Marea Britanie - Spargerea unei benzinării
Doi români care au încercat să jefuiască o benzinărie în Anglia, cu ciocane şi fierăstraie electrice, riscă să fie condamnaţi la închisoare. Dumitru Ivaşcu, de 33 de ani şi Florin Muşat, de 24 de ani, au recunoscut în faţa magistraţilor că au jefuit benzinăria Texaco de pe A141 din Huntingdon, în Anglia şi au furat ţigări, pe 27 martie. Aceştia sînt în custodia poliţiei şi aşteaptă ca instanţa să dea verdictul. Tinerii au fost arestaţi în apropiere de benzinărie, după ce poliţia a intervenit cu două elicoptere. Hoţii au făcut două găuri mari în zidul clădirii şi au dezactivat camerele de supraveghere. Cantitatea de ţigări furate nu este cunoscută.
Spania - Vinderea unui copil
Poliţia spaniolă a reţinut trei români, mama unui copil şi un cuplu care oferea bani pentru a obţine copilul. Cuplul de români, soţ şi soţie, au fost reţinuţi pentru tentativa de a cumpăra copilul, în schimbul căruia promiseseră 2.000 de euro. Cei doi au fost transferaţi la comisariatul de poliţie din Medina del Campo, unde sînt interogaţi. Mama copilului, însărcinată, este internată în spitalul universitar din Valladolid, unde a născut prematur un alt copil. Copilul a fost preluat iniţial de serviciile sanitare din Nava del Rey, dar este îngrijit de călugăriţele de la mănăstirea San Pedro Regalado.
Irlanda - Român, prins cu droguri
Un cetăţean român a fost reţinut, în noaptea de marţi spre miercuri, pe aeroportul Shannon din Irlanda, după ce poliţia a găsit în bagajul său 1,5 kilograme de cocaină. Românul are 40 de ani şi a fost oprit de poliţia de frontieră după ce a coborît dintr-un avion care venea din Rio de Janeiro, Brazilia via Londra. Drogurile, avînd o valoare estimată la 100.000 de euro, au fost descoperite într-un compartiment fals al bagajului său. La scurt timp după prinderea sa, un al doilea bărbat a fost arestat pe aeroport în legătură cu acest caz. Ambii au fost duşi la o secţie de poliţie din Shannon, unde au fost interogaţi.
Ucraina - Blocaj parlamentar
Membri ai Partidului Regiunilor din Ucraina au blocat lucrările Parlamentului, joi, cerînd Guvernului să prezinte un program anti-criză, în timp ce premierul Iulia Timoşenko afirmă că a trimis acest document încă din luna decembrie. Membri ai Partidului Regiunilor au baricadat intrarea la prezidiul Radei Supreme, Parlamentul ucrainean cu scaune şi au afişat postere cu inscripţia „Să înlocuim autorităţile. Stop crizei”. Prim-vicepreşedintele formaţiunii, Oleksandr Efremov, a declarat că grupuri de deputaţi vor rămîne în Parlament zi şi noapte, iar mai multe mitinguri vor avea loc vineri pe tot cuprinsul ţării şi în capitală. Premierul ucrainean, Iulia Timoşenko, a respins acuzaţiile şi a arătat că Guvernul a trimis programul său anti-criză Parlamentului încă din data de 24 decembrie 2008. În opinia premierului lucrările Radei Supreme s-au blocat pentru a împiedica depunerea unor proiecte de legi necesare. Guvernul este în curs de a pune în practică cele 12 puncte ale programului de relansare economică depus în Parlament.
Grecia - Grevă naţională
Activitatea economică şi transporturile erau paralizate, joi, în Grecia, din cauza unei greve generale de 24 de ore împotriva politicii sociale a Guvernului conservator, izbucnită pe fondul crizei economice şi financiare. Întreruperea activităţii timp de şase ore a perturbat mijloacele de transport din oraşe, a metroului, troleibuzelor şi a autobuzelor care vor circula pentru a permite greviştilor să participe la manifestaţiile prevăzute. Totodată, nu s-a difuzat niciun buletin la radio sau la televiziune, în timp ce agenţia naţională de presă a întrerupt fluxul de ştiri, iar presa scrisă nu va apărea vineri. Greva este organizată de Confederaţia Generală a Muncitorilor Greci, care are 600.000 de membri şi de Federaţia Funcţionarilor cu 200.000 de membri, care intenţionează să denunţe disponibilzările şi creşterea ratei şomajului, aplicarea flexibilităţii în raporturile de muncă şi proiectele de modificare a drepturilor sociale pentru femei aflte în funcţii publice.
Bulgaria - Înăsprirea pedepselor
Parlamentul bulgar a înăsprit, joi, sancţiunile pentru a limita comerţul ilegal cu voturi, în perspectiva alegerilor europene de la 7 iunie şi a celor legislative prevăzute la începutul lunii iulie. Cei care propun sau furnizează bunuri materiale pentru a convinge un alegător să voteze pentru un candidat sau pentru un partid vor fi pasibili de o pedeapsă cu închisoarea pînă la şase ani şi de o amendă de la 10.000 la 20.000 de leva (între 5.000 şi 10.000 de euro), potrivit unui amendament al Codului penal. Legislaţia actuală prevede o pedeapsă de pînă la trei ani de închisoare.
Germania - Amendă
Camera Deputaţilor în Germania a anunţat, joi, că a amendat partidul neonazist NPD cu 2,5 milioane de euro, pentru nereguli în bilanţul său contabil din anul 2007. NPD a plătit deja în februarie un avans de aproximativ 304.800 de euro şi a fost prin urmare somat să plătească suma restantă, de aproximativ 2,2 milioane de euro, pînă la 1 mai. NPD, care este cel mai radical partid german de extremă-dreapta, se află într-o situaţie financiară foarte precară. Această amendă riscă să îi grăbească dispariţia.
Turcia - Manipularea bursei
Poliţia turcă a anunţat, joi, lansarea unei anchete pentru manipularea pieţei de capital la Bursa de la Istanbul, arestând se pare cîteva zeci de oameni, printre care pe şefii a două companii. 40 de persoane ar fi fost arestate în oraşele Istanbul, Izmir şi Ankara. Puţine detalii despre anchetă au fost făcute publice, dar un oficial de la secţia de infracţiuni financiare a poliţiei de la Istanbul a confirmat lansarea unei operaţiuni. Printre cei reţinuţi se află preşedintele unei companii turce de turism şi a uneia din industria alimentară. Autorităţile financiare turce au mai desfăşurat în trecut investigaţii asupra unor suspiciuni de manipulare a bursei, dar niciodată de o asemenea amploare. Bursa de la Istanbul, înfiinţată în 1986 şi la care sînt listate câteva sute de companii turce, a refuzat să comenteze. Pieţele financiare nu au reacţionat la vestea anchetei, iar la ora 14.23, ora României, principalul indice bursier era cu 3% în creştere.
Ungaria - Sprijin pentru planul anti-criză
Premierul maghiar desemnat le-a prezentat, joi, deputaţilor un plan de austeritate pentru a combate recesiunea economică cerându-le susţinerea, înainte de a fi confirmat de Parlament la conducerea Guvernului la 14 aprilie. Gordon Bajnai, un economist de 51 de ani, a expus planul său de reforme, care vizează reducerea cheltuielilor, într-o scrisoare de trei pagini pe care a trimis-o parlamentarilor Partidului Socialist, aflat la putere, dar şi foştilor aliaţi liberali. Viitorul premier urmează să fie desemnat oficial duminică drept candidat al socialiştilor, într-un congres al partidului, pentru a-l succeda pe premierul demisionar Ferenc Gyurcsany. Un vot de neîncredere este prevăzut la 14 aprilie care permite schimbarea Guvernului fără a recurge la dizolvarea Parlamentului, după ce socialiştii şi liberalii au înregistrat o scădere în sondaje faţă de opoziţia conservatoare.
Italia - Summit în Sardinia
Pentru a evita problemele provocate de eventuale proteste sociale, viitorul summit G8 intenţionează să îi cazeze pe liderii celor Opt State Puternic Industralizate, cu excepţia preşedintelui american, pe o navă transatlantică, ancorată în faţa insulei La Maddalena, în Sardinia. Pachebotul ancorat în faţa portului La Maddalena este cea mai mare navă de croazieră din lume, cu 99 de apartamente şi 1.530 de cabine. Barack Obama va fi găzduit într-un hotel de cinci stele, aflat în curs de construcţie pe insula La Maddalena. Liderul libian Mouammar Kadhafi, invitat de Silvio Berlusconi, îşi va amplasa cortul pe insulă. Aproximativ 25.000 de persoane (delegaţii, forţe de ordine, jurnalişti) sînt aşteptate la summit-ul care se va desfăşura în perioada 8-10 iulie, potrivit aceloraşi surse.