Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 27 Mai 2009 / 00:00 453 accesări

Declaraţie AP NATO privind situaţia din R. Moldova la propunerea României

Adunarea Parlamentară a NATO a adoptat ieri, la propunerea delegaţiei române, o declaraţie privind situaţia din Republica Moldova, prin care îşi manifestă preocuparea faţă de situaţia politică tensionată de la Chişinău după alegerile din 5 aprilie şi cere autorităţilor să respecte drepturile omului. Într-un comunicat PNL se arată că “prin această declaraţie, Adunarea Parlamentară a NATO “îşi manifestă preocuparea faţă de situaţia politică tensionată din Republica Moldova după alegerile din 5 aprilie 2009” şi “aşteaptă ca dialogul dintre guvern şi opoziţie, precum şi cel dintre forţele politice şi societatea civilă să fie real, efectiv şi transparent”. De asemenea, Adunarea Parlamentară a NATO “solicită cu fermitate guvernului Republicii Moldova să respecte drepturile omului şi libertăţile fundamentale pe care Republica Moldova s-a angajat să le aplice, inclusiv prin aderarea la Parteneriatul pentru Pace”. Potrivit PNL, pentru ca declaraţia să aibă o cît mai mare susţinere, şeful delegaţiei, deputatul democrat-liberal Sever Voinescu, deputatul social-democrat Doru Frunzulică şi senatorul liberal Teodor Meleşcanu au reuşit să convingă şi parlamentari din Marea Britanie, Canada, Portugalia, Spania, Letonia, Turcia să semneze şi să susţină documentul propus de delegaţia română. “Aceeaşi excelentă colaborare a parlamentarilor români s-a înregistrat şi în pregătirile pentru dezbaterile din Comisia privind dimensiunea civilă a securităţii, unde s-a discutat raportul “Republica Moldova: provocări interne; perspectivele integrării euro-atlantice”, deputatul Doru Frunzulică susţinînd mai multe amendamente de fond în numele delegaţţiei române”, se arată în comunicatul PNL, semnat de deputatul George Scutaru.

Moţiuni pe apărare şi administraţie?

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, ieri, că Uniunea este în principiu de acord să semneze, alături de parlamentarii liberali, o moţiune simplă privind apărarea. În schimb, Marko Bela a spus că Uniunea doreşte să iniţieze, împreună cu PNL, o moţiune simplă privind administraţia, care va face referire şi la situaţia creată de înlocuirea conducerilor instituţiilor deconcentrate. El a precizat că le-a propus liberalilor să adere la moţiune şi că le-a transmis acestora deja textul. Pe de altă parte, Marko a arătat că, totuşi, poate să aibă prioritate moţiunea simplă privind apărarea: “Nu ne vom certa pe priorităţi şi pe ordine”. Întrebat despre faptul că, în ultimul timp, liberalii s-au arătat din ce în ce mai puţin interesaţi de subiectul înlocuirii conducerilor instituţiilor deconcentrate, liderul UDMR a răspuns că Uniunea nu a vizat o “conlucrare permanentă” cu PNL în opoziţie şi că este normal ca fiecare dintre cele două formaţiuni politice să aibă propriile concepţii.

„Evoluţia justiţiei în timpul lui Predoiu este jalnică”

Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a apreciat, ieri, că evoluţia justiţiei din România în timpul ministrului Cătălin Predoiu este “jalnică”, întrucît acesta continuă un proiect al predecesorilor săi “mai mult pe orgolii” şi cu o echipă “care n-are nici cea mai mică viziune”: “Şi cred că acest tip de mărunţişuri din politica românească - să-mi pun numele pe o lege, pe un cod - va intra la o erată a istoriei”. Ea a adăugat că, după această “erată”, va trebui regîndită întreaga politică în domeniul justiţiei, punînd accent pe dezbaterea publică, pentru că numai astfel legea va fi înţeleasă, respectată şi acceptată de populaţie. Norica a menţionat că Predoiu “a ratat ocazia” să discute cu cetăţenii ţării, “care au o opinie şi despre furt şi despre viol şi despre avort”, pe care ministrul ar fi încercat “să-l reintroducă pe uşa din dos”.

Conflictul dintre puterea judecătorească şi Guvern, dezbătut în iunie

Curtea Constituţională (CC) va lua în discuţie în 3 iunie sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind conflictul de natură constituţională dintre puterea judecătorească, reprezentată de CSM, şi autoritatea executivă, reprezentată de Guvern şi Ministerul Justiţiei. Preşedintele CSM Virgil Andreieş anunţa, în 13 mai, că a sesizat CC cu privire la conflictul de interese dintre puterea judecătorească şi Executiv. CSM solicită Curţii să se pronunţe printr-o decizie în care să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională care împiedică CSM să-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi legale cu care a fost investit.

“Remanierea nu e prioritară”

Premierul Emil Boc a declarat că discuţiile avute, luni seară, de grupurile parlamentare ale PD-L cu preşedintele Traian Băsescu nu au vizat o eventuală remaniere guvernamentală, pentru că aceasta nu reprezintă o prioritate în acest moment. El a precizat că prioritatea guvernanţilor este să pună “piciorul în continuare pe acceleraţie, în special pe domeniul investiţiilor, pentru a salva în continuare locurile de muncă ale românilor, dar şi pe celelalte componente ale activităţii Guvernului”.

PD-L consideră un avantaj faptul că nu are candidat la prezidenţiale

Preşedintele PD-L, Emil Boc, a afirmat că” marele avantaj” al acestui partid este că are preşedinte şi nu are candidat la alegerile prezidenţiale: “Orice altă discuţie este nenecesară”. El a făcut această declaraţie după ce a fost întrebat dacă parlamentarii PD-L au fost mulţumiţi de răspunsul dat de Traian Băsescu în ceea ce priveşte anunţarea unei noi candidaturi la alegerile prezidenţiale. Băsescu le-a cerut, luni, celor care îi pun întrebări privind candidatura sa la viitoarele alegeri prezidenţiale, să nu-i mai ducă “grija” ce va face în toamnă, menţionînd că la momentul potrivit va lua decizia cea mai bună.



12