Deputaţii PNL şi UDMR au părăsit plenul
Deputaţii PNL şi UDMR au părăsit, ieri, plenul, nemulţumiţi că preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a renunţat la votul cu cartele în favoarea celui cu ridicarea mîinii, Valeriu Zgonea urînd UDMR, care a serbat Paştele, ”Triferment cît mai mult”, iar liberalilor, “Paşte fericit şi succesuri” Deputaţii au plecat din plen la discutarea propunerii legislative referitoare la indemnizaţia pentru activitatea de liber profesionişti a artiştilor interpreţi. În timpul şedinţei de vot final asupra proiectelor şi ordonanţelor, Roberta Anastase a anunţat că nu funcţionează sistemul de vot electronic şi a solicitat deputaţilor să voteze cu mîna ridicată. Această decizie a provocat nemulţumirea deputaţilor UDMR şi PNL, care au anunţat că nu mai participă la şedinţa de vot şi au părăsit sala. După plecarea acestora, şedinţa de vot a continuat, Anastase supunînd la vot proiectele de lege prin ridicare de mînă.
Ordonanţa Guvernului Tăriceanu de înfiinţare a CEN, respinsă
Plenul Camerei a respins, ieri, OUG prin care se înfiinţa Compania Energetică Naţională şi care viza unele măsuri de reorganizare a sectorului energetic prin preluarea de către Societatea de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice “Electrica” SA a unor pachete de acţiuni. Deputaţii PSD şi PD-L au criticat Ordonanţa de Urgenţă 128/2008 care prevede înfiinţarea companiei integrate, emisă de Guvernul Tăriceanu, ei cerînd respingerea actului normativ. Deputatul PSD Iulian Iancu a spus că înfiinţarea acestei societăţi integrate ar duce la cumularea a 70% din producţia de piaţă şi a peste 51% din piaţa de energie. Iancu a spus că trebuie să existe minim două societăţi integrate, astfel încît să poată exista concurenţă pe piaţă.
Membrii Comisiei de industrii vor face o anchetă privind acordul cu Sterling
Deputaţii au votat, ieri, în plen, cu majoritate de voturi, proiectul de hotărîre privind încuviinţarea efectuării de către Comisia pentru industrii şi servicii a unei anchete privind acordul petrolier al companiei Sterling Resources Ltd. în contextul modificării Legii Petrolului. Plenul Camerei a adoptat proiectul de hotărîre cu 172 de voturi “pentru”, 4 voturi “împotrivă” şi 7 abţineri. Comisia de industrii a făcut această solicitare susţinînd că există posibilitatea ca interesele statului să fie afectate prin modificarea acordului petrolier încheiat de compania Sterling. Comisia ar urma să verifice oportunitatea modificărilor legislative cu privire la condiţiile negocierii sau renegocierii unui acord petrolier în vigoare, modul în care statul exercită activitatea de control asupra bogăţiilor solului şi subsolului proprietate publică, în special resursele minerale utile şi de petrol. Comisia va avea ca termen de depunere a raportului 29 iunie 2009.
PD-L propune un parteneriat între stat şi biserică
Vicepreşedintele PD-L Raluca Turcan a prezentat, ieri, un proiect de lege privind instituirea unui parteneriat între stat şi biserică, pentru acordarea unei asistenţe sociale complementare ajutorului pe care îl acordă statul persoanelor cu nevoi. Turcan a prezentat principalele prevederi din acest proiect pe care PD-L îl va depune în Parlament, arătînd că există un imens potenţial de asistenţă socială care nu este valorificat şi care se află la nivelul Bisericii, indiferent de cultul religios. Ea a afirmat că finanţarea acestor proiecte de asistenţă socială se va face într-un procent de 80% de către stat, prin Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi într-un procent de 20% din partea unităţilor de cult religioase. Turcan şi-a exprimat speranţa ca această lege să fie adoptată cît mai repede, pentru a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2010.
Ordonanţa de majorare a salariilor clerului, adoptată
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, ieri, OUG privind mărirea salariilor clerului, prin care statul contribuie la salarizarea personalului clerical cu 65% din salariul de bază al profesorilor, iar în cazul preoţilor din unităţile de cult cu venituri reduse să contribuie cu 75%. Proiectul de lege a fost adoptat cu 201 voturi “pentru”, unul “împotrivă” şi o abţinere. Deputatul PSD Victor Surdu a declarat, după vot, că această lege este una din cele mai bune fapte făcute de Parlament, care vine în sprijnul Bisericii. De altfel, mai mulţi deputaţi din toate grupurile parlamentare au pledat, marţi, pentru majorarea salariilor clerului, arătînd că, în Săptămîna Patimilor, această măsură va face dreptate preoţilor şi va reprezenta un “dar pascal”.
Cererea privind demiterea directorilor APIA, respinsă de Cameră
Camera Deputaţilor a respins, ieri, solicitarea liberalilor şi a Uniunii de înfiinţare a unei comisii de anchetă privind demiterea de către ministrul Agriculturii Ilie Sîrbu a 60 de directori ai APIA. Pentru respingerea înfiinţării acestei comisii s-au exprimat 179 deputaţi, iar unul a fost împotrivă. Votul s-a desfăşurat în absenţa deputaţilor PNL şi UDMR, deoarece aceştia au părăsit înainte sala de şedinţe, fiind nemulţumiţi de faptul că preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a schimbat sistemul de vot prin cartele cu votul prin ridicarea mîinii la propunerea legislativă referitoare la indemnizaţia pentru activitatea de liber profesionişti a artiştilor interpreţi.
OUG privind desfiinţarea Cancelariei primului-ministru, adoptată tacit
Proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr.17/2009 privind desfiinţarea Cancelariei primului-ministru şi stabilirea unor măsuri pentru reorganizarea aparatului de lucru al Executivului a fost adoptat tacit, ieri, de Cameră, ca urmare a expirării termenului de dezbatere şi adoptare. Adoptarea tacită a acestui proiect a fost anunţată de la prezidiu de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, care a menţionat că data la care se împlinea termenul constituţional pentru dezbatere şi vot final era 7 aprilie. Ordonanţa de urgenţă prin care Cancelaria premierului este desfiinţată a fost aprobată în şedinţa din 4 martie a Guvernului. Premierul Emil Boc a precizat că atribuţiile Cancelariei vor fi preluate de Secretariatul General al Guvernului şi îndeplinite cu acelaşi număr de personal din organigrama SGG. Camera Deputaţilor este primă Cameră sesizată, votul decisiv în privinţa actului normativ revenindu-i Senatului.