Ungaria - Sute de telefoane mobile de contrabandă, găsite într-un autocar din România
Peste 200 de telefoane mobile de contrabandă au fost găsite într-un autocar înmatriculat în România, pe o autostradă din Ungaria, de către poliţia maghiară de frontieră. Cele 247 de telefoane de contrabandă, împreună cu 200 de baterii, au fost descoperite miercuri, în timpul controlului efectuat într-un autocar românesc, în apropiere de satul Sormas. Ofiţerii de frontieră au confiscat telefoanele şi bateriile, în valoare totală de 28.000 de euro. Cinci cetăţeni români au fost reţinuţi în acest caz, iar autorităţile vor începe procedurile legale împotriva acestora.
Bulgaria - Tragedie rutieră
Cel puţin 16 persoane au fost ucise, iar alte 20 au fost rănite într-un accident provocat de un autocar care a intrat în plin într-un grup de turişti, în apropiere de oraşul Iambol, situat în sud-estul Bulgariei. Turiştii, care vin în această regiune cu ocazia sărbătorii religioase a Înălţării, numită Spasovden în Bulgaria, se deplasau către vîrful Bakargik în momentul în care autocarul, care venea din direcţia inversă sensului lor de mers, a intrat frontal în grup. Poliţia a declarat că o defecţiune tehnică a afectat frînele autocarului. Vehiculul este vechi de 30 de ani şi a fost supus recent, fără probleme, unei verificări tehnice. Consiliul de Miniştri al Bulgariei a declarat ziua de vineri zi de doliu naţional pentru victimele tragicului accident de autocar. Premierul bulgar, Serghei Stanişev şi miniştrii Cabinetului său au cerut cetăţenilor şi organizaţiilor politice din ţară să anuleze toate evenimentele programate pentru astăzi. Preşedintele bulgar, Gheorghi Părvanov, şi-a prezentat, într-un mesaj special, regretele şi a transmis condoleanţe familiilor şi prietenilor persoanelor ucise şi rănite în acest accident. Părvanov şi-a anulat programul pentru următoarele zile, printre care şi un bal organizat de stat pentru ajutorarea copiilor orfani, eveniment care a fost reprogramat pentru 9 iunie. Preşedintele a sosit la Iambol la ora 14.15, unde în primul rînd a vizitat spitalul în care primesc îngrijiri persoanele rănite în urma accidentului. Concomitent, premierul Serghei Stanişev şi-a anulat vizita la Varna şi s-a deplasat la locul accidentului. De asemenea, Cabinetul va discuta asupra unor modalităţi de a ajuta familiile victimelor.
Rusia - Explozie la un gazoduct
O explozie s-a produs, joi dimineaţă, la o conductă principală de gaz din regiunea rusă Tver, situată la nord-vest de Moscova, anunţă Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă, cauza deflagraţiei fiind o defecţiune tehnică. Explozia a avut loc la ora 9.35 (8.35 ora României), la gazoductul Uhta - Torzhok (regiunea Tver), la aproximativ 200 de kilometri nord-vest de Moscova. Pompierii sosiţi la faţa locului au reuşit să stingă incendiul în aproximativ o oră. Nicio persoană nu a fost rănită. Potrivit informaţiilor preliminare, cauza exploziei o reprezintă uzura conductei. Gazoductul Uhta - Torzhok are o lungime de 370 de kilometri şi a fost dat în folosinţă în 1978.
Germania - Ostaticii eliberaţi îşi plătesc operaţiunea de salvare
Germanii luaţi ostatici trebuie să achite, cel puţin parţial, costul operaţiunilor de salvare, conform unei decizii anunţate joi, de cea mai înaltă instanţă administrativă de la Berlin. Tribunalul Administrativ Federal, cu sediul la Leipzig, s-a pronunţat joi în cazul lui Reinhilt Weigel, în vîrstă de 37 de ani, care a fost luată ostatică în 2003, în Columbia, fiind reţinută timp de zece săptămîni, de gruparea de gherilă marxistă ELN. Eliberată împreună cu o ostatică spaniolă, în urma eforturilor intense ale Ministerului german de Externe şi a medierii Crucii Roşii şi a Bisericii Catolice, Weigel a fost evacuată către Bogota la bordul unui elicopter civil, ulterior fiind trimisă în Germania. În 2004, autorităţile germane i-au prezentat o factură de 12.640 de euro, reprezentînd jumătate din costul operaţiunii de evacuare. Restul sumei a revenit părţii spaniole. Weigel a contestat în justiţie decizia autorităţilor, însă Tribunalul Administrativ Federal a apreciat că, în virtutea reglementărilor consulare, costul transportului cu elicopterul revine persoanei salvate. Curtea a apreciat însă că acest principiu trebuie aplicat cu măsură, dar statul german a dat dovadă de moderaţie în această situaţie, solicitînd reclamantei să acopere numai costul evacuării cu elicopterul, în condiţiile în care costul întregii operaţiuni a fost estimat la 40.000 de euro.
Franţa - Cocaină confiscată
Vameşii francezi au înregistrat o captură record de aproape 700 de kilograme de cocaină pe teritoriul ţării, drogurile fiind găsite într-un tir oprit în apropiere de Montpellier. Drogurile, în valoare de 27,4 milioane de euro, se afla într-un tir înmatriculat în Marea Britanie, care venea din Spania. Două persoane care se aflau în maşină, ale căror identităţi nu au fost făcute publice, au fost reţinute. Vameşii au descoperit drogurile după ce tirul a trecut pe sub un scanner pentru autovehicule, care a indicat prezenţa unor mărfuri anormale. Drogurile erau ascunse în spatele tirului, după o încărcătură de cărbune. Pachetele cu cocaină erau puse în 32 de cutii, acestea fiind, la rîndul lor, băgate în două containere din lemn. Cocaina fusese împachetată cu grijă, în mai multe straturi de folie de plastic sau cauciuc, pentru a păcăli vigilenţa cîinilor poliţişti. Din acelaşi motiv, pachetele de droguri fuseseră stropite cu vopsea, dar şi murdărite cu zaţ de cafea.
Iran - Explozie la moschee
Cincisprezece persoane au murit şi alte 50 au fost rănite într-o explozie produsă joi, într-o moschee din provincia Sistan-Balucistan din sud-estul Iranului. Explozia a avut loc în moscheea Amir al-Mohini, bilanţul victimelor fiind provizoriu. La 18 februarie, o bombă a explodat fără a face victime în incinta unei moschei şiite din Zahedan, un oraş din Sistan-Balucistan unde locuieşte o importantă comunitate sunnită.
Pakistan - Dublu atentat
Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi alte aproximativ 100 au fost rănite joi, într-un dublu atentat comis la Peshawar, în nord-vestul Pakistanului, nu departe de zonele tribale unde armata luptă cu militanţii talibani. Atentatele au fost urmate de schimburi de focuri între poliţie şi militanţi islamişti, unul dintre terorişti fiind ucis. Dublul atentat are loc după un atac sinucigaş comis la Lahore, soldat cu moartea a 24 de persoane. Talibanii pakistanezi au revendicat atentatul din Lahore, afirmînd că este o ripostă la ofensiva lansată în Valea Swat, controlată de talibani, de doi ani. Combatanţii islamişti care au legături cu reţeaua al-Qaida avertizaseră că vor multiplica atacurile.
Kenya - Ambasada Norvegiei, ameninţată cu atacuri teroriste
Ambasada Norvegiei în Kenya şi două grupuri de presă kenyene au primit, joi, ameninţări cu atacuri teroriste într-un mesaj electronic. Mesajul, trimis de un grup care se autointitulează Warrior Brave (Războinicul Curajos), acuză autorităţile de la Nairobi că revendică teritorii musulmane şi că deţine piraţi reţinuţi de forţele străine în largul coastelor Somaliei. Nairobi a înaintat o cerere Naţiunilor Unite, pentru o extindere a platoului său continental care, dacă va fi acceptată, îi va facilita accesul la zonele bogate în minerale. Naţionaliştii somalezi au acuzat Norvegia că sprijină solicitarea kenyană pentru a avea acces la resursele petroliere din acea zonă. Grupurile de presă Nation şi Standard au fost, de asemenea, menţionate ca posibile ţinte, deoarece sînt inamicii lui Allah, potrivit acestei mişcări necunoscute pînă în acest moment. Ambasada Norvegei la Nairobi a confirmat că a primit aceste ameninţări. Autorităţile de la Nairobi şi-au exprimat recent temerile că grupări radicale islamiste din Somalia vizează Kenya şi mai mulţi reprezentanţi ai serviciilor de informaţii din capitala kenyană au emis avertizări cu privire la riscul sporit de producere a atentatelor. În 1998, reţeaua al-Qaida a organizat un atentat cu bombă împotriva ambasadei SUA din Kenya, soldat cu moartea a peste 200 de persoane. În 2002, un alt atentat cu bombă, revendicat de al-Qaida, împotriva unui hotel aflat în proprietatea unor cetăţeni israelieni, din apropierea oraşului Mombasa, s-a soldat cu 15 morţi.
Honduras - Seism puternic
Cel puţin o persoană a murit, joi dimineaţă, în urma unui puternic seism, cu magnitudinea de 7,1 grade, care s-a produs în largul coastei de nord a statului Honduras, în Marea Caraibilor. Seismul a avut loc la ora locală 02.24 (11.24 ora României), la o distanţă de 130 de kilometri nord de localitatea de coastă La Ceiba şi la 63 de kilometri în largul insulei Bahia, la o adîncime de zece kilometri, a anunţat Institutul American de Studii Geologice (USGS). Centrul de alertă în caz de tsunami din Pacific a declanşat imediat o alertă de acest tip, pentru Honduras, Belize şi Guatemala. Alerta a fost ridicată însă, 90 de minute mai tîrziu. O persoană a murit şi alta a fost rănită după prăbuşirea unui imobil din Lima (230 de kilometri nord de Tegucigalpa), potrivit unui responsabil al Crucii Roşii din Honduras. Un alt reprezentant al Crucii Roşii, Jesse Salazar, a precizat că nu există pagube materiale majore, în pofida magnitudinii cutremurului, cu excepţia unor întreruperi de curent de scurtă durată. El a explicat că nu poate stabili contactul cu insula Roatan din arhipelagul Bahia (600 de kilometri nord-est de Tegucigalpa), în Marea Caraibilor, în apropiere de epicentul seismului. Roatan este cea mai mare insulă din arhipelagul Bahia, frecventată de numeroşi turişti americani şi europeni. Ultimul cutremur major care a avut loc în Honduras datează din 1999 şi a avut o magnitudine de 6,7 potrivit USGS.