Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 24 Aprilie 2009 / 00:00 442 accesări

Ungaria - Un român mort şi alţi trei răniţi într-un accident rutier

Un cetăţean român a murit, iar alţi trei români au fost răniţi grav într-un accident rutier produs joi dimineaţă, pe teritoriul Ungariei, în apropierea frontierei cu Croaţia. Accidentul a avut loc pe autostrada M7, în dreptul localităţii Becsehely, la ora 2.00 (3.00 ora României). Un microbuz înmatriculat în România s-a lovit cu un camion tot din România, precizează poliţia din regiunea Zala, adăugînd că mulţi călători au căzut din microbuz. Una dintre cele zece persoane care se aflau în microbuzul de nouă locuri a murit. Alte trei persoane rănite în accident au fost transportate la spitalul din localitatea Nagykanizsa.

Italia - Zece membri ai familiei unei românce de etnie romă, arestaţi pentru sechestrare

Poliţia italiană a a arestat zece membri ai familiei unei tinere românce de etnie romă, care susţine că ar fi fost sechestrată timp de mai mulţi ani într-o tabără de romi la Milano. Tînăra a declarat că, înainte de a sosi în Italia, a trăit şi a studiat în Germania, unde ducea o viaţă relativ normală. Apoi s-a mutat în Italia, împreună cu familia ei extinsă, trăind într-o tabără de romi de la periferia oraşului Milano. După ce s-a mutat în Italia, situaţia i s-a înrăutăţit foarte mult. I s-a interzis să meargă la şcoală şi a fost forţată să trăiască în interiorul unei tabere, fiindu-i permis să o părăsească doar însoţită de unii dintre unchii săi. Ea a mărturisit că era bătută şi insultată în fiecare zi de verii şi unchii săi, pentru că refuza să meargă să fure din magazine şi pentru că refuza să se îmbrace în hainele tradiţionale ale romilor. Fata a mai spus că tatăl său, care o abuza sexual, intenţiona să o vîndă unui alt bărbat, care ar fi plătit 20.000 de euro şi o anumită cantitate de aur pentru ea. Ea a contactat poliţia locală şi în prezent se află într-o comunitate protejată, administrată de consiliul local. Cel puţin doi membri ai familiei au reuşit să fugă. Potrivit poliţiei, ei s-ar ascunde în Bosnia-Herţegovina.

Marea Britanie - Stradă din centrul comercial al Londrei, evacuată

Una din străzile cele mai cunoscute din centrul comercial al Londrei, Oxford Street, a fost evacuată din cauza unei scurgeri de gaz, anunţă Sky News. Serviciile de urgenţă au oprit intrarea pe stradă. Centrul comercial al capitalei a fost închis de la Tottenham Court Road la Oxford Circus, potrivit companiei de utilităţi National Grid. Din fericire nu s-au înregistrat incidente.

Irak - Atentat în apropiere de Baaquba

Cel puţin 45 de persoane, între care mai mulţi pelerini iranieni, au fost ucişi joi, într-un atentat sinucigaş comis într-un restaurant situat în apropiere de Baaquba, la nord-est de Bagdad. Atentatul a avut loc la al-Muqdadia, la 25 de kilometri est de Baaquba şi a provocat rănirea a 55 de persoane. Restaurantul era plin cu pelerini iranieni care se îndreptau către oraşul sfînt al şiiţilor Kerbala, la sud de Bagdad. Tot ieri, cel puţin 28 de persoane au fost ucise şi alte 52 rănite într-un atentat sinucigaş comis împotriva unei patrule de poliţie din sud-estul BagdaduluiP. Poliţişti irakieni distribuiau ajutor umanitar familiilor strămutate, cînd un kamikaze s-a aruncat în aer, a declarat un oficial din cadrul Ministerului de Interne, precizînd că 28 de persoane au fost ucise şi alte 52 rănite. Liderul al-Qaida în Irak, Abu Omar al-Bagdadi, a fost arestat joi, la Bagdad, a anunţat purtătorul de cuvînt al armatei irakiene, generalul Qassem Atta.

Bulgaria – Summit-ul energiei provoacă ambuteiaje la Sofia

Summit-ul energiei, programat să înceapă astăzi, la Sofia, deja a provocat ambuteiaje în centrul capitalei Bulgariei. Traficul rutier a fost blocat din cauza măsurilor speciale de securitate, care au condus la închiderea unor artere principale. Centrul Sofiei a fost închis în perspectiva sosirii participanţilor la reuniunea de două zile cu tema ”Gaz natural pentru Europa”. Un protest programat pentru astăzi, într-una dintre cele mai aglomerate intersecţii din Sofia, va îngreuna şi mai mult circulaţia.

Kosovo - Poliţişti sîrbi, condamnaţi pentru masacru

Un tribunal din Belgrad a condamnat, joi, patru poliţişti sîrbi la pînă la 20 de ani de detenţie, pentru uciderea a 50 de civili albanezi, dintre care 48 erau înrudiţi, în timpul conflictului din Kosovo. Fostul comandant al postului de poliţie din Suva Reka, unde au avut loc crimele, Radojko Repanovic şi un poliţist de la acelaşi post, Sladjan Cukaric, au fost condamnaţi la 20 de ani de detenţie. Un alt poliţist din Suva Reka, Miroslav Petkovic şi un fost membru al poliţiei secrete sîrbe, Milorad Nisavic, au fost condamnaţi la 15, respectiv 13 ani de închisoare. Instanţa i-a declarat vinovaţi că au executat, în 26 martie 1999, mai mulţi membri ai familiei Berisha, la locuinţele lor. Ei i-au strîns după aceea pe ceilalţi membri ai familiei - bărbaţi, femei şi copii - pe care i-au închis într-o pizzerie în care au aruncat apoi cu grenade. După aceea, poliţiştii au deschis focul asupra victimelor. Circa 10 copii şi o femeie însărcinată s-au numărat printre morţi. Acest masacru a fost una dintre cele mai grave atrocităţi comise în timpul conflictului din Kosovo (1998-1999), dintre forţele sîrbe şi gherila separatistă kosovară.

Ungaria – Etnic rom împuşcat în cap

Poliţia ungară investighează moartea unui bărbat de etnie romă împuşcat joi, în zona capului şi a inimii. Poliţia nu a confirmat informaţiile obţinute de MTI potrivit cărora bărbatul de etnie romă a fost găsit mort în faţa casei sale din satul Tiszalok din judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg, în nord-estul Ungariei, cu răni cauzate de gloanţe în zona craniană şi a inimii. Poliţia încearcă să stabilească dacă acest incident poate fi asemănat cu crime de acelaşi tip comise anterior. Mai multe persoane de etnie romă au fost ucise recent. Primarul satului Tiszalok a declarat că romii locuiesc în zonele de la marginea satului. El a menţionat că victima avea un loc de muncă şi locuia cu soţia sa. Preşedintele Consiliului Naţional al Romilor, Orban Kolompar, a precizat că bărbatul în vîrstă de 53 de ani locuia într-una din casele ocupate de romi. Potrivit acestuia, crima a avut loc în momentul în care victima se îndrepta către locul de muncă. Preşedintele comunităţii locale a romilor, Mihaly Balogh, a declarat că autorul crimei a folosit un pistol cu calibru de nouă milimetri. Balogh a explicat că victima era angajată de 20 de ani la o companie care producea substanţe chimice. Bărbatul a fost împuşcat în momentul în care intra în maşina sa.

Somalia - Fonduri internaţionale pentru combaterea pirateriei

Forţele navale străine au eşuat în eradicarea pirateriei, este de părere premierul Somaliei, Omar Abdirashid Sharmarke, cerînd comunităţii internaţionale să ajute financiar Guvernul său să creeze propria pază de coastă. Piraţii somalezi, care navighează pe rutele comerciale din Oceanul Indian şi Golful Aden, au capturat aproximativ 50 de nave în 2008. Comunitatea internaţională a reacţionat trimiţînd 20 de nave pentru a patrula în zonă. Costul anual al misiunii Atalanta a UE se ridică la aproximativ 300 de milioane de dolari. Problema pirateriei a figurat pe agenda conferinţei internaţionale a donatorilor pentru stabilizarea Somaliei, care s-a desfăşurat joi, la Bruxelles. Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării, înfiinţat de ONU la Hamburg, în Germania, este pregătit să judece cazurile de piraterie, care au atins un nivel record în largul Somaliei, a declarat preşedintele acestuia, Jose Luis Jesus. Majoritatea piraţilor capturaţi de forţele navale internaţionale în largul Somaliei au fost predaţi, pînă în prezent, autorităţilor regiunii autoproclamată autonomă Puntland din nord-estul Somaliei, care nu beneficiază de recunoaştere internaţională. Dar în faţa caracterului expeditiv al justiţiei din Puntland, UE a semnat în martie un acord cu Kenya pentru ca piraţii interceptaţi de navele UE să poată fi judecaţi de această ţară. Unii dintre piraţi au fost transferaţi în state ale căror forţe armate i-au arestat, în special Franţa şi SUA. Potrivit Biroului Maritim Internaţional (BMI), atacurile piraţilor în largul Somaliei au crescut de zece ori în primul trimestru al lui 2009 faţă de aceeaşi perioadă a lui 2008, ajungînd de la 6 la 61. Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării este o instanţă independentă care poate fi sesizată de oricare dintre cele 157 de state semnatare ale Convenţiei ONU privind Dreptul Mării.

Marea Britanie - Trupele, acuzate că au încălcat drepturile omului în Irak

Trupele britanice au fost acuzate în faţa Înaltei Curţi britanice de folosirea pe timpul interogării unor civili irakieni a unor tehnici care încalcă legislaţia referitoare la drepturile omului. Şase cetăţeni irakieni cer Curţii să ordone efectuarea unei anchete publice independente cu privire la acuzaţiile potrivit cărora militarii britanici ar fi ucis circa 20 de deţinuţi, capturaţi în urma unei confruntări armate în 2004. Aceştia au adus dovezi medicale în faţa instanţei care, în opinia lor, susţin acuzaţiile lor că deţinuţii au fost torturaţi, ucişi, iar cadavrele acestora au fost mutilate. Cinci dintre cei şase irakieni afirmă că au fost personal maltrataţi de militari britanici, după ce au fost capturaţi într-un schimb de focuri şi capturaţi. Ei afirmă că au fost loviţi cu pumnii, ameninţaţi, izbiţi violent de pereţi, loviţi de gardieni cînd adormeau, că nu li s-a dat apă şi că au fost supuşi şi altor forme de tortură. Ei afirmă, de asemenea, că au auzit alte persoane în timp ce acestea erau torturate. Ministrul britanic al Apărării, John Hutton, se opune cererii de revizuire juridică a deciziei Ministerului britanic al Apărării de a nu permite o anchetă publică. Avocaţii ministerului au argumentat că cele 20 de persoane au fost ucise în timpul luptelor, iar Poliţia Militară Regală a efectuat deja o anchetă independentă şi eficientă. Rabinder Singh, care a iniţiat acţiunea în justiţie în numele celor şase, a declarat în faţa Curţii că acest caz ridică probleme sensibile şi serioase armatei britanice.



12