Cipru - Român reţinut pentru tentativă de omor
Un român în vîrstă de 20 de ani a fost arestat, fiind suspectat de tentativă de omor, după ce ar fi înjunghiat un cipriot, în Dali. Incidentul s-a petrecut vineri, înainte de miezul-nopţii. Potrivit declaraţiilor poliţiştilor, românul se afla pe strada Demetris Hamatsou, cînd a atacat un bărbat în vîrstă de 38 de ani. Anchetatorii au stabilit că suspectul a fost dat afară dintr-un bar din Dali, după ce s-a certat cu un conaţional. Apoi, ar fi scos o şurubelniţă şi l-ar fi rănit uşor pe celălalt român. În acel moment, un cipriot care trecea cu maşina prin zona unde a avut loc conflictul s-a oprit să vadă ce se întîmplă. Tînărul de 20 de ani l-a înjunghiat în umăr. Victima a ieşit din maşină şi l-a urmărit pe agresor, însă s-a ales cu răni şi în zona feţei. Victima, dintr-un sat din districtul Nicosia, a fost dusă la spital de prietenii săi, unde a fost operată la faţă. Bărbatul a rămas la terapie intensivă, dar este în afara oricărui pericol. Suspectul s-a predat la secţia de poliţie Pera Chorio. El a fost arestat sîmbătă dimineaţă şi urmează să răspundă la acuzaţiile de tentativă de omor.
Ucraina - Presupus ucigaş în serie, arestat
Un bărbat suspectat că a comis cel puţin 11 crime şi violuri, precum şi alte 30 de infracţiuni a fost arestat luni, în regiunea Kiev. Acesta este acuzat în 11 cazuri de crime comise în regiunea Kiev, între 2006 şi 2009, a spus ministrul adjunct de Interne, Volodymyr Evdokimov. Bărbatul a violat mai multe femei, tinere şi bătrîne şi le-a ucis pe cele care i-au văzut faţa. Poliţia este aproape sigură de implicarea sa în 20 de alte infracţiuni, în principal violuri şi furturi. ”O sută de alte cazuri de infracţiuni în care suspectul ar putea fi implicat sînt examinate”, a adăugat oficialul ucrainean. Bărbatul a mai fost judecat, pentru furturi, dar a fost eliberat după un an de închisoare. Pedeapsa cea mai dură în Ucraina este cea cu închisoarea pe viaţă, pedeapsa capitală fiind abolită în 2000.
Bulgaria - Zece persoane suspectate de trafic de droguri, reţinute
Autorităţile din Sofia şi din oraşul Kyustendil au reţinut zece traficanţi de droguri, într-o operaţiune simultană, luni dimineaţă, relatează Sofia Echo. În timpul operaţiunii, 20 de domicilii au fost percheziţionate, a anunţat ministrul de Interne, Mihail Mihov. În urma percheziţiei, mari cantităţi de droguri, cocaină şi marijuana, precum şi telefoane mobile şi dolari contrafăcuţi au fost confiscate. Cei zece traficanţi sînt suspectaţi că lucrează pentru un important traficant de droguri, Hristoforos Amanatidis - Taki. Poliţia a spus că majoritatea sînt persoane cunoscute, cu o istorie în traficul de droguri. Totodată, potrivit Darik Radio, o parte dintre reţinuţi sînt angajaţi ai firmei Levski Sofia. Mihov a declarat că, în timpul operaţiunii, unul dintre suspecţi a opus rezistenţă. El a fost rănit de poliţişti, însă viaţa lui nu este în pericol.
Pakistan - 300 de studenţi şi profesori răpiţi
Militanţii talibani au răpit, luni, circa 300 de studenţi, profesori şi rude ale acestora care călătoreau cu un convoi de microbuze în regiunea din nord-vestul Pakistanului, a anunţat poliţia. “Şoferul unuia dintre vehicule a reuşit să scape, iar studenţii ne-au spus că talibanii le-au răpit colegii”, a declarat Razaq Khan, un poliţist din satul Bakka Kheil, din apropiere de regiunea tribală Waziristanul de Nord.
Irlanda - Noi reglementări care îngreunează obţinerea permiselor de muncă
Noile reglementări privind piaţa muncii din Irlanda, intrate în vigoare luni, îngreunează obţinerea permiselor de muncă în această ţară, pentru muncitorii din afara Zonei Economice Europene (EEA) care solicită aceste documente pentru prima dată. Conform noilor reglementări, aceste permise nu vor fi eliberate pentru locuri de muncă plătite cu mai puţin de 30.000 de euro pe an. Ele nu vor fi acordate nici persoanelor care prestează anumite activităţi, precum menajerele şi şoferii de TIR. Totodată, perioada de timp în care angajatorii sînt obligaţi să facă publicitate pentru un post vacant este extinsă, iar condiţiile pentru reînnoirea permiselor sînt înăsprite, taxele pentru eliberarea acestora fiind, de asemenea, mărite. Înăsprirea condiţiilor de reînnoire a permiselor constă în faptul că, pentru reeliberarea unui permis pentru o persoană care nu este cetăţean al UE, postul respectiv va trebui scos din nou la concurs, pentru a se demonstra astfel că nu există un candidat din Zona Economică Europeană (EEA) care să-l ocupe. Aceste prevederi se aplică numai pentru permisele emise începînd de luni. Noile reglementări prevăd că angajatorii trebuie, de asemenea, să dubleze perioada de timp în care fac publicitate unui post vacant, în cazul angajării unui candidat din afara Zonei Economice Europene (EEA, zonă care cuprinde ţările membre ale UE, Norvegia, Lichtenstein şi Islanda, dar nu include România şi Bulgaria). Schimbările viitoare ale acestor reglementări vor prevedea obligaţia ca partenerii legali şi persoanele aflate în întreţinerea viitorilor posesori de permise de muncă să aplice pentru permise. O demonstraţie de protest faţă de introducerea acestor noi reglementări a fost organizată săptămîna trecută, la Dublin, de Centrul pentru Drepturile Imigranţilor din Irlanda (MRCI).
Elveţia - SUA şi Rusia au reluat, la Geneva, negocierile pentru dezarmare
Negocierile ruso-americane asupra acordului START 1 privind reducerea arsenalelor nucleare ale celor două ţări - care expiră în decembrie - au fost reluate luni, la sediul misiunii Rusiei din Geneva. Discuţiile au ca scop continuarea negocierilor asupra Tratatului de Reducere a Armelor Strategice din 1991 (START 1), care a dus la distrugerea unei treimi din arsenalele nucleare ruseşti şi americane.
Australia - Protest faţă de violenţele împotriva indienilor
Forţele de ordine australiene au intervenit luni, la Melbourne, pentru dispersa o manifestaţie în semn de protest faţă de violenţele împotriva studenţilor indieni, 18 persoane fiind reţinute. Sute de persoane se adunaseră, în cursul nopţii, la Melbourne, pentru a atrage atenţia asupra violenţelor împotriva indienilor. Peste 70 de atacuri împotriva indienilor au avut loc în ultimul an. Una dintre victime, un indian, este în comă. Şeful poliţiei din statul Victoria, Simon Overland, a justificat intervenţia prin faptul că protestatarii blocau o arteră de circulaţie. Valul de violenţe a devenit un subiect de tensiuni diplomatice între Australia şi India. Premierul australian, Kevin Rudd, a avut discuţii, săptămîna trecută, pe această temă, cu omologul indian, Manmohan Singh. Potrivit poliţiei, 30% dintre atacurile din regiunea Melbourne sînt îndreptate împotriva indienilor.