Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 06 Iunie 2009 / 00:00 497 accesări

Marinarii aflaţi în voiaj, lăsaţi fără dreptul de a alege

Cei aprox. 20.000 de marinari români aflaţi pe nave în apele internaţionale şi cîteva sute de muncitori de pe platformele maritime nu vor putea vota la alegerile europarlamentare deoarece legea privind organizarea şi desfăşurarea acestora nu reglementează o astfel de situaţie. Legea nr. 33/2007, privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cu modificările şi completările ulterioare, nu reglementează modalitatea de exercitare a dreptului de vot de către marinarii români aflaţi la bordul navelor româneşti în apele internaţionale. În aceeaşi situaţie sînt şi muncitorii de pe platformele maritime\", a precizat preşedintele BEJ Constanţa, Crina Popescu. Ea a mai afirmat că marinarii îşi pot exercita dreptul de vot în cazul în care nava pe care se află este ancorată într-un port unde există o ambasadă a României sau oficii consulare ale ţării noastre, iar ei se deplasează la secţiile de votare special amenajate şi pot vota astfel ca orice turist. Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), Adrian Mihălcioiu, a afirmat că în situaţia de a nu-şi exercita dreptul de vot se află aprox. 20.000 de marinari şi cîteva sute de muncitori de pe platformele maritime. Adrian Mihălcioiu susţine că ar fi trebuit organizate secţii de votare pe toate navele unde se află marinari români, indiferent de pavilionul sub care navighează.

7.000 de deţinuţi vor vota

6.694 de deţinuţi din centrele de detenţie din ţară şi-au exprimat dorinţa de a vota, din totalul celor 8.820 de persoane încarcerate care au drept de vot. Potrivit purtătorului de cuvînt al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Denisa Necula, prezenţa la vot cea mai numeroasă va fi înregistrată, probabil, la penitenciarul Rahova, unde, din 1.064 de deţinuţi cu drept de vot, 847 şi-au exprimat dorinţa de a alege candidaţi pentru Parlamentul European. De asemenea, 385 de deţinuţi de la Penitenciarul Poarta Albă şi-au exprimat dorinţa de a vota, proces care va avea loc duminică, de la ora 10.00.

1.500 de militari vor pune ştampila „Votat”, în Afganistan

Biroul de presă al Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat că aprox. 1.500 de militari români aflaţi în Afganistan, Irak şi Kosovo vor putea vota, duminică, la alegerile europarlamentare, în cele şase secţii de votare amenajate de MApN în bazele militare. În Afganistan, cei 962 de militari vor avea la dispoziţie trei secţii de votare, amenajate în principalele zone în care sînt dislocate forţele româneşti: Kabul, Kandahar şi Qalat. În Irak, cei aprox. 360 de militari din Batalionul 26 Infanterie „Scopionii Roşii” din Craiova vor putea vota la secţia din baza militară românească, Camp Dracula, din zona oraşului Tallil, iar în teatrul de operaţii din Kosovo au fost amenajate două secţii de votare, la Pristina şi Pecs, unde sînt aşteptaţi să voteze aprox. 150 de militari români.

5% pentru un mandat obţinut pe listă de partid

Legea electorală arată că pentru partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinînd minorităţilor naţionale, alianţele politice şi alianţele electorale, pragul electoral de atribuire a mandatelor reprezintă partea întreagă din procentul de 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional, inclusiv cele primite de candidaţii independenţi. Candidaţilor independenţi li se pot atribui mandate dacă au obţinut, fiecare în parte, un număr de voturi valabil exprimate cel puţin egal cu coeficientul electoral naţional, reprezentat de raportul dintre numărul total de voturi valabil exprimate la nivel naţional şi numărul de mandate de parlamentari europeni ce revin României.



12