Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 09 Aprilie 2009 / 00:00 529 accesări

Ungaria – Un convoi de barje românesc a lovit un pod peste Dunăre

Un convoi de şapte barje sub pavilion românesc a lovit, marţi seară, unul dintre pilonii unui pod peste Dunăre, în localitatea Baja din sudul Ungariei, a declarat o purtătoare de cuvînt a organizaţiei pentru siguranţa transportului. Traficul feroviar pe acest pod a fost suspendat temporar, dar a fost reluat cu restricţii după ora locală 20.00 (21.00 ora României). Accidentul, produs la ora locală 17.30 (18.30 ora României), nu s-a soldat cu victime.

Polonia - Trei persoane inculpate în cazul Crulic

Trei persoane au fost inculpate în Polonia, în urma decesului de anul trecut, într-o închisoare poloneză, a românului Daniel Crulic, care fusese timp de două luni în greva foamei. Trei membri ai conducerii spitalului penitenciarului Montelupich de la Cracovia au fost inculpaţi pentru neacordare de ajutor unei persoane aflate în pericol de moarte. Ei riscă pînă la cinci ani de închisoare, a precizat procurorul însărcinat cu ancheta, Piotr Kosmaty. Cei trei inculpaţi, care au decis să pledeze nevinovat, vor fi judecaţi în libertate. Daniel Crulic, în vîrstă de 33 de ani, fusese acuzat de furt şi închis la Montelupich în noiembrie 2007. Declarîndu-se nevinovat, Crulic a intrat în greva foamei şi a scris în mai multe rînduri consulatului român, pentru a cere ajutor, potrivit familiei sale. El a murit la jumătatea lunii ianuarie 2008, la o zi după ce fusese transferat la un spital. Crulic avea în jur de 30 de kilograme la acel moment, potrivit familiei sale. În urma decesului lui Crulic, care a provocat un scandal în România, consulul şi ambasadorul român la Varşovia au fost rechemaţi, iar ministrul de Externe Adrian Cioroianu, criticat pentru gestionarea cazului, a demisionat. Potrivit agenţiei poloneze PAP, nu este exclus ca şi alte persoane să fie inculpate în acest caz.

SUA – Atac armat în California

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un centru creştin frecventat de coreeni, în California, provocînd moartea unei persoane şi rănirea altor două, a anunţat, miercuri, presa locală. ”Autorităţile nu cred că atacatorul a fugit, ceea ce sugerează faptul că el se află printre persoanele spitalizate. Victimele sînt coreeni şi, din cauza problemelor lingvistice, este greu să se înţeleagă cu anchetatorii”, a declarat un purtător de cuvînt al poliţiei din Riverside. Atacul a avut loc într-un centru creştin destinat pensionarilor. O filială locală a postului Fox News a anunţat că patru persoane au fost rănite prin împuşcare, două fiind în stare critică. Poliţia caută un bărbat în vîrstă de 70 de ani, suspectat că ar fi autorul atacului, anunţă ”Los Angeles Times”.

Grecia – Sistem de securitate reactivat

Sistemul de securitate implementat cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Atena va fi reactivat pentru a face faţă acţiunilor extremiste şi creşterii infracţionalităţii, a declarat premierul elen, Costas Karamanlis. Acesta a subliniat ”necesitatea de a profita de tehnologia olimpică, ce cuprinde camere şi un sistem de supraveghere electronică, achiziţionate pentru a garanta securitatea Jocurilor Olimpice de la Atena, din 2004”. Acestea au costat peste un miliard de euro în perioada respectivă, cea mai ridicată sumă din istoria acestui tip de evenimente sportive. Potrivit unei surse din poliţie, cele 300 de camere instalate în Atena în 2004 nu sînt utilizate în prezent decît pentru controlul traficului rutier. Grecia s-a confruntat cu o serie de violenţe urbane în decembrie anul trecut, după moartea unui adolescent, ucis din greşeală de un poliţist. După aceea, numărul acţiunilor de vandalism vizînd magazine şi bănci şi cel al atentatelor au crescut. De asemenea a reapărut gruparea teroristă elenă Lupta Revoluţionară. Această grupare a revendicat, în ianuarie, un atac cu armă automată împotriva a trei poliţişti, în faţa Ministerului Culturii din Atena. Un poliţist a fost rănit grav în acest incident.

Bulgaria - Finanţarea europeană pentru drumuri, în pericol

Bulgaria, care este puternic afectată de criză şi a cărei infrastructură trebuie reînnoită urgent, riscă să rateze posibilitatea finanţării acesteia cu fonduri europene, dacă nu luptă împotriva corupţiei, conform cerinţelor stabilite de Bruxelles. Două programe de preaderare la UE, ISPA şi PHARE, la care are dreptul Bulgaria, inclusiv după aderarea sa în ianuarie 2007, au fost suspendate anul trecut. Fonduri de peste 700 de milioane de euro sînt astfel îngheţate din cauza suspiciunilor de corupţie şi a conflictului de interese de la Agenţia de Infrastructură Rutieră. Din aceleaşi motive, demararea programului Transport, în valoare de două miliarde de euro şi a celui pentru Dezvoltare Regională, de 1,4 miliarde de euro, care sînt cofinanţate de Bulgaria şi UE, a fost amînată. Din creditele îngheţate în iulie 2008, 220 de milioane de euro au fost pierdute definitiv. Restul ar putea dispărea, pe măsură ce sînt depăşite termenele limită pentru a le cheltui, fără a fi realizate progrese suficiente.

Franţa – Directori sechestraţi de angajaţi

Trei directori britanici ai societăţii producătoare de adezivi industriali Scapa au fost sechestraţi marţi seară, de salariaţii filialei franceze a companiei, ameninţată cu închiderea, au anunţat, miercuri, surse din conducere şi sindicate. Directorul operaţiunilor europene, directorul financiar şi directoarea de personal de la Scapa France, toţi trei britanici şi directorul general al companiei, un francez, sînt reţinuţi în Bellegrade-sur-Valserine, a anunţat societatea britanică, al cărei sediu se află la Manchester, în Marea Britanie. Operaţiunea de sechestrare continua ieri dimineaţă, a precizat jandarmeria din Nantua, în estul Franţei. Sînt liberi să se deplaseze în interiorul clădirii, dar nu să iasă, a declarat o sursă dintr-un sindicat. Conducerea Scapa intenţionează să închidă uzina aflată în apropiere de frontiera elveţiană, specializată în fabricarea de adezivi pentru industria constructoare de maşini şi care are 60 de angajaţi, din cauza prăbuşirii acestei pieţe, în 2008, cu 50%. Scapa are 1.500 de angajaţi în toată lumea. În ultimele săptămîni, mai multe situaţii de acest gen s-au înregistrat în Franţa, ceea ce indică o tensiune socială din ce în ce mai mare. Spre exemplu, salariaţii de la filiala franceză a constructorului american de echipamente de şantier Caterpillar au sechestrat, săptămîna trecută, directorii, timp de 24 de ore, la Grenoble, protestînd faţă de planul social ce prevede suprimarea a 733 de locuri de muncă.

Israel - Stare de alertă pentru Paştele evreiesc

Forţele israeliene de securitate au fost plasate în stare de alertă avansată, din cauza riscului unor atentate palestiniene în timpul Paştelui evreiesc (Pessah), care a început miercuri seara. Circa 2.000 de poliţişti au fost mobilizaţi în toată ţara, în special în zona Ierusalimului şi în nordul ţării, unde vor acţiona 4.000 de poliţişti şi grăniceri. Supravegherea sinagogilor, a centrelor comerciale şi a parcurilor naţionale, care vor fi asaltate de vizitatori în săptămîna pascală, a fost sporită. O blocadă asupra Cisiordaniei a intrat în vigoare de luni seară pînă la 19 aprilie, cu ocazia sărbătorilor. De cîteva luni, şi în special de la încheierea ofensivei israeliene din Fîşia Gaza, serviciile de securitate israeliene au observat o recrudescenţă a atentatelor sau a tentativelor de atac individuale, fără o implicare clară a grupărilor organizate.

SUA - Om de afaceri chinez, inculpat

Un om de afaceri chinez a fost inculpat, marţi, de justiţia federală americană, pentru complot care viza vinderea de material militar către Iran, folosit cel mai probabil pentru fabricarea de rachete sau de arme nucleare, încălcînd astfel legislaţia internaţională. Li Fang Wei şi compania sa, Limmt Economic and Trade Company, sînt inculpaţi de complot care a vizat disimularea unor tranzacţii bancare la New York. Compania ar fi vîndut armatei iraniene diverse materiale, care au atît utilitate civilă, cît şi militară, precum şi armament, încălcînd restricţiile ONU cu privire la exporturile către Iran, potrivit actului de acuzare. Pentru a-şi ascunde activităţile ilegale, omul de afaceri ar fi recurs la pseudonime şi la companii-paravan. În acelaşi timp, în statul Virginia, un judecător a condamnat un fizician la patru ani şi trei luni de închisoare, pentru export ilegal de date despre lansări în spaţiu şi apărare către China şi pentru mituirea unor oficiali guvernamentali chinezi.



12