Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 08 Aprilie 2009 / 00:00 514 accesări

Australia - Români suspectaţi de fraude bancare, reţinuţi

Doi români au fost reţinuţi în Sydney, după ce a fost descoperit un dispozitiv folosit pentru skimming pe un bancomat, în hotelul în care erau cazaţi. Poliţia a spus că un angajat care se ocupa de întreţinerea bancomatelor a găsit un dispozitiv folosit pentru skimming, pus pe un ATM şi o cameră de înregistrat ascunsă în spatele unui aparat de aer condiţionat, într-un hotel din Sydney. Angajatul ar fi găsit echipamentul la un hotel din Potts Point, luni, cînd încerca să repare aerul condiţionat. Doi români, în vîrstă de 32 şi, respectiv, 37 de ani, care stăteau la hotel, au fost arestaţi luni seară, fiind suspectaţi a fi responsabili de montarea acestor dispozitive. Poliţia le-a reţinut un laptop, două telefone mobile şi mai multe documente. Poliţia a spus că a înfiinţat un task force pentru a investiga astfel de fraude. Ei au fost ţinuţi în custodie, în noaptea de luni spre marţi şi au fost audiaţi marţi, pentru deţinere de instrumente folosite la falsificare de documente. Poliţia a avertizat utilizatorii de cărţi de credit să fie atenţi cînd retrag bani de la bancomate, să acopere cu o mînă cînd tastează codul de acces şi să anunţe autorităţile dacă observă ceva suspect la ATM.

Franţa – Român evadat

Doi deţinuţi, între care şi un român, au evadat, în noaptea de duminică spre luni, cu ajutorul unor cearşafuri, din penitenciarul din Belfort. Luni, în jurul orei 0.30, cei doi deţinuţi au evadat din închisoarea din Belfort. Ei au tăiat barele de fier ale celulei situate la primul etaj şi au coborît cu o coardă făcută din cinci cearşafuri. Alerta a fost dată imediat de un gardian al închisorii care a auzit un zgomot neobişnuit. Unul dintre fugari a fost reţinut în timp ce încerca să se ascundă în spatele unui vehicul, însă românul a reuşit să fugă. Bărbatul prins are 25 de ani şi provine din Herault. El a fost condamnat, în 31 martie 2008, la patru ani de închisoare pentru trafic de droguri. Complicele său, un român născut în 1987, a reuşit să fugă. El se afla în detenţie provizorie, fiind acuzat de asociere penru infracţiunea de furt cu violenţă. Parchetul a emis un mandat de căutare pe numele său. Cele trei persoane care se aflau în celulă nu au încercat sau nu au avut timp să fugă. Această evadare a relansat dezbaterea privind securitatea penitenciarelor şi lipsa de investiţii. ”Penitenciarul e mai puţin sigur decît alte instituţii. Ferestrele dau în stradă. În ceea ce priveşte structura, există lucruri care pot fi îmbunătăţite. Aceste lucrări sînt prevăzute. Se ştie că există sisteme cu captură infraroşu care declanşează alarma la cel mai mic şoc. Sindicatul a cerut să fie organizată o dezbatere privind aceste amenajări care au un cost. Acum trebuie să ştim dacă statul doreşte să privilegieze securitatea sau fondurile”, a declarat Pascal Schreck, secretar local al Uniunii Federale Autonome a Penitenciarelor. Acesta a adăugat că penitenciarul din Belfort este suprapopulat şi că instituţia are 43 de paturi în loc de 29 cîte ar fi posibile, ceea ce creşte tensiunea. ”Din decembrie, doi angajaţi ai penitenciarului au fost agresaţi. Sînt prea multe evenimente pentru un loc ca al nostru”, a adăugat acesta.

Maroc - Români arestaţi pentru trafic de cocaină

Zece persoane, dintre care doi români care fuseseră expulzaţi recent din Italia, au fost arestate pentru trafic de cocaină la Khouribga, în centrul Marocului, a anunţat, marţi, poliţia marocană. Reţeaua de trafic de droguri dezmembrată cuprindea mai mulţi marocani, printre care un poliţist şi doi cetăţeni români. Grupul, recent expulzat din Italia pentru implicare într-un caz de trafic de droguri, opera la Casablanca şi la Khourigba, Fqih Bensalah şi Beni Mellal. Suspecţii au fost duşi la Parchet. Poliţia a confiscat o jumătate de kilogram de cocaină, opt vehicule, plăcuţe de înmatriculare false, arme albe şi bombe lacrimogene, potrivit comunicatului Direcţiei Generale a Siguranţei Naţionale. Traficaţii îşi stabiliseră legături cu reţele internaţionale, printre care unele de italieni şi români, specializate în furtul de maşini şi falsificarea de numere de înmatriculare. Complicitatea unui inspector principal de poliţie de la aeroportul Mohammed V de la Casablanca le-a permis să scape de controlul vameşilor, a afirmat poliţia.

Germania - Atac armat într-un tribunal

Un bărbat a ucis două persoane, marţi, într-un tribunal din Landshut (Bavaria), a anunţat un purtător de cuvînt al poliţiei locale, Leonard Mayer. ”A fost confirmată moartea a două persoane, însă nu ştim dacă atacatorul este una dintre ele”, a declarat el, adăugînd că ”acesta s-a sinucis probabil”. ”Atacul s-a terminat”, a explicat poliţistul. El începuse la ora locală 10.15 (11.15 ora României). Potrivit primelor informaţii, victimele sînt un bărbat şi o femeie. Două persoane au fost de asemenea rănite. Atacatorul se afla într-o sală a tribunalului cînd a început să deschidă focul. Nu se ştie însă dacă atacul a avut legătură cu un caz de dezbatere a moştenirii care era examinat. Potrivit posturilor de televiziune, este posibil ca femeia ucisă să fi fost sora atacatorului. La 11 martie, un adolescent în vîrstă de 17 ani a ucis 15 persoane într-o şcoală din oraşul Winnenden, în sud-vestul Germaniei. El s-a sinucis ulterior, în momentul în care poliţia a încercat să îl captureze.

Ungaria - Incendiu într-un bloc de locuinţe din estul Ungariei

Un incendiu a izbucnit marţi dimineaţă, într-un bloc de locuinţe din localitatea ungară Tatarszentgyorgy, unde recent au fost ucişi mai mulţi romi, a declarat comandantul poliţiei din districtul Pesta, Peter Papp. Potrivit acestuia, incendiul nu a fost cauzat de o defecţiune la sistemul electric şi o substanţă inflamabilă a fost folosită pentru alimentarea focului. În februarie, în acelaşi sat, autorităţile medicale şi pompierii au comis erori în anchetarea unui incident, potrivit unui raport oficial. În acest caz, un bărbat şi fiul său au fost împuşcaţi mortal în timp ce încercau să fugă din casa lor cuprinsă de flăcări, iar alţi doi copii au suferit răni grave. La cîteva ore după aceste crime, autorităţile au susţinut ferm că locuinţa victimelor a ars din temelii din cauza unui scurtcircuit, iar acestea au murit sufocate, deşi era deja evident că fuseseră împuşcate, potrivit raportului.

Rusia - Cutremur puternic în largul Insulelor Kurile

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7 grade, s-a produs marţi, în nordul Insulelor Kurile, arhipelag din Oceanul Pacific aflat în centrul unui conflict teritorial între Rusia şi Japonia. Cutremurul s-a produs la ora 04.23 GMT (07.23 ora României), la nord-est de Kurilsk şi la 1.515 kilometri nord-est de Tokyo, a anunţat Institutul american de Geofizică (USGS). Potrivit seismologilor din Iujno-Sahalinsk (Extremul Orient rus), cutremurul are magnitudinea de 6,8 şi s-a produs în apropiere de insula nelocuită Simushir. Nu a fost declanşată alertă de tsunami, a declarat un seismolog rus.

Somalia – Navă capturată de piraţi

Piraţii somalezi au capturat o navă britanică la bordul căreia sînt 16 marinari bulgari. Nava cargo Malaspina Castle, care naviga sub pavilion panamez, a fost capturată luni dimineaţă, în Golful Aden. Este vorba de a cincea navă capturată în ultimele 48 de ore în largul coastelor somaleze. Echipajul navei este format din 24 de membri, din Bulgaria, Rusia, Ucraina şi Filipine. În momentul de faţă, piraţii somalezi deţin 15 nave şi 250 de membri ai echipajelor.

Georgia – Cargobot reţinut

Paza de coastă georgiană a reţinut, marţi, un cargobot care avea la bord 14 marinari ruşi, confiscînd documentele navei şi paşapoartele membrilor echipajului. Nava V. Uspenski se întrepta, luni, către portul Azov, de pe rîul Don, în regiunea Rostov, dinspre un port turcesc, cînd a fost interceptată de paza de coastă georgiană. Cargobotul a fost acostat în portul georgian Batumi. Potrivit unor informaţii preliminare, acesta a fost reţinut din cauza încălcării codului de navigaţie. Vasul naviga sub pavilion cambodgian.

SUA – Urmărire aeriană

Două avioane ale forţelor aeriene americane au urmărit luni, deasupra mai multor state, un aparat de zbor Cessna, care fusese furat în Canada şi care pătrunsese ilegal în spaţiul aerian american. Două avioane F-16 ale Norad (Comandamentul de apărare al spaţiului aerian nord-american) au interceptat avionul Cessna în jurul orei locale 16.43 (23.43 ora României), a declarat purtătorul de cuvînt, adăugînd că pilotul zbura în mod neregulat şi nu a răspuns încercărilor avioanelor militare de a stabili legătura. Cele două F-16 au reacţionat după ce acest avion a intrat ilegal în spaţiul aerian american. Aparatul fusese declarat furat pe un aeroport din statul canadian Ontario. Avionul venea de la Thunder Bay, Ontario. El a pătruns în spaţiul aerian american în jurul orei locale 15.25 (22.25 ora României). Cele două avioane militare au urmărit aparatul Cessna survolînd statele Michigan, Wisconsin şi Illinois, iar ulterior, pilotul a efectuat o aterizare pe o autostradă din centrul statului Missouri. Pilotul, care nu a fost identificat, a fost arestat luni seară, de autorităţile din Missouri.

Israel - Rachetă de interceptare testată cu succes

Armata israeliană a testat din nou cu succes racheta de interceptare Hetz, a anunţat postul public de radio. Hetz a reuşit să intercepteze o rachetă balistică asemănătoare celei iraniene Shihab, care a fost lansată de un avion de luptă israelian în Marea Mediterană. Hetz a distrus racheta în zbor, la o distanţă de cîteva sute de kilometri de coasta israeliană. În timpul testelor anterioare, Hetz reuşise să intercepteze, atît noaptea, cît şi ziua şi indiferent de condiţiile atmosferice, rachete asemănătoare celor iraniene sol-sol Shihab-3, capabile să ajungă pînă în Israel. Proiectul Hetz a început în 1988, la iniţiativa SUA, în cadrul proiectului Războiul Stelelor al fostului preşedinte Ronald Reagan, dar care a fost abandonat oficial în 1993. SUA au asigurat pînă la 80% din finanţarea primei generaţii de rachete Hetz. După 1991, dezvoltarea acestor sisteme a fost finanţată în mod egal de americani şi israelieni. Potrivit Reuters, o sursă din Ministerul Apărării a confirmat succesul testului şi a precizat că acesta a fost al 16-lea test al rachetei Hetz. Aproximativ 90% dintre teste au avut succes, a precizat sursa din minister.

Danemarca – Remaniere guvernamentală

Noul premier danez, Lars Loekke Rasmussen, a recurs la o remaniere a Guvernului, pentru a atribui două posturi vacante în Executiv. Funcţia de ministru al Finanţelor, ocupată pînă în prezent de Rasmussen, i-a revenit lui Claus Hjort Frederiksen, în vîrstă de 61 de ani, membru al Partidului Liberal şi fost ministru al Muncii de la venirea la putere a coaliţiei de centru-dreapta, în 2001. Ministerul pentru egalitatea şanselor şi protecţie socială, al cărui titlar, Karen Jespersen, a demisionat vineri, a fost divizat, cele două portofolii revenind lui Karen Ellemann, în vîrstă de 39 de ani şi lui Inger Stoejberg, în vîrstă de 36 de ani, ambele membre ale Partidului Liberal. Lars Loekke Rasmussen a devenit prim-ministru duminică, după demisia predecesorului său, Anders Fogh Rasmussen, desemnat sîmbătă să ocupe, începînd cu 1 august, funcţia de secretar general al NATO.



12