Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 02 Iunie 2009 / 00:00 504 accesări

Corneliu Vadim Tudor, la Constanţa

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, aflat pe prima poziţie pe lista partidului pentru alegerile europarlamentare, împreună cu Gigi Becali şi Ciprian Tănăsescu, dar şi restul candidaţilor aflaţi pe listă vor fi prezenţi, astăzi, la Constanţa, pentru a se înfăţişa în faţa electoratului. Festivitatea de prezentare a candidaţilor va avea loc în Mamaia, la sala de conferinţe a barului Melody.

Geoană a cerut ca Finanţele să prezinte condiţionalităţile împrumutului CE

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, ieri, că a cerut, în şedinţa coaliţiei, ca, pînă la şedinţa de Guvern de mîine, Ministerul de Finanţe să elaboreze un punct de vedere “integrat şi coerent” prin care populaţia să cunoască la ce se obligă România în schimbul împrumutului extern. “Acest lucru va trebui coroborat cu obligaţiile pe care ni le-am asumat deja în acordul cu FMI şi de asemenea - un lucru poate mai puţin cunoscut dar la fel de important şi cu cîteva condiţii care pot să fie sensibile - acordul cu Banca Mondială. De aceea solicitarea mea a fost ca pînă miercuri, la viitoarea şedinţă de Guvern să existe un punct de vedere integrat şi coerent în care populaţia României să cunoască în detaliu la ce ne obligăm în schimbul celor 20 de miliarde de Euro cu care ne împrumutăm”, a adăugat liderul PSD.

Predoiu se întîlneşte, astăzi, cu secretarul general al Comisiei Europene

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, se va întîlni astăzi, la Bruxelles, cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day. Întîlnirea va avea loc la sediul Comisiei Europene, iar discuţiile vizează progresele înregistrate de ţara noastră în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. România aşteaptă în vară un nou raport pe justiţie de la Comisia Europeană, fiind pentru prima dată cînd au fost anunţate trei misiuni de monitorizare a experţilor europeni la Bucureşti înainte de un astfel de raport.

PD-L şi Predoiu au “un fel de obsesie” faţă de problema numirii Maiei Teodoriu

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, ieri că problema numirii Maiei Teodoriu la Ministerul Justiţiei are la bază “un fel de obsesie” pe care PD-L şi ministrul Cătălin Predoiu au căpătat-o faţă de aceasta. Geoană a apreciat că nu se doreşte deschiderea Ministerului Justiţiei către persoane competente şi informate. El a precizat că Maia Teodoriu a rămas în continuare propunerea social-democraţilor pentru funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Teodoriu a mai deţinut acealaşi post în cabinetul condus de Adrian Năstase. Ea a condus departamentul integrării din minister, fiind numită în 2007 reprezentant PSD în Consiliul Naţional de Integritate (CNI).

Paleologu susţine că a fost avertizat că ar putea fi primul remaniat

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a declarat, ieri, că a primit mai multe critici din partea coaliţiei de guvernare şi că a fost anunţat de un coleg de la PSD că, dacă nu-şi bagă minţile în cap, ar putea fi primul ministru remaniat. Cu privire la noul şef al Direcţiei de Cultură, Eugen Pleşca, fost ofiţer MAI şi fost primar al sectorului 3, ministrul Paleologu a declarat că numirea acestuia este o înţelegere politică între PSD şi PD-L şi că el nu se poate amesteca. Eugen Pleşca a fost însă singurul candidat înscris pentru şefia Direcţiei de Cultură a capitalei.

Militanţii PD-L au primit instrucţiuni să monitorizeze tentativele de turism electoral

Vicepreşedintele PD-L Gheorghe Flutur a anunţat, ieri, că democrat-liberalii vor monitoriza desfăşurarea procesului electoral de la 7 iunie pentru a preîntîmpina orice tentativă de fraudă. Flutur a arătat că militanţii PD-L vor depune sesizări la birourile electorale judeţene în cazul în care vor fi semnalate tentative de vot multiplu sub forma turismului electoral. Făcînd referire la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care se intenţionează împiedicarea votului multiplu, el a precizat că ordonanţa nu a fost discutată la nivelul coaliţiei, ci la nivel guvernamental, între premierul Emil Boc şi vicepremierul Dan Nica, cel care este şi ministru de Interne.

Secţiile de vot din străinătate au primit buletinele pentru alegeri

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că a finalizat procesul de expediere a buletinelor de vot către misiunile diplomatice şi oficiile consulare româneşti din străinătate. Acestea, la rîndul lor, le vor redistribui tuturor secţiilor de votare deschise în ţara de reşedinţă. Cea mai mare parte a buletinelor de vot au fost transmise la mijlocul săptămînii trecute, ultimele buletine fiind transmise în cursul zilei de ieri. Pe baza estimarilor misiunilor şi a prezenţei la vot la scrutinele anterioare au fost trimise 400.000 buletine de vot pentru secţiile de vot din străinătate. La acest scrutin, poate vota orice cetăţean român aflat în străinătate (care are domiciliul sau reşedinţa în străinătate sau care se află ocazional în străinătate). Aşadar, pot vota şi turiştii. Pentru a vota, cetăţenii români au nevoie de acte de identitate valabile.

BEC a respins plîngerea PRM privind contractul de tipărire a buletinelor de vot

Biroul Electoral Central a decis, ieri, respingerea plîngerii formulate de reprezentantul PRM, care reclama unele probleme legate de achiziţionarea, de către Ministerul Administraţiei şi Internelor, a serviciilor de tipărire a buletinelor de vot pentru alegerile europarlamentare. Purtătorul de cuvînt al BEC, Marian Muhuleţ, a declarat la 29 mai că “buletinele de vot sînt deja tipărite”, iar reprezentantul PRM în acest birou a fost de acord cu modelul buletinului. Ulterior, reprezentantul PRM în BEC, avocatul Mariana Ştefan, a depus o plîngere în care reclama probleme cu modul în care au fost achiziţionate serviciile de tipărire a buletinelor de vot pentru alegerile europarlamentare, precum şi cu softul cumpărat de la Siveco. Ştefan susţinea, în plîngerea depusă la BEC, că modalitatea în care MAI a achiziţionat serviciile de tipărire a buletinelor de vot, precum şi a timbrelor autocolante şi a ştampilelor de vot încalcă legislaţia în vigoare în domeniul achiziţiilor publice.



12