Belgia - Copii români, abuzaţi
Trei bărbaţi au fost arestaţi în Belgia pentru că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu minori români, aceştia fiind ridicaţi dintr-un parc din Bruxelles. Suspecţii ar fi întreţinut relaţii sexuale cu adolescenţi români cu vîrstele cuprinse între 12 şi 16 ani. În Parcul Regal din Bruxelles există zone cunoscute ca fiind locuri de întîlnire pentru homosexuali. Potrivit presei, cei trei bărbaţi nu se cunoşteau, dar au apelat la acelaşi grup de români care punea la dispoziţie adolescenţi. Parchetul gelgian a precizat că nu se poate fi vorbi de o reţea. Un poliţist de la circulaţie a fost deja arestat în acelaşi caz, în urmă cu o lună. Arestarea poliţistului le-a permis anchetatorilor să îi identifice pe ceilalţi suspecţi. Poliţia a identificat şi audiat trei minori care se prostituau. Aceştia provin din aceeaşi regiune din România. Minorii au fost plasaţi într-o instituţie.
Italia - Români arestaţi
Un cetăţean român a fost arestat în Italia după înjunghierea unei imigrante nigeriene, care se află acum în stare gravă. Românul Florin C., în de 29 de ani, originar din judeţul Braşov, este suspectat de înjunghierea femeii de origine nigeriană, într-un incident produs zilele trecute în localitatea Montecatini Terme din regiunea Toscana. Florin C. a fost arestat joi dimineaţă în regiunea Veneţia. A fost arestată şi concubina lui, Maria A., tot cetăţean român, acuzată de favorizarea infractorului. Într-un incident separat, un pakistanez găsit vinovat de uciderea unei menajere românce a fost condamnat la închisoare pe viaţă de justiţia italiană. Mariana Mihaela Puşcaşu, de 34 de ani, a fost înjunghiată mortal, în octombrie 2008, de fostul prieten pakistanez într-un apartament din oraşul italian Foligno din regiunea Umbria. Se pare că motivul crimei, care a avut loc în casa unde românca lucrase ca menajeră, îl reprezintă gelozia.
Pe de altă parte, autorităţile italiene au anunţat că procesul în apel în cazul românului Nicolae Romulus Mailat, condamnat la 29 de ani de închisoare pentru uciderea Giovannei Reggiani, va începe la 9 iulie. Curtea de Apel din Roma îl va judeca pe Nicolae Mailat, în vîrstă de 26 de ani, pentru omor calificat, tîlhărie şi agresiune sexuală. Într-un alt proces, programat în octombrie, acesta va fi judecat şi pentru denunţ calomnios prin care i-a atribuit crima lui Vasile Neamţu, fiul femeii care a alertat poliţia în acest caz.
Somalia - Piraţi capturaţi
Marina americană a anunţat joi că a capturat 17 presupuşi piraţi în urma unui atac ce a vizat o navă egipteană în Golful Aden. Dstrugătorul coreean ROKS Munmu the Great şi crucişătorul american Gettysburg au trimis elicoptere pentru a ajuta nava Motor Vessel Amira după ce a fost atacată. Incidentul a avut loc la 75 de mile la sud de portul yemenit al-Mukalla. O echipă specială de pe crucişătoprul Gettysburg a reuşit să urce la bordul presupusei “nave-mamă” a piraţilor, un vas mai mare pe care aceştia îl folosesc de regulă pentru suport logistic. Marina americană a anunţat că i-a adus pe suspecţi la bordul crucişătorului Gettysburg pentru a-i interoga, adăugînd că a confiscat opt puşti de asalt, un lansator de grenade şi un proiectil pentru acesta. Totodată, Paza de Coastă americană a cerut armatorilor navelor ce navighează sub pavilion american în zona Cornului Africii sau în alte regiuni frecventate de piraţi, inclusiv în Asia, să- îi consolideze măsurile de securitate şi de ripostă.
Afganistan - Bilanţ
Un număr de 95 dintre cei 140 de civili ucişi în perioada 4-5 mai în bombardamentele americane din vestul Afganistanului aveau mai puţin de 18 ani. Comisia de anchetă ordonată de preşedintele Hamid Karzai anunţase luni că 140 de civili au fost ucişi în aceste raiduri, conduse la 4 şi 5 mai în provincia Farah, fără a preciza numărul de copii şi adolescenţi. Guvernul afgan a plătit compensaţii familiilor morţilor şi răniţilor. Bilanţul de 140 de civili ucişi face ca aceste bombardamente să fie cele mai sîngeroase pentru civili, de la începutul intervenţiei militare internaţionale în Afganistan, conduse de către SUA la sfîrşitul anului 2001 pentru înlăturarea regimului Taliban. În acest context delicat are loc timp de trei zile vizita ministrului francez al Afacerilor Externe, Bernard Kouchner. Acesta se va informa cu privire la condiţiile organizării alegerilor prezidenţiale din luna august. Şeful diplomaţiei franceze însoţit de reprezentantul special pentru Afganistan şi Pakistan, Pierre Lellouche, s-a întîlni cu preşedintele afgan, Hamid Karzai, care va încerca să obţină un al doilea mandat, precum şi cu alte personalităţi ale scenei politice afgane.
Ungaria - Jaf cu luare de ostatici
Poliţia l-a dezarmat şi arestat pe autorul jafului armat de la sucursala băncii OTP din estul Budapestei, după ce acesta luase ostatice mai multe persoane joi după-amiază. Poliţia a preluat controlul total asupra situaţiei în jurul orei 19.00 (20.00, ora României), toţi ostaticii fiind eliberaţi, iar atacatorul a fost scos din sediul băncii încătuşat şi cu faţa acoperită cu o glugă. Ultimul jaf cu luare de ostatici la o bancă a avut loc în al treilea district al Budapestei, la 15 ianuarie. În acest incident, un agent de pază a fost rănit uşor. O altă agenţie a băncii OTP a fost atacată în urmă cu doi ani. Atacatorul a smuls arma unui agent de pază şi a luat ostatici. Un client al băncii şi un agent de pază au fost grav răniţi, iar atacatorul a fost împuşcat mortal de poliţie.
Turcia - Grenadă detonată din greşeală
Poliţia turcă a lansat accidental o grenadă lacrimogenă într-o şcoală, rănind circa zece copii, între care şi un bebeluş. În imaginile difuzate de televiziuni puteau fi văzuţi copii leşinînd, care plîngeau şi se frecau la ochi după ce poliţia a folosit din greşeală gaze lacrimogene împotriva şcolii unde învăţau. Circa zece copii şi un bebeluş de patru luni au fost transportaţi la spital suferind din cauza efectelor fumului nociv. Gazele lacrimogene provoacă iritaţii ale ochilor, nasului, gurii şi ale plămînilor. Cel puţin o femeie a leşinat în momenul în care famiile încercau să ajungă la faţa locului. Poliţia a reacţionat din cauza unei probleme în rîndul locuitorilor din Altinsehir, în apropiere de Istanbulul, cînd s-a petrecut incidentul. Cetăţenii au protestat faţă de decizia autorităţilor locale de a demola clădirile construite fără autoritzaţie. Televiziunile au difuzat imagini cu protestatarii care au aruncat cu pietre în forţele de ordine şi au incendiat pneuri.
Croaţia - Acord între Guvern şi sindicate
Un acord a intervenit în noaptea de miercuri spre joi între Guvernul croat şi sindicatele din educaţie şi sănătate, punîndu-se capăt grevei declanşate cu o zi în urmă şi care a afectat peste 90% din instituţiile de învăţămînt din ţară. Executivul se angajează să majoreze în anii următori salariile angajaţilor din serviciul public, iar sindicatele acceptă o scădere imediată cu 6% a salariilor, ca efect al crizei economice. Creşterea de 6% convenită anterior cu Guvernul a fost pe moment îngheţată şi va fi totuşi acordată, dacă se va înregistra creştere economică de minim două procente timp de un semestru. Conform previziunilor Fondului Monetar Internaţional, economia croată se va contracta cu 3,6% în 2009. Pentru anul următor, Institutul economic naţional prognozează o creştere de un procent. Alte creşteri salariale, dintre care două în 2011, de 13 procente în total, urmează să fie decise pînă în 2016. Aceleaşi condiţii se vor aplica şi celor 65.000 de salariaţi din administraţia de stat mai ales poliţie şi vamă, care au acceptat în luna martie o scădere salarială de 6%.
China - Acuzaţii respinse
Oficialii chinezi au respins joi acuzaţiile de spionaj formulate de SUA, în care este implicat un oficial din cadrul Departamentului american al Apărării, afirmînd că acestea sînt “integral fabricate”. Departamentul american al Justiţiei a anunţat că un oficial din cadrul Departamentului Apărării, care a făcut parte din forţele aeriene, a fost inculpat pentru spionaj în favoarea Chinei. Locotenent-colonelul în rezervă James Wilbur Fondren, de 62 de ani, fost adjunct al directorului Comandamentului american pentru Pacific de la Washington, este suspectat că a complotat ilegal şi în cunoştinţă de cauză în vederea comunicării unor informaţii secrete. Oferirea de informaţii clasificate unui agent străin al Republicii Populare Chineze constituie o ameninţare gravă şi reală la adresa securităţii interne a SUA, a declarat Dana Boente, procurorul districtului de est al statului Virginia.
Israel - Amînare
Procesul intentat sub acuzaţia de viol fostului preşedinte israelian Moshe Katsav a început joi la un tribunal din Tel Aviv, însă a fost amînat pentru 1 septembrie. Fostul preşedinte, în vîrstă de 63 de ani, a sosit la tribunalul districtului Tel Aviv şi şi-a pledat nevinovăţia. După 20 de minute, judecătorul a anunţat amînarea până la 1 septembrie a dezbaterilor din acest proces, care se anunţă răsunător. Pe 19 martie, Moshe Katsav a fost inculpat formal pentru viol şi hărţuire sexuală. Fostul şef de stat riscă pînă la 16 ani de închisoare, dacă este găsit vinovat. Acesta va trebui să răspundă şi acuzaţiilor de obstrucţionare a justiţiei şi tentativă de corupere a martorului. Potrivit Ministerului Justiţiei, 56 de martori urmează să fie audiaţi în timpul procesului.
SUA - Cercetător pus acuzare
Un om de ştiinţă canadian a fost arestat în SUA pentru că ar fi introdus ilegal 22 de eprubete furate de la un laborator de microbiologie din Canada şi utilizate pentru cercetarea virusurilor Ebola şi HIV. Originar din Coasta de Fildeş, Konan Michel Yao, de 42 de ani, a fost arestat de autorităţile americane pe 5 mai, în timp ce trecea frontiera între provincia Manitoba şi statul Dakota de Nord, a declarat o purtătoare de cuvînt a Agenţiei canadiene pentru sănătate publică, ce exploatează laboratorul. Bărbatul a fost plasat în detenţie pentru că transportase în portbagajul maşinii sale material biologic neidentificat în eprubetele ascunse într-o geantă ce conţinea fire electrice. Într-o declaraţie făcută sub jurămînt, acesta a recunoscut că a furat eprubetele, descrise ca vectori de cercetare, în timpul ultimei sale zile de lucru la laboratorul din Winnipeg, la 21 ianuarie. Konan Michel Yao declarase vameşilor americani că transporta eprubetele către noul său loc de muncă, Institutul Naţional de Sănătate din Bethesda, în statul Maryland. Autorităţile americane s-au temut la început de riscul unui atac terorist, dar testele au demostrat că eşantioanele nu sînt periculoase.
Myanmar - American, pus sub acuzare
Autorităţile birmane au inculpat joi un american pentru că a încălcat regulile privind imigraţia şi o lege privind securitatea, ca urmare a pătrunderii săptămîna trecută în casa lui Aung San Suu Kyi, liderul opoziţiei. John Yettaw, de 53 de ani, a compărut în faţa unui tribunal al închisorii Insein, situată la nord de Rangoon, dar nu a fost anunţată o dată pentru procesul său. În urmă cu o săptămînă, regimul militar birman a anunţat arestarea cetăţeanului american care a ajuns înot la domiciliul lui Suu Kyi, situat pe malul unui lac, unde a stat ascuns două zile. Despre acest caz au fost transmise foarte puţine informaţii, junta militară anunţînd această arestare în condiţiile în care ordinul de consemnare la domiciliu al lui Suu Kyi expiră la 27 mai. Aung San Suu Kyi, de 63 de ani, secretarul general al Ligii Naţionale pentru Democraţie este consemnată la domiciliu din 2003. A fost inculpată joi pentru că a încălcat prevederile legate de consemnarea sa la domiciliu, iar procesul său va fi deschis la 18 mai. Măsurile de securitate au fost sporite în mod considerabil în jurul reşedinţei laureatei cu premiul Nobel pentru Pace, privată de libertate cea mai mare parte a ultimilor 19 ani.
Vietnam - Avioane ruseşti
Rusia a obţinut de la Vietnam o comandă pentru 12 avioane de vînătoare de tip SU-30MK2, estimate la peste 500 de milioane de dolari. Contractul a fost încheiat în luna ianuarie cu agenţia publică rusă de armament, Rosoboronexpor. Aparatele de zbor nu vor fi însă echipate cu arme. Contractul ruso-vietnamez este estimat la 440 de milioane de euro. În aprilie, Rusia a încheiat un contract în valoare de 1,8 miliarde de dolari pentru vînzarea a şase submarine către marina vietnameză. Prin aceste contracte, Vietnamul devine unul dintre principalii cinci clienţi ai Rusiei pentru armament, alături de India, Algeria, Venezuela şi China. Anul trecut, Rusia a vîndut arme în valoare de 8,35 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă un nou record de la începutul erei postsovietice.
Coreea de Nord – Demers juridic
Procesul a două jurnaliste americane arestate în Coreea de Nord în martie se va desfăşura la 4 iunie. Jurnalista americano-coreeană Euna Lee şi cea americano-chineză Laura Ling, care lucrau pentru postul californian de televiziune Current TV, au fost arestate pentru că ar fi pătruns ilegal pe teritoriul Coreei de Nord. Presa de stat nord-coreeană anunţa în luna martie că regimul de la Phenian dispune de suficiente probe pentru inculparea jurnaliştilor de intrare ilegală în ţară şi acţiuni ostile. Jurnalistele riscă pînă la zece ani de muncă silnică, potrivit organizaţiei Reporters sans Frontieres, în timp ce Amnesty International şi-a exprimat dubiul că cele două jurnaliste vor beneficia de un proces echitabil. Regimul de la Phenian urmează să le folosească pe cele două jurnaliste pentru a face presiuni asupra SUA şi a obţine negocieri directe.