PRM va cere anchetă penală privind fraudele din procesul electoral
Preşedintele PRM Corneliu Vadim Tudor, a anunţat, ieri, că va cere Parchetului General să facă o anchetă penală privind fraudele din procesul electoral, scopul demersului fiind ca, la următoarele alegeri, “să nu se mai repete asemenea fărădelegi”. Vadim a spus că PRM va adresa, astăzi, această cerere Parchetului General. De asemenea, PRM va cere şi verificarea buletinelor nule. Potrivit lui Vadim, PRM cere o anchetă penală deoarece consideră că România este singura ţară europeană “în care s-a permis turismul electoral”.
Partidul Forţa Civică cere anularea euroalegerilor
Partidul Forţa Civică contestă rezultatul alegerilor din data de 7 iunie şi solicită anularea scrutinului şi organizarea altuia pe data de 21 iunie, potrivit unei cereri depuse la BEC de această formaţiune politică. “Facem prezenta contestaţie datorită fraudării masive a alegerilor prin diferite metode, pe primul loc situîndu-se turismul electoral deja constatat atît de diverşi reprezentanţi ai partidelor şi mass-media”, se arată în cerere. Semnatarii documentului mai susţin că “în situaţia prezenţei sporite la vot, aceste nereguli influenţează major rezultatele finale”.
Becali: “Eu ştiu engleza, o simt în mine, o mai repet puţin, cam o lună, şi gata”
George Becali a declarat, ieri, că obţinerea unui mandat de europarlamentar reprezintă prima lui reuşită politică şi că îşi propune să “crească” pe linie politică. Patronul echipei Steaua a spus că statutul de europarlamentar va duce la o schimbare de atitudine: “Va trebui să am o altă atitudine, altfel trebuie să te cerţi cu Ungureanu şi Stolojan. Doar nu mă compar eu cu Stolojan, chiar dacă se crede el mare economist şi finanţist. O să vedem noi cine e mai deştept acolo, la Parlamentul European, vedem acolo cine vine cu idei mai bune, cine are iniţiative...”. Întrebat cum se va descurca cu limba engleză, Becali a răspuns relaxat: “Eu ştiu engleza, o simt în mine. O mai repet puţin, cam o lună şi gata. Ştiu să vorbesc engleza, dar nu ştiu să pronunţ cum trebuie. După ce ajung acolo o să fie altfel, o să mă obişnuiesc cu engleza pentru că o să o tot vorbesc”.
Marinescu nu crede că vom avea o imagine prea bună cu Vadim şi Becali în PE
Vicepreşedintele PPE-DE Marian Jean Marinescu a declarat, duminică seară, că România nu se va bucura de o imagine “prea bună” cu Gigi Becali şi Corneliu Vadim Tudor, care nu vor avea niciun fel de putere în Parlamentul European. El a apreciat că “asemenea voci în PE nu sînt bine primite, dar nici nu au niciun fel de putere, niciun fel de audienţă. Vor vorbi singuri în baie”, România avînd de pierdut în planul imaginii. Liderul PPE-DE a mai spus că se va opune aderării lui Becali şi Vadim, în cazul în care cei doi vor depune cerere de intrare în grupul popularilor europeni.
Becali cere instanţei ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara
Judecătoria sectorului 1 judecă, astăzi, o nouă o cerere a lui George Becali de a-i fi ridicată interdicţia de a părăsi ţara, depusă la instanţă în 3 iunie. Săptămîna trecută, Becali a făcut o cerere de ridicare a măsurilor impuse de controlul judiciar, după ce, la sfîrşitul lunii trecute, şi-a retras de pe rol o solicitare asemănătoare. Potrivit rezultatelor parţiale de la alegerile de duminică, Becali a obţinut un mandat de europarlamentar, fiind propus candidat pe listele PRM în timp ce se afla în arest preventiv. Gigi Becali a obţinut, la aceeaşi instanţă, posibilitatea de a merge în campania electorală, în ţară. În 7 mai, Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a admis în parte un capăt de cerere a lui Gigi Becali, de a-şi face campanie electorală în ţară, respingînd solicitarea acestuia de a pleca în străinătate.
Pedelistul Oltean este dezamăgit de rezultatul votului
Vicepreşedintele PD-L, deputatul Ioan Oltean, a declarat, duminică, după anunţarea primelor estimări ale rezultatelor alegerilor, că este “dezamăgit” de acestea, întrucît se aştepta ca PD-L să obţină “cel puţin un procent-două peste PSD”. El a adăugat că nu crede că Elena Băsescu a luat din voturile PD-L. În ceea ce priveşte situaţia din judeţul Bistriţa-Năsăud, unde Ioan Oltean este preşedinte al filialei PD-L, deputatul a declarat că formaţiunea sa face numărătoarea paralelă a voturilor. Filialele PSD şi PD-L Bistriţa-Năsăud s-au acuzat reciproc de practicarea “turismului electoral” în mai multe comune.
Elena Băsescu afirmă că ar vrea să lucreze în comisia de buget-finanţe a PE
Elena Băsescu a declarat, ieri dimineaţă, la un post de radio, că ar dori să lucreze în Comisia buget-finanţe a Parlamentului European (PE), întrucît “meseria ei este cea de economist”, precizînd totodată că este interesată şi de politica externă în general. Întrebată cum se aşteaptă să fie primită în PE, mezina prezidenţială a spus că lideri ai PE, precum Joseph Daul, care o cunoaşte din timpul stagiaturii sale la PE, şi Antonio Lopez i-au transmis că este “binevenită tot timpul în grupul popularilor europeni”. Despre categoria de votanţi care au ales-o, Elena a arătat că sociologii vor indica acele categorii sociale care i-au dat votul, ea adăugînd că are un electorat al său, care, “pînă acum, a fost greu de identificat”.
Nica spune că nu ar fi trebuit să se poată vota pe liste suplimentare
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a afirmat, ieri, într-o emisiune televizată, că, din punctul său de vedere, nu ar fi trebuit să se voteze pe liste suplimentare, el nefiind de acord cu acest sistem. Nica a făcut declaraţia în contextul discuţiilor privind fraudarea alegerilor prin metoda votului multiplu. Întrebat de ce nu a vorbit despre această chestiune înainte de alegeri, ci acum, după scrutin, ministrul a afirmat că în 2004 el ar fi susţinut o propunere de eliminare a posibilităţii votului pe liste suplimentare, însă au existat proteste din partea societăţii civile, care a acuzat îngrădirea dreptului de a alege. Ministrul Internelor a apreciat că România nu este încă pregătită pentru votul pe liste suplimentare, întrucît “tentaţia este prea mare”.
45 de cazuri de vot multiplu au fost descoperite de poliţişti
45 de cazuri de vot multiplu au descoperit pînă acum poliţiştii care, în ziua alegerilor, au înregistrat 269 de evenimente, a anunţat, ieri, Inspectoratul General al Poliţiei Române. Poliţiştii din întreaga ţară au constatat 54 de infracţiuni şi 40 de contravenţii, amendate cu 34.950 lei. 46 dintre infracţiunile constatate au fost la Legea 33/2007, privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, între care 45 numai pentru votare de două sau mai multe ori. De asemenea, Poliţia arată că tot la Legea 33 au fost constatate 32 de contravenţii, valoarea amenzilor aplicate fiind de 30.000 lei. Şase contravenţii, în valoare de 1.800 lei, au fost aplicate pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, iar alte opt infracţiuni şi două contravenţii, în valoare de 3.150 lei, au fost constatate în baza altor acte normative.
Liderii PD-L fac astăzi analiza scrutinului pentru PE în şedinţa BPN
Prim-vicepreşedintele PD-L Theodor Stolojan a declarat, ieri, că în şedinţa Biroului Permanent Naţional (BPN) al partidului de astăzi urmează să aibă loc o analiză completă, la nivelul fiecărui judeţ, a rezultatului scrutinului din 7 iunie pentru PE. Democrat-liberalii urmează să analizeze procentul pe care l-a înregistrat partidul în fiecare dintre judeţele ţării, aşa cum s-a anunţat în campania electorală, urmînd să se ia unele “decizii drastice” în zonele unde PD-L a avut un rezultat sub media naţională a formaţiunii. În plus, PD-L trebuie să vadă în ce măsură a fost influenţat rezultatul final al partidului de candidatura independentă a fiicei preşedintelui, Elena Băsescu.
Liberalii vor analiza rezultatele alegerilor în BPC şi CNEx
Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, ieri, că liderii liberali se vor reuni, în această dimineaţă, în cadrul Biroului Politic Central (BPC), pentru a face o primă analiză a rezultatului euroalegerilor, care va fi discutat mai pe larg în CNEx, unde vor încerca să identifice “cauzele profunde” ale absenteismului. Liderul PNL a spus că liberalii vor încerca să identifice “cauzele profunde” ale faptului că cei care votează PNL “au preferat să nu participe la aceste voturi pentru PE”. El a anunţat că pe ordinea de zi a CNEx este şi programul de constituire a comisiilor de specialitate ale PNL, prin care liberalii doresc să formuleze în maximum trei luni politici publice, programe sectoriale care să arate alegătorilor care este oferta. Întrebat dacă se vor da şi sancţiuni pentru organizaţiile cu scoruri foarte slabe, Orban a a subliniat că “va fi o analiză deschisă, democratică”, în care nimeni nu va fi pus la zid.