatea criteriilor, relevă raportul.

Belgia - Ambasador rechemat

Ambasadorul Belgiei la Moscova, Bertrand de Crombrugghe, a fost rechemat la Bruxelles pentru că a acordat, pe criterii de prietenie vize belgiene pentru două thailandeze apropiate miliardarului rus Suleiman Kerimov, a anunţat, joi, Ministerul belgian al Afacerilor Externe. Ambasadorul, un diplomat cu vechime de peste 20 de ani, a vrut să-i facă un serviciu amical lui Suleiman Kerimov oferind vize pentru două thailandeze care nu îndeplineau criteriile necesare pentru a le obţine. Potrivit postului flamand de televiziune VTM, care a dezvăluit afacerea, ambasadorul, care va reveni în cadrul administraţiei centrale a Afacerilor Externe, fusese invitat pe iahtul miliardarului rus pe Coasta de Azur. În vîrstă de 43 de ani, Suleiman Kerimov, considerat de revista „Forbes” ca deţinător al celei de-a 36-a averi la nivel mondial, a ţinut prima pagină a ziarelor în 2006 cînd a avut un accident cu o maşină Ferrari pe Promenade des Anglais, la Nisa, în sud-estul Franţei. Cu arsuri pe 70% din corp, a fost transportat cu un avion militar belgian la spitalul militar de la Neder-Over-Hembeek, în apropiere de Bruxelles, specializat în tratarea arsurilor foarte grave. Potrivit Ministerului belgian al Apărării, miliardarul a plătit toate costurile de spitalizare, însă tratamentul privilegiat a generat semne de întrebare în Belgia.

China - Cerere de repatriere

Oficialii de la Beijing au cerut, joi, SUA să înceteze să trimită suspecţi de terorism unor ţări terţe, pentru a-i repatria în China imediat ce este posibil, după ce micul stat Palau a acceptat să preia chinezi uiguri de la Guantanamo. Preşedintele din Palau, Johnson Toribiong, a anunţat că a decis să răspundă favoranil solicitării SUA de a primi temporar 17 deţinuţi de etnie uigură, musulmani şi turcofoni, care au petrecut şapte ani la Guantanamo şi care au fost exoneraţi de orice suspiciune de terorism. Cinci dintre deţinuţi sînt pe drum spre Palau. Aceştia nu vor putea intra pe teritoriul SUA fără acordul prealabil al administraţiei americane.

Franţa - Arestări

Şase persoane au fost arestate săptămîna aceasta la Strasbourg, în estul Franţei, în legătură cu o serie de confruntări care au avut loc în acest oraş la 3 aprilie, cu ocazia summit-ului NATO, a anunţat miercuri Ministerul francez de Interne. Patru dintre cei şase arestaţi au fost deferiţi unui magistrat. Un grup de militanţi a fost implicat în confruntări violente cu forţele de ordine şi a incendiat clădiri, cu ocazia unei manifestaţii împotriva summit-ului NATO, la care au participat circa 10.000 de persoane, conform prefecturii şi 30.000 potrivit organizatorilor.

Italia - Suspecţi de terorism

Autorităţile italiene au arestat şase persoane suspectate că intenţionau să comită atacuri teroriste în cursul summit-ului G8, programat să se desfăşoare în oraşul L\'Aquila din centrul ţării, în perioada 8-10 iulie. Agenţii Direcţiei de Investigaţii şi Operaţiuni Speciale au descins joi în mai multe locaţii din Roma şi din alte regiuni ale Italiei, arestînd şase suspecţi. Aceştia sînt suspectate că fac parte din gruparea teroristă marxist-leninistă Brigăzile Roşii. Potrivit autorităţilor, suspecţii plănuiau să comită atentate pe Insula Maddalena din Sardinia, locul stabilit iniţial pentru desfăşurarea summit-ului G8. În cadrul raidurilor antiteroriste, au fost confiscate arme la Roma, Milano, Genova şi Sassari, în Sardinia. Cei şase suspecţi, depistaţi pe baza interceptării convorbirilor telefonice, sînt acuzaţi de asociere în scopuri teroriste, apartenenţă la un grup terorist şi deţinere de armament. În cursul percheziţiilor a fost descoperită şi o bombă.

Muntenegru - Un nou Guvern

Parlamentul muntenegrean a aprobat componenţa noului Guvern al premierului Milo Djukanovic, care a subliniat ataşamentul său faţă de cele două obiective strategice ale ţării, integrarea europeană şi aderarea la NATO. După o dezbatere de mai multe ore, 48 dintre cei 73 de deputaţi prezenţi au votat în favoarea Guvernului, în timp ce 22 s-au pronunţat împotrivă, iar trei deputaţi s-au abţinut. Opoziţia a subliniat că nu este de acord cu aderarea ţării la NATO. Acest nou Guvern cu 20 de membri este cel de-al şaselea condus de Milo Djukanovic din 1991 pînă în prezent. Acesta are 20 de membri.



12