Bulgaria - Raliu cu victime
Trei spectatori au fost răniţi, duminică, în urma derapării unui autovehicul ce participa la un raliu disputat la Varna. De la începutul primului tur al raliului, o maşină a derapat la un viraj, lovind o tribună din public. Un bărbat a fost grav rănit. Un altul are un picior rupt, iar un adolescent este în stare de şoc, potrivit poliţiei. Raliul de la Varna este disputat în cadrul campionatului Bulgariei cu participarea a 74 de echipaje. Proba a fost întreruptă, iar juriul va decide dacă aceasta se va putea relua în cursul zilei.
Iran - Atentat dejucat
O bombă a fost neutralizată într-un avion de linie internă iranian, care se deplasa de la Ahvaz, în sud-vestul ţării, la Teheran, sîmbătă, a anunţat duminică agenţia Fars. Atentatul a fost dejucat de membrii de securitate ai cursei Ahvaz-Teheran, la 15 minute de la decolare. Avionul companiei Kish Air avea la bord 131 de pasageri, iar membrii de securitate ai avionului au descoperit o bombă artizanală în toaleta avionului. De la începutul Revoluţiei Islamice şi după o serie de deturnări de avioane, autorităţile au decis să introducă la bordul fiecărui avion de linie internă sau internaţională agenţi care să se ocupe de securitate. Ahvaz este capitala provinciei Khuzistan, situată la frontiera irakiană, bogată în petrol şi care numără o importantă minoritate arabă. În ultimii ani, mai multe atentate au fost comise de grupări rebele arabe din regiune.
Franţa - Tabără de rromi, la periferia Parisului
Zece familii de rromi tocmai s-au instalat in Saint-Denis, la periferia Parisului, într-o tabără montată de urgenţă de organizaţia Medecins du Monde, în noaptea de 26 spre 27 mai. După ce au fost nevoite să plece în data de 23 mai, dintr-un depozit dezafectat distrus într-un incendiu, apoi dintr-un hangar din Gennevilliers, cele 116 persoane, între care 41 de copii şi cinci femei însărcinate, se mulţumesc cu puţin. În tabără nu este nici apă curentă, nici electricitate. În ultimele două luni, rromii au fost expulzaţi de cinci ori pînă pe 23 mai, cînd a ars depozitul din Bobigny, în Seine-Saint-Denis. Diego, un băiat de 7 ani, a murit în incendiu. Familia sa a acceptat propunerea de întoarcere umanitară în România, ceilalţi au refuzat să plece.
Pe de altă parte, trei cetăţeni români sînt cercetaţi în Franţa pentru că îşi puneau soţiile şi concubinele, tot de origine română, să se prostitueze în parcări din Lesquin. Niciunul nu are antecedente penale, iar această reţea de proxenetism funcţiona din luna aprilie. Procurorul Hugues de Phily a cerut încarcerarea provizorie a celor trei, precizînd că în carezul în care revin în România, vor recidiva. Românii au fost eliberaţi sub control judiciar.
Ucraina - Acord preliminar de coaliţie
Premierul ucrainean Iulia Timoşenko şi liderul Partidului Regiunilor Viktor Ianukovici au încheiat un acord preliminar pentru a forma o coaliţie şi a modifica Legea Fundamentală a ţării. Detaliile acordului preliminar nu au fost încă dezvăluite, dar surse bine informate au declarat pentru publicaţia “Ukrainska Pravda” că cei doi lideri au ajuns la acest acord sîmbătă, după mai multe luni de negocieri dure. Acordul vizează şi formarea unei mari coaliţii în Parlament. Ambele grupuri politice deţin în prezent un număr considerabil de locuri în Parlament, dar popularitatea lor a început să scadă în ultimele luni, în timp ce alegătorii s-au săturat de disputele politice şi resimt efectele recesiunii economice.
Pakistan - Termen-limită
Armata pakistaneză, care a preluat sîmbătă controlul asupra capitalei districtului Swat, Mingora, speră să învingă miliţiile Taliban în această regiune în două sau trei zile. “Operaţiunile din Swat, Buner şi din zonele învecinate sînt încheiate aproape în întregime”, a declarat ieri Syed Athar Ali, secretarul pakistanez al Apărării, în cadrul unei conferinţe regionale privind securitate, la Singapore. “Nu a mai rămas decît 5-10% din muncă pentru a termina şi sperăm că rezistenţa va fi învinsă în două sau trei zile”, a adăugat oficialul pakistanez. Circa 15.000 de militari sînt implicaţi în această ofensivă din regiunea Swat faţă de 2.000 de combatanţi Taliban.
Rusia - Protestatari arestaţi
Liderul Partidului Naţional-Bolşevic Eduard Limonov şi alţi 15 opozanţi au fost arestaţi duminică, la Moscova, în timp ce încercau să demonstreze împotriva premierului rus Vladimir Putin. Eduard Limonov a fost arestat de poliţie încă de la sosirea sa în Piaţa Triumfalnaia, unde urma să se desfăşoare o demonstraţie neautorizată. Circa 30 de protestatari, membri ai partidului său sau ai altor formaţiuni au fost, de asemenea, reţinuţi. Mai multe formaţiuni de opoziţie, între care şi naţional-bolşevicii şi mişcarea Solidarnost, condusă de fostul campion de şah Garry Kasparov, intenţionează să organizeze o manifestaţie pentru a cere demisia lui Vladimir Putin.
SUA - Vizită
Şeful Guvernului italian va merge în SUA pe data de 15 iunie, pentru a se întîlni cu preşedintele Obama, în vederea summit-ului G8 din L\'Aquila, de la 8-10 iulie. Silvio Berlusconi susţine că această întîlnire va fi una dintre cele mai importante din ultimii ani. Summit-ul G8 se va organiza simbolic în L\'Aquila, oraş devastat de seismul din 6 aprilie, soldat cu moartea a 299 de persoane şi nu în Sardinia, unde era prevăzut iniţial. G8, prezidat în acest an de oficialii de la Roma, regrupează cele mai dezvoltate opt ţări din lume, SUA, Japonia, Germania, Canada, Rusia, Franţa, Italia şi Marea Britanie.
Liban - Plan de securitate
Libanul a stabilit un plan important de securitate în cadrul planului naţional în care sînt implicaţi 50.000 de militari şi poliţişti în vederea alegerilor legislative de la 7 iunie, a declarat ministrul de Interne, Ziad Barud. Planul stabilit de autorităţi ţine cont de elementele de risc în fiecare din cele 26 de circumscripţii. Riscul este minim în cea mai mare parte a regiunilor din sud, unde electoratul este fidel grupării Hezbollah şi aliaţilor acesteia, contrar regiunilor unde lupta electorală este mai strînsă în oraşul Saida sau din Zahle, cel mai mare oraş din Valea Bekaa sau regiunea Metn, la nord-est de Beirut. În mai 2008, confruntările dintre cele două tabere politice rivale s-au soldat cu o sută de morţi, provocînd teama de un nou război civil, înainte de semnarea Acordului de la Doha, ce a permis formarea unui Guvern de uniune naţională.
Portugalia - Protest
Peste 50.000 de profesori au manifestat sîmbătă pe străzile Lisabonei pentru a protesta faţă de politica Guvernului socialist portughez în materie de educaţie. Potrivit unor surse sindicale, manifestaţia, a treia organizată de la începutul anului, la apelul Federaţiei Profesorilor (Fenprof), a reunit peste 70.000 de persoane, între care mai mulţi oficiali din opoziţie, atît de dreapta cît şi de stînga, în special candidaţi la alegerile europene. Profesorii cer în special renunţarea la sistemul de evaluare pus în aplicare la începerea anului şcolar, ce vizează, potrivit Guvernului lui Jose Socrates, să amelioreze calitatea învăţămîntului public. Se cere, de asemenea, revizuirea criteriilor de avansare în carieră. De la începutul anului şcolar, profesorii portughezi au organizat mai multe zile de grevă, precum şi două manifestaţii naţionale la Lisabona, prima în luna noiembrie, reunind 120.000 de persoane, iar a doua în martie, cu 100.000 de participanţi.
Irak - Ministru arestat
Autorităţile irakiene au obligat un avion să revină la Bagdad sîmbătă pentru a-l aresta pe fostul ministru al comerţului Abdel Falah al-Soudani, demis în urma unor acuzaţii de corupţie, care încerca să fugă în Dubai. Potrivit unor surse din serviciile de securitate, al-Sudani se afla într-un avion al companiei Jupiter. Aeronava era deasupra regiunii Basra, la 550 kilometri la sud de Bagdad, cînd a fost obligată să se întoarcă. Premierul Nuri al-Maliki a acceptat luni demisia ministrului comerţului, acuzat de deputaţi de corupţie. Acesta este primul ministru al Guvernului al-Maliki care demisionează din motive de corupţie. Aparţinînd unei aripi a partidului şiit Dawa, formaţiunea premierului Nuri al-Maliki, Abdel Falah al-Soudani a fost interogat la 17 şi la 18 mai de către deputaţi. La 19 mai, un oficial a spus că ministrul este acuzat că a importat zahăr expirat în cadrul distribuirii lunare de produse de primă necesitate populaţiei, că a acoperit contracte ilegale pentru importurile de hrană şi că a permis extinderea corupţiei în ministerul său. Pe 30 aprilie, doi dintre fraţii său au fost arestaţi, iar, înainte, purtătorul de cuvînt al Ministerului a fost arestat în urma unor ciocniri în interiorul clădirii între gărzi şi poliţia care venise să îl aresteze împreună cu alţi şapte oficiali. Premierul al-Maliki a anunţat că operaţiunile anticorupţie nu vor cruţa pe nimeni.
Cuba - Reluarea discuţiilor
Cuba doreşte să reia dialogul cu SUA privitor la imigraţie, au anunţat duminică oficiali americani. Un oficial cubanez prezent la Washington le-a transmis responsabililor americani documente ce arată că ţara sa doreşte reluarea dialogului privitor la imigraţie şi începerea discuţiilor despre trimiterea directă de pachete către insulă. SUA şi Cuba desfăşurau negocieri pe chestiunea imigraţiei o dată la doi ani, dar acestea au fost suspendate în 2003. De la sosirea la putere, Barack Obama a ordonat ridicarea restricţiilor asupra călătoriilor şi transferurilor de bani din partea cubanezo-americanilor spre ţara lor de origine. În aprilie, Departamentul de Stat a anunţat că reprezentanţi americani şi cubanezi au început discuţii de pregătire pentru relansarea dialogului.