Liderul studenţilor PD-L Constanţa, în conducerea centrală a OSPD-L
La sfîrşitul săptămînii trecute s-a desfăşurat, la Rădăuţi, Colegiul Director Naţional al Organizaţiei de Studenţi a Partidului Democrat Liberal. În cadrul întrunirii, preşedintele OSPD-L Constanţa, Adrian Chiţoi, a fost numit secretar executiv al Biroului Permanent Naţional al Organizaţiei de Studenţi a PD-L. Liderul studenţilor PD-L din Constanţa a fost ales cu voturi unanime. De asemenea, BPN al OSPDL şi-a completat biroul cu încă un secretar executiv, Ana Neicu, din Bucureşti, şi un vicepreşedinte, Iuliana Georgescu, din Prahova. Pe ordinea de zi au mai fost prezentate rapoartele de activitate pe ultimul an ale organizaţiilor judeţene şi al Biroului Permanent Naţional, pregătirea proiectului de lege privind mediul universitar, şi, cel mai important, pregătirea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare.
Boc, invitat la discuţii pe împrumutul FMI şi revizuirea bugetului
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, ieri, după o întîlnire a membrilor celor două Birouri Permanente ale Parlamentului şi a membrilor Comisiilor de buget cu guvernatorul BNR, că şi premierul Emil Boc a primit o invitaţie similară. Geoană a spus că Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au stabilit să îl invite pe prim-ministrul Emil Boc şi pe principalii miniştri, lunea viitoare, pentru o discuţie legată de derularea împrumutului de la Fondul Monetar Internaţional şi de eventuale “ajustări semnificative” ale bugetului de stat. Geoană a spus, după întîlnirea conducerii Parlamentului cu guvernatorul BNR, că Mugur Isărescu are libertatea de a se adresa Parlamentului, atunci cînd va considera necesar.
Şerban îşi asumă răspunderea pentru folosirea numelor unor persoane publice
Fostul şef al DGIPI, Cornel Şerban, a declarat, ieri, în instanţă, că îşi asumă răspunderea pentru faptul că în discuţiile cu ofiţerul Ion Motoc a invocat numele unor persoane cu funcţii importante în stat, menţionînd că nu a fost autorizat în niciun fel să utilizeze acele nume. De asemenea, fostul şef al DGIPI a subliniat că niciodată nu s-a abătut de la deontologie şi că nu a avut intenţia ca, prin acţiunile sale, să prejudicieze instituţia. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au audiat, ieri, pe fostul şef al DGIPI, Cornel Şerban, după ce ofiţerul DGA Petru Pitcovici a dat declaraţii în faţa magistraţilor.
Ieşirea de la guvernare, soluţie pentru PSD?
Senatorul PSD Gheorghe Pop a declarat că, pentru social-democraţi, ieşirea de la guvernare ar fi cea mai bună soluţie, atît timp cît “Guvernul este condus de Traian Băsescu”, spunînd că aceeaşi opinie o au mai mulţi parlamentari PSD. Pop a spus, ieri, că miniştrii PD-L blochează toate fondurile, iar în aceste condiţii, PSD nu poate să-şi respecte nicio promisiune din campania electorală. De asemenea, senatorul PSD s-a arătat nemulţumit de faptul că parlamentarii social-democraţi nu sînt consultaţi în problemele majore ale ţării, deşi în şedinţele de lucru ale coaliţiei ar trebui să se întîmple acest lucru. Acesta a declarat că îşi va schimba punctul de vedere doar dacă Guvernul va ieşi de sub influenţa lui Băsescu.
Nou pachet de legi privind siguranţa
Conducerile comisiilor parlamentare de specialitate au stabilit, ieri, în urma unei discuţii cu reprezentanţi ai SRI şi Comunităţii Naţionale de Informaţii, că actualele legi privind siguranţa, aflate în Parlament, sînt depăşite, şi au cerut Birourilor Permanente ale celor două Camere înfiinţarea unei comisii speciale care să elaboreze un nou pachet de legi în domeniu. Comisia va fi formată din deputaţii şi senatorii membri ai Birourilor comisiilor de apărare, de control SRI şi SIE din cele două Camere ale Parlamentului. Totodată, s-a stabilit ca la dezbaterile comisiei speciale să participe şi reprezentanţi ai Consiliului Consultativ din cadrul CNI şi ai serviciilor de informaţii.
Dezbaterea moţiunii simple a PNL, în funcţie de decizia Comisiei de Regulament
Conducerea Camerei Deputaţilor va lua, săptămîna viitoare, o decizie în legătură cu rediscutarea, în plenul Camerei, a moţiunii simple a PNL pe tema Educaţiei. Secretarul Camerei, deputatul Dumitru Pardău, a spus că se aşteaptă decizia deputaţilor din Comisia pentru Regulament, care urmează să se pronunţe dacă dezbaterea moţiunii simple va mai avea loc în plenul Camerei. Moţiunea simplă a fost prezentată de deputatul PNL Alina Gorghiu, în urmă cu o săptămînă, în plenul Camerei, dar dezbaterile nu au mai avut loc, după ce reprezentanţii coaliţiei majoritare au criticat faptul că nu a fost citit textul iniţial al moţiunii, ci un text modificat.
UDMR depune luni la BEC lista candidaţilor pentru PE
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a anunţat, ieri, că va depune, luni, la BEC, lista de candidaţi pentru alegerile europarlamentare şi listele cu semnăturile susţinătorilor. Liderul Uniunii a menţionat că, din aceeaşi zi, UDMR va intra în campanie electorală, deşi, “formal”, campania electorală prevăzută de lege este mai scurtă. El a mai declarat că semnăturile necesare pentru susţinerea listei de candidaţi pentru Parlamentul European sînt strînse în mare majoritate sînt strînse şi că sîmbătă Uniunea va centraliza aceste liste de susţinători întocmite de organizaţiile locale. Termenul de depunere a listelor de candidaturi pentru PE este 8 aprilie, ora 24.00.
România susţine includerea Strategiei pentru Dunăre pe agenda Consiliului UE
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, după întrevederea cu omoloul său austriac, Michael Spindelegger, că România susţine trecerea ca subiect pe agenda de vară a Consiliului UE a Strategiei de Cooperare la Dunăre. Diaconescu a menţionat faptul că “Austria este unul dintre partenerii cei mai importanţi din UE”, fiind un stat legat de România printr-un parteneriat strategic. Cei doi miniştri au abordat în timpul întrevederii lor şi problemele economice. La rîndul său, ministrul austriac Michael Spindelegger, a subliniat multitudinea de proiecte dezvoltate de către cele două ţări într-o gamă largă de domenii, el menţionînd în mod special Nabucco. Referindu-se la Strategia pentru zona Dunării, el a spus că este vorba despre un aspect în privinţa căruia s-au înregistrat progrese.
Amînare în privinţa OUG care vizează cazul Sterling
Comisia pentru industrii a Camerei Deputaţilor a amînat, ieri, luarea unei decizii în privinţa Ordonanţei de Urgenţă 101/2007 a cabinetului Tăriceanu, care vizează şi cazul Sterling, Guvernul solicitînd un termen de 10 zile pentru a veni cu un punct de vedere asupra actului normativ. Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, a precizat, în scrisoarea trimisă comisiei, că departamentul pe care îl conduce iniţiază o consultare cu instituţiile în domeniu pentru a elabora un punct de vedere cu privire la ordonanţă, după care acesta se va supune adoptării în şedinţa de Guvern.