Franţa - Violenţă excesivă în timpul protestelor anti-NATO
O înregistrare video postată pe Internet surprinde membri ai forţelor de ordine care atacă militanţi anti-NATO în timpul manifestaţiilor organizate la Strasbourg, cu ocazia summit-ului Alianţei, de săptămîna trecută. Este vorba de o înregistrare realizată de o manifestantă venită de la Dijon. ”Poliţiştii au început să arunce cu obiecte. Se pare că vizau militanţii violenţi, dar aceştia se aflau printre protestatarii paşnici! De aceea li s-a cerut să înceteze”, afirmă tînăra. Înregistrarea surprinde modul în care manifestanţii paşnici erau blocaţi de poliţie şi militanţi violenţi care au urcat pe un peron al unei gări pentru a arunca cu pietre în forţele de ordine care au utilizat gaze lacrimogene. Apoi, cînd manifestanţii au părăsit peronul, unii poliţişti au luat obiecte de pe jos şi au început să le arunce spre protestatari. La microfon, unul dintre organizatori le-a cerut poliţiştilor să îşi păstreze calmul. Autorul înregistrării video face parte din organizaţia Collectif solidarité Palestine.
Grecia - Atac armat la Atena
Un student în vîrstă de 20 de ani, originar din Abhazia, a deschis focul, vineri, asupra unuia dintre colegii săi, în curtea instituţiei de învăţămînt din Atena şi asupra altor două persoane, ulterior încercînd să se sinucidă. Atacatorul a murit în timp ce era supus unei intervenţii chirurgicale. Colegul său a fost spitalizat în stare critică, iar celelalte două persoane sînt rănite uşor. Acesta nu este singurul incident violent care a marcat atmosfera capitalei elene. Mai mulţi tineri care purtau cagule au spart, vineri, vitrinele a patru bănci din cartierul Petralona, situat în apropiere de centrul Atenei, au anunţat surse din cadrul poliţiei. Dotaţi cu bare de fier şi bîte, aproximativ zece tineri au devastat sucursale ale Băncii Naţionale a Greciei, Millenium Bank, Băncii Pireus şi Eurobank, înainte de a fugi, potrivit angajaţilor băncilor. Atacul, desfăşurat la o oră de vîrf, a durat cîteva minute, potrivit angajaţilor. Pînă în acest moment, nu s-a făcut nicio arestare, poliţia ajungînd la faţa locului la sfîrşitul operaţiunii. Este vorba despre cea de-a doua operaţiune de tip comando a tinerilor hoţi din Atena în decurs de o lună. La 13 martie, 50 de tineri, care purtau cagule, au spart mai multe vitrine ale unor bănci şi magazine şi au avariat numeroase maşini amplasate pe două artere comericale din cartierul Kolonaki, din centrul Atenei. Ei au fugit înainte ca poliţia să ajungă la faţa locului şi au lăsat un manifest în care cereau eliberarea unui tînăr arestat în 2007, pentru un jaf asupra unei bănci din Atena, despre care poliţia a considerat că ar fi un membru al unei mişcări anarhiste. Autorităţile greceşti s-au confruntat cu o intensificare a violenţelor de la mişcările de stradă declanşate în ţară în urma morţii unui adolescent în vîrstă de 15 ani, ucis la Atena, la 6 decembrie, de un poliţist.
Macedonia - Jaf armat la Skopje
Cinci persoane, dintre care doi poliţişti, au fost răniţi, vineri, în urma unui jaf armat asupra unei bănci, care s-a continuat cu un schimb de focuri în centrul capitalei macedonene Skopje. Cei doi atacatori, care au acţionat în jurul orei locale 9.30 (10.30, ora României), au furat 50.000 de euro şi au rănit un angajat în timp ce fugeau. Ei au deschis focul asupra paznicilor şi poliţiei, care au început să-i urmărească. Potrivit martorilor, schimburile de focuri au continuat pe străzile aglomerate, printre autobuze şi maşini. Doi poliţişti au fost răniţi, dintre care unul grav, o femeie care se afla într-unul dintre autobuze a fost rănită uşor de un glonţ, iar un alt civil a fost rănit pentru că s-a aflat în calea atacatorilor. Mai multe maşini şi o tutungerie au fost avariate în timpul atacului. Infractorii au reuşit să scape, lăsînd în urma lor maşinile pe care le-au folosit pentru a fugi, a anunţat poliţia, care va continua cercetările.
Olanda - Secrete militare americane, recuperate
Secrete militare americane aflate la bordul avionului turcesc prăbuşit în februarie, lîngă Amsterdam, au fost recuperate din epava acestuia, la solicitarea companiei Boeing, a anunţat, vineri, o sursă judiciară. ”În seara accidentului, Parchetul a dat ordinul de a recupera din avion patru laptop-uri aparţinînd companiei Boeing”, a declarat Natasja Keijzer, purtătoarea de cuvînt a Parchetului din Amsterdam. ”Le-am remis ulterior ambasadei americane, iar la 48 de ore după accident acestea erau acordate companiei Boeing”, a precizat aceasta. Compania a contactat, la puţin timp după prăbuşire, ambasada SUA de la Haga, pentru a informa că patru dintre angajaţii săi, care reveneau dintr-o misiune din Turcia, efectuată pentru Departamentul american al Apărării, se aflau la bordul avionului. Aceştia aveau asupra lor patru laptop-uri care conţineau informaţii confidenţiale şi sensibile. Potrivit cotidianului popular ”De Telegraaf”, laptop-urile conţineau planurile utilizate de Boeing pentru construirea unei staţii-radar mobile de ultimă generaţie, intitulată Peace Eagle, care urma să fie amplasată într-o aeronavă Boeing 737 pentru forţele aeriene turce. Cei patru angajaţi ai Boeing au murit în accidentul de avion de la 25 februarie, care s-a soldat cu nouă morţi. Avionul, aparţinînd companiei Turkish Airlines, care efectua un zbor din direcţia Istanbul, s-a prăbuşit lîngă aeroportul Schiphol din Amsterdam, în urma unui probleme la altimetru.
Rusia - Rachetă testată
Rusia a testat cu succes, vineri, o rachetă intercontinentală Topol, în cadrul verificărilor necesare pentru a extinde durata de folosinţă a acesteia cu pînă la 22 de ani, a anunţat presa rusă. Racheta Topol a fost lansată de la cosmodromul Pleseţk şi a lovit cu succes ţinta în peninsula Kamceatka din Oceanul Pacific, la o distanţă de 6.000 de kilometri est faţă de punctul de plecare. Testele de rachete noi au devenit obişnuite în ultimii ani, iar Kremlinul afirmă că actuala criză financiară nu va determina reducerea cheltuielilor de apărare. Racheta Topol, dată în folosinţă în 1985, a fost testată ultima oară în octombrie. Rusia a extins durata de folosinţă rachetei Topol peste cei 10 ani fixaţi de producător. Racheta este concepută pentru a învinge sisteme antirachetă precum cel pe care SUA intenţionează să îl instaleze în Europa de Est. Racheta RS-12M Topol (SS-25 Sickle după standardele NATO) are o rază maximă de acţiune de 10.000 de kilometri şi poate transporta o încărcătură explozivă de pînă la 550 de kilotone. Tot ieri, Rusia a confirmat că va achiziţiona, pentru prima dată, echipamente militare de la Israel, cumpărînd avioane fără pilot. Rusia încearcă să remedieze lacunele în ceea ce priveşte misiunile aeriene de recunoaştere observate cu prilejul războiului din Georgia, din august 2008. Este vorba despre primul contract militar dintre Israel şi Rusia, furnizor tradiţional de armament către Siria şi Iran, inamici ai statului evreu. Experţii militari apreciază că Rusia duce o lipsă acută de avioane fără pilot eficiente şi că şi-a dat seama de acest lucru în timpul războiului din Georgia. Aparatele de care dispune armata rusă dateză din anii \'70-\'80 şi nu corespund cerinţelor moderne.
Marea Britanie - atentate cu ocazia Paştelui
Suspecţii arestaţi miercuri, în cadrul recentelor raiduri antiteroriste din Marea Britanie, plănuiau o serie de atacuri cu ocazia Paştelui, relatează Sky News. 12 persoane sînt audiate după o serie de raiduri care au avut loc în nord-vestul Angliei, în cadrul Operaţiunii Pathway. Surse oficiale au confirmat că suspecţii erau sub supravegherea poliţiei şi a agenţilor MI5 de cîteva săptămîni. Şeful poliţiei din Manchester, Peter Fahy, a catalogat drept speculaţii informaţiile conform cărora complotul terorist ar fi vizat supermarketuri, cluburi sau terenuri de fotbal. 11 din cele 12 persoane arestate sînt cetăţeni pakistanezi, zece fiind în Marea Britanie cu vize de studii.
Pakistan - Ameninţări teroriste
Poliţia şi armata au intensificat securitatea pentru acest sfîrşit de săptămînă, la Islamabad şi mai mulţi ambasadori şi-au avertizat cetăţenii despre o ameninţare credibilă privind noi atacuri teroriste în capitala Pakistanului. Talibanii pakistanezi sînt autorii unui val fără precedent de atentate comise în principal de kamikaze, în care peste 1.700 de persoane au fost ucise într-un an şi jumătate. Talibanii avertizează de cîteva zile că vor riposta în capitală oricărui tir de rachete al forţelor americane. Tirurile vizează în mod periodic reţeaua al-Qaida în bastioanele sale din zonele tribale din nord-vest, de la frontiera cu Afganistanul. Majoritatea ambasadelor occidentale şi organizaţiile internaţionale au cerut cetăţenilor lor sau angajaţilor să-şi limiteze la minim deplasările, cel puţin pînă luni, a doua zi de Paşti, reprezentanţa SUA specificînd chiar că există riscul unui atac în stilul celui din Mumbai, India. Ambasada americană şi-a închis, vineri, serviciile consulare, din cauza unui risc crescut pentru securitate, evocînd ameninţări credibile.