Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 05 Iunie 2009 / 00:00 418 accesări

Ministrul Paleologu, avertizat cu demiterea

Prim-vicepreşedintele PD-L Theodor Stolojan a declarat, ieri, că, în cazul în care ministrul Culturii, Theodor Paleologu, are mustrări de conştiinţă privind unele numiri din partea PSD la Cultură, poate face un pas înapoi, în PD-L fiind “destui care îşi doresc o astfel de funcţie”. Stolojan a arătat că “un ministru are posibilitatea să refuze o numire o dată, de două ori, dar pînă la urmă trebuie să accepte propunerile făcute de partenerul de la guvernare şi trebuie să se supună acestei discipline a deciziilor luate de coaliţia de guvernare”. Întrebat dacă ministrul Culturii ar putea lua o astfel de decizie, Stolojan a spus că nu crede că se va întîmpla acest lucru. La rîndul său, secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, a declarat că nu a auzit pe nimeni că “ar pregăti debarcarea ministrului Paleologu”, dar, dacă acesta doreşte să părăsească Guvernul, e simplu să o facă, “cu o hîrtie A4”.

Îndemn la vot

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare a ajuns la final, urmînd ca, duminică, constănţenii să se prezinte la vot pentru a decide pe cine trimit în Parlamentul European. Reprezentanţii PD-L Constanţa susţin că au făcut o campanie decentă, în care au încercat, în primul rînd, să informeze constănţenii despre Parlamentul European şi motivele pentru care este important ca ei să se prezinte duminică la vot. „Nu cred că am reuşit să convingem atîtea persoane cît ar fi trebuit de importanţa alegerilor europarlamentare“, a declarat preşedintele PD-L Constanţa, Mircea Banias. El a subliniat că este important ca populaţia să meargă la vot: „Cetăţenii trebuie să ştie că pot vota oriunde în ţară, chiar dacă duminică sînt plecaţi din localităţile de domiciliu“. Europarlamentarul Adrian Manole consideră că votul de duminică este unul foarte important pentru România, fiind prima oară cînd românii votează în acelaşi timp cu ceilalţi cetăţeni europeni

AEP, responsabilă cu identificarea votului multiplu la euroalegeri

Biroul Electoral Central (BEC) va preda Autorităţii Electorale Permanente (AEP) dosarele cuprinzînd listele electorale utilizate în secţiile de votare, iar Autoritatea va verifica, la sesizarea partidelor şi candidaţilor, eventuale cazuri în care o persoană votează de mai multe ori în aceeaşi zi. Listele predate vor fi îndosariate pe secţii de votare şi pe tipuri de liste, se arată într-o ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvern şi publicată, ieri, în Monitorul Oficial. Ordonanţa relevă totodată că, în termen de cel mult 15 zile de la data intrării în vigoare, Guvernul asigură AEP sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor generate de activitatea de verificare a listelor electorale utilizate la secţiile de votare la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, din 7 iunie 2009, precum şi de arhivarea electronică a acestora. Asigurarea sumelor necesare se realizează prin modificarea corespunzătoare a HG nr. 218/2009 privind aprobarea bugetului şi a cheltuielilor necesare pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor europarlamentare, în sensul schimbării destinaţiei sumelor rămase necheltuite. Ordonanţa este motivată de Guvern prin „imperativul asigurării unui proces electoral corect şi transparent, precum şi din necesitatea identificării şi sancţionării persoanelor care votează fără a avea drept de vot sau care votează de mai multe ori la aceleaşi alegeri”.

52% din români cred că alegerile sînt fraudate

Un sondaj de opinie privind percepţia românilor despre fraudarea alegerilor relevă faptul că perpetuarea neregulilor la procesele electorale derulate în ultimii 19 ani îi determină pe 52% dintre români să considere că alegerile din România sînt fraudate. Sondajul, comandat de Asociaţia Pro Democraţia (APD), a fost realizat între 24 şi 27 mai, de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB). APD identifică o serie de ameninţări la adresa corectitudinii votului pentru alegerile europene din 7 iunie. Printre cele mai serioase probleme enumerate se numără: restrîngerea accesului reprezentanţilor mass-media şi al observatorilor în secţiile de votare şi limitarea prin lege a acreditărilor la aria unui singur judeţ sau sector, turismul electoral şi votul multiplu ca urmare a posibilităţii alegătorilor de a vota la orice secţie de votare din ţară. De asemenea, APD mai critică absenţa unor reglementări clare ale campaniei electorale privind valoarea materialelor ce pot fi distribuite şi care cresc riscul folosirii mitei electorale, dînd ca exemplu tombolele şi concursurile pentru alegători.

Peste 50% din actele Guvernului sînt ordonanţe de urgenţă

Un document ministerial a scos la iveală faptul că peste jumătate dintre actele aprobate de Guvern în primele cinci luni ale anului au fost ordonanţe de urgenţă, numărul lor depăşind documentele emise, în ianuarie-mai 2005 (44 ordonanţe de urgenţă), de Guvernul Tăriceanu şi fiind de aproape trei ori mai mare comparativ cu ordonanţele adoptate, în ianuarie-mai 1997, de Cabinetul CDR (22 acte). Documentul menţionat relevă faptul că, în perioada ianuarie-mai 2009, Executivul a adoptat 110 proiecte de acte normative, dintre care 59 ordonanţe de urgenţă, 46 proiecte de legi şi cinci ordonanţe simple emise în baza legii de abilitare, în luna ianuarie. Din totalul celor 110 iniţiative legislative aprobate de Guvern, doar 27% reprezintă proiecte pentru care Executivul şi-a anunţat intenţia de a le promova potrivit Programului său legislativ. Guvernul Năstase a aprobat, în intervalul ianuarie-mai 2001, un număr de 80 de ordonanţe de urgenţă. În document se mai arată că, din totalul celor 116 măsuri legislative propuse în Programul legislativ al Guvernului, pînă în prezent au fost prezentate şi aprobate de Executiv numai 25 de proiecte, reprezentînd un grad de realizare de 21% din total, celelalte proiecte fiind în diferite stadii de elaborare la iniţiatori.

„Conflictul cu Sterling poate fi rezolvat amiabil”

Diferendul dintre Guvern şi Sterling privind explorările de hidrocarburi în Marea Neagră poate fi soluţionat amiabil, prin introducerea Romgaz în parteneriat cu compania canadiană, a declarat deputatul PSD Iulian Iancu. „Nu este cazul să se recurgă la măsuri abrupte. A fost vina fostului Guvern că România a renunţat la drepturile din Marea Neagră“, a afirmat Iancu, care este şef al Comisiei pentru servicii şi industrii din Camera Deputaţilor. Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a anunţat, anterior, că doreşte să rezilieze contractul cu Sterling, astfel încît statul să beneficieze de 45% din producţia de hidrocarburi, conform prevederilor din contractul iniţial din 1992, propunere susţinută şi de ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Diaconescu face apel la români să se prezinte la vot

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a făcut apel la românii din ţară şi din străinătate să meargă să voteze pentru Parlamentul European, explicînd că este vorba despre un drept pe care românii l-au cîştigat odată cu aderarea la UE, dar şi despre un exerciţiu de democraţie. Ministrul a spus că toţi cetăţenii români din străinătate, inclusiv turiştii pot vota pentru candidaţii propuşi de partidele româneşti la cele 190 de secţii de vot organizate pentru românii din străinătate. El a ţinut să precizeze că atribuţiile MAE în ceea ce priveşte organizarea votului au fost de natură logistică şi tehnică. Diaconescu a mai spus că se va vota timp de 31 de ore şi a prezentat principalele realizări şi acţiuni MAE legate de acest scrutin. Ministrul a spus, de asemenea, că printre măsurile întreprinse în vederea desfăşurării votului figurează şi o campanie de informare a românilor din străinătate, care s-a făcut prin misiunile României încă de la începutul lunii martie.

IPP, nemulţumit de prezenţa slabă estimată la euroalegeri

Institutul pentru Politici Publice (IPP) se declară îngrijorat faţă de lipsa de capacitate a partidelor de a mobiliza alegătorii la vot şi, analizînd procentul de prezenţă în continuă scădere din 1990 pînă acum, se întreabă dacă nu cumva românii vor renunţa în cîţiva ani la dreptul de a alege. Institutul condamnă “eşecul, în parte deliberat” al partidelor de a promova o campanie electorală competitivă, cu mesaje care să informeze corect alegătorii despre importanţa votului pentru Parlamentul European. IPP aminteşte că a propus “în repetate rînduri” adoptarea de măsuri care să încurajeze participarea la vot, printre acestea numărîndu-se extinderea perioadei de vot la două zile, alocarea subvenţiei pentru partide în funcţie de numărul de voturi sau introducerea opţiunii “niciun candidat” pe buletinele de vot.



12