Termen prelungit pentru dezbaterea proiectului referitor la pensiile parlamentare
Conducerile celor două Camere ale Parlamentului au aprobat, ieri, prelungirea cu 15 zile a termenului în care comisiile pentru Statutul deputaţilor şi senatorilor şi cele juridice urmau să finalizeze dezbaterea la proiectul referitor la pensiile parlamentarilor, iniţiat de PD-L. Secretarul Camerei Deputaţilor, Sever Voinescu, a precizat că preşedinţii comisiilor juridice au cerut prelungirea cu 15 zile a termenului de depunere a raportului la acest proiect de lege, care a expirat în 15 aprilie, pe motiv că lucrează intens la cele patru coduri juridice şi nu au timpul necesar. Comisia pentru Statutul deputaţilor şi senatorilor a cerut, de asemenea, prelungirea termenului deoarece aşteaptă un punct de vedere al Guvernului privind proiectul de lege.
Comise specială pentru elaborarea legilor siguranţei
Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlament au aprobat, ieri, constituirea unei Comisii parlamentare speciale pentru elaborarea pachetului de legi privind securitatea naţională. Secretarul Camerei, Sever Voinescu, a precizat că Birourile Permanente au stabilit că această comisie va fi formată din 15 parlamentari şi că grupurile parlamentare urmează să-şi desemneze reprezentanţii, conform algoritmului.
CSAT se întruneşte azi
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte, astăzi, la prînz, la Cotroceni, pentru a discuta despre securitatea în zonele cu potenţial terorist major - altele decît Orientul Mijlociu, potenţialii factori de risc pentru România, actualizarea Strategiei Energetice şi înzestrarea Armatei. Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului sînt incluse Strategia de înzestrare a Armatei, Planul de înzestrare a Armatei pe termen scurt şi mediu 2010- 2015, modificări la Planul-cadru pentru continuarea procesului de restructurare şi modernizare a Armatei în perioada în 2009, un raport privind îndeplinirea angajamentelor asumate de către Armată faţă de NATO, UE şi alte organisme internaţionale din punct de vedere al nivelului de operaţionalizare şi al interoperabilităţii. Cea mai recentă şedinţă a CSAT a avut loc în 12 martie.
Şedinţă comună a Camerelor pentru dezbaterea OUG de rectificare bugetară
Deputaţii şi senatorii se vor reuni, astăzi, în şedinţă comună, pentru a dezbate ordonanţa de urgenţă 34/2009 privind rectificarea bugetară. Secretarul Camerei Deputaţilor Sever Voinescu, a declarat că Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au respins sesizarea PNL prin care liberalii reclamau faptul că dezbaterea ordonanţei de rectificare bugetară s-ar fi făcut fără cvorum în comisiile parlamentare de buget-finanţe, după ce reprezentanţii PNL au părăsit lucrările acestor comisii: “Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au constatat că, deşi PNL a părăsit sala (la şedinţa comisiilor de buget-finanţe - n.r.), reprezentanţii PSD şi PD-L au fost prezenţi şi cvorumul a fost întrunit”.
Opiniile unor europarlamentari privind fondurile ar putea crea dificultăţi României
Ministrul Vasile Puşcaş, şeful DAE, a apreciat ieri, la Reuniunea de coordonare în domeniul afacerilor europene, că opiniile formulate de unii europarlamentari, săptămîna trecută, referitor la gestionarea fondurilor UE în Romania ar putea genera mari dificultăţi României. Ministrul a adăugat că Guvernul României este interesat, în primul rînd, de producerea celor mai bune rezultate interne, pentru funcţionarea statului de drept şi aplicarea legislaţiei naţionale şi comunitare, scopul final fiind servirea interesului cetăţenilor români şi a cetăţenilor europeni. Trei membri ai PE au acuzat Comisia Europeană că i-a indus în euroare pe eurodeputaţi, determinîndu-i să creadă că România şi Bulgaria erau pregătite să adere la blocul comunitar în 2007.
PD-L se reuneşte pe 8 mai în Colegiu Director
Prim-vicepreşedintele PD-L Theodor Stolojan a anunţat, ieri, că în cadrul Biroului Permanent Naţional s-a decis convocarea, în data de 8 mai, a Colegiului Director al partidului, pentru pregătirea campaniei pentru euroalegeri şi lansarea candidaţilor, pe 9 mai. Referitor la Platforma program a PD-L pentru aceste alegeri, Stolojan a arătat că este vorba despre un document consistent, care va fi şi tipărit, dar va avea şi o variantă restrînsă doar la mesaje. El a precizat că Platforma este structurată pe ideea că ţara noastră este stat UE, iar obiectivul şi strategia României, în această calitate, este atingerea unui standard de viaţă european, ceea ce înseamnă ca românii să aibă venituri şi condiţii de viaţă similare celor din ţările UE.
Procesul în care Tăriceanu îl acuză pe Boc în cazul Sterling începe în 13 mai
Procesul în care Călin Popescu Tăriceanu îl acuză pe Emil Boc că ar fi minţit şi că ar fi dat dovadă de rea-credinţă în declaraţiile sale referitoare la hotărîrea de Guvern privind concesiunea către Sterling Resources va începe în 13 mai, la Judecătoria Sectorului 5. Dosarul a ajuns la această instanţă, fiind mutat de la Judecătoria Sectorului 6 care a admis excepţia de necompetenţă teritorială invocată în cauză. Tăriceanu îl acuză pe Boc, în acţiunea de chemare în judecată, că ar fi minţit şi că ar fi dat dovadă de rea-credinţă în declaraţiile sale referitoare la hotărîrea de Guvern privind concesiunea către Sterling Resources. Tăriceanu solicită instanţei să îl oblige pe premierul Emil Boc la plata de daune morale de 100.000 de lei şi la publicarea hotărîrii judecătoreşti pronunţate, în două numere consecutive a două cotidiene naţionale, cu aceleaşi caractere ca şi articolele de fond. Tăriceanu l-a acţionat în judecată şi pe social-democratul Iulian Iancu, pentru afirmaţiile lansate în cazul Sterling.