Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 13 Mai 2009 / 00:00 463 accesări

Predoiu, chemat să prezinte măsurile în urma raportului CE din februarie

Purtătorul de cuvînt al PSD, Bogdan Niculescu-Duvăz, a declarat, ieri, că ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, va fi invitat săptămîna viitoare să prezinte, în faţa Comisiilor juridice din cele două Camere, măsurile pe care le-a luat în privinţa problemelor sesizate de pre-raportul Comisiei Europene (CE) din februarie. Duvăz a explicat că “este o invitare a ministrului Justiţiei care să facă un raport în faţa Parlamentului - are această datorie - să răspundă în faţa Parlamentului ce a făcut în legătură cu problemele deschise, sesizate de pre-raportul din februarie. Deci ce a făcut pînă azi, pentru că raportul urmează să fie făcut în iunie. Deci să ne spună azi, să nu ne trezim atunci că raportul e prost sau să vedem că, pe surse, încep să apară tot felul de minuni”.

Parlamentul a adoptat propunerea de modificare a Codului de procedură penală

Deputaţii au adoptat, ieri, propunerea legislativă a lui Victor Ponta de modificare a Codului de procedură penală în vederea limitării cazurilor de eliberare a condamnaţilor sau a arestaţilor preventiv pe caz de boală, ca urmare a interpretării diferite de către instanţe a prevederilor Codului. Legea propusă de social-democratul Victor Ponta a fost adoptată cu 216 voturi “pentru” şi trei abţineri. Deputatul Ponta a declarat, marţea trecută, la dezbaterile generale, în calitate de iniţiator, că prin această iniţiativă legislativă se închide “portiţa” prin care condamnaţii definitiv pot fi puşi în libertate pe motive de boală.

Senatul mai poate funcţiona doar pînă în iunie inclusiv cu actualul buget

Funcţionarea Senatului cu fondurile existente, în urma rectificării bugetare, mai este posibilă doar pînă în luna iunie, inclusiv, relevă un memorandum intern al secretarului general al Senatului, Dan Vasiliu. După şedinţa Biroului Permanent, chestorul Senatului, Ioan Chelaru, a declarat că discuţiile de ieri pe tema documentului intern s-au axat pe necesitatea aplicării unui regim economic restrictiv şi că preşedintele Senatului, Mircea Geoană a insistat ca toate dispoziţiile OUG 34/2009 să fie puse în practică “şi la Senat”, fără nicio excepţie. Blocarea posturilor, sistarea plăţii orelor suplimentare, anularea premiilor trimestriale, sistarea achiziţiilor cadourilor de protocol reprezintă parte din măsurile identificate de conducerea Senatului pentru diminuarea cheltuielilor din bugetul instituţiei pe anul 2009.

Ziua porţilor deschise, duminică, la Palatul Cotroceni

Administraţia Prezidenţială organizează, duminică, 17 mai, “Ziua porţilor deschise” la Palatul Cotroceni. Conform Preşedinţiei, cetăţenii vor putea vizita o parte a sălilor de lucru ale Administraţiei Prezidenţiale, Muzeul Naţional Cotroceni, precum şi grădinile Palatului. Accesul în Complexul Cotroceni se va face pe la poarta Leu din bulevardul Geniului, pe baza unui document de identitate, iar programul de vizitare va fi între orele 9.00 şi 21.00. Administraţia Prezidenţială a organizat şi anul trecut, în 18 mai, “Ziua porţilor deschise” la Cotroceni, marcînd împlinirea unui an de la invalidarea prin referendum, la 19 mai 2007, a deciziei Parlamentului de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

Victor Athanasie Stănculescu a ieşit din Spitalul Penitenciar Jilava

Victor Athanasie Stănculescu a ieşit din Spitalul Penitenciar Jilava după ce Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a decis, ieri, eliberarea lui pentru un an, pentru rezolvarea problemelor de sănătate. Stănculescu a afirmat, la ieşirea din închisoare că nu credea într-o atare soluţie, însă a sperat în ea, arătînd că va merge să-şi trateze afecţiunile de care suferă. Întrebat care e primul loc în care va merge după ieşirea din închisoare, fostul general a răspuns că se va duce direct acasă şi că zilele următoare va merge la un spital de neurologie, dar şi la Spitalul de Urgenţă Floreasca pentru a-şi rezolva problemele de la inimă. În plus, Stănculescu a vorbit şi despre o operaţie de prostată. Stănculescu a calificat condiţiile din Spitalul Penitenciarului Jilava drept “acceptabile”, însă nu pentru un om de vîrsta sa, arătînd că a împărţit camera cu fostul general Mihai Chiţac, alături de care a fost condamnat.

Mădălin Voicu susţine că a primit oferte din partea tuturor partidelor

Deputatul Mădălin Voicu, exclus recent din PSD, a afirmat, ieri, că a primit oferte din partea tuturor partidelor, inclusiv de la liberalul Ludovic Orban, subliniind că îşi rezervă dreptul de a rămîne independent şi de a susţine sau critica persoane, nu partide. Întrebat dacă a primit o ofertă de a adera la PNL, din partea lui Ludovic Orban, Voicu a precizat: “Nu numai de la Orban, ci de la personalităţi din toate partidele. Dar eu vreau să le reamintesc tuturor că sînt un om care am un comportament politic stabil şi echilibrat şi nu mă pot muta cu cortul de colo-colo, la diferite partide”. Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a confirmat că l-a invitat şi acum şi în trecut pe Mădălin Voicu în formaţiunea liberală, menţionînd că, în opinia sa, fostul social-democrat “s-ar simţi foarte bine în PNL”.

Înfiinţarea unei comisii de anchetă privind preţul gazelor naturale, respinsă

Camera Deputaţilor a respins, ieri, propunerea deputatului PD-L Adrian Gurzău, membru al Comisiei de abuzuri, de a înfiinţa o comisie de anchetă privind preţul gazelor naturale. Propunerea lui Gurzău a fost susţinută doar de 51 de deputaţi, 9 s-au abţinut, 137 de parlamentari aparţinînd PSD, PNL şi UDMR au fost împotrivă, pe motiv că există deja o comisie parlamentară de anchetă care analizează situaţia din domeniul energetic. Deputatul a susţinut, în plenul Camerei Deputaţilor, că preşedintele ANRE Petre Lificiu a fost audiat de Comisia pentru abuzuri a Camerei şi a susţinut că ar fi necesară o comisie de anchetă. Reprezentanţii PSD, UDMR şi ai PNL au susţinut, însă, că nu se justifică înfiinţarea unei astfel de comisii, în condiţiile în care este înfiinţată deja în cadrul comisiei de industrii a Camerei o comisie de anchetă pentru domeniul energetic.

PD-L vrea transferul Departamentului pentru românii de pretutindeni la premier

Senatorul PD-L Viorel Badea a declarat, ieri, că doreşte tranferul Departamentului pentru românii de pretutindeni de la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), în subordinea premierului. Viorel Badea, care reprezintă în Senat colegiul Europa şi Asia, a arătat că, în calitatea sa de reprezentant al românilor din străinătate, consideră că activitatea acestui departament este în acest moment oprită, din cauza superbirocratizării din MAE. El a menţionat că există un act normativ privind transferul Departamentului, şi că nu înţelege de ce se întîrzie luarea unei decizii în acest sens.



12