Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 11 Iunie 2009 / 00:00 467 accesări

Descentralizarea, în şedinţa de Guvern de duminică

Guvernul se va reuni, duminică, în şedinţă, pentru a discuta proiectele privind descentralizarea administraţiei publice. Potrivit premierului Emil Boc, decizia a fost luată în reuniunea de ieri a Cabinetului. La începutul lunii mai, Guvernul a aprobat legile pentru transferul către autorităţile locale a atribuţiilor de administrare în sănătate, poliţie şi sport. Boc anunţa atunci că următoarele acte care vor fi discutate sînt proiectele de descentralizare în educaţie, agricultură, cultură şi muncă. La finalul şedinţei de ieri, premierul a anunţat că duminică se va discuta, pe lîngă descentralizare, şi despre normele metodologice de aplicare a programului „Prima Casă”, reducerea şi comasarea taxelor şi a tarifelor parafiscale, precum şi despre problemele fermierilor. Pentru „Prima Casă”, Guvernul va fixa dobînzi şi comisioane maxime ce vor putea fi practicate de bănci în cadrul programului, iar pentru locuinţele mai scumpe de 60.000 de euro, sumă garantată de stat, cumpărătorul va acoperi diferenţa din resurse proprii, potrivit unor surse bancare. Dobînda aferentă unui interval de trei luni va fi adăugată avansului, pentru ca băncile comerciale să nu fie nevoite să constituie provizioane înainte de executarea garanţiei statului, care intervine la 90 de zile de la înregistrarea restanţelor la plată.

Ordonanţa paşapoartelor biometrice, retrimisă la comisii

Deputaţii au amînat, ieri, pentru a doua oară, dezbaterea ordonanţei de urgenţă privind introducerea paşapoartelor biometrice. Vicepreşedintele grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, Aura Vasile, a cerut ca ordonanţa să fie retrimisă, pentru a doua oară, la Comisiile pentru apărare, drepturile omului şi politică externă, care analizaseră documentul pe fond. Vasile a menţionat că motivul cererii ţine de faptul că preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, Nicolae Păun, nu a semnat raportul. Vasile a mai spus că problema ar trebui discutată şi în Biroul Permanent al Camerei, pentru că ordonanţa nu reuşeşte să întrunească susţinerea a mai mult de o treime dintre deputaţii din cele trei comisii. Plenul Camerei a decis, la propunerea PSD, cu 99 de voturi „pentru”, 46 „împotrivă” şi şase abţineri, ca ordonaţa privind paşapoartele biometrice să fie retrimisă pentru analiză la comisiile parlamentare.

Registrului Comerţului, în subordinea Camerelor de Comerţ

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, cu 11 voturi „pentru”, 8 voturi „împotrivă” şi o abţinere, un raport suplimentar la o iniţiativă legislativă care prevede trecerea Registrului Comerţului de la Ministerul Justiţiei în sistemul Camerelor de Comerţ. Vicepreşedintele Comisiei Juridice din Cameră, deputatul PC Bogdan Ciucă, a declarat că iniţiativa legislativă, care modifică Legea Registrului Comerţului, precum şi Legea Camerelor de Comerţ, a fost votată de reprezentanţii PSD-PC, PNL şi UDMR, împotrivă pronunţîndu-se doar reprezentanţii PD-L. Ciucă a precizat, totodată, că iniţiativa legislativă cuprinde o prevedere care stipulează că diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile Registrului Comerţului va fi transferată spre bugetul de stat şi nu va rămîne la dispoziţia Camerelor de Comerţ. Iniţiativa legislativă are caracter organic. Camera Deputaţilor este Cameră Decizională. Senatul s-a pronunţat asupra acestei iniţiative legislative decizînd să o respingă, în octombrie 2008.

Guvernul va emite ordonanţe în vacanţa parlamentară

Comisia juridică a Senatului a adoptat, cu trei amendamente admise, raportul favorabil la proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în timpul vacanţei parlamentare din această vară. Prin acest act normativ, Executivul cere acordul Legislativului pentru a putea emite ordonanţe în domeniile finanţelor publice, economiei, protecţiei sociale, administraţiei publice şi internelor, transporturilor, sănătăţii şi agriculturii. Unul dintre amendamente se referă la aprobarea unor acorduri de garanţie dintre România şi Banca Europeană de Investiţii în vederea finanţărilor de cercetare-inovare ale unor companii din sectorul auto. Secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Graţiela Iordache, a explicat că este vorba despre acordarea unor ajutoare de stat companiilor Ford şi Renault. Celelalte două amendamentele admise se referă la posibilitatea Guvernului de a emite ordonanţe pentru înfiinţarea şi organizarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de celule stem, în domeniul financiar-fiscal pentru transpunerea unor directive comunitare şi corelarea unor prevederi legislative în domeniu.

Funar susţine o fuziune între PRM şi PNG-CD

Secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, a declarat, ieri, că ar susţine o fuziune a PRM cu PNG-CD, în urma rezultatelor de la alegerile europarlamentare. Funar a precizat că PRM aşteaptă un congres al PNG-CD, care să consfinţească fuziunea cu PRM. „Rezultatul bun obţinut de PRM, cu sprijinul PNG-CD, la alegerile pentru PE, a confirmat proverbul românesc „unde-s mulţi, puterea creşte”. Realitatea a confirmat că, dacă sîntem împreună şi dacă sîntem uniţi, putem obţine un rezultat bun. Noi sîntem deschişi colaborării cu alte partide şi aşteptăm ca cei din PNG-CD să decidă, în cadrul unui congres, dacă vor să fuzioneze cu PRM”, a spus Funar. Acesta a subliniat că „rămîne de văzut” cum se va numi noua formaţiune de dreapta creată în urma acestei fuziuni. Funar a precizat, însă, că nu este de acord cu cooptarea PNL într-o viitoare construcţie PRM-PNG-CD, în condiţiile în care liberalii au contribuit la „dezastrul ţării”.

Legea de organizare a euroalegerilor, nemodificată

Deputaţii nu au reuşit, ieri, să adopte Ordonanţa de Urgenţă nr. 11/2009, care modifica Legea privind organizarea alegerilor pentru PE, în favoarea acesteia votînd 167 de deputaţi, cu un vot mai puţin decît numărul minim necesar pentru a fi aprobată. Împotriva acestei Ordonanţe, au votat 36 de deputaţi, iar 8 s-au abţinut. Actul normativ prevede desfiinţarea Biroului electoral al municipiului Bucureşti şi constituirea doar a Birourilor Electorale de sector, precum şi înfiinţarea unui Birou electoral pentru secţiile de votare din străinătate. Chiar dacă majoritatea deputaţilor prezenţi la şedinţă au votat în favoarea ordonanţei, aceasta nu a întrunit numărul necesar pentru o lege organică, adică minimum 168 de voturi, şi, prin urmare, va fi rediscutată în Camera Deputaţilor, în sesiunea parlamentară viitoare. Ordonanţa a fost aplicată deja la alegerile pentru Parlamentul European din 7 iunie, cînd în Capitală au existat doar birouri electorale de sector, nu şi Birou Electoral Municipal.

Cheltuielile deputaţilor, la vedere

Conducerea Camerei Deputaţilor a decis, ieri, să publice pe site-ul instituţiei, informaţii despre situaţia cheltuielilor efectuate de către deputaţi, legate de indemnizaţii, diurne, cazarea în Bucureşti, în teritoriu şi în străinătate, transport şi telefonie mobilă. Decizia a venit „ca urmare a eforturilor conducerii Camerei Deputaţilor de a asigura o comunicare deschisă, transparentă şi corectă, precum şi ca răspuns la solicitările venite din partea organizaţiilor societăţii civile”.

Scandal în Cameră pe tema legii SRTV şi SRR

Camera Deputaţilor a decis, ieri, după o oră de ceartă între reprezentanţii PD-L şi cei ai PSD, PNL şi UDMR şi o pauză de consultări, prelungirea cu 15 zile a termenului de dezbatere a proiectului legii Societăţii Române de Radio (SRR) şi Societăţii Române de Televiziune (SRTV), pentru ca acest proiect să nu fie adoptat tacit. Biroul Permanent decisese, marţi, ca plenul să voteze fie prelungirea termenului de dezbatere a acestui proiect, iniţiat de mai mulţi parlamentari ai PD-L, fie dezbaterea pe fond, avînd în vedere că urma să fie adoptat tacit miercuri. În şedinţa Camerei de marţi, deputaţii PD-L au cerut o pauză de consultări care a coincis cu finalul şedinţei, iar reprezentanţii PSD, PNL şi UDMR i-au acuzat pe democrat-liberali că urmăresc adoptarea tacită a proiectului. Ieri, deputaţii PD-L s-au certat, din nou, în plenul Camerei, cu cei ai PSD, PNL şi UDMR pe tema legii Televiziunii şi Radioului publice, social-democraţii ameninţînd că vor părăsi sala de şedinţe pentru tot restul zilei, iar liberalii, că vor cere revocarea din funcţie a Robertei Anastase.

Amenzile CNA, motiv de dispută în Senat

Proiectul de lege care modifică Legea audiovizualului a fost motiv de dispută, ieri, în plenul Senatului, PD-L cerînd retrimiterea proiectului la Comisia de Cultură, deoarece cuantumul amenzilor pe care CNA le poate acorda posturilor radio-TV s-a dublat, ajungînd pînă la 200.000 lei. Plenul Senatului a analizat, în şedinţa de ieri, modificările aduse de Comisia de Cultură a Senatului actualei Legi a audiovizulului, cea mai importantă dintre prevederile proiectului legislativ fiind dublarea cuantumului amenzilor pe care CNA poate să le acorde radiodifuzorilor, de la 2.500 de lei minim şi 100.000 de lei maxim, pînă la 5.000 şi, respectiv, 10.000 de lei, minim, şi 200.000 de lei, maxim. Proiectul de lege analizat în plenul Senatului aprobă Ordonanţa de Urgenţă nr. 181 din 2008, care a modificat Legea audiovizualului 504 din 2002, pentru a fi în concordanţă cu noua Directivă a serviciilor mass-media audiovizuale. Proiectul legislativ a fost însă motiv de dispută între grupurile parlamentare din Senat, PD-L considerînd că este nepotrivită dublarea cuantumului amenzilor pe care Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) le poate acorda televiziunilor şi posturilor de radio pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale.

Stănişoară, la reuniunea miniştrilor Apărării din statele cu forţe în Afganistan

Ministrul Apărării Naţionale (MapN), Mihai Stănişoară, participă, astăzi, în Olanda, la reuniunea miniştrilor apărării din ţările contributoare cu forţe şi mijloace la Comandamentul Regional de Sud al International Security Assistance Force (ISAF), informează MApN. Miniştrii apărării şi reprezentanţii acestora din Australia, Canada, Danemarca, Estonia, Marea Britanie, Olanda, România şi Statele Unite se întîlnesc periodic pentru a evalua misiunile desfăşurate de Comandamentul Regional de Sud şi pentru a stabili priorităţile în derularea acţiunilor viitoare. În cadrul întîlnirii vor fi evaluate progresele realizate de ISAF în sudul Afganistanului, abordarea regională pentru îmbunătăţirea situaţiei de securitate, creşterea substanţială a efectivelor dislocate de Statele Unite în regiune, Misiunea NATO de Instruire în Afganistan şi aprofundarea cooperării civili - militari. România participă, în prezent, în Afganistan, cu 962 de militari, dintre care 904 în cadrul misiunii NATO - ISAF şi 58 la operaţiunea „Enduring Freedom”. Din totalul de 904 militari dislocaţi în misiunea ISAF, 792 acţionează sub controlul operaţional al Comandamentului Regional de Sud.

UDMR va folosi regulamentul PPE pentru a împiedica accederea în grup a membrilor PRM

Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că Uniunea se va opune ca politicienii propulsaţi de PRM în PE să intre în grupul popularilor europeni şi că va folosi regulamentul PPE pentru a împiedica acest lucru. „Am aflat că Becali şi-a anunţat intenţia de a intra în PPE. Se pare că a sărit cu eleganţă peste etapele de informare. Ar trebui să ştie că Partidul Popular are nişte standarde în Parlamentul European. Aceste standarde eu cred că sînt prea ridicate pentru orice membru al Partidului România Mare sau orice politician propulsat pe listele PRM în Parlamentul European”, a spus Winkler.

PDL amînă Colegiul Director

PD-L a amînat şedinţa Colegiului Director, care, potrivit lui Radu Berceanu, ar fi urmat să aibă loc la sfîrşitul acestei săptămîni, Biroul Permanent Naţional urmînd să stabilească data reuniunii. Ministrul Radu Berceanu declara, după şedinţa Biroului Permanent Naţional de marţi, că la sfîrşitul săptămînii urma să se convoace o şedinţă de Colegiu Director, pentru o analiză mai detaliată a alegerilor pentru Parlamentul European. Data la care conducerea partidului urmează să se întîlnească cu reprezentanţii organizaţiilor teritoriale urmează să fie decisă cu ocazia următorului BPN de luni. Această decizie a venit în contextul în care mai multe organizaţii au transmis la centru că nu au timp, într-o singură zi, să finalizeze analiza rezultatelor alegerilor, pe colegii.



12