Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 07 Mai 2009 / 00:00 373 accesări

Franţa - Român condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crimă

Un român a fost condamnat, marţi seară, la 20 de ani de închisoare pentru uciderea unei văduve de 69 de ani, într-o localitate franceză din Alpi. Toader Mit avea aproape 19 ani cînd a ucis-o pe Viviane Tchdry, în 31 august 2007. Pedeapsa dată de instanţă este maximul pe care îl poate primi un tînăr de 18 ani, pentru o infracţiune în Franţa. Românul a intrat noaptea în apartamentul bătrînei, urcîndu-se pe burlanul care ducea la acoperişul blocului. El îşi pusese o cagulă pe cap şi mănuşi pe mîini şi intenţiona să jefuiască victima, pe care o urmărise în prealabil, însă a ucis-o atunci cînd femeia a încercat să-l oprească să iasă din locuinţa ei. Tînărul a continuat apoi să caute lucruri de valoare în apartament şi a tras obloanele la geamuri, pentru a nu fi văzut. El şi-a motivat crima prin faptul că bătrîna îl rănise pe braţ cînd încerca să-l oprească să iasă din casă, procurorul Nadine Mouttet caracterizînd această afirmaţie drept o insultă pentru familia victimei. Avocatul apărării a spus că nu va ataca decizia instanţei, deşi regretă severitatea acesteia. El a încercat să convingă juriul că în respectivul caz nu era vorba de omucidere, ci de o agresiune neintenţionată, care a dus la moartea văduvei.

Marea Britanie - Un grup de hoţi, posibil români, a furat şapte bijuterii valoroase

Un grup de femei şi bărbaţi, posibil români, a furat şapte bijuterii valoroase dintr-un magazin de accesorii din Marea Britanie, folosindu-se de copii, pentru a distrage atenţia vînzătorilor. Potrivit poliţiei din oraşul Pudsey, hoţii ar fi fost romi din Polonia sau România. Ei au distras atenţia unei vînzătoare cu ajutorul copiilor, timp de aproximativ 30 de minute, în vreme ce un membru al grupului a urcat într-un apartament de deasupra magazinului, folosit drept depozit, de unde a furat şapte bijuterii şi bani. Infracţiunea a avut loc sîmbăta trecută. Hoţii aveau toţi în jur de 30 de ani, potrivit poliţiei.

Ungaria - Focuri de armă împotriva romilor

Persoane necunoscute au deschis focul asupra unei case locuite de romi, în noaptea de luni spre marţi, fără a face victime, în satul Taska din sud-vestul Ungariei, a declarat, miercuri, un oficial al comunităţii, pe fondul multiplicării actelor violente împotriva romilor în Ungaria. Potrivit martorilor, focurile de armă proveneau dintr-o maşină mică neagră, care a dispărut foarte repede după atac. Poliţia, care a iniţiat o anchetă, nu a putut să spună dacă exista o legătură cu celelalte atacuri comise împotriva romilor. Luni, şeful poliţiei ungare, Jozsef Bencze, suspectînd crime rasiste, anunţase că agenţii poliţiei federale americane (FBI) îşi vor ajuta colegii ungari pentru a-i prinde pe autorii unei serii de crime comise împotriva romilor în Ungaria. De la începutul anului, trei romi au fost împuşcaţi mortal în Ungaria. În total, 16 incidente violente împotriva romilor au fost înregistrate în 2008, în unele cazuri fiind folosite arme de foc, grenade şi cocteiluri Molotov. Bencze apreciază că aceste crime sînt comise de o bandă de patru-cinci membri. Poliţia a oferit o recompensă de 50 de milioane de forinţi (175.000 de euro) pentru găsirea autorilor crimelor.

Croaţia - Jaf la o bancă

Un poliţist croat a fost ucis şi alţi patru au fost răniţi în cursul unui jaf armat la o bancă din Zagreb, a informat, miercuri, o sursă din poliţie. Poliţiştii au intervenit, marţi seară, în urma unei alerte declanşate la un birou al băncii Raiffeisen. Iniţial, unul dintre autorii jafului a deschis focul asupra poliţiştilor în bancă. Un poliţist în vîrstă de 24 de ani a fost ucis şi un altul a fost rănit. Hoţul a luat-o la fugă şi a deschis din nou focul cînd era pe punctul de a fi prins de alţi poliţişti, rănind trei. Cei patru poliţişti răniţi au fost spitalizaţi, unul fiind în stare gravă. Cele două persoane care au participat la jaful armat, inclusiv cel care a tras asupra poliţiştilor, au fost arestaţi marţi noapte. Potrivit unei televiziuni locale, cei doi au comis în urmă cu şapte ani un jaf armat similar şi tocmai executaseră o pedeapsă de cinci ani de închisoare.

Cehia - Senatul a aprobat Tratatul de la Lisabona

Senatul ceh a aprobat, miercuri, Tratatul de la Lisabona, cu 54 din voturile celor 79 de senatori prezenţi. După aprobarea de către Senat, Tratatul mai trebuie promulgat de preşedintele eurosceptic, Vaclav Klaus, care s-a pronunţat în repetate rînduri împotriva textului. Camera Inferioară a Parlamentului ceh adoptase Tratatul în februarie. Preşedintele ceh a anunţat miercuri că nu va semna Tratatul de la Lisabona, deocamdată, deoarece textul a fost respins de alegătorii irlandezi, anul trecutVotul din Senatul ceh era una dintre principalele ameninţări pentru Tratatul de la Lisabona, iar aprobarea documentului mută centrul atenţiei asupra Irlandei, singura ţară europeană obligată de Constituţie să organizeze referendum pentru ratificarea tratatului. Irlandezii au respins tratatul într-un prim referendum, vara trecută, iar o nouă consultare este prevăzută pînă la sfîrşitul acestui an. Vaclav Klaus este printre cei mai vehemenţi adversari ai textului care, potrivit lui, reduce recenta suveranitate a ţării sale, fostă membră a blocului comunist. În aceeaşi linie, omologul său polonez, Lech Kaczynski, refuză să semneze documentul de ratificare pînă cînd tratatul nu va fi aprobat de irlandezi prin referendum. Şi Germania, ţară fondatoare a UE, figurează printre întîrziaţi: Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe asupra tratatului, înainte de ratificarea formală a acestuia.

Irak - Atentat cu bombă în Bagdad

Cel puţin zece persoane au fost ucise, iar alte 35 au fost rănite, miercuri, într-un atentat cu bombă care a avut loc într-o piaţă din Bagdad. Atentatul s-a produs în jurul orei locale 07.00 (07.00, ora României) într-o piaţă de legume din cartierul Dora. Capitala irakiană a fost teatrul unei serii de atentate în ultimele săptămîni, iar aprilie a fost cea mai sîngeroasă lună din Irak, din septembrie 2008 şi pînă în prezent, cu 335 de morţi.

China – Incident naval cu SUA

China a acuzat, miercuri, o navă de supraveghere americană, implicată într-un incident maritim în largul coastelor chineze, că a încălcat legile internaţionale şi pe cele chineze, cerînd SUA să ia măsuri pentru a evita noi probleme. ”Nava de supraveghere americană Victorious a încălcat legile internaţionale şi reglementările chineze, pătrunzînd în zona economică exclusivă chineză, fără acordul Chinei”, a declarat purtătorul de cuvînt al Ministerului de Externe, Ma Zhaoxu. Un purtător de cuvînt al Pentagonului denunţase, marţi, manevre periculoase ale unor bărci chineze în apropierea unei nave de supraveghere americane, în largul coastelor chineze, la două luni după un incident similar.

Rusia – A fost demis comandantul trupelor aeropurtate

Comandantul trupelor aeropurtate ruse a fost demis, a declarat, miercuri, o sursă din Ministerul rus al Apărării. Locotenent-generalul Valeri Ievtuhovici a fost demis pentru că a ajuns la vîrsta maximă pentru cei de gradul său, 55 de ani. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, l-a demis, luna trecută, pe şeful serviciilor militare de informaţii, care i-a criticat planurile de a reforma forţele armate, care prevedeau ca mai mulţi generali să fie concediaţi, iar forţele armate să îşi reducă efectivele la un milion, de la 1,1 milioane.

Iran - Jurnalista americană deţinută

Jurnalista iraniano-americană Roxana Saberi, condamnată la opt ani de închisoare în Iran, pentru spionaj în favoarea SUA, şi-a încetat greva foamei, a anunţat, miercuri, tatăl acesteia, Reza Saberi. Jurnalista, în vîrstă de 32 de ani, a fost arestată la sfîrşitul lui ianuarie, la Teheran, unde locuia din 2003 şi a fost condamnată, la începutul lui aprilie, la opt ani de închisoare, pentru spionaj în favoarea SUA. Încarcerată la închisoarea Evin, situată în nordul capitalei iraniene, ea a intrat în greva foamei la 21 aprilie, alimentîndu-se doar cu apă îndulcită. Judecarea apelului său va avea loc săptămîna vitoare.

Rusia – Acreditare retrasă

Ministerul rus de Externe a retras acreditarea a doi diplomaţi canadieni care lucrau pentru NATO la Moscova, o măsură adoptată ca represalii la expulzarea de către NATO a doi diplomaţi ruşi. Ministrul canadian al Apărării, Peter MacKay, a calificat, marţi, drept foarte gravă o eventuală expulzare a celor doi diplomaţi canadieni, afirmînd că Ottawa vrea să cunoască motivele acestei măsuri. NATO a ordonat, săptămîna trecută, expulzarea a doi diplomaţi ruşi, în urma cazului lui Herman Simm, un funcţionar eston de rang înalt condamnat de justiţia din ţara sa la o pedeapsă de 12 ani de închisoare pentru livrarea a peste 2.000 de documente secrete Moscovei, printre care unele foarte sensibile pentru securitatea NATO.

Marea Britanie - Un cămin de copii, posibilă ţintă a traficanţilor de persoane

Un cămin de copii de lîngă aeroportul Heathrow ar putea fi ţinta traficanţilor de persoane care vizează tineri chinezi, obligîndu-i să se prostitueze sau să se implice în comerţul cu droguri în Marea Britanie. Cel puţin 77 de copii chinezi au dispărut din martie 2006 de la acest cămin, unde sînt aduşi de către oficiali vamali copiii neînsoţiţi care ajung în aeroport, potrivit unui raport confidenţial al Agenţiei britanice de Frontieră. Raportul menţionează că zece au sărit pe fereastră, unii au dispărut în timpul alarmelor de incendii, în timp ce alţii au ieşit din clădire şi au intrat în autovehicule care îi aşteptau. Doar patru au fost găsiţi. Două fete, dintre care una însărcinată, au apărut ulterior, după ce au fost forţate să se prostitueze în bordeluri din regiunea Midlands. Se crede că mulţi copii dispăruţi sînt obligaţi să se prostitueze, să lucreze la ferme de canabis sau să vîndă bunuri contrafăcute pe străzi. Ei sînt victimele unei reţele internaţionale de trafic de persoane, cu agenţi avînd sediul în China, Brazilia, Japonia, Malaezia şi Kenya. Conform cercetărilor Centrului pentru Protecţia Online împotriva Exploatării Copiilor (Ceop), cel puţin 325 de tineri au fost identificaţi drept potenţiale victime ale traficului de persoane într-un singur an, numărul real putînd fi mult mai mare. Copiii provin din 52 de ţări diferite, inclusiv China, Marea Britanie, Afganistan, Nigeria, România şi Vietnam.

SUA - Sute de locuinţe ameninţate de flăcări în California

Un incendiu alimentat de rafalele puternice de vînt şi de temperaturile ridicate ameninţa, miercuri, zone de locuinţe din apropiere de Santa Barbara, în statul american California, au anunţat autorităţile locale, care au emis un ordin de evacuare. Aproximativ 1.200 de case sînt vizate, în timp ce alte circa 1.000 ar putea fi în curînd. Incendiul, care se extinde pe o suprafaţă de 1,6 kilometri pătraţi şi este combătut de pompieri, a izbucnit marţi. Originea incendiului nu este cunoscută pentru moment. Autorităţile locale nu au raportat până în prezent răniţi sau pagube.

Germania – Bordel într-o zonă rezidenţială din Berlin

Tribunalul administrativ din Berlin a autorizat, miercuri, ca un bordel să-şi continue activitatea într-un apartament din apropiere de cunoscutul bulevard Kurfürstendamm, într-o zonă de lux a capitalei germane, judecătorii apreciind discreţia acestuia în urma unei vizite. Tribunalul consideră că niciun considerent moral sau social nu trebuie să intervină în decizia de a autoriza acest gen de locuri, după ce legea prostituţiei a exclus deja orice noţiune de imoralitate cu privire la acest subiect. Decizia ar putea fi utilizată de alte bordeluri din capitala germană, aceasta fiind prima oară cînd un tribunal se pronunţă asupra problemelor legale sau de învecinare între bordeluri şi locuinţe. Judecătorii, care au vizitat locuinţa şi împrejurimile sale, au constatat că Salon Prestige nu poate fi identificat drept un bordel în cartier, avînd în vedere că este semnalat numai printr-un panou neutru. Chiar şi programul de funcţionare a bordelului a fost considerat suportabil pentru vecini, cu atît mai mult cu cît în interiorul său nu sînt servite băuturi alcoolice. Tribunalul a fost sesizat de consilierul municipal pentru imobile, potrivit căruia acest gen de spaţii nu îşi au locul într-o clădire rezidenţială.



12