Marea Britanie - În căutarea adevărului
Un om de afaceri român a fost ucis, anul trecut, în Marea Britanie, după o serie de conflicte cu un bărbat din faţa unui club şi apoi cu un prieten, însă martorii oculari nu pot identifica vinovatul, iar principalul suspect neagă uciderea bărbatului. Ovidiu Pop, de 28 de ani, a fost ucis în urma unei lovituri puternice cu un obiect foarte dur, la primele ore ale dimineţii de 17 august 2008. Martor la scena crimei a fost un taximetrist, pe nume Hani Abadeer, care însă susţine că nu l-a văzut clar pe atacator. Potrivit acestuia, Ovidiu Pop era implicat într-un conflict în stradă cu un bărbat ce părea un prieten de-al său, după care un alt bărbat a intervenit între cei doi. Taximetristul nu a mai fost atent, apoi, la scenă, văzînd numai cum victima era lovit cu un obiect foarte dur de cineva din spatele lui. Un martor ocular, prieten al victimei, a afirmat că Ovidiu Pop fusese la un club din Brighton în noaptea crimei, unde fusese vulgar şi impertinent cu mai multă lume. Un alt martor James Weekes, prieten de-al acuzatului James Redmile-Gordon, a povestit cum Pop şi amicul său au avut un comportament nepotrivit faţă de ei şi de fetele cu care aceştia erau. Martorul susţine că l-a împins pe Ovidiu Pop din faţa lor şi că, apoi, s-au urcat cu toţii în maşină. James Redmile-Gordon, de 29 de ani, a fost acuzat de uciderea lui Ovidiu Pop, însă acesta neagă toate acuzaţiile. Audierile privind acest caz vor continua în săptămînile următoare.
Rusia - Accident rutier
Guvernatorul regiunii Irkustsk din sudul Siberiei, Igor Esipovski, a murit într-un accident de elicopter. Aparatul a fost găsit ars în regiunea Irkutsk pe malul lacului Baikal, la 125 de kilometri de oraşul Irkutsk. La bordul aparatului se aflau cinci persoane şi toate şi-au pierdut viaţa în accident. Echipa de salvare sosită la locul accidentului încearcă să stabilească identitatea celorlalţi ocupanţi ai elicopterului. Nu se ştie deocamdată direcţia în care zbura aparatul, ruta de zbor a elicopterului nefiind înregistrată. Preşedintele Medvedev şi premierul Vladimir Putin au prezentat condoleanţe familiei guvernatorului. Igor Esipovski, de 49 de ani, a fost numit în postul de guvernator al regiunii Irkutsk în noiembrie 2008. Acesta este al treilea guvernator care moare într-un accident aviatic, după generalul Aleksandr Lebed, şeful regiunii Kranoiarsk, în 2002 şi Igor Farhutdinov, guvernatorul regiunii Sahalin, în 2003. La mijlocul lunii ianuarie, un alt elicopter s-a prăbuşit în regiunea siberiană Altai, toate cele şapte persoane aflate la bord, între care reprezentantul Kremlinului pe lîngă Camera Inferioară a Parlamentului federal Aleksandr Kosopkin pierzÎndu-şi viaţa.
Bulgaria - Sechestru şi maltratare
O britanică stabilită în Bulgaria, condamnată în SUA în urmă cu mai multe luni şi urmărită de Interpol, a fost arestată, săptămîna aceasta, într-un sat bulgar pentru sechestrarea şi maltratarea celor trei fiice vitrege. Mercedes Somiera a fost, deocamdată, arestată preventiv pentru că îşi ţinea fiicele vitrege în condiţii de sclavie. Femeia a fost condamnată la patru ani de închisoare de o instanţă americană şi a fost pe lista Interpolului privind cei mai căutaţi infractori luni la rînd, în încercarea de a o aduce înapoi în SUA pentru a-şi ispăşi sentinţa. Femeia se ascunsese în satul bulgar Mamarchevo şi avea o companie înregistrată în oraşul Elhovo.
Portugalia - Revoltă la Lisabona
Cel puţin zece persoane au fost reţinute în noapte de sîmbătă spre duminică în cartierul Bela Vista, dintr-o sururbie a Lisabonei, care este pentru a treia zi consecutiv teatrul unor revolte. Situaţia a revenit la normal duminică dimineaţă, potrivit unui reprezentant al pompierilor din oraşul Setubal, situat la circa 40 de kilometri la sud de Lisabona, după o noapte agitată cînd cel puţin trei maşini şi containere de gunoi au fost incendiate. Revolta a izbucnit joi, după ce tinerii acestei suburbii s-au adunat în faţa sediului poliţiei pentru a protesta faţă de moartea unui prieten al lor, cu cîteva zile în urmă, în cadrul unei urmăriri a poliţiei în urma unui furt de la un bancomat.
Grecia - Manifestaţie împotriva imigranţilor
Confruntări violente s-au produs sîmbătă seară în centrul Atenei, între un grup de extremă dreapta şi unul de imigranţi aflat într-o clădire ocupată ilegal, pe de o parte şi între anarhişti şi poliţie, pe de altă parte. 14 persoane, între care nouă poliţişti şi cinci imigranţi, dintre care doi au fost spitalizaţi, au fost rănite în urma acestor confruntări. Violenţele au izbucnit cu ocazia reuniunii a circa 300 de membri ai grupului neonazist Chryssi Avghi, în traducere Zori de Aur, în piaţa centrală Omonia pentru eliberarea Atenei şi Greciei de hoardele de imigranţi clandestini. La sfîrşitul manifestaţiei, participanţii s-au îndreptat către fosta Curte de Apel din Atena, abandonată din 2000 şi ocupată ilegal timp de mai multe săptămîni de circa 500 de imigranţi ameninţaţi cu expulzarea. Poliţiştii i-au lăsat să defileze în faţa clădirii, dar au intervenit în momentul în care manifestanţii au început să arunce cu diverse proiectile făcînd uz de grenade asurzitoare. Protestatarii au scandat “Afară din Grecia”, făcînd aluzie la salutul nazist. Imigranţii, sprijiniţi de comitetele de susţinere elene, au răspuns aruncînd cu pietre de la etajele superioare.
Iran - Candidaţi înscrişi
Un număr de 475 de iranieni s-au înscris ca potenţiali candidaţi la alegerile prezidenţiale din 12 iunie, a anunţat duminică Ministerul de Interne, dar acest număr va fi redus după o examinare a autorităţilor. Din cele 475 de persoane care s-au înregistrat, 433 sînt bărbaţi şi 42 de femei. Cei mai mulţi potenţiali candidaţi sînt funcţionari, urmaţi de profesori. Înregistrarea candidaturilor a avut loc în perioada 5-9 mai, iar acum Consiliul Gardienilor Constituţiei va examina aceste candidaturi înainte de anunţa, la 20 şi 21 mai cine va putea să se prezinte efectiv la alegeri. În timpul alegerilor prezidenţiale din 2005, s-au înregistrat 1.014 persoane, dar Consiliul a autorizat numai opt candidaţi să se prezinte la scrutin. Cei patru principali candidaţi înregistraţi de această dată suît preşedintele în exerciţiu Mahmud Ahmadinejad, fostul premier Mir Hossein Musavi, fostul preşedinte al Parlamentului Mehdi Karubi şi fostul şef al corpului Gardienilor Revoluţiei Mohsen Rezaie. Electoratul este format din 46,2 milioane de persoane, dintr-o populaţie totală de aproximativ 70 de milioane. Potrivit Constituţiei, candidaţii trebuie să aibă cel puţin 18 ani, să fie de naţionalitate iraniană, să aibă experienţă profesională şi să promită că va respecta principiile Republicii Islamice.
Elveţia - Restricţii pe piaţa muncii
Guvernul elveţian, care se confruntă cu o creştere a ratei somajului în ţară, analizează posibilitatea aplicării unor restricţii temporare pentru imigranţii europeni care solicită locuri de muncă pe teritoriul său. În conformitate cu un acord încheiat între Elveţia şi UE, solicitanţii de locuri de muncă, originari din ţările membre ale UE, pot obţine o slujbă în Elveţia fără a fi supuşi unui sistem de cote ale permiselor de muncă. Pentru a proteja piaţa muncii din Elveţia de saturaţie, acordul prevede de asemenea o clauză care permite autorităţilor de la Berna să implementeze restricţii temporare dacă rata creşterii imigraţiei depăşeşte 10% pe an, comparativ cu media ultimilor trei ani. Dacă această clauză este activată, se va aplica pentru maxim doi ani imigranţilor provenind din primele 15 ţări membre ale UE şi se va limita la rata medie de imigraţie a anului precedent, care a crescut la 5%. Muncitorii din Germania şi Portugalia reprezintă principalele două grupuri de imigranţi către Elveţia.
Venezuela - Presupus complot
Trei dominicani şi un francez au fost arestaţi la Caracas şi ar putea fi implicaţi într-un complot împotriva preşedintelui Hugo Chavez. Autorităţile de la Caracas i-au arestat vineri pe dominicanii Edgar Floiran, Omar Campusano şi pe sora acestuia Diomedis Campusano, precum şi pe francezul Laurent Frederic Bocquet, la domiciliul căruia ar fi fost găsit un adevărat arsenal, 13 puşti, două mitraliere, trei carabine, pistoale cu amortizor, vizoare telescopice, veste antiglonţ, 5.000 de cartuşe, grenade, uniforme şi 500 de grame de explozivi. Laurent Frederic Bocquet a fost arestat pe aeroportul de pe insula Margarita din nord-estul ţării, de unde a voia să părăsească Venezuela. Autorităţile l-au desemnat drept liderul bandei numite “Internaţionalii”, din care ar face parte şi dominicanii.
Ecuador - Cutremur
Un seism cu magnitudinea de 6,1 s-a produs în largul Ecuadorului, a anunţat duminică institutul american pentru studii geologice USGS, fără a menţiona victime sau pagube materiale. Epicentrul cutremurului a fost localizat în Oceanul Pacific, la 599 de kilometri de coastele ecuadoriene.