Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 20 Mai 2009 / 00:00 428 accesări

Severin: Băsescu “prezidenţializează” campania pentru PE

Adrian Severin, candidatul aflat pe prima poziţie a listei PSD pentru PE, a apreciat, ieri, că Traian Băsescu “prezidenţializează” campania electorală pentru europarlamentare şi abate atenţia românilor de la adevărata miză a acestor alegeri. Severin a adăugat că preşedintele intervine în campanie şi tot ceea ce face este clar în favoarea PD-L. Potrivit acestuia, şeful statului pretinde că nu intervine în lupta politică, însă face invers, “împingîndu-i” astfel la reacţii pe ceilalţi lideri de partid, care îşi conduc “în mod legitim” partidele în bătălia alegerilor europene. Severin a adăugat că liderii politici, respectiv şefii de partide, au dreptul şi obligaţia de a participa activ la campania electorală, în timp ce preşedintele nu poate să facă acest lucru.

PC preferă adoptarea codurilor de către Parlament

Purtătorul de cuvînt al PC, Bogdan Ciucă, a declarat, ieri, că PC preferă ca adoptarea codurilor juridice să se facă prin dezbateri parlamentare şi nu prin asumarea răspunderii guvernului, dar va respecta decizia luată de coaliţia majoritară. El a arătat că PC este mulţumit de forma în care codurile Penal şi Civil au ieşit din comisia parlamentară, arătînd că “rezultatul este bun”. Ciucă a susţinut că PC are, însă, serioase semne de întrebare în privinţa reformei în justiţie. De altfel, vicepreşedintele formaţiunii, Sergiu Andon, a apreciat că sistemul juridic se află în criză şi a propus constituirea unui grup de reflecţie şi acţiune pentru rezolvarea problemelor. Andon a arătat că acest grup de reflecţie şi acţiune va fi format din persoane din afara politicii sau care nu se subordonează partidelor din care fac parte şi ar urma să caute soluţii la “şase ţinte” din sistemul judiciar.

Combaterea corupţiei în sectoarele vulnerabile, evalută de CE

Experţii europeni evaluează modul în care sînt îndeplinite măsurile pentru combaterea corupţiei în sectoarele vulnerabile şi administraţia publică, fiind vizate instituţiile implicate în implementarea Strategiei naţionale. Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a anunţat, ieri, că experţii Comisiei Europene au început cea de-a doua misiune de evaluare în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), evaluare care are loc în perioada 18 - 22 mai a.c. Experţii europeni au în vedere obiectivele legate de combaterea corupţiei în sectoarele vulnerabile şi administraţia publică, fiind vizate instituţiile implicate în implementarea Strategiei naţionale privind prevenirea şi combaterea corupţiei în sectoarele vulnerabile şi administraţia publică locală, pentru perioada 2008-2010. Potrivit MAI, misiunea face parte dintr-o serie de trei misiuni organizate anul acesta în România de Comisia Europeană.

Proiect legislativ internaţional privind combaterea violenţei domestice

Deputatul PD-L de Constanţa Maria Stavrositu a depus, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor, o declaraţie politică pe tema reuniunii de la Istanbul a Comisiei pentru egalitate de şanse între femei şi bărbaţi, din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. În document, deputatul democrat-liberal a subliniat faptul că organismul APCE, din care face parte în calitate de parlamentar de referinţă pentru România, a avut pe ordinea de zi mai multe teme privind violenţa domestică, combaterea crimelor săvîrşite în numele onoarei şi protejarea femeilor în comunităţile de imigranţi. „Una din rezoluţiile adoptate de Comisie are în vedere combaterea violenţei domestice împotriva femeilor. Documentul reclamă necesitatea unei implicări mai active a autorităţilor locale şi regionale în prevenirea şi combaterea violenţei fizice, sexuale sau psihologice asupra femeilor”, a declarat Maria Stavrositu. Proiectul votat de membrii Comisiei pentru egalitate de şanse stipulează faptul că toate formele de violenţă împotriva femeilor, produse în numele unor coduri tradiţionale de onoare, sînt considerate serioase încălcări ale drepturilor omului. În cadrul aceleiaşi întîlniri s-a discutat despre pregătirea unui proiect legislativ care să fie adoptat de toate ţările membre ale APCE şi care să aibă la bază recomandările Comisiei pentru egalitate de şanse cu privire la combaterea violenţei domestice.

Băsescu: România continuă folosirea tehnologiei utilizate la Reactoarele 3 şi 4

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, ieri, în contextul în care se referea la construirea unei noi centrale nucleare în România, că se va continua folosirea tehnologiei utilizate la Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, pentru că o nouă tehnologie ar determina costuri de întreţinere prea mari. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a propus, luni, acordarea unui ajutor din partea Franţei preşedintelui român, Traian Băsescu, care doreşte construirea unei a doua centrale nucleare. Mai multe grupuri energetice europene şi-au anunţat deja interesul pentru construirea unei a doua centrale în România, care ar putea cuprinde două sau trei reactoare, cu o capacitate totală de 3.000 de MW. Printre aceste grupuri se află grupul francez GDF Suez, grupul italian Enel şi cel german E.On. Franţa şi România au semnat, în februarie 2008, cu ocazia unei vizite a preşedintelui francez, un “parteneriat strategic”.

UDMR nu e de acord cu asumarea răspunderii Guvernului pe coduri

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, ieri, că nu este de acord cu asumarea răspunderii Guvernului pentru Codul civil şi Codul penal, el precizînd că Uniunea nu este de acord, în general, cu activitatea legislativă a Guvenului. El a menţionat că nu agreează ideea ca Executivul să îndeplinească şi funcţii de legiferare chiar dacă legea fundamentală dă această posibilitate guvernanţilor - respectiv adoptarea unui proiect de lege prin asumarea răspunderii şi emiterea de ordonanţe de urgenţă. De asemenea, el a spus că organizaţia pe care o conduce nu este de acord cu sumedenia de ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern şi nici cu ideea ca aceste coduri să fie adoptate prin asumarea răspunderii.



12