Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 07 Mai 2009 / 00:00 443 accesări

Deputatul Nechifor aşteaptă scuze de la Băsescu

Deputatul PSD Cătălin Nechifor a declarat, ieri, că în continuarea scuzelor pe care preşedintele Traian Băsescu începe să le prezinte electoratului se aşteaptă ca acesta să-şi ceară scuze şi pentru că în 2004, cînd PSD a cîştigat alegerile, a impus Alianţa DA la guvernare. Nechifor a spus că a constatat că Băsescu “a dat startul la scuzele publice” pe care le prezintă electoratului: “A început cu scuzele pentru majorarea salariilor profesorilor şi va continua cu scuzele că, în 2004, a promis că vom trăi bine”. În opinia lui, “Traian Băsescu încheie o criză de sistem, iar dacă Emil Constantinescu a fost învins de servicii, Traian Băsescu va fi învins de propriile lui greşeli”.

Guvernul transferă Agriculturii fonduri obţinute din privatizare

Guvernul a autorizat Ministerul Finanţelor să transfere către Ministerul Agriculturii fonduri de 1,87 miliarde lei (aprox. 450 milioane euro) din veniturile obţinute de stat din procesul de privatizare, pentru acoperirea cheltuielilor de prefinanţare a programelor agricole susţinute de UE. Banii vor fi alocaţi din contul curent general al Trezoreriei cu caracter temporar, fără dobîndă, pînă la sfîrşitul acestui an, pentru stimularea gradului de absorbţie a fondurilor comunitare alocate agriculturii. Ordonanţa de rectificare bugetară, aprobată în aprilie, prevede că, în cazul în care creditele bugetare ale Ministerului Agriculturii pentru proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile postaderare sînt insuficiente, Guvernul, la propunerea ministerului de resort şi a Ministerului de Finanţe, va aproba finanţarea temporară a acestor proiecte din veniturile obţinute din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei statului.

Recomandările de corectare a deficitului bugetar vor fi aprobate pe 7 iulie

Recomandările de corectare a deficitului bugetar vor fi adoptate, pe 17 iunie, de Colegiul Comisarilor, urmînd să fie dezbătute în Comitetul Economic şi Financiar în 25 iunie şi aprobate de ECOFIN pe 7 iulie 2009, potrivit Ministerului Finanţelor. “Procedural, Raportul Comisiei de constatare a existenţei deficitului excesiv (conform art. 104(3) din Tratat) pentru România va fi adoptat de Colegiul Comisarilor în data de 13 mai şi va fi aprobat de Comitetul Economic şi Financiar în reuniunea din 28-29 mai. Comisarul european pentru economie şi politică monetară, Joaquin Almunia, a anunţat, luni, că executivul UE va lua măsuri disciplinare pentru depăşirea pragului de 3% din PIB privind deficitul bugetar, stipulat de legislaţia europeană, împotriva mai multor state, inclusiv România.

Campanie de strîngere de semnături împotriva impozitului forfetar

PNL lansează o campanie naţională pentru strîngerea de semnături împotriva introducerii impozitului forfetar şi a “majorării mascate” de taxe şi impozite, aceste semnături urmînd să fie depuse săptămîna viitoare, în Parlament, împreună cu moţiunea de cenzură “Marea păcăleală PD-L-PSD”. Liberalii “cer sprijinul românilor pentru ca, împreună, să reamintească guvernanţilor că trebuie să-şi asume dezastrul pe care îl produc, căci alegătorii nu au votat FMI în noiembrie 2008”. Peneliştii spun că fiscalizarea impusă de PD-L şi PSD este periculoasă pentru micii intreprinzători şi stabilitatea mediului de afaceri, “pentru românii care mai au unde munci”, dar şi pentru bugetul de stat care rămîne fără venituri.

Comisia specială a decis ca membrii CSAT să poată fi acuzaţi de înaltă trădare

Membrii subcomisiei speciale care analizează Codul penal au decis ieri, prin vot, ca membrii CSAT să poată fi acuzaţi de înaltă trădare, conform modificărilor aduse proiectului de Cod penal, dar şi mărirea pedepselor maxime pentru camătă şi falsificarea de alimente sau alte produse. Comisia a decis ca atunci cînd un membru al CSAT comite una dintre infracţiunile de trădare prevăzute de Codul Penal, aceasta să fie considerată înaltă trădare, fiind pedepsită cu închisoare pe viaţă sau de la 15 la 25 de ani. Tot în şedinţa de ieri, membrii subcomisiei au decis ca portul de arme albe, ”fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri de distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun” să fie incriminat şi dacă arma nu se află “la vedere”, în proiectul original fiind considerată infracţiune doar dacă aceasta se afla “la vedere”.

Anastase propune ca numele parlamentarilor chiulangii să fie cunoscuţi

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, propune ca numele parlamentarilor care au absentat motivat sau nemotivat la lucrările Camerelor şi ale comisiilor permanente, dar şi ale celor care au fost prezenţi, să fie publicate săptămînal pe paginile de internet ale Camerelor Parlamentului. Propunerile sînt prevăzute într-o iniţiativă legislativă înaintată de Anastase, privind modificarea alin. (3) art. 29 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor. Potrivit comunicatului postat pe pagina de internet a Camerei Deputaţilor, Anastase consideră că transparenţa permite “asigurarea unei mai bune participări a cetăţenilor în procesul de decizie, garantînd o mai mare legitimitate, eficacitate şi responsabilitate a administraţiei faţă de cetăţeni într-un sistem democratic”.

Cheltuielile deputaţilor vor fi afişate pe pagina de internet a instituţiei

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis ieri să aprobe o cerere a Institutului pentru Politici Publice prin care solicita afişarea pe pagina de internet a Camerei a tuturor cheltuielilor făcute de fiecare deputat, în mod defalcat. Conducerea Camerei Deputaţilor a hotărît să accepte solicitarea IPP prin care cheltuieile făcute pentru fiecare deputat cu indemnizaţiile, diurna, cazarea, transport, achiziţii şi întreţinerea birourilor parlamentare. Biroul Permanent a dat Comitetului liderilor de grup un termen de două săptămîni pentru a elabora, împreună cu Secretariatul General al Camerei, un calendar de publicare a acestor date. Termenul a fost dat pentru că este vorba de un volum mare de informaţii, a căror procesare poate dura mai mult timp.

Codrin Ştefănescu şi Marius Marinescu se înscriu în PRM

Codrin Ştefănescu şi Marius Marinescu, care au demisionat recent din PC, se vor înscrie în PRM, au declarat, ieri, surse din partid. Potrivit surselor citate, anunţul privind înscrierea celor doi în PRM ar urma să fie făcut de liderul PRM Corneliu Vadim Tudor. Ştefănescu a mai fost înscris în PRM, în legislatura trecută, cînd a devenit şi deputat al partidului condus de Vadim însă, la puţin timp după obţinerea mandatului de parlamentar, el a demisionat din această formaţiune, după un conflict cu liderul partidului.

Trei comisii cer medierea BP pentru raportul la paşapoartele biometrice

Şedinţa celor trei comisii de specialitate raportoare asupra Ordonanţei de Urgenţă care introducere paşapoartelor biometrice, din Camera Deputaţilor, a fost suspendată din lipsă de cvorum, la “solicitarea expresă pentru apel nominal” a preşedintelui Comisiei pentru drepturile omului, Nicolae Păun. În replică, preşedintele Comisiei de apărare, Costică Canacheu, a precizat că va solicita Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor să stabilească o singură comisie raportoare, maxim două, deoarece nerespectarea “cutumei parlamentare” de către preşedintele Comisiei pentru drepturile omului face imposibilă discutatea actului normativ, prin cerinţa acestuia în ce priveşte cvorumul de şedinţă.

Diaconescu în SUA - primul contact după instalarea administraţiei Obama

Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, a început, ieri, o vizită la Washington, aceasta reprezentînd primul contact bilateral de acest nivel după instalarea noii administraţii democrate la Casa Albă. Şeful diplomaţiei române are programate întîlniri cu o serie de oficiali americani de rang înalt. Potrivit MAE, pe agenda discuţiilor vor figura teme legate de cooperarea în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak, precum şi aspecte de interes prioritar în relaţia bilaterală, cu accent pe aprofundarea componentei economice a parteneriatului strategic bilateral. Vizita va prilejui, de asemenea, un amplu schimb de vederi pe ansamblul chestiunilor de interes comun de pe agenda internaţională, o atenţie specială urmînd a fi acordată evoluţiilor din zona extinsă a Mării Negre.

Procesul intentat Guvernului şi MJ de Coaliţia “Opriţi Codurile!” se judecă pe 22 mai

Curtea de Apel Bucureşti a stabilit pentru 22 mai primul termen de judecată al procesului în care Coaliţia “Opriţi Codurile!” cere suspendarea şi anularea hotărîrilor de guvern prin care au fost adoptate proiectele de Coduri şi au fost trimise Parlamentului. Instanţa a decis, ieri, să mute pe 22 mai procesul dintre Coaliţia “Opriţi Codurile!” şi Ministerul Justiţiei împreună cu Guvernul, după ce Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a cerut judecarea procesului înainte de 19 iunie, termen stabilit iniţial. Cererea a fost făcută de CRJ pentru că suspendările actelor administrative se judecă într-un timp cît mai scurt. CRJ a solicitat ca cele patru hotărîri de guvern prin care au fost adoptate de către Guvern proiectele de Coduri şi au fost trimise Parlamentului să fie suspendate şi anulate.

Camera îşi reduce cu aproape o treime costul deplasărilor externe

Conducerea Camerei Deputaţilor a modificat, ieri, programul de acţiuni externe ale deputaţilor pe acest an, reducînd cheltuielile cu deplasările externe cu 29% faţă de ceea ce s-a stabilit iniţial. Secretarul Camerei Sever Voinescu a precizat că deputaţii vor renunţa să participe la unele acţiuni externe, iar altele vor fi amînate. El a dat drept exemplu vizitele bilaterale, arătînd că cei care au vizitat România anterior aşteaptă o vizită de reciprocitate, iar Camera Deputaţilor va amîna efectuarea unora dintre aceste deplasării pentru anii viitori.



12