Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 25 Aprilie 2009 / 00:00 598 accesări

Delegaţie a revoluţionarilor la CEDO

O delegaţie a Asociaţiei 21 Decembrie 1989 se va deplasa, sîmbătă, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din Strasbourg, unde va cere celor 190 de cereri depuse în ultimii ani de persoanele vătămate în timpul revoluţiei din decembrie 1989 şi mineriadei din 1990. CEDO a comunicat Asociaţiei 21 Decembrie 1989 că un alt judecător a fost desemnat în cauzele revoluţionarilor, în locul magistratului Corneliu Bîrsan, pentru soluţionarea imparţială a reclamaţiilor formulate de aceasta. Într-un memoriu înaintat CEDO de la Strasbourg, Asociaţia 21 Decembrie atrage atenţia asupra incompatibilităţii unui membru al Curţii, respectiv a judecătorului Corneliu Bîrsan - care în 1990 era decanul Facultăţii de Drept din Bucureşti - martor în dosarul mineriadei.

Respingerea lui Mihnea Constantinescu, un afront

Preşedintele Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaţilor, Laszlo Borbely, consideră că respingerea de către autorităţile moldovene a lui Mihnea Constantinescu, propus ambasador al României la Chişinău, este “un afront”, iar conduita Republicii Moldova faţă de România este “îngrijorătoare”. În opinia lui, instituţiile europene ar trebui “sensibilizate” asupra faptului că R.Moldova “întrece măsura”. El a susţinut că este vorba despre o decizie a autorităţilor moldovene la care se aştepta. Acesta a calificat drept “îngrijorătoare” conduita Republicii Moldova faţă de România.

Olteanu, transferat la Comisia de buget-finanţe

Liberalul Bogdan Olteanu a fost transferat de la Comisia de politică externă a Camerei Deputaţilor, la cea de buget-finanţe, el declarînd că a solicitat acest lucru pentru că a decis să se ocupe de domeniul economic. Hotărîrea a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. “Întrucît am decis să mă ocup de domeniul economic şi să abordez temele economice şi financiare, pentru a face aceste lucuri, bineînţeles că voi activa în cadrul Comisiei de buget-finanţe. Cred că într-o perioadă de criză cele mai importante teme pe agenda publică sînt cele care ţin de buget de relansarea economică”, a declarat Olteanu.

Suspendarea discuţiilor pe mandatul pentru acordul UE-R.Moldova

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu va susţine, luni, la CAGRE, suspendarea discuţiilor pe mandatul pentru acordul dintre UE şi Republica Moldova. Potrivit unor surse diplomatice, demersul vine pe fondul modului în care autorităţile moldovene au reacţionat la propunerea României de a-l trimite ca ambasador la Chişinău pe Mihnea Constantinescu. Sursele citate au mai declarat că “practic, prin exprimarea refuzului agrementului în scris printr-o notă verbală, semnalul transmis de Chişinău este faptul că doreşte blocarea relaţiilor bilaterale cu România şi că taie canalelele de comunicare normale dintre două state”.

Diaconescu şi Aurescu, decoraţi pentru procesul de la Haga

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu şi secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu au fost decoraţi cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, de către şeful statului, pentru contribuţia la succesul României în procesul de la Haga pentru delimitarea spaţiului maritim. Conform unui decret publicat vineri în Monitorul Oficial, şeful statului a conferit mai multe decoraţii “în semn de înaltă apreciere a contribuţiei deosebite avute la succesul obţinut de ţara noastră în procesul de la Haga pentru delimitarea spaţiului maritim cu Ucraina”. Reamintim că, la 3 februarie, Curtea Internaţională de Justiţie a decis că României îi revine 79,34% din teritoriul disputat cu Ucraina în procesul legat dedelimitarea platoului continental la Marea Neagră.

Eurodeputaţii străini încearcă să obţină capital electoral de pe seama României

Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler a declarat că, în perioada campaniei pentru europene, o serie de deputaţi din PE încearcă să obţină capital electoral prin amendamente care vizează fondurile UE pentru România, existînd chiar pericolul ca unele să fie adoptate. Winkler a explicat că în ultimele două sesiuni plenare de la Strasbourg au existat mai multe amendamente ale europarlamentarilor din ţările critice ale României, care ar putea fi adoptate pentru că reprezentanţii români nu fac “front comun” împotriva acestora. Astfel, europarlamentarul UDMR a susţinut că “au fost depuse amendamente la diverse rapoarte care acum sînt în procedură, amendamente care se referă cu predilecţie la România şi Bulgaria, dar şi la alte ţări aderate recent”.



12