Orban crede că românii pot fi aduşi la vot doar cu un discurs simplu
Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, a declarat, miercuri seară, la Bruxelles, că electoratul din România poate fi atras la vot cu ocazia alegerilor europarlamentare doar printr-un discurs simplu, “pe înţelesul electoratului”, care să arate că “Bruxelles nu mai este o entitate departe de ei”. Comisarul european a adăugat că viitorii candidaţi vor trebui să ducă o campanie de informare a electoratului cu privire la rolul pe care îl au în PE: “Românilor trebuie să li se explice că Bruxelles nu mai e o entitate departe de ei, separată de ei, şi de la care nu au prea multe să ceară şi să obţină. Să li se explice că Bruxelles-ul sîntem şi noi, cetăţenii României”.
La PPE se discută despre euroalegeri
Şeful statului a declarat, ieri, înainte de plecarea spre Bruxelles, unde participă, alături de Emil Boc, la summit-ul PPE şi la lucrările Consiliului European, că la întîlnirea popularilor europeni se va discuta despre pregătirea euroalegerilor: “Sigur, asta este de interes în primul rînd pentru prim-ministru”. Preşedinţia anunţa, miercuri, că şeful statului va participa la Bruxelles, în calitate de invitat, la summit-ul PPE, urmînd ca liderii populari să discute în pregătirea lucrărilor Consiliului European.
Diaconescu a prezentat progresele României
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a discutat cu omologul său de la Stockholm, Carl Bildt, despre priorităţile preşedinţiei suedeze a UE, despre Parteneriatul Estic, efectele crizei economice actuale, precum şi despre progresele înregistrate de România în reforma justiţiei. Diaconescu a subliniat în timpul vizitei sale în Suedia importanţa, pentru România, ca proiectul Nabucco să fie menţionat pe lista de proiecte prioritare din cadrul Pachetului de relansare economică, ce urmează a fi aprobat de şefii de stat şi de guvern ai UE. La rîndul său, ministrul suedez al afacerilor externe Carl Bildt a prezentat priorităţile Suediei, în perspectiva preluării Preşedinţiei Consiliului UE în al doilea semestru al lui 2009, acestea vizînd problema schimbărilor climatice, Strategia la Marea Baltică şi Parteneriatul Estic.