Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 22 Aprilie 2009 / 00:00 557 accesări

CE propune o finanţare de cinci miliarde de euro pentru România

Comisia Europeană (CE) a propus, ieri, Consiliului European, acordarea unui împrumut pe termen mediu de cinci miliarde de euro României, în cadrul programului multilateral de finanţare de pînă la 20 de miliarde de euro convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Propunerea figurează pe agenda unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe comunitari care va avea loc la 5 mai. Acordarea finanţării este condiţionată de implementarea unui program economic cuprinzător de către autorităţile din ţara noastră.

Rectificarea bugetară va influenţa negativ funcţionarea Senatului

Secretarul general al Senatului, Dan Vasiliu, a propus Biroului Permanent două variante în privinţa rectificării bugetare pentru această instituţie, respectiv aprobarea diminuării bugetului Senatului, prevăzută într-o ordonanţă de urgenţă sau ignorarea prevederilor ordonanţei, prin aprobarea unui amendament. Potrivit OUG cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, bugetul Senatului va fi redus cu 15,361 milioane lei, cea mai importantă reducere vizînd cheltuielile de personal, respectiv 10,368 milioane lei. La capitolul Bunuri şi servicii, bugetul a fost scăzut cu 4,66 milioane lei, la Transfer între unităţi ale administraţiei publice, cu 57.000 lei, iar cheltuielile de investiţii, respectiv lucrări de construcţie, au fost diminuate cu 276.000 lei. Cele două Camere ale Parlamentului îşi aprobă bugetele proprii, acestea fiind apoi introduse în bugetul de stat.

Vosganian solicită Parlamentului recunoaşterea genocidului armean

Senatorul PNL Varujan Vosganian a cerut, ieri, într-o declaraţie politică făcută în plenul Senatului, ca Parlamentul României “să recunoască oficial genocidul din 1915 îndreptat împotriva poporului armean”. Potrivit senatorului PNL, Parlamentul European a recunoscut că evenimentele tragice care s-au derulat între 1915 şi 1917 împotriva armenilor pe teritoriul Imperiului Otoman constituie un genocid în spiritul Convenţiei pentru prevenirea şi reprimarea crimelor de genocid adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite: “Fie ca ziua de 24 aprilie să fie pentru întreaga omenire un prilej de a înţelege că asemenea fapte nu trebuie să se mai repete şi că nimănui, nicăieri, nu trebuie să îi fie dat să sufere pentru aşa-zisa vină a semnului naşterii sale”.

OUG de înfiinţare a Autorităţii pentru Comunicaţii, adoptată tacit

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 22/2009 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANARC) a trecut de Camera Deputaţilor, fiind adoptat tacit, ca urmare a expirării termenului de dezbatere şi vot final. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea unui nou cadru normativ referitor la înfiinţarea ANARC ca autoritate publică autonomă, cu personalitate juridică, aflată sub control parlamentar, din perspectiva necesităţii de aliniere a legislaţiei naţionale din domeniul comunicaţiilor electronice la normele şi exigenţele comunitare în materie, conform angajamentelor asumate de România faţă de UE, derivate din calitatea sa de stat membru. ANARC este instituţia care stabileşte regulile pentru piaţa de comunicaţii din România, a cărei valoare se ridică la şapte miliarde de euro şi 8% din PIB.

Miniştrii PSD nu mai fac numiri în deconcentrate

Biroul Permanent Naţional al PSD a decis, ieri, ca miniştrii social-democraţi să nu mai numească membri ai PD-L în funcţiile de conducere ale serviciilor deconcentrate pînă cînd premierul nu finalizează numirile în aparatul guvernamental. Surse din PSD au declarat, ieri, că poziţiile ce revin PD-L în serviciile deconcentrate aflate în subordinea miniştrilor PSD vor fi blocate pînă cînd Emil Boc va semna numirea secretarului de stat la Ministerul Justiţiei propus de PSD (Maia Teodoroiu) şi numirea a încă doi vicepreşedinţi ai unor autorităţi din subordinea premierului.

Preşedinţia va contesta decizia în cazul decoraţiei lui Vadim

Administraţia Prezidenţială a anunţat că va contesta la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decizia Curţii de Apel prin care i se de cauză lui Corneliu Vadim Tudor, în procesul în care liderul PRM a contestat decizia preşedintelui Traian Băsescu de a-i retrage decoraţia “Steaua României”. Vadim Tudor a afirmat, vinerea trecută, că a cîştigat procesul împotriva deciziei lui Traian Băsescu de a-i retrage decoraţia “Steaua României”, liderul PRM citînd din Constituţie faptul că o decoraţie poate fi retrasă doar de şeful de stat care a decernat-o, în acest caz Ion Iliescu. Băsescu i-a retras liderului PRM această distincţie, la sfîşitul lunii mai 2007, în urma scandalului declanşat cu ocazia condamnării comunismului, în şedinţa Camerelor reunite ale Parlamentului.

Regele Mihai se va pronunţa mîine faţă de candidatura Principelui Radu

Regele Mihai a anunţat, în cadrul unei emisiuni televizate, că va oferi un mesaj public mîine, de ziua Sfîntului Gheorghe, legat de candidatura la alegerile prezidenţiale a principelui Radu. Referindu-se la faptul că regele Mihai nu şi-a prezentat încă o poziţie faţă de candidatura sa la prezidenţiale, principele Radu a invocat două motive “generoase şi respectuoase”, care, în opinia sa, “arată două calităţi fundamentale ale acestui om de stat care este Regele Mihai”: “Primul: nu a dorit ca anunţarea candidaturii mele să fie eclipsată de el. E un gest de mare generozitate, pe care nu-l veţi găsi niciodată în arena politică. Punctul doi: a vrut să respecte Săptămîna Mare. Mesajul va veni în ziua Sfîntului Gheorghe”.

Ministrul Cristian Diaconescu, în vizită la Londra

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, s-a întîlnit cu omologul său britanic, David Miliband, cu ocazia unei vizite pe care o efectuează la Londra, pînă mîine, el avînd programată şi o conferinţă de presă pe tema perspectivei României privind NATO după summitul de la Strasbourg-Kehl. Potrivit MAE, în cadrul vizitei oficiale ministrul va avea întrevederi cu John Cunliffe, consilierul premierului Gordon Brown pentru afaceri europene şi afaceri economice internaţionale, William Hague, ministrul afacerilor externe în guvernul din umbră al opoziţiei conservatoare, precum şi cu membri ai grupului parlamentar pentru România din Parlamentul britanic. Ministrul de Externe va aborda teme europene de interes pentru ambele ţări, precum schimbările climatice, energia şi extinderea Uniunii Europene.

Becali îşi încheie cariera politică după mandatul la PE

Gigi Becali a declarat, după ieşirea din arest, de la sfîrşitul săptămînii trecute, că a început “o luptă” politică - cea a alegerilor europarlamentare - pe care o va duce pînă la capăt şi probabil că o va cîştiga, dar că, după ce îşi va încheia mandatul la Parlamentul European (PE), politica pentru el nu va mai exista. El a menţionat că tatăl său i-a spus să nu facă politică niciodată: “Nu l-am ascultat şi am ajuns aici”. Becali a declarat că s-a implicat în politică pentru că a crezut că este “un păcat să fii nepăsător”, adăugînd însă că nu vrea să îşi asume riscul de a fi departe de familie. Întrebat cum a ajuns la o înţelegere cu Vadim pentru a candida pe lista PRM pentru alegerile europarlamentare, Becali a menţionat că a vorbit la telefon cu mama lui şi aceasta i-a spus că liderul PRM i-a luat apărarea, iar cînd a primit oferta din partea acestuia şi-a spus că nu-l poate refuza.



12