Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 30 Aprilie 2009 / 00:00 496 accesări

Italia - Român arestat pentru crimă

Un român a fost arestat în Sicilia, după uciderea unui italian în vîrstă de 70 de ani, găsit mort în cursul nopţii de luni spre marţi. Dan Lucu, în vîrstă de 35 de ani, a fost arestat miercuri dimineaţă, la periferia oraşului sicilian Trapani. Anchetatorii îl suspectează de uciderea lui Michele Coppola, găsit mort în localitatea Salina Grande. După descoperirea cadavrului bătrînului, carabinierii l-au găsit pe român în stare de ebrietate, cu maşina victimei. Într-un incident separat, un român de etnie romă a murit după ce a fost aruncat de un egiptean, pe fondul unei altercaţii, în faţa unui tren, la periferia oraşului Milano. Incidentul a avut loc luni seara, în zona San Cristoforo, unde un egiptean de 25 de ani a fost implicat într-o altercaţie cu mai mulţi cetăţeni români de etnie romă. Egipteanul a povestit că în jurul orei 21.00, în timp ce făcea rugăciunea musulmană de seară, a fost întrerupt de românul Marian Mortu, în vîrstă de 38 de ani. Potrivit egipteanului, românul i-ar fi adresat injurii, în urma cărora între cei doi a izbucnit o altercaţie. În timpul bătăii, egipteanul l-a împins pe Marian Mortu în faţa unui tren care trecea în acel moment prin apropiere. Românul a murit imediat, iar cetăţeanul egiptean a fost reţinut pentru omor calificat. Autorul crimei nu pare să aibă remuşcări, el spunîndu-le anchetatorilor că ”românii vin în Italia doar pentru a fura şi a cerşi”.

Austria - Român înjunghiat la Viena

Un român a fost înjunghiat în Viena, marţi noapte, însă a reuşit să meargă cîteva sute de metri pînă la o secţie de poliţie, pentru a raporta agresiunea. Poliţiştii austrieci au spus că românul, în vîrstă de 36 de ani, a fost înjunghiat în rinichi, în timp ce se afla la cumpărături într-un magazin. El a reuşit să ajungă la cea mai apropiată secţie de poliţie, unde şi-a pierdut cunoştinţa. Bărbatul a fost transportat, apoi, la spitalul Hanusch. Ofiţerii nu l-au identificat, deocamdată, pe agresor.

Germania - Români arestaţi pentru falsificare de cărţi de credit

Cincizeci de cazuri de fraudare a bancomatelor au fost înregistrate de la începutul anului în Bavaria şi au fost arestaţi 22 de suspecţi, 17 dintre aceştia fiind de origine română. În Germania, cele mai numeroase fraude au fost depistate în landurile Bavaria, Baden-Württemberg şi Renania de Nord-Westfalia. Numai în cursul anului 2008, din cauza fraudării bancomatelor şi a cardurilor clonate, băncile din landul Bavaria au înregistrat pagube de 2,5 milioane de euro. În Germania, cardurile clonate nu pot fi folosite pentru a scoate numerar, întrucît bancomatele sînt protejate printr-un element suplimentar de siguranţă. În schimb, în străinătate, aceleaşi carduri golesc conturile victimelor. În cursul anului trecut au fost păgubiţi 2.550 de clienţi ai mai multor bănci din Bavaria, în medie cu cîte 2.500 de euro fiecare. Cu un an înainte se înregistraseră 1.336 de cazuri. Dacă în 2007 au fost descoperite 470 de bancomate manipulate, anul trecut, numărul acestora aproape s-a dublat. Membrii reţelelor specializate în falsificarea cardurilor bancare acţionează în aproape toate ţările occidentale, cu precădere în Germania, Franţa şi Marea Britanie. În urmă cu cîteva zile, anchetatorii au prins un român de 37 de ani care a provocat locuitorilor din München şi dintr-o comunitate învecinată, numai în august 2008, o pagubă de 300.000 de euro. În astfel de cazuri, agenţii oficiului regional de combatere a criminalităţii cooperează strîns cu omologii din România, unde se află capii reţelelor.

Franţa - Patru români care acuză statul francez de privare de libertate, audiaţi la CEDO

Patru români vor fi audiaţi în mai 2009 la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în urma unei plîngeri împotriva statului francez depuse împreună cu alţi membri ai echipajului navei Winner, ei motivînd că au fost privaţi de libertate, timp de 15-16 zile, în 2002. Reclamanţii sînt ucrainenii Oleksandr Medvedyev şi Boris Bilenikin, românii Nicolae Balaban, Puiu Dodică, Nicu Stelian Manolache şi Viorel Petcu, cetăţeanul grec Georgios Boreas şi chilienii Sergio Cabrera Leon şi Guillermo Luis Eduar Sage Martinez. Cargobotul Winner circula sub pavilion cambodgian. Ca parte a unei operaţiuni împotriva traficului de droguri, autorităţile franceze au fost informate că nava ar putea transporta cantităţi semnificative de stupefiante. În consecinţă, marina franceză a capturat-o în largul Capului Verde şi ulterior a adus-o în portul francez Brest, în iunie 2002. Reclamanţii susţin că au fost victimele unei privări de libertate arbitrare, fiind reţinuţi la bordul Winner pentru 13 zile, sub supravegherea armatei franceze, apoi în custodia poliţiei, pentru două sau trei zile, la sosirea în Brest, înainte de a fi aduşi înaintea unui judecător sau a altui ofiţer autorizat de lege să exercite putere juridică. Într-o decizie de la 10 iulie 2008, CEDO a considerat că reclamanţii nu au fost privaţi de libertate în conformitate cu o procedură descrisă de lege şi a decis în unanimitate că a existat o încălcare a articolului 5-1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Totuşi, luînd în considerare că durata privării de libertate a fost justificată de circumstanţele complet excepţionale ale cazului, Curtea a decis, prin patru voturi pentru şi trei împotrivă, că nu a existat o încălcare a articolului 5-3. CEDO a mai hotărît ca, din cauză că a fost identificată totuşi o încălcare a legislaţiei, reclamanţii să primească în total 5.000 de euro pentru costuri şi cheltuieli. La 1 decembrie 2008, cazul a fost prezentat la Marea Cameră a CEDO, la cererea Guvernului francez şi a reclamanţilor.

Polonia - Manifestaţie violentă la Varşovia

Sute de muncitori de la şantierul naval polonez din Gdansk au manifestat violent, miercuri, la Varşovia, în faţa clădirii unde tocmai începuse congresul Partidului Popular European (PPE). Manifestanţii, care au fluturat drapele ale sindicatului Solidaritatea, au ars pneuri şi au aruncat cu petarde spre un dispozitiv de poliţie care proteja accesul în Palatul Culturii, unde se desfăşura congresul PPE. Poliţiştii au făcut uz de gaze lacrimogene şi au lovit manifestanţii cu bastoanele. Cîteva persoane rănite au trebuit să primească îngrijiri medicale la faţa locului. Sindicaliştii de la şantierele din Gdansk, de unde a pornit mişcarea Solidaritatea în 1980, protestează faţă de un plan de restructurare a instituţiei, pe care Guvernul polonez îl negociază cu Bruxelles-ul şi cer menţinerea producţiei de nave care nu este prevăzută în plan. Manifestanţii au ars o figurină care-l reprezenta pe premierul liberal polonez, Donald Tusk, al cărui partid, Platforma Civică (PO), găzduieşte congresul PPE. Congresul PPE reuneşte, miercuri şi joi, la Varşovia, circa 2.500 de participanţi. Printre aceştia se află aproximativ 15 preşedinţi şi premieri, între care Angela Merkel, Francois Fillon, Silvio Berlusconi, Jan-Peter Balkenende şi Jean-Claude Junker, dar şi Iulia Timoşenko şi Mihail Saakaşvili.

Rusia - Aproape 200 de grupări extremiste active

În Rusia sînt aproximativ 200 de grupări extremiste active, care totalizează 10.000 de membri, a declarat, miercuri, procurul general adjunct Viktor Grin. Majoritatea sînt formate din tineri cu vîrstele cuprinse între 16 şi 25 de ani, a declarat responsabilul rus, în timpul unei conferinţe în Ekaterinbourg, în Urali, unde s-a discutat despre măsurile care trebuie luate împotriva extremismului. Cele mai influente grupuri extremiste sînt Mişcarea Împotriva Imigraţiei Ilegale (DPNI), Armata Voinţei Poporului, Societatea Naţională Socialistă şi Uniunea Slavă a Fraternităţii Nordului, potrivit lui Grin. Înaltul funcţionar rus a mai criticat şi rolul negativ jucat de emisarii organizaţiilor religioase străine, citînd exemplul profesorilor turci deportaţi din Tatarstan (Volga) pentru că denigrau Rusia la orele lor în şcolile islamice. În februarie, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a denunţat impactul extremismului în Rusia care reprezintă, în opinia sa, o ameninţare la siguranţa naţională şi suscită o angoasă enormă. Crimele şi agresiunile rasiste s-au înmulţit în Rusia, în ultimii ani şi vizează în special imigranţii din fostele republici sovietice din Asia Centrală şi Caucaz.

Turcia - Atentat sinucigaş la Ankara

Fostul ministru turc al Justiţiei, Himet Sami Turk, a supravieţuit unui atentat sinucigaş comis de o femeie, miercuri, la Ankara. O femeie s-a apropiat de fostul ministru atunci cînd acesta se pregătea să participe la un colocviu la Facultatea de Drept a Universităţii private Bilkent din capitala turcă. Ea a declanşat explozibilul pe care îl avea asupra sa, provocînd o explozie de mică amploare, care nu l-a rănit pe Turk. Gărzile de corp ale acestuia au imobilizat imediat autoarea atentatului, ale cărei motive nu sînt deocamdată clare. Turk, în vîrstă de 74 de ani, a fost ministru al Justiţiei din 1999 şi pînă în 2002, în Guvernul lui Bulent Ecevit. El a fost şi ministru al Apărării Drepturilor Omului. El predă cursuri de Drept Constituţional la Bilkent. Acesta nu a fost singurul incident sîngeros petrecut ieri în Turcia. Nouă militari au fost ucişi şi alţi doi răniţi, după explozia unei mine în sud-estul Turciei. Mina, care ar fi fost amplasată de rebeli din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a explodat în timp ce un vehicul militar se afla în apropierea satului Abali din provincia Diyarbakir. PKK foloseşte adesea mine în atacurile sale împotriva forţelor de securitate turce.

SUA - Tragedie rutieră

Un autocar care transporta turişti francezi s-a răsturnat, marţi, pe o autostradă din California, provocînd moartea a cinci persoane şi rănirea altor 40. Vehiculul care circula pe autostrada 101 care leagă San Francisco de Los Angeles s-a răsturnat din motive necunoscute pe un pod, în apropierea localităţii Soledad, la 213 kilometri sud de San Francisco.

Rusia - Expulzări reciproce cu Polonia

Rusia şi Polonia au expulzat reciproc mai mulţi diplomaţi militari, fără a face publice aceste decizii la vremea respectivă. Doi ofiţeri din cadrul biroului de ataşaţi militari ruşi din Varşovia au fost expulzaţi la cererea autorităţilor poloneze. De asemenea, doi diplomaţi militari polonezi de la Moscova au trebuit să părăsească Rusia, ”în baza reciprocităţii tradiţionale”. Expulzarea diplomaţilor militari s-a produs în linişte, fără a face publică decizia şi a-i declara personae non gratae. Polonia este interesată de normalizarea relaţiilor cu Rusia şi prin urmare a ales să nu transforme acest lucru într-un scandal. Ministrul polonez al Apărării a vizitat Rusia de două ori, iar Varşovia aşteaptă vizita ministrului rus al Apărării. Incidentul a avut loc la sfîrşitul anului 2008, iar locurile lăsate libere la ambasada Poloniei de la Moscova nu au fost încă ocupate. Oficialii polonezi şi ruşi nu au comentat încă aceste informaţii.

Finlanda - Alarmă falsă

Poliţia a percheziţionat, miercuri, campusul Universităţii din oraşul finlandez Lahti, în urma unei ameninţări primite pe Internet. Potrivit comandantului poliţiei, Timo Tuomela, ameninţarea care a fost primită pe Internet a fost foarte gravă. El nu a furnizat însă detalii. Ameninţarea împotriva campusului universităţii a apărut pe forumul Suomi-24. Ameninţarea a fost primită de autorităţile universitare, marţi, dar s-a dovedit a fi falsă.

Somalia - Piraţi capturaţi de marinari ruşi

Un distrugător rus a capturat, marţi, o navă avînd la bord 29 de piraţi somalezi, în largul coastelor Somaliei, a anunţat Ministerul rus al Apărării. Şapte puşti Kalaşnikov, pistoale de diferite mărci, echipament de navigaţie, inclusiv prin satelit şi un mare număr de cartuşe trase au fost descoperite la bordul navei, potrivit aceleeaşi surse. De asemenea, nouă piraţi somalezi bănuiţi că au participat la atacul dejucat asupra unei nave de croazieră italiene, la sfîrşitul săptămînii trecute, au fost arestaţi luni, de o navă de război spaniolă, a anunţat Ministerul spaniol al Apărării. Fregata spaniolă Numancia a interceptat o ambarcaţiune cu nouă ocupanţi care ar putea avea legături cu tentativa de preluare a controlului asupra navei de croazieră italiene, potrivit unui comunicat al ministerului.



12